Puheenaihe

Yle paljasti rajut häirintätapaukset kouluissa – rehtorilta poikkeukselliset kommentit

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Ylen tutkiva MOT-ohjelma kertoo rajuista häirintätapauksista Suomen kouluissa.

MOT:n mukaan kouluissa näyttäisi myös olevan isoja eroja seksuaalisen häirinnän määrässä. 

Suomessa on MOT:n mukaan yläkouluja, joissa oppilaat raportoivat kouluterveyskyselyssä kokevansa seksuaalista häirintää jopa viisinkertaisesti keskiarvoon verrattuna.

MOT:n tekemässä kyselyisä oppilaat kertoivat muun muassa kokevansa homottelua, neidittelyä, huorittelua, transuksi kutsumista, läpsimistä, lääppimistä, sukuelinten ja rintojen puristelua, kourintaa ja seksuaalissävytteisiä juoruja.

He kertoivat myös, kuinka heitä yritetään suudella väkisin tai painostetaan suhteeseen ja seksiin.

Myös salaa otettuja alastonkuvia ladataan luvatta some-palveluihin, kuten Whatsappiin, ja somessa myös kiusataan.

– Yläkoulussa luokkalaiseni tytöt perustivat Whatsapp-ryhmän pelkästään sitä varten, että he yhdessä pohtivat, olenko minä lesbo, vai en. Ryhmässä olivat kaikki luokkalaiseni tytöt paitsi minä, 18-vuotias nainen kertoo Ylelle.

Myös pojat kertoivat rajusta pilkasta ja kourinnasta, jota kohdistavat heihin myös tytöt.

– Pojat saattavat vitsillä kouraista peniksestä, mutta tytöt usein tosissaan, sanoi 15-vuotias poika Ylelle.

Pelko leimautumisesta on nuorilla usein niin kova, että häirinnän kokemuksen epämiellyttävyyttä ei uskalleta näyttää.

MOT:n kyselyyn tuli 344 vastausta. Vastaajat ovat iältään pääosin 13–24-vuotiaita.

Ylen jutussa nimetään yhdeksän koulua, joiden rehtoreilta MOT-ohjelma pyysi selvitystä häirintään puuttumisesta.

Uudeltamaalta mukana MOT:n selvityksessä olivat Härkävehmaan koulu Hyvinkäältä, Storängens skola Espoosta, Järnefeltin koulu Lohjalta sekä Olarin koulu Espoosta.

Koulujen rehtorit kertoivat kyselyn tulosten tulleen osittain yllätyksenä, eikä kaikissa kouluissa ollut vielä ehditty käydä tuloksia läpi.

Suorasukaisimman kommentin Ylelle antoi Pohjois-Pohjanmaan Kärsämäen Frosteruksen koulun rehtori.

– Onko todellista tai jotain muuta? Mikäänhän ei tässä maailmassa vittu yllätä. Olihan se surullinen tieto.

– Onko kouluruoka hyvää tai pahaa? Asialle voidaan tehdä tiettyyn rajaan saakka jotakin. Loppu pitää vain kestää. Ei sillä, että hyväksyisin seksuaalista häirintää, mutta sellaista se nyt vaan on, rehtori Tuomo Pesonen vastasi Ylen mukaan.

– Sitten tietenkin, kun pillua tekkee mieli miespuolisella. Niin eihän sitä osaa aina kauniisti sanoa. Onhan sitä kaikennäköistä porsastelijaa baarimaailmassakin, rehtori kommentoi.

Lue tästä lisää Kärsämäen kunnan reaktioista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (9)

Kommentit

Jos tälle Tuomo Pesoselle ei

Jos tälle Tuomo Pesoselle ei tule sama kohtalo kuin Oulun Riikka Moilaselle, niin ihmettelen suuresti. Hävettää!

Neljäkymmentä vuotta sitten

Neljäkymmentä vuotta sitten ei tuossa iässä tunnettu käsitettä seksuaalinen häirintä, mutta silloin tuon ikäiset harrastivat keskenään seksiä, joten minkäänlainen härintä ei ollut ketään kiinnostavaa.

Onkohan tuo rehtori aivan

Onkohan tuo rehtori aivan järjissään? Ainakin hän on väärässä tehtävässä.

Jaa,kyllä ennen oli sitten

Jaa,kyllä ennen oli sitten aikapaljon häiriköintiä,jos noista kaikista vetää herneen nenuun

"Sitten tietenkin, kun pillua

"Sitten tietenkin, kun pillua tekkee mieli miespuolisella, niinhän eihän sitä osaa aina kauniisti sanoa". Koulun rehtori sanoo, jos toimittajaan on luottamista. Uskon toimittajaan. Uskomatonta tänä päivänä kyseissä asemassa olevalta ihmiseltä! Potkut ja iänikuinen häpeä!

Nyt on ainut ja oikea liike

Nyt on ainut ja oikea liike antaa kyseiselle rehtorille potkut. Koulussa pitää lain mukaan olla kaikilla oppilailla oppimisrauha ja seksuaalista häirintää ei saa hyväksyä missään muodossa. Millaisen kuvan rehtori antaa nuorille tuolla kommentillaan? Olisiko se ok siis aikuisenakin vain "kestää" häirintä omalla työpaikallaan?

Ihan ku 70-80 luvulla! Näin

Ihan ku 70-80 luvulla! Näin meillä ainakin oli yläasteella. Kuuluu siihen ikään. Mutta näillä nykyajan perkeleillä on Some jota käytetään terroriin. "oppilaat kertoivat muun muassa kokevansa homottelua, neidittelyä, huorittelua, transuksi kutsumista, läpsimistä, lääppimistä, sukuelinten ja rintojen puristelua, kourintaa ja seksuaalissävytteisiä juoruja."

Aina kun asioista puhuu niin

Aina kun asioista puhuu niin kuin ne on, ilmestyy jostain näitä mielensäpahoittajia kun ovat olevinaan "parempia" ihmisiä.....

rane58: kyse ei ole nyt siitä

rane58: kyse ei ole nyt siitä että olisi mielensäpoahoittajia ja parempia ihmisiä, vaan rehtorin kommentista: Loppu pitää vain kestää. Ei sillä, että hyväksyisin seksuaalista häirintää, mutta sellaista se nyt vaan on... Lapsen parissa työskennellessä ,aikuisen tehtävä on taata lapselle turvallinen ja lain mukainen koulunkäynti, aivan sama mitä oli ennen, jokainen aikuinen voi ja pitää vaikuttaa niin että kenties tulevaisuudessa tuo häirintä ei olisi pakollinen normi, mitä pitää vaan sietää, kenenkään lapsen tai nuoren ei pidä sellaista sietää, ei meidän aikuistenkaan. Voi olla asioista mitä mieltä tahansa, mutta rehtorin asemassa olevan ihmisen, pitäisi ymmärtää milloin pitää omat mielipiteensä ominaan, eikä laukoa mitä huvittaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat