Puheenaihe

Irakilaiselle ex-sotilaalle ehdollista vankeutta Helsingissä: Leikkasi irti Isis-taistelijan pään – video ladattiin Facebookiin

Työsyke Oy:n omistajat tiedottavat aikeistaan myydä Työsyke Oy:n toiminnan Terveystalolle.

Kuvitus-/arkistokuva

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Irakin armeijassa palvelleen miehen vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Vuonna 2015 Irakin armeijan sotilaana toiminut mies kohteli oikeuden mukaan kuolleiden henkilöiden ruumiita kansainvälisen sotarikoksia koskevan perussäännön vastaisesti.

Tapauksista oli todisteena teon jälkeen otettuja kuva-aineistoja sosiaalisessa mediassa.  

– Menettelyllään vastaaja on kohdellut videoituja ja kuvattuja henkilöitä epäinhimillisesti ja halventavasti sekä loukannut näiden kunniaa, oikeus toteaa päätöksessään.

Mies palveli oikeuden asiakirjojen mukaan vuosina 2003–15 Irakin armeijan 24. prikaatissa. Hän osallistui muun muassa Isis-terroristiryhmittymän vastaisiin sotilaallisiin toimiin. Sotilasarvoltaan mies oli korpraali.

Syyttäjän mukaan tammi–maaliskuussa 2015 mies oli osallisena Irakissa Karman kaupungin alueella käytyihin taisteluihin. Hän leikkasi veitsellä irti maassa maanneen kuolleen Isis-taistelijan pään irti ja roikotti irrotettua päätä kädessään.

Miehen taistelutoverien kuvaamalla videolla näkyi, kuinka mies näytti samalla käsillään voitonmerkkiä toisen henkilön pidellessä irtileikattua päätä kädessään.

Video ladattiin Facebookiin miehen omaan profiiliin, jossa se oli potentiaalisesti noin miljardin ihmisen nähtävillä.

Mies puolustautui väittäen, että videon oli kuvannut Irakin armeijaan kuuluva tiedotussotilas, eikä video miehen mukaan ollut sotatilanteessa poikkeuksellinen.

Mies ei osannut selittää, miten video oli ladattu hänen Facebook-seinälleen. Oikeus ei pitänyt uskottavana miehen väitettä, että joku toinen sotilas olisi ladannut videon epäillyn profiiliin ilman että epäilty olisi sitä tiennyt.

Oikeuden kuulema suomalainen sotilas- ja terrorismiasiasiantuntija arvoi, että yhtenä taustatekijänä videon levittämisessä oli ryhmäpaine.

Asiantuntijan mukaan oli kuitenkin epäuskottavaa, että videon olisi kuvannut armeijan virallinen tiedotusupseeri.

Sekä Isis- että Irakin armeija käyttivät videoita sotapropagandassaan, ja sotilailla oli paine saada niille tykkäyksiä somessa, asiantuntija totesi.

Ehdollista tuomiota oikeus perusteli sillä, että miehellä ei ole aiempaa rikostaustaa. Teko oli asettui sotarikosten rangaistusskaalassa asteikon alkupäähän, oikeus katsoo. 

Mies tuli Suomeen turvapaikanhakijana, joten juttua tutkittiin Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (9)

Kommentit

Tämmöisiä t u r v a p a i k a

Tämmöisiä t u r v a p a i k a n hakijoita kaduillamme kävelee. Suomalaiset on kyllä maailman tyhmin kansa.

Kyllä! Ja tämä on kuulemma

Kyllä! Ja tämä on kuulemma näille aivan normaalia toimintaa. Ehdollinenhan tuommoisesta tosiaan. Pahempi rikos on täällä yksi sana,alkaa N ja loppuu I kirjaimeen

Aivan päätön tuomio, hovissa

Aivan päätön tuomio, hovissa muuttuu.

Ja halvaksi tulee taas tämä

Ja halvaksi tulee taas tämä yksittäistapaus veronmaksajille,ai että!

KylläSuomalainen oikeus on

KylläSuomalainen oikeus on sinisilmäistä kyllä tuolaiselle miehelle olisi tullut antaa vähintään10 vuoden tuomio ja lähetä kärsimään sitä johokin islamisti taistelijoiden vahtimaan vankilaan. Siellä olisi saanut asian mukaisen kohtelun. Misän nimessä ei saa antaa Suomen oleskelu lupaa vaan poistaan nopeaan ja kauas.

Tällainenkaan keissi ei

Tällainenkaan keissi ei hetkauta päättäjiä mitenkään. Kansa pelkää.

Mitä ihmettä oikein

Mitä ihmettä oikein vouhkaatte, ettekö hallitse sisälukutaitoa? Mitalihan kaverille pitäisi antaa, hän on taistellut ISIStä vastaan. Päiden leikkuun luulisi olevan hiukan sotkuista, mutta olosuhteisiin nähden lienee harmitonta hupia.

Miksi Suomen pitäisi myöntää

Miksi Suomen pitäisi myöntää tälle sotaveteraanille yhtään mitalia, eikös ko. kunnianosoitukset tarjoa se maa jonka puolesta taistelee? Hänhän voisi hakea mitalin esim. lomaillessaan kotimaassaan. Vai estääkö ehdollinen matkustamisen?

Vastaavasti oikeusprosessin

Vastaavasti oikeusprosessin pitäisi tarjoa se maa jonka puolesta taistelee, mitä asia Suomea liikuttaa? Onko täällä leikellyt vainajia

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat