Tutkimus: Päästöjen vähentyminen epidemian myötä säästää tuhansia ihmishenkiä

Esimerkiksi monissa Aasian maissa ilmansaasteet ovat paljon vakavampi terveysongelma kuin Euroopassa. Kuva Shanghaista vuonna 2018. AFP / LEHTIKUVA

STT

Koronaviruksen aiheuttama tauti on vaatinut suuren määrän kuolonuhreja, mutta epidemian vastatoimien seurauksena vähentyneet ilmansaasteet myös säästävät ihmishenkiä. Centre for Research on Energy and Clean Air -keskuksen (CREA) tutkimukse n mukaan päästöjen vähennys pelkästään huhtikuun aikana johtaa 11 000:n ennenaikaisen kuoleman välttämiseen Euroopassa.

Suomessa ennenaikaisia kuolemia vältetään tutkijoiden mukaan arviolta reilut sata kappaletta.

Tutkijoiden mukaan typpidioksipäästöt vähenivät Euroopassa viimeksi kuluneen 30 päivän aikana noin 40 prosenttia ja pienhiukkaspäästöt 10 prosenttia. Tämä johtuu öljyn ja hiilen polttamisen hiipumisesta talouden hidastuessa rajoitustoimien puristuksessa.

Ilmanlaadun paranemisen ansiosta tutkijat arvioivat vähennyksen yhden kuukauden päästöissä johtavan myös muun muassa 1,3 miljoonan sairauspoissaolopäivän ja 6 000:n lasten uuden astmatapauksen välttämiseen. Nämä vaikutukset toteutuvat tulevien kuukausien ja vuosien kuluessa.

Saasteet pahentavat myös koronatilannetta

Globaalisti päästöjen vähenemisen vaikutukset ihmisten terveyteen ovat tutkimuksen mukaan paljon mittavampia, sillä esimerkiksi monissa Aasian maissa ilmansaasteet ovat paljon pahempi ongelma kuin Euroopassa.

Helsingissä viime joulukuussa perustetun riippumattoman CREA-tutkimuskeskuksen tutkimuksessa myös muistutetaan, että ilmansaasteet pahentavat covid 19 -taudin seurauksia heikentämällä ihmisten puolustuskykyä ja lisäämällä kroonisia tauteja, joita sairastavat kuuluvat koronavirustartuntojen osalta riskiryhmiin.

Tutkijoiden mukaan ilmansaasteiden vähenemistä ei pidä nähdä epidemian myönteisenä sivuvaikutuksena vaan muistutuksena siitä, kuinka itsestään selvänä saastumisen aiheuttamaa suurta kuolemien määrää on pidetty ja kuinka paljon myönteisiä seurauksia siirtymisellä puhtaampaan energiaan voitaisiin saavuttaa koronavirusepidemian helpotettua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kirja kunnianosoituksena 60-vuotiaalle kaupungille – "Riihimäeltä löytyy valtavasti tasokasta kulttuurielämää"
 2. Näköislehdessä tänään: Sami Yaffa tyrmistyi paratiisirannan muoviroskasta ja teki sarjakuvakirjansa pahiksesta muovia lisäävän Plastimiehen
 3. Jukka Poika viihdytti toriyleisöä Lopella – viikon päästä luvassa rautalankaa ja taikuutta
 4. Maksuttomia maskeja on tulossa pian jakoon vähävaraisille Kanta-Hämeen kunnissa
 5. Korona ei ole toistaiseksi vaikuttanut kuntien väestönkehitykseen – kasvun uskotaan kuitenkin lisääntyvän lähivuosina
 6. Keusote suosittaa kasvomaskin käyttöä – jäsenkuntien alueella esiintynyt koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana
 7. Ilves-luotsi heitti pelaajat bussin alle, mutta nyt oli kiitosten aika: "Joskus totuus sattuu"
 8. Honka-puolustaja Heikkilä äimisteli joukkueensa puolustuspeliä: "Ihan poikkeuksellista"
 9. Sarjakuvat: Kun aalto löi rantaan muoviröykkiön, Sami Yaffa sai idean ensimmäisen sarjakuvansa teemaan – Nyt esikoissarjakuva on julkaistu
 10. JoMan voittosumalle ei tunnu löytyvän loppua miesten Superpesiksessä, nyt jo 14. voitto putkeen
 11. Heta Tuuri ponnisti korkeuden Suomen mestariksi, Annemari Kiekara nappasi tuplamestaruuden kestävyysmatkoilta
 12. Kristiina Mäkelän pää tietää, mitä väsyneiden jalkojen pitäisi tehdä
 13. Ven ja Karppinen olivat ylivoimaisia soudun EM-katsastuksissa – "Minä vain soudan, en tee valintoja"
 14. Vasemmistopuolueet eläkeputken poistoa tai ansiosidonnaisen porrastusta vastaan – puolueet myös valmiita tinkimään työllisyystoimien aikataulusta: "Asia ei ole kuukaudesta tai kahdesta kiinni"
 15. Pertturi ravasi ruunaruhtinaaksi Ylivieskassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.