Koirat saivat oman ravintolaetiketin - näin käyttäydytään kahvilassa ja ravintolassa

Koiran ravintolaetiketti on suositus ja käyttäytymisopas koiranomistajalle hyvään ja muut huomioivaan ravintolakäyttäytymiseen koiran kanssa.

Päivi Tuovinen

Vuoden vaihteessa voimaan astunut lakimuutos antaa ravintoloitsijoille mahdollisuuden sallia asiakkaiden vierailut ravintoloissa ja kahviloissa koiran kanssa. Mutta miten hännänheiluttajan kanssa tulisi käyttäytyä ravintolassa, saako haukkua tai keräjä? Entäpä kuolata jos kuonon edessä on oikein herkullinen makupala?

– Lakimuutos on synnyttänyt runsaasti keskustelua, kysymyksiä, hämmennystä ja myös voimakkaita mielipiteitä niin koirien omistajissa, ravintoloitsijoissa kuin ravintolavieraissa. Siksi halusimmekin luoda koirien ravintolaan viemiselle pelisäännöt, joissa on huomioitu mahdollisimman hyvin eri osapuolet eli ravintoloitsijat, koiran omistajat, koirat ja muut ravintolavieraat, kertoo Dogian toimitusjohtaja Tanja Haapamäki.

 

Koiran pitää aina tuntea olonsa turvalliseksi, eikä sitä tule viedä esimerkiksi humalaisten seuraan.”

 

Koiran ravintolaetiketti syntyi yhteistyössä verkkopalvelu Dogia Oy:n, SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n ja MARA Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n kanssa. Koiran ravintolaetiketti on suositus ja käyttäytymisopas koiranomistajalle hyvään ja muut huomioivaan ravintolakäyttäytymiseen koiran kanssa.

– Koiran ravintolaetiketissä kehotetaan koiranomistajaa esimerkiksi huomioimaan mahdolliset koira-allergikot, varmistamaan että koira ei kerjää muiden ravintolavieraiden pöydästä ja että koira osaa käyttäytyä vieraiden ihmisten ja mahdollisesti muiden koirien läheisyydessä, sanoo Haapamäki.

– SEY halusi kiinnittää ravintolaetiketissä erityisesti huomioita koiran näkökulmaan. Koiran pitää aina tuntea olonsa turvalliseksi ravintolassa, eikä sitä tule viedä esimerkiksi liian meluisaan paikkaan tai humalaisten seuraan, kommentoi SEY:n toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

 

Koira-ystävällisiä ravintoloita on palvelussa jo 60.”

 

Dogian verkkopalvelussa toimii koiraystävällisten paikkojen hakupalvelu, josta jo ennen lakimuutosta löytyi ravintoloita, jotka sallivat koiravieraat esimerkiksi terassillaan.

– Lakimuutoksen myötä koiraystävällisten ravintoloiden määrä palvelussa on jo lähes 60, ja uusia koiraystävällisten ravintoloiden ja kahviloiden ilmiantoja tulee viikoittain, kertoo Haapamäki.

Oman haukun kanssa voi lähteä kahville tai ravintolaan vaikka tiistaina 24. huhtikuuta, jolloin vietetään koiranpäivää. Koiranpäivä on Suomen Kennelliiton lanseeraama teemapäivä, jonka tavoitteena on muistuttaa ihmisen parhaan ystävän merkityksestä. Koiranpäivää vietetään tänä vuonna kuudetta kertaa ja tämän vuoden teemana on ”Vastuu koiran omistajana”.

Kommentit

Allergikko osallistuu tärkeään tapaamiseen ravintolassa, johon osallistujat ovat saapuneet pitkän matkan takaa, ja seurue aloittaa ruokailun. Ravintolaan tulee koira, ja allergikko joutuu poistumaan kesken tapaamisen, ruokien syönti jää kesken ja kokous tulee järjestää uudelleen. Kuka maksaa kokouksen uudelleenjärjestämiskulut ja ravintolalaskun? Kysellään, oliko ravintolan ovessa riittävän selvästi ilmoitettu, että ravintolassa voi olla koiria. Jos ei ollut, ravintoloitsija kärsiköön tappiot. Maksaako ravintola myös välilliset vahingot, eli lentoliput, hotellit ja työajan? Ravintoloiden nettisivuillakin ja mainonnassa tulisi ilmoittaa, että ravintolassa saattaa olla koiria ja koiranhilsettä. Kokouksia järjestettäessä pitää siis jatkossa kysyä kaikilta osallistujilta, ovatko allergikkoja, ja samoin ravintoloista, ovatko ne koiravapaita.

miten on

Näin on,,on se taas ihanaa kun suomalaiset narisijat käy kuumana,minä ainakin hymyissä suin etsin koiraravintolan ja poikkean koirani kanssa tai ilman koiraravintolaan:)

ph

Keski-Euroopassa mm. sivistysmaassa nimeltä Saksa, on koirien ravintolassaolo arkipäivää. Siellä homma toimii.Koirat ovat koulutettuja ja siistejä. En kyllä olisi varma junttikylässä nimeltä Suomi. Toivotaan, että olen väärässä. Tervetuloa koirat ravintolaan, koirat!

koiravanhus56

Mulla olisi sama neuvo koska eihän sitä voi tietää jos lentokoneessa tai hotellissa on sokea henkilö sokea apukoiran kanssa koska heillä on siihen oikeus.Allergia ihmisillä usein pientä draama Queen meininkiä muutenkin.

yrittäjä

Siinä sitä draamaa riittää, jos allergiakohtaus yllättää. Yrittäjä:n kaltaiset ihmiset ovat kyllä usein mieluusti draamaa katsomassa, mutta apua heiltä tuskin löytyy. Tiedä vaikka ihan vain piruuttaan jättäisivät auttamatta, kun Heidän Oma Tärkeä Ruokailuhetkensä pilataan sairaskohtauksella. Taas nuo huomionhakuiset allergikot vaatimassa milloin mitäkin. Yrittäjä tuhahtaa. Ei hän vain koskaan ole mitään erikoista vaatinut, tai edes ajatellut että itse mitään erikoisjärjestelyjä tarvitsisi.

Ehkä jokin "naseva" kommenttikin heiltä kuullaan. Niin aina.

Koirille omat ravintolat

Minusta koirat ei vaan yksinkertaisesti kuulu ravintolaan - täysin hölmö ideakin! Kaikkea ne koiraihmiset vielä keksiikin.

koirat pysyköön kotonba

Missä kissat?
Aina jokapaikassa nämä koirat punkee lehtien sivutkin täyteen, että
kohta ei muista juttua riitäkään.
Kissoista asiaa vaikka siinä koirankakka -asioiden osastossa.
Ne kun varmaan on pienempiä, niin ne jää aina koirien jalkoihin.

kissa kisuliini

Koirat pysyköön koiraravintoloissa. Syököön siellä missä omistajatkin. Ei yleisissä paikoissa.

BMV

Vähättelijät ottakoot selvää asioista, ennenkuin puhuvat. Ei ole tapana mollata ja ivata ihmisiä, joilla on vakava sairaus. Allergiaa on monen asteista. Vakavin laatu voi tappaa.
Sama, kuin kuulisi jonkun sairastavan keuhkosyöpää ja menisi tahallaan pössyttelemään tupakansavut suoraan naamalle! Lentokoneessa tai hotellissa voi pyytää paikan, jossa ei ole koiria nuhjattu.

Järjenköyhyyttä nostaa koirat sosiaalisesti kyvyttömien ihmisten "lapsiksi". Eläin on eläin, oli sitten luonteeltaan liehittelevä laumaeläin tai joku muu. Se koira ei kärsi kotona sillä välin, kun omistaja käy ravintolassa. Eihän se edes tiedä "menettävänsä" mitään! Mustin murkinaa on kaupat pullollaan, viekää sitä sitten mennessänne eläimille kotiin.

Eteläeuroopassa koiria näkee katuravintoloissa. Ei sisällä. Suomessa ihan sään, pitkän talven vuoksi, ravintolat ovat sisätiloissa. Terasseille ok, kunhan kuolaavat vaan omistajiensa vaatteet ja pitävä räkytykset sisällään. Ei ravintoloihin, joissa ihmiset syövät!

Mitenkäs sitten kissat, undulaatit, tarantellat, akvaariokalat, käärmeet tai vaikka minipossut? Täytyyhän niilläkin olla oikeus päästä ravintolaan, kun kerran koiratkin pääsee! Ja kerran mulla pienenä oli leppäkerttu purkissa...

Myy

"Vähättelijät ottakoot selvää asioista, ennenkuin puhuvat. Ei ole tapana mollata ja ivata ihmisiä, joilla on vakava sairaus. Allergiaa on monen asteista. Vakavin laatu voi tappaa.
Sama, kuin kuulisi jonkun sairastavan keuhkosyöpää ja menisi tahallaan pössyttelemään tupakansavut suoraan naamalle!"

Kannattaisikohan itse ottaa selvää asioista, ennenkuin esittää tällaisia vertailuja. Tiedän toki, että allergiaa on monen asteista, ja anafylaksia voi tappaa, mutta mitä tekemistä sillä on keuhkosyöpää sairastavan ja hänelle tupakansavut naamaan puhaltamisella? Siellähän ne käyvät ihan itsekin tupakalla, muka savuttomien sairaaloiden pihoilla.

höps

Kannetaanko koirat sylissä ravintolaan. Jos ei, niin ne ravintolaan tullessaan haistelee kaikki paskat ja kuset polunvarrelta ja näin tuovat taudinaiheuttajia ravintolaan.
Kotiin tuodessa koiran tassut yleensä pestään.
Tuleeko ravintoloihin koirantassupesurit?
- Maalta kaupunkiin tulleet alle kouluikäiset lapset tuumasivat auton takapenkiltä, että onpa täällä kaupungissa paskasta.
- Kaupunkilaisten eteiset on yleensä koiranpaskanhajuisia, jos ei ole kenkäpesuria talossa.
- Bussipysäkillä sanoi mies toiselle: Onpa nyt ihana keväinen tuoksu, johon toinen sanoi: kyllä se on koiranpaskan hajua, taidat olla koiranomistaja.

Koiravero

Ei koiria ravintoloihin, turha mussuttaa että jossain muualla "sivistysvaltiossa"
koiratkin pääsevät. Koira on eläin ja sen kuuluu jäädä kotiin kun ihmiset menevät ravintolaan syömään. Itselläni on myös koira, enkä todellakaan vie sitä ravintolaan.

Eläimellistä menoa

Samaa mieltä. Ei kuulu eläin ravintolaan kuraa levittämään ja haisemaan. Jääkää mieluummin koirienne kanssa kotiin syömään vaikka samalta lautaselta.

joku roti

Koira = eläin. Ihminen = ihminen. Koirat harrastavat "sosiaalista" toimintaa koirapuistoissa haistelemalla toisten kaltaisten periä. Ihminen harrastaa sosiaalista toimintaa vaikkapa käymällä syömässä ravintolassa.

Minulla ei ole tarvetta ryhtyä koiraksi, eli haistelemaan toisten periä. Koirien ei tarvitse puskea reviirilleni, leikkimään ihmistä, syömään ravintolassa.

Joka ravintolan oveen metrin korkuinen tarra, jossa lukee "Tervetuloa ihmiset" tai "Tervetuloa koirat". Molemmille nämä ei sovi, eikä tarvitse sopiakkaan. Yrittäjälle kova riski ryhtyä koiraruokalaksi, ne kun eivät ole kovin maksukykyisiä asiakkaita.

Allerginen eläimille, ei ihmisille

Eräästä ravintolakeskustelusta.

Ampiainen sanoi koiralla: älä aina hauku!
Koira sanoi ampiaiselle: miksi olet noin pisteliäs?
Kärpänen sanoi tyytyväisenä: kylläpäs täällä haisee.

face

näinhän se kalliisti korjattu vanhankylänniemen kartano rakennuskin nyt annettu pilattavaksi ! eihän kokous väen sekä allergisten ihmisten ENÄÄN ole käyttömahdollisuutta ,kun eläimet sallittu . firmabileisiin ei sitten enään ole asiaa allergisilla -astmaatikoilla ym, ja ENTÄS blues jatkot ?

hevosella terassille

Vielä kun tulis etiketti ihmisillekin. Älä tuo kuraa sisään! Ne jalat voi pyyhkiäkin. Älä haise hieltä tai liialliselta hajusteelta! Älä huuda, kailota, räksytä, tappele ja haasta riitaa, vaan käyttäydy asiallisesti!

No joo, tuskinpa kovin moni on kuitenkaan kiinnostunut lähtemään koiransa kanssa illalliselle. Mutta antaa vastustajien vastustaa vastustamisen ilosta. xP khih hih.

koirat edellä

Ihmisiltä on unohtunut että että olemme eläimiä siinä missä muutkin. Normaalisti luonnossa eri lajit tulevat toimeen toistensa kanssa. Ihminen on ainoa eläinlaji joka on vieraantunut luonnosta ja luontaisista vaistoistaan.

Ja mitä allergioihin tulee niin monilla fyysiset oireet alkavat päästä eli ovat psyykkistä. Ei tarvitse kuin kaukana nähdä karvainen eläin ja jo näppyä pukkaa mutta kun tietämättään on karvoissa ja hilseessä niin ei tapahdu mitään.

Jos koira ei osaa käyttäytyä on vika AINA ihmisessä joten ei ole väärin poistaa ravintolasta ihmistä jonka koira on kuriton.

Toivottavasti saamme paljon eläinystävällisiä ravintoloita niin tämä sulkeutunut kansa olisi taas askelen lähempänä avoimuutta.

OLEN ELÄIN

Ole sinä eläin, minä en ole. Koira ravintolassa on pohjimmiltaan sama asia kuin koiran jätös tiellä, koira irti, koira uimarannalla jne. Koira on syytön välikappale siihen, että sen huoltaja käyttää sitä omasta "sosiaalisuudestaan" viestimiseen. Tätä pitää sietää niin kauan kunnes koirien pitämisestä tehdään luvanvaraista. Koira oppii, koiraihminen ei.

Röö

ihanat nimimerkit, koirat edella ja olen eläin, kiitos teille,
tuosta "allergia-astmasta" vielä; se on eräänlaista ympäristöä, lähiympäristöäkin terrorisoivaa omien pelkojen projisiointia ikäänkuin hyväksytyksi "vihaksi", jonka taustaa ei vihaaja itse tiedosta, "astma ja allergia" on oudosti hyväksytty ase omille peloille
ps. olen diagnosoitu krooninen astmaatikko, mutta minulla on lääkitys, minun ei tarvitse säikähdellä eikä vihata, minulla on koiria ja elämää...

face

No kun näitä lähikapakoita katsoo niin ne sopivat vaan täysipäivä juoppoille ei koirille ei allergikoille.Espoossa ei ole yhtään kunnon ravintolaa mihin vitsiisi mennä.Mutta muistakaa se että opaskoira saa tulla minne vaan yleisillä paikkoilla niin allergia ihmiset pysykäää varmuuden vuoksi kotona,eihän kukaan edes tiedä miten teitä pelastaisikaan.Tekohengitys?

yrittäjä

ei nyt ihan kuulu tähän ravintola-juttu-ketjuun, mutta:
-elettyäni kauankin eläinten/koirien kanssa, minulle tulivat monet asiat luonnollisiksi, kuten: virtsa, uloste, oksennut, veri, haju, lika...mutta tietenkin tiedän, että ravintola ei ole niille luontaisin paikka
-olen kyllä nähnyt ravintoloissa ihmisten yllä mainitsemiani luonnontuotteita ja kuullut rähinöintiäkin, mutta en halua koirieni näkevän ihmisen tuota eläimellistä puolta, siksi en vie koiriani ainakaan yökerhoon
-keskustelkaamme myös ihmisten ravintolassa olosta
-paitsi en halua samanlaista tuomiorumbaa, kuin tässä "ihmisen-paras-ystävä" ketjussa
-jotakin mukavaa välillä

face

On totta että ihmisillä on koiria vääristä syistä ja vääränlaisia koiria.
Mun mielestä ei ole asiallista lähteä koiran kanssa ravintolaan tuntikausiksi juopottelemaan ja vielä vähemmän yökerhoon, vaikkakaan koira ei rähisevistä örveltäjistä välitäkkään kun sillä on johtaja jota seurata, mutta pitää olla sallittua käydä sivistyneesti ravintolassa. Myös ravintoloitsijan täytyy kantaa vastuuta ettei toivota koiria tervetulleiksi yökerhoon tai muuten sopimattomaan paikkaan.
RÖÖ-eläimen kaltaisia typeriä suunsoittajia löytyy joka kylästä, niitä vaan täytyy kestää.

OLEN ELÄIN

Jos koira tulee ravintolaan, minä lähden saman tien ulos. Ravintoloitsijalla ei ole oikeutta altistaa toisia astma- ja allergiakohtauksille, turha rutista puoliksi syödyistä aterioista / maksamisesta.

totta

Osuma asian ytimeen. Savolaisuuden osalta tuli huti mutta tämä vertaileminen. Kyllä vain, voidaan osoittaa lukemattomia asioita mitkä ovat pahempia kuin esim. leijaa lennättävä koira ravintolassa. Tämä on yhtä hyvä kuin se, että koska tienpientareet ovat täynnä runkopatjoja, lasia, tupakantumppeja jnejnejne niin koiranlantaa ei sen vuoksi tarvitse kerätä pois, niin ja onhan se myös helpommin maatuvaa kuin esimerkiksi mikroaaltouuni.Harkittavaksi jää ovatko vertailukohdat vertailukelpoisia, pitäisikö sietää mitään sellaista haittaa josta ei toiselle ole merkittävää hyötyä ja pitäisikö koiranomistajien miettiä miten paljon on sopivaa odottaa sivullisten osallistuvan omaan koiraharrastukseen. Silloin kun koiran tuominen ravintolaan on elämän edellytys, niin tervetuloa minunkin puolestani. Luulen, että näin on aika harvoin.

Röö

koirat vois lailla kiletää - kaupungeissa ainakin. En todellakaan pidä koirista, enkä ymmärrä ihmisiä, joille ne on niin hirmuisen tärkeitä. En tykkää käydä kylässä, jossa on koira/koiria. Niitä pitää aina ihastella, rapsutella, pyörivät aina jaloissa. Minussa lienee jotain vikaa?

koiria kammoksuva, Hyvinkää

En pidä kateellisista,jatkuvasti valittavista ihmisistä.En myöskään jotka ovat ns.kylän käkikelloja eli urkkivat kaiken.Sokerin lainaajista.Aidalla notkujista.En pidä ihmisistä joilla on uudempi auto,isompi talo kuin minulla.Kauniimpi vaimo.

Virtanen

Niin koirista pidän kun pitävät urkkijat loitolla ja saan kävellä rauhassa.Ravintolaan ei missään tapauksessa niitä saa päästää.Söin ulkomailla ja naapuri pöydässä makasi koira sinne ne eivät kuulu koskaan.

Virtanen

"Koiria kammoksuva" ei sinussa ole mitään vikaa. Meitä on aika monia... Oli hyvä ehdotus joltain aiemmin, että koirat pitäisi lailla kieltää, ainakin kaupungissa. Ja tietenkin ravintoloissa.
Mutta oletteko kuulleet sitä juttua, kun poika varasti Parantolanpuistossa mummolta käsilaukun. Taisi olla yllätys, kun löysi sieltä vain pussillisen koiranpaskaa.

hah haha

Täydellisen käsittämätöntä, että koirien omistajat puolustavat lemmikkejänsä, ikään kuin olisivat ihmisiä. Onhan tässä maailmassa paljon muutakin vinksallaan, tämä on vain yksi aikamme ilmiöistä. Koiran suuri suosio perustuu siihen, että se alistuvana laumaeläimenä liehittelee sitä, jolta ruokansa saa. Yksinäiset, sosiaalisesti kyvyttömät ihmiset sitten haluavat pitää sitä älyn ja rakkauden merkkinä. Koira on aina ruokkijansa kanssa samaa mieltä, ei väitä vastaan. Kurja vaan, että kun satutte kuukahtamaan, on se rakas ja uskollinen fifi ihan yhtä onnellinen jonkun muun koiranmakkaran jakelijan kanssa.

Allergiat ovat fakta. Immunipuolustus ylireagoi vieraita proteinin valkuaisia kohtaan. Joka toinen Suomalainen kokee jkl allergiaoireita elämänsä aikana. Oireita on monenlaisia, ja jokaisella omanlaisensa. Jos yksi astmaatikko voi pitää koiria, ei se välttämättä muille onnistu. Tavoitteena on mahdollisimman oireeton, terve elämä mahdollisimman pienellä lääkityksellä (joista niistäkin on omat harminsa). Jokatoisen Suomalaisen kotiin jääminen ei ole mahdollista.

On erittäin vanhanaikaista ja itsekästä hokea, että allergia on vika korvien välissä. Ei ole. Vika on nykypäivässä, geeneissä, ympäristössä, kemikaaleissa, rokotteissa, vääränlaisessa ravinnossa, ilmansaasteissa jne jne.

Jos et tiedä, mitä hiljakseen omaan kudokseensa tukehtuvan rajun allergiareaktion (anafylaksian) saaneen henkilön kanssa tehdään, niin soita ambulanssi. Numero on 112. Hyvällä onnella Epipen-lääkitys saadaan pistetyksi lihakseen, ennenkuin potilaan aivot ovat olleet ilman happea liian kauan. Tekohengitys ei auta, koska ilmatiet eivät ole auki = kurkku turpoaa umpeen.

Viettäkää sitten pieni hetki ajatellen esim niitä rajusti allergisia lapsia, jotka voivat saada anafylaktisen reaktion vaikka siitä, että kaveri juo lasin maitoa ja pussaa poskelle allergikkoa. Nämä kauhunhetket ovat tuttuja allergisten lasten vanhemmille, päiväkodeille ja kouluille. Vähättely, ilkeily ja tyhmyys aikuisten suunnasta ei kuolemanpelkoista lasta auta. Kun aivot ovat ilman happea yli 10 minuuttia, on vaurio pysyvä. Vähän lisää aikaa, ja lapsi on kuollut.

Sen sijaan, että keksitään idioottimaisia keinoja pahentaa allergikkojen asemaa, pitäisi keskustella yhteisistä pelisäännöistä, millä oireilua voisi vähentää. Meistä ihmisistä jokaiselle pitäisi pystyä takaamaan edes se, että happi kulkee. Toisten ihmisten lemmikkiharrastukset ovat riistäytyneet käsistä aivan käsittämättömällä tavalla!

Pitäkää koiria, nuolkaa niiden naamaa, syökää samasta kupista ja eläkää elukkanne kanssa onnellista elämää. Leikkikää, että koira täyttää sen puuttuvan perheen paikan. Täytyy teidän sen verran tajuta, että kaikki eivät voi tai halua näin tehdä. Maailmassa on olemassa muitakin ihmisiä, kuin koiranomistajia.

Allerginen eläimille, ei ihmisille

Noin pahoja koira-allergikkoja ei Suomessa kovin montaa ole. Koiranomistajia sen sijaan on satoja tuhansia, joten demokratia toteutuu, kun koiraihmisten tarpeet otetaan huomioon.

Allergikolla on mahdollisuus valita ravintola, joka ei salli koiria. Miksi muutaman pahasti sairaan takia pitäisi sulkea kaikki Suomen ravintolat ja kahvilat koirilta?

Nykykoirien ongelma on se, että pitkien työpäivien takia joutuvat olemaan liikaa yksin. Koska koira on laumaeläin, yksinolo tuottaa niille monenlaisia ongelmia. Kun omistaja voi yhdistää kavereitten kanssa kahvittelun/ulkona syömisen, tulee sekä koiran että ihmisen sosiaalisen kansaakäymisen tarpeet tyydytettyä useammin.

Pikku Myy

Koiran paikka ei ole ravintolassa, ja luuletko todellakin että koirasi nauttii siitä, kun pitkän työpäivän jälkeen viet koiran ravintolaan, vain siksi että sinä saat nauttia kavereidesi seurasta??
Koira ei sosiaalisesti samanlainen kuin ihminen, sinunlaisesi koiranomistajien vuoksi muutama voi saada hiukan ikävän ja naivin kuvan koiraharrastajista.

En usko että nauttisit koiraihmisenä kun tuon laumani viereiseen pöytääsi, kaikilla kun ei ole mitään pikku laukkukoiria...

Ja mikä ihmeen nykykoirien ongelma??? Ei koira ole se ongelma vaan omistaja.
Älä hanki koiraa, jos sinulla ei ole aikaa, koira ei ole lelu, se ei ole mikään aivoton lemmikkihyönteinen vaan lauman jäsen.
Sinunlaiselle ihmiselle ei kenenkään kasvattajan pidä koiraa myydä.

Pohtija

Ei sinussa hyvinkääläinen mitään vikaa ole. Toiset ovat koiraihmisiä, toiset eivät.

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että koirat pitäisi palvelukoiria lukuunottamatta kieltää kaupunkien tiheiltä taajama-alueilta. Tämä on tullut erityisesti mieleen joskus keväällä tarpoessani Hesperiapuiston auringossa sulavassa koirankakkavellissä.

Itse tulen koirien kanssa toimeen ihan hyvin, mutta en voisi edes harkita koiran hankkimista. Koira sitoo ja aiheuttaa niin paljon vaivaa omistajalleen, että koiran omistajan tulee olla asian tosiharrastaja. Ihan vaan tuohon viereen mukavaksi eläväksi leluksi koiran hankkivat tekevät vastuuttomasti, jos eivät ole valmiita satsaamaan koiransa eteen sitä, minkä se vaatii. Koiran päiväulvottaminen kerrostaloasunnossa isännän ollessa töissä ei ole tätä vastuunkantoa.

Rauno

"Muutaman pahasti sairaan", jopas kommentti. Loukkaa montaa allergikkoa. Ravintolat ihmisiä
varten , ei koiria. Jos koira joutuu olemaan kaupungissa päiviä yksin, on syy kyllä omistajan.
Koira ei kaipaa mitään ravintolaa, se kaipaa liikuntaa omistajansa kanssa. Kyllä se sosiaalinen
kanssakäyminen ravintolassa (kaljoilla) on varmaankin omistajan tahto ja tarve.

Kuntalainen 1

Nämä ravintolat pitäisi olla niin hyvin koiraystävällisyydestään merkittyjä, ettei sinne vahingossakaan menisi allergiset ihmiset ja muut jotka eivät sellaisiin ruokapaikkoihin halua mennä, joissa voi koiriakin olla.
Itse ihmettelen sitä, että torille ei toriaikana voi viedä koiria järjestyslain perusteella, vaan siitä voidaan antaa jopa sakko. Eikö olisi jo aika tämäkin laki peruuttaa jos kerran ravitsemisliikkeeseenkin voi koiran kanssa mennä? Tai onko tämä jo vanhaa tietoa ja laki muutettu?

ssm

Sivut