Kotimaisen omenasadon määrä vaihtelee vuosittain melkoisesti.
Joskus omenoita on jopa liikaa ja joskus taas ei nimeksikään.
Kun sato on runsasta kaikki omenat kannattaa käyttää hyödyksi.
Omenablinit
6 kpl halkaisijaltaan
10 sentin vuokia
2 dl täysmaitoa
¼ palaa hiivaa
2 dl vehnä- tai tattarijauhoja
½ tl suolaa
2 kananmunaa
2 rkl voisulaa
2 dl omenaa pieninä kuutioina
(Punaista Kanelia, Åkerötä tai Jonagoldia)
½ tl kanelia
2 rkl fariinisokeria
Paistamiseen:
voita
Tarjoiluun:
1 prk eli 120 g smetanaa
fariinisokeria
Lämmitä maito 40-asteiseksi, lisää hiiva, suola ja jauhot hyvin sekoittaen.
Erota munankeltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset ja voisula taikinaan.
Peitä ja anna kohota 2–4 tuntia. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää vaahto, omenakuutiot, kaneli ja fariinisokeri taikinaan lastalla sekoittaen.
Kuumenna blinipannut, lisää kunnon nokare rasvaa pannuun ja anna ruskistua hiukan.
Kauhaise pannuun reilu desi taikinaa. Paista pullean kuohkeat blinit miedolla / keskilämmöllä kypsiksi, käännä paiston puolivälissä.
Tarjoa blinit vastapaistettuina ja rapeapintaisina smetanan ja fariinisokerin kanssa.
Vinkki: Paista blinit ja levitä ne leivinpaperoidulle pellille. Lämmitä juuri ennen tarjoilua 250-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia.
Kinuskilla aateloitu omenakakku
8 annosta
Taikina:
100 g margariinia tai voita
1 dl ruokokidesokeria
2 kananmunaa
1 ¾ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
Pinnalle:
3 dl omenakuutioita esimerkiksi Aromaa tai Royal Galaa
100 g ranskankermaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl perunajauhoja
1 dl cashewpähkinöitä ja valkoisia manteleita
3 rkl ruokokidesokeria
tomusokeria
Voitele halkaisijaltaan 19–20 senttinen irtopohjavuoka.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kaneli ja lisää seos taikinaan huolellisesti sekoittaen.
Levitä taikina vuoan pohjalle. Ripottele omenakuutiot päälle.
Sekoita ranskankerma, vaniljasokeri ja perunajauhot ja valuta seos omenakuutioiden päälle.
Ripottele mantelit, pähkinät ja ruokokidesokeri päälle.
Paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia.
Kokeile kypsyys cocktailtikulla. Jäähdytä haaleaksi, irrota rengas ja siirrä kakku tarjoiluvadille jolle on siivilöity tomusokeria.
Valuta kinuskikastiketta kakun päälle juuri ennen tarjoamista.
Kinuskikastike
2 dl luomuruokosokeria
2 dl kuohukermaa
Kaada sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa ja ruskistuu. Kaada kerma kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Jäähdytä.
Punainen omenasose
noin 1 litra
1 kg kuorittuja ja pilkottuja omenoita esimerkiksi Raikea tai Ingridiä
300 g punaherukoita tai puolukoita
1 dl vettä
500 g hillosokeria
Pane omenapalat, marjat ja vesi kattilaan. Keitä kunnes omenapalat pehmeitä. Soseuta ja sekoita hillosokeri soseeseen. Kuumenna kiehuvaksi pane kansi päälle ja anna soseen kiehua lempeästi poreillen Sekoita välillä. Purkita kuuma sose puhtaisiin, lämmitettyihin purkkeihin.
Reseptit: Dansukker
Kommentit (2)
Tilaa uutiskirjeemme
Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!
Kommentit
Kinuskiomenakakun kuvat
Olisikohan oikea muoto omenan