Puheenaihe

Uskoisitko? Suomessa tehtaillaan lähes 46 000 myymälävarkautta vuodessa – joka neljäs näpistäjä livahtaa pakoon

Suomessa tehdään vuosittain yli 45 000 poliisille raportoitua myymälävarkautta. Noin kolmessa tapauksessa neljästä tekijä jää kiinni.

Tomi Ronkainen / arkisto

Myymälävarkaudet, joista suuri osa on näpistyksiä, ovat suuri haitta kauppiaille ja kaupanalalle. Viime vuonna poliisi kirjasi näistä ilmoituksia lähes 46 000, joista tekijä saatiin kiinni 35 000 tapauksessa. Näin ollen joka neljäs myymälävaras selviää teostaan ilman kiinnijäämistä.

Kaupanalan mukaan kokonaisvahinko on noin 5,5 miljoonaa euroa.

Näpistelijöinä on runsaasti myös lapsia ja nuoria. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Ahon mukaan viime vuonna alle 15-vuotiaita näpistelijöitä kirjattiin poliisin järjestelmään yli 2 400, 15–17-vuotiaita yli 1 600 ja 18–20-vuotiaita yli 2 700.

Alaikäisistä poliisi tekee ilmoituksen myös lastensuojeluviranomaisille.

– Ilmoituksen tekemisen ja lastensuojelutarpeen selvittämisen taustalla voi olla hyvin erilaisia seikkoja, jotka liittyvät lapsen hoidon ja huolenpidon tarpeeseen, kehitystä vaarantaviin olosuhteisiin tai lapsen omaan käyttäytymiseen. Monelle vanhemmalle teko ja seuraukset ovat ikävä yllätys, Aho sanoo.

Ahon mukaan kiinni jäänyt myymälävaras saa yleensä sakon. Poliisin menettelynä on ollut, että jos vuoden aikana tulee kuusi samantyyppistä sakkoa, asia menee syyttäjän harkintaan. Tällöin tuomioistuin voi määrätä sakon, joka voidaan muuntaa vankeudeksi, jos sakkoa ei makseta.

Poliisille ilmoitettujen varkauksien määrä väheni edellisen vuoden määrästä noin 6 000 ilmoituksella. Jyrki Aho pohtii syytä tähän.

– Onko rikollisuus omaisuusrikoksissa laskenut vai onko kyse siitä, ettei poliisille ole enää ilmoitettu samalla tavalla rikoksista kuin aikaisemmin? Onko ilmoituksenteko vaikeutunut, poliisi huonommin tavoitettavissa vai koetaanko, ettei ilmoittamisesta ole hyötyä tai poliisia haluta muilta kiireiltään häiritä?

Aho ohjeistaa kuitenkin rikoksen asianomistajia eli uhreja aina ilmoittamaan asioista, joita he epäilevät rikoksiksi.

Poliisin työn onnistumiseen liittyy oleellisesti saatu tieto – ilmoita siis aina poliisille rikosepäilystä. Kiireelliset asiat soittamalla 112, vinkit ja vihjeet verkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tämä kauppojen uudistus tuplasi myymälävarkaudet – voi kasvattaa sinunkin ruokalaskuasi17.1.2019 06.45
Myymälävarkaat joutuvat ahtaalle XXL:ssä uuden reaaliaikaisen seurannan myötä – ”Nyt ei ainoastaan parannella hälyttimiä”28.12.2018 13.09
Myymälävaras sulloi tavarat takaisin hyllyyn ja juoksi kahdesti karkuun – myyjä kaatoi maahan ja suihkautti silmille24.9.2018 14.00
Kurkumaa saa vain kassalta, pikakahvi pois valikoimasta – HS: Myymälävarkailla erikoisia suosikkituotteita17.4.2017 11.46

Kommentit (2)

Kommentit

Juurihan se yksi sai

Juurihan se yksi sai livautettua pöllimänsä kamansa takasin hyllyyn entresessä. Siitä sitten tehtiin itkuvideo

Vedäppä varasta vastapalloon.

Vedäppä varasta vastapalloon. Itku siitäkin syntyy.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat