LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kolumni: "Urheilija saa tienata, muut eivät – ja syypää vinoutuneeseen ajatteluun on koulu"

Taas on se aika vuodesta, kun joka tuutista pukkaa tulotietoja. Hyvin tienanneita kadehditaan ja huonommin pärjänneille nauretaan. Kiinnostus kaverin tienaamiseen johtaa älyttömään jeesusteluun – miten tuokin voi tienata noin paljon? Johtaja tienaa liikaa, ministeri tienaa liikaa, ahtaaja tienaa likaa. Joku julkkis tienaa liian vähän ja tietysti itse ei saa lähellekään sitä mitä ansaitsisi.

Kuuluuko kenenkään tienata niin paljon kuin mitä hyvätuloisimmat tienaavat? Voiko kenenkään työ voi olla niin arvokasta, että siitä pitää maksaa miljoonia? Pitäisikö säätää tulokatto?

Ja kai ne rikkaat voisivat enemmän osallistua, kun tienaavatkin niin paljon?

Kovaa palkkaa ei kuitenkaan saa tuurilla, ei edes vanhempien firmassa (ainakaan pitkään). Hyvien tulojen eteen pitää käydä kouluja, tehdä pitkää päivää töissä, kehittää taitojaan omin päin, painaa myyntirundilla pitkin maata, verkostoitua ja kouluttautua vapaa-ajalla, ja yrittäjien kohdalla usein vielä kiinnittää koko omaisuus yritystoiminnan vaatimien lainojen vakuudeksi. Työn hedelmät näkyvät vuosien työn jälkeen – jos näkyvät.

Jos naapurin viidentoistatonnin kuukausipalkka kismittää, niin kannattaa ensin miettiä miksei itselle makseta edes puolta siitä. Mitä taitoja on jäänyt hankkimatta? Mitä on jäänyt tekemättä?

Ainoastaan yksi ryhmä saa rauhassa tienata ilman kadehtimista. Urheilijoiden miljoonatulot harvemmin harmittavat; ehkä siksi, että ihmiset tietävät etteivät itse pysty samaan.

Työelämän lainalaisuuksia on vaikea ymmärtää, kun koulujen työelämäopetus on retuperällä eikä rahasta edes saa puhua. Liikuntatunnit sen sijaan ovat opettaneet kaikille, mitä urheilijan pitää pururadalla ja punttisalilla tehdä menestyäkseen.

Kateuskiiman keskellä voisi kuitenkin pitää mielessä, että hyvätuloisin 10 prosenttia palkansaajista maksaa 70 prosenttia tuloveroista. Pääomatuloveroja ei taida edes kertyä kuin niiltä rikkailta. En ole kovin usein kuullut kenenkään kiittävän nettomaksajia.

Mitä jos tänä vuonna tutkitaankin verokalentereja kiitollisina, eikä kateellisina?

Joose Luukkanen

Kirjoittaja on

Hausjärven Monnissa

asuva yrittäjä.

Lukijalta

Kommentit (2)

Kommentit

Urheilu on niin tärkeätä,

Urheilu on niin tärkeätä, että ei saa ajatellakaan vertailua urheilijan ja työttömän kesken. Minkä kädenjäljen kumpikin jättää?

Miljoonia tienaava urheilija

Miljoonia tienaava urheilija on osaltaan tuottamassa kymmenien jopa satojen miljoonien liikevaihtoa lajista riippuen. Kolumnistipellen väittämän vastaisesti on olemassa iso joukko henkilöitä, joiden panostus omaisuuteensa on nolla tai vähemmänkin. Usein nämä perimällä omaisuutensa saaneet silkkimunat pitävät suurinta meteliä vähävaraisten toimeentulon oikeutuksesta ja veronmaksusta. Kovaa palkkaa saa nimenomaan tuurilla, jos kaikkien panostus toimeentuloonsa on liki sama: 5-6 vuotta opiskelua ja siihen samanmittainen työkokemus. On tuuria, mitä työtä kulloinkin rahallisesti arvostetaan. Kymmenen vuoden päästä paperimiehen ja lähihoitajan arvostus on toivottavasti oikeinpäin. Toivoa sopii, että osaava suorittava ammattityö ja sen nyt vallitseva eriasteinen hierarkiseen asemaan perustuva johtaminen liikahtavat myös oikeaan asentoon. Suurella todennäköisyydellä toinen hiipuu oikeutetusti pois.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet