A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Joulun jälkeinen aika

Voisi luulla, että maassa on joulurauha ja poliitikoilla hyvä tahto, kun sotesta on oltu hiljaa.

Ei se niin ole. Tammikuussa alkaa verinen taistelu eduskuntapaikoista. Vaalien isona kysymyksenä on, maksetaanko jatkossa sosiaalitukia vain, jos osoittaa aktiivista työnhakua tai opiskelua vai jaetaanko kansalaispalkkaa ilman velvoitteita.

Demarien ja kokoomuksen kantana on, ettei kenenkään terveen pidä saada toimentuloaan kansalaispalkasta. Vihreät ja vasemmisto maksaisivat suoraa tukea ilman velvoitetta.

Keskustassa ei tiedetä, mitä pitäisi tehdä. Puolue ja sitä edeltänyt maalaisliitto ovat kannattaneet yli sata vuotta etuuksia, joita ei sidota palkkatyöhön. Näin on tuettu maanviljelijöitä ja pientilojen emäntiä.

Maanviljelijöiden eläkkeitä maksetaan ensi vuonna 685 miljoonaa euroa, josta veronmaksajat kustantavat 70 prosenttia eli 480 miljoonaa euroa.

Juha Sipilä on yhdessä keskustan varapuheenjohtajien Juha Rehulan ja Hannakaisa Heikkisen kanssa sitä mieltä, että automaattiset tuet tuhoavat niin ihmisten työhalut kuin valtiontalouden.

Puheenjohtaja ottaa ison riskin olemalla eri mieltä puoluekentän kanssa.

Näin kävi maalaisliiton puheenjohtajalle Johannes Virolaiselle, joka muutti 1965 puolueen nimen keskustapuolueeksi ja alkoi kosiskella kaupunkien palkansaajien ääniä. Maaseudun väki suuttui, puolue kärsi vaalitappion, puheenjohtaja anoi armoa ja puolue palasi aitovierille.

Varmin tapa sosiaaliturvan varmistamiseen on työnteon ja työntekijämäärän lisääminen."

Jotain on tehtävä, sillä 440 000 suomalaisen tulot eivät riitä jokapäiväisiin minimimenoihin. He ovat yksinasuvia, yksinhuoltajia, opiskelijoita ja työttömiä. Lisäksi on pienituloisia eläkeläisiä. Heidän sosiaalista asemaansa pitää parantaa.

Varmin tapa sosiaaliturvan varmistamiseen on työnteon ja työntekijämäärän lisääminen. Näin syntyy lisätuloja, joita voidaan verottaa. Tämän toteuttaminen edellyttäisi yritysten perustamisen helpottamista ja palkkaverotuksen siirtämistä kuluttamisen verottamiseen.

Odotettavissa on, että sosiaaliturva repii keskustaa ja yhdistää kokoomusta ja demareita. Lopputulos näkyy hallitusneuvotteluissa.

A-P. Pietilä

Kommentit (4)

Kommentit

Eiköhän kaikki jää seuraavan

Eiköhän kaikki jää seuraavan hallituksen huoleksi.

Kolumnisti uusintaa

Kolumnisti uusintaa vuosikymmenien takaista kuvaa, jossa kepu nojaa aitovierille. Nykyisin maatiloilla on noin satatuhatta äänioikeutettua. Sillä ei mikään puolue pötki pitkälle. Tiloista on lisäksi suuri osa niin isoja, että omistajat äänestävät kokoomusta tai ruotsalaisia. Kepun kannattajista suurin osa asuu maakuntakeskuksissa. He ovat maalaisia vain siinä katsannossa, että Suomessa ei ole kuin yksi kaupunki.

Teemme työtä elääksemme, emme

Teemme työtä elääksemme, emme elä työtä tehdäksemme. Päinvastaiseen meitä kuitenkin painostetaan jotta saisimme joukkoomme niitä rikastuneita.

Suomi on ollut hyvä maa mutta

Suomi on ollut hyvä maa mutta sen jälkeen kuin on matkittu ainoastaan Ruotsia missä kaikki on menossa pieleen niin me emme voi menestyä.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet