Puheenaihe

Tiukkoja ilmastoneuvoja Sitralta: Oma auto kotiin, asunnon koosta tingittävä

Sitran tuoreimman raportin mukaan suomalaisten tulee ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi rajoittaa erittäin voimakkaasti yksityisautoilua. 

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on tuoreimmassa raportissaan lukenut madonluvut suomalaisten nykyisille elintavoille.

Jotta ilmaston lämpeneminen voitaisiin pysäyttää 1,5 asteeseen, Suomen tulisi Sitran mukaan tehdä äärimmäisen jyrkkä ja nopea suunnanmuutos elintavoissaan. 

Sitra kumppaneineen on nyt mallintanut ensimmäistä kertaa maailmassa, kuinka radikaalisti elämäntapamme ja kulutuksemme on muututtava, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää 1,5 asteeseen.

Muutos vaatii muun muassa uudenlaista kiertotalouden mukaista ruuantuotantoa, liiketoimintaa sekä yhteistyötä. 

Yksikään taho ei ole aikaisemmin vaatinut suomalaisilta vastaavan suuruisia ja nopeita tekoja ilmaston eteen. EU:n tämän hetkinen tavoitetaso vuodelle 2030 on 40 prosentin tuntumassa. 

EU:n uudesta tiukemmasta tavoitteesta tehdään linjaukset tämän vuoden aikana. Suomen ilmastopaneeli on ennakoinut sitä, että Suomen tavoitetaso voisi liikkua lähellä 60 prosenttia.

Käytännössä tämä merkitsee yksityisautoilun korvaamista joukkoliikenteellä tai sähköpyörällä työ- ja vapaa-ajan matkoilla sekä sähkö- ja hybridiautojen käyttöönottoa.

Suomalaisten tulisi myös vaihtaa asuntonsa pienempään, tuottaa sähkönsä ja lämmitysenergiansa uusiutuvilla energialähteillä sekä suosia kasvis- ja vegaaniruokavaliota.

Tehtävälistalla on myös maitotuotteiden korvaaminen kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla ja punaisen lihan korvaaminen kanalla tai kalalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (14)

Kommentit

Taas kerran tavallista

Taas kerran tavallista kansalaista ja veronmaksajaa syyllistetään. Pääsen muuten pyörähtämään mm. Sitran toimitalon pysäköintihalleissa ja todellisuudessa siellä näkee näidenkin tarinoiden äitien ja isien omat elintavat. Harrasteautot vaihtuvat ja moottoripyöriä riittää. Perjantaisin "etätyötä" riittää joten veneilyä ja mökkimatkaa tehdään. Pitäisi itse näyttää edes alkeellista esimerkkiä ennen muiden syyllistämistä. Suurimmat muutokset elintavoissa pitäisi tapahtua juuri korkeiden virkamiesten elämässä.

Näinpä ja sama koskee

Näinpä ja sama koskee vasemmisto-poliitikkoihin. Hekin jeesustavat, mutta eivät elä kuten opettaavat.

Aivan lapsellista ei koske

Aivan lapsellista ei koske Suomea.

Eiköhän olisi aika lakkauttaa

Eiköhän olisi aika lakkauttaa Sitra niminen suojatyöpaikka.

Joo, ihan fiksua... varsinkin

Joo, ihan fiksua... varsinkin kun mm. Saksa ei tule saavuttamaan edes nykyisiä tavoitteita ja itse Merkel on ilmoittanut, ettei Saksa tule tukemaan tavoitteiden kiristämistä. No, ehkä jos me täällä napapiirin tuntumassa oikein kovasti näytämme mallia, niin saksalaisille tulee huono omatunto ja he parantavat tapansa?

"Jotta ilmaston lämpeneminen

"Jotta ilmaston lämpeneminen voitaisiin pysäyttää 1,5 asteeseen, Suomen tulisi Sitran mukaan tehdä äärimmäisen jyrkkä ja nopea suunnanmuutos elintavoissaan." Siinähän se, uuden hallituksen mukainen linja tiivistettynä. Eli suomalaisten pitää pelastaa maailma. Kiva, 5 miljoonaa vastaa 7 miljardia, noh onhan meillä rahaa ja lisää tulee seinästä, eikö?

Suomessa asutaan selvästi

Suomessa asutaan selvästi ahtaammin kuin muualla Euroopassa kuten esimerkiksi Saksassa. Viimeaikainen koppirakentamisessa ei enää ole mitään, mistä ottaa, joten tältä osin vantaalaiset ovat jo Euroopan edelläkävijöitä. Lajittelen roskat, kierrätän, syön terveellisesti,paljon kasviksia ja kalaa, ei synny hävikkiruokaa, käytän joukkoliikennettä, kun se on ajallisesti järkevää, mutta en luovu autosta ja matkustan hyvällä omallatunnolla muutaman kerran vuodessa ulkomaille. Omalla autolla on kiva tehdä kotimaan matkoja enkä halua asua kopissa. Tämän kaiken teen syyllistymättä ja ketään syyllistämättä. Eiköhän tämäntyyppinen elämä sovi Sitrallekin?

Se on jo tolkku kadonnut

Se on jo tolkku kadonnut kokonaan noista viherhippien ehdotuksista? Jotain realismia voisi ehdotuksissa olla, jotta ne saisivat kannatusta! Sitran utopistisilla ja täysin epärealistisilla ajatuksilla asia vain kääntyy heitä itseään vastaan!

En nyt oikein ymmärrä minkä

En nyt oikein ymmärrä minkä tähden minun pitäisi vaihtaa asuntoni pienempään, kun nykyinen lämpiää maalämmöllä ja ostan sen pyörittämiseksi uusiutuvilla tuotantomuodoilla tuotettua sähköä?

Turhin bensantuhlaus syntyy

Turhin bensantuhlaus syntyy muskeliveneissä,jopa 200 l tunnissa.Ruorissa valkopaitainen IT-miljonääri tai jälkeläinen sekä naisystävä.Vauhti 20+ solmua,kyntää merta edesta kuin katerpillari ja vetää perässään puolta Suomen lahtea.

Nyt ei enää käydä juupas

Nyt ei enää käydä juupas-eipäs-keskustelua siitä, tarttisko tehdä jotakin. Kyllä tarttis, ja nopeasti. Ensimmäisenä isona askeleena voisi olla kerrostalojen yhteisten tilojen käyttöönotto yhteisiin tarpeisiin, jotta sähköä (siis talvisin lämpöä) riittäisi jokaiseen kotiin. Pihojen asfalttia ei tarvitse pestä vedellä. Uima-altaat kerrostalojen kellareissa ovat tarpeettomia ja älyttömiä. Jättisuuressa kylmäkellarissa yksi ämpärillinen kuivuneita pari vuotta vanhoja perunoita. Autotallit? Voisko tyhmempää tapaa enää olla säilöä peltilehmää, joka pärjää vallan mainiosti pihallakin? Nyt tarvitaan notkeutta, joustavuutta, diplomatiakykyjä ja ennenkaikkea sopeutumista. Kuka kykenee, kuka ei?

Heh heh näitä ideoita! Näillä

Heh heh näitä ideoita! Näillä ajatuksillahan ne aasiassa ilmansaasteet katosivatkin hetkessä! Voi kun teillä ilmastopulisteilla olisi edes hiukan realismia omissa ajatuksissaan!

Sinä linkitit ideani Aasian

Sinä linkitit ideani Aasian saasteisiin, en minä. Oma realismisi on hukassa, jos kuvittelet pienen säädön Suomessa tehoavan Aasiassa...

Typeriä ehdotuksia!

Typeriä ehdotuksia! Koirat kanssa ilmastoveron alaisiksi ja hevoset yms.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat