Puheenaihe

Nyt tuli suositus: Viranomaisilta halutaan kovempia toimia vihapuheen kitkemiseksi

Vihapuheen suitsimiseksi on nyt perustettu laaja-alainen työryhmä.

Lotta Åberg / Arkisto

Vihapuhe on Suomessa niin vakava ongelma, että se edellyttää hallitustasoisia linjauksia. 

Asiaa pohtinut työryhmä esittää muun muassa vihapuheen vastaisen toimintaohjelman laatimista, osaamiskeskuksen perustamista sekä muutoksia lainsäädäntöön. Vihapuhe on tuhoisaa uhrin lisäksi koko demokraattiselle yhteiskunnalle, oikeusvaltiolle ja sananvapaudelle.

– Vihapuhe kumpuaa siitä sosiaalisesta, yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta todellisuudesta, jossa elämme, sanoo työryhmän puheenjohtaja, emeritusarkkipiispa Kari Mäkinen.

– Se on kiinnittynyt käytettävissä oleviin välineisiin, etenkin internetiin ja sosiaaliseen mediaan. Viime kädessä vihapuheeseen puuttumisessa on kyse ihmisarvon puolustamisesta.

Sisäministeriön, oikeusministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön asettamaan riippumattomaan asiantuntijatyöryhmään kuuluivat edustajat muun muassa Valtakunnansyyttäjänvirastosta, Julkisen sanan neuvostosta, Helsingin poliisilaitokselta, Etnisten suhteiden neuvottelukunnasta ja Suomen nuorisovaltuustojen liitosta. Työryhmän työhön osallistui myös tutkijoita.

Työryhmän keskeinen johtopäätös on, että vihapuheen vastaista työtä tehdään, mutta se on varsin hajanaista ja koordinoimatonta. Työ perustuu enimmäkseen yksittäisiin hankkeisiin, ja se ei ole systemaattista vaan projektiluontoista. 

Vihapuheen määrä kasvaa koko ajan, ja se saa uusia muotoja ja kohderyhmiä. Uhrin mahdollisuus saada apua vaihtelee paljon riippuen tapauksesta. Myöskään lainsäädäntö ei vastaa nykyistä tilannetta.

Vihapuheella tarkoitetaan tässä yhteydessä kaikkia sellaisia ilmaisumuotoja, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjautuu suvaitsemattomuuteen. 

Vihapuheeseen liittyvät myös muut vaikuttamiskeinot, kuten disinformaatio ja valeuutiset. Työryhmä on myös käsitellyt maalittamista, jossa suuri joukko ihmisiä, yleensä sosiaalisessa mediassa, ottaa yhden henkilön kohteekseen ja kohdistaa tähän vihapuhetta.

Työryhmä esittää, että valtioneuvosto päättäisi vihapuheen vastaisen toimintaohjelman laatimisesta. Lisäksi tarvitaan vihapuheen vastainen osaamiskeskus, jonka tehtävänä olisi kerätä ja analysoida tietoa vihapuheesta, syrjinnästä, rasismista, viharikoksista ja muista vihateoista politiikkojen, raporttien ja toimenpiteiden laatimisen tueksi.

Keskus tuottaisi selvityksiä ajankohtaisista ja tärkeistä teemoista ja seuraisi kansainvälistä kehitystä. Se myös koordinoisi ja seuraisi viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan toimia vihapuheen torjumiseksi. 

Tietoa vihapuheesta tulisi kerätä myös alueellisesti, ja viranomaisten tulisi hyödyntää sitä alueellisten ja paikallisten toimenpiteiden suunnittelussa.

Kansallisessa lainsäädännössä ei ole määritelty rikosta, jonka rikosnimike olisi "vihapuhe". Tästä huolimatta vihapuhe on rikos silloin, kun se täyttää jonkin rikoksen tunnusmerkistön. 

Yleisin tällainen rikos on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Vaikka vihapuhe ei täyttäisi rikoksen tunnusmerkistöä, se voi silti olla kiellettyä yhdenvertaisuuslain tai tasa-arvolain mukaisena häirintänä.

Työryhmä katsoo, että sananvapauteen liittyvät viharikokset tulisi säätää virallisen syytteen alaisiksi ainakin niissä tilanteissa, joissa henkilö joutuu vihapuheen kohteeksi virkatoimiensa, työtehtäviensä tai luottamustehtäviensä hoitamisen vuoksi. 

Tällöin niiden eteenpäin vieminen rikosprosessissa ei edellyttäisi asianomistajan rangaistusvaatimusta.

Myös maalittamiseen tulisi voida puuttua nykyistä tehokkaammin ainakin niiden osalta, jotka joutuvat vihapuheen kohteeksi ammattinsa tai tiettyyn vähemmistöön kuulumisen vuoksi. 

Työryhmä esittää, että oikeusministeriö ja sisäministeriö arvioivat tarvetta ja mahdollisuuksia kehittää lainsäädäntöä maalittamiseen puuttumiseksi.

Kouluilla ja muilla nuorten kanssa toimivilla viranomaisilla tulisi olla ohjeistus siitä, miten netin vihapuheeseen puututaan. Opetushallitus laatii parhaillaan kiusaamisen vastaisen työn opasta oppilaitoksille, joka sisältää myös verkossa tapahtuvan kiusaamisen ehkäisyn. 

Opas jalkautetaan osana opettajien täydennyskoulutusta. Työryhmä esittää, että menettelyjä ja ohjeistusta selkeytetään vihapuheeseen ja nettikiusaamiseen puuttumiseksi. Selkeät ohjeet ja ennakoitava toiminta lisäävät lasten ja nuorten luottamusta siihen, että aikuiset puuttuvat vihapuheeseen ja nettikiusaamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (9)

Kommentit

Parasta olisi perustaa

Parasta olisi perustaa Kivapuhevirasto, jonka tehtävänä olisi tarkistaa kaikki uutiset, mielipidekirjoitukset ja sometukset siltä varalta, ettei kukaan vain pahastuisi tai loukkaantuisi. Arvo Pohja voisi toimia viraston vt. johtajana sillävälin, kun tehtävään etsitään sopivan väristä puolueen jäsenkirjaa kantava ministerin erityisavustaja tms.

Työryhmässä näytti olleen

Työryhmässä näytti olleen edustajat kaikenlaisista diiba daaba yhteisöistä. Tavallisen kansalaisen edustajat loisti poissaolollaan. Olikohan joku unohtanut kutsua ihan tavallisia ihmisiä mukaan?

Vaan palkataanko tuonne

Vaan palkataanko tuonne "vihapuheen valvontavirastoon" myös arabiankielen tulkkeja? Vai valvooko ko. virasto vain suomalaisten ja suomenkielistä puhetta?

Sananvapauden rajoittaminen

Sananvapauden rajoittaminen on se mikä syö Demokraattista yhteiskuntaa jota täällä on jo kohtuu pitkään ajettu alas... :-) - on erikoista, jos joku lähtee jotain syrjivään tähän kohuttuun "vihapuheeseen" ilman omakohtaista kokemusta vailla omia aivoja yhteiskunnan puuttuessa oikeustoimin tähän asiaan, pelkän kirjoituksen poistamisen sijaan. Näiden "pohdittujen" toimien takiako tänä vuonna päällystetään 40% vähemmän esim. vain teitä kuin viime vuonna, niiden ollessa siinä kunnossa että jokaiselle kynnellekykenevälle Asfalttifirmalle voisi sanoa että hommia on, -ja aloittaa voi ihan mistä haluaa.

Täällä oli tovi sitten

Täällä oli tovi sitten yllättäen Verovaroilla tulevaa Hallitusta pelkäävä henkilö, joka pelkäsi ettei tämä ryhdy Kataisen johtaman jonkun Sixbägin heti tekemiin "säästöihin". Kumminkin sen olemassa olon aikana aivan joka sen ikisenä päivänä perustettiin ainakin yksi Työryhmä pohtimaan jotain... :-) - Maassanne mitataan nykyään sen Hallituksen ahkeruutta jostain aivan kumman käsittämättömästä syystä sen aikaan saamien Lakialoitteiden määrästä, jolloin aletaan pikkuhiljaa olemaan todella kaukana realistisesta hyvinvoivasta yhteiskunnasta, sen pystymättä enää vain valvomaan näistä haluamiaan tai jonkun sanelemia, kenenkään pystymättättä valvomaan näitä yhteiskunnallisianne toimijoitanne "luottaen täysin Suomalaiseen rehellisyyteen. Mikä on ollut katoava kansanperinteenne jo aikaa sitten, jonka jopa vain Päministerienne Kataisen ja viimeistään viimeisimmän Sipilän jälkeen tulisi vihdoin itse kunkin ymmärtää. Niin kuin se toki näissä maanne Demokraattisissa valeissa tekikin, vain niiden ollessa enää todellista Demokratiaa maassanne.

Hussein Al taen

Hussein Al taen kirjoituksetko oli naula arkkuun ja viimeinen sysäys, että halutaan kovempia toimia? ...ai niin nehän ei ollut mitään ja vanhoja nuoruuden kirjoituksia....mutta Halla-Ahon nuoruuden kirjoitukset jaksetaan muistaa vielä tänä päivänä vaikka niissä oli tarkoitus osoittaa kaksoisstandardit ja nehän osoittui juuri tässä, koska samanlaisista taen kirjoituksia ei edes tutkita.

Äkkiseltään voisi tuntua

Äkkiseltään voisi tuntua kummalta miten sananvapautta romuttamassa olleen työryhmän johdossa on emeritusarkkipiispa, mutta kun muistaa miten meilläkin kaikkien kirkkokuntien piispat ja mandariinit ovat seisoneet samassa rivissä muftien ja mullahien rinnalla vaatimassa ankaria tuomioita "jumalanpilkasta" ja vaimentamassa uskontoihin kohdistuvaa kritiikkiä - niin eipä kumma, että ollaan tässä. Toki kirkkojen on ollut pakko mukautua länsimaiseen vapautumiseen ja maallistumiseen, mutta kun vähän kuorta raaputtaa, niin alta paljastuu ihan sama hinku kontroloida kansan sanomisia ja tekemisiä kuin islamisteilta. Kannattaa muistaa Diderot'n sanat: "Ihminen ei milloinkaan ole vapaa ennen kuin viimeinen kuningas on hirtetty viimeisen papin suoliin."

Tämän jälkeen kaikki

Tämän jälkeen kaikki arvostelu katsotaan vihapuheeksi, ainakin jos on "väärää" mieltä jostakin. Esim maahanmuutosta.

Yhteiskunnan epäkohtia ja

Yhteiskunnan epäkohtia ja vääriä päätöksiä ei saa arvostella.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Aamuposti uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat