Puheenaihe

Liian pitkään nukkuva voi sairastua yllättävästi – Tutkimus: Tämä on terveellisin määrä unta yössä

Enemmän tai vähemmän kuin kuudesta kahdeksaan tuntia nukkuva voi sairastua normaalinukkujaa todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin. 

Leena Koivisto / arkisto

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveellisin määrä unta on kuudesta kahdeksaan tuntia yössä. Jos unen määrä jää tätä alhaisemmalle tasolle, vaarana on sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kertoo Guardian-lehti.

Suomessa tutkimuksesta kertoi ensin Yle.

Yllättäen myös yli kahdeksan tuntia yössä nukkuvan todennäköisyys sairastua sydäntauteihin kasvaa.

Jos unen määrä jää liian pieneksi, riski sydänsairauksille kasvoi seurantatutkimuksessa yhdeksän vuoden aikana 11 prosenttia. Liian pitkään nukkuvalla riski puolestaan kasvoi jopa 33 prosenttia.

Kreikkalaisen lääkärin Epameinondas Fountasin tekemä tutkimus esiteltiin eurooppalaisten kardiologien konferenssissa Saksan Münchenissä.

Myös muissa maissa tehdyissä tutkimuksissa on saatu samantapaisia tuloksia.

Esimerkiksi Ruotsissa tehdyn seurantatutkimuksen mukaan niillä henkilöillä, jotka nukkuivat alle viisi tuntia 50-vuotiaina, oli 20 vuoden kuluttua kaksinkertainen riski saada sydäntapahtuma verrattuna keskiverrosti nukkuviin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

"Yllättäen myös yli kahdeksan

"Yllättäen myös yli kahdeksan tuntia yössä nukkuvan todennäköisyys sairastua sydäntauteihin kasvaa." Siitä ei enää sanotakaan mitään että kuinka paljon. Tämäpä ei yllätä sillä koko otsikko on tekaistu kokonaan tämän nippelin päälle. Toisekseen, riskin kasvaminen prosentteina on täysin sensaatiohakuista puppua kun riskin todellista määrää ei kerrota missään. Esimerkki: Riski on tasolla 1/ 100 000 000 henkilöä niin 33% muutos nostaa riskin tasolle 1 / 67 000 000. Eli ~yksi koko maassa 10 vuoden välein. Lienee selvää että tällainen riskitason muutos ei todellisuudessa näy missään mitenkään, sitä ei pystytä mittaamaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat