A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kuinka paljon on paljon

Muutamien uutisten taustoja kannattaa tutkia.

Asuntokaupan kerrottiin romahtaneen kesäkuussa. Elokuussa Tilastokeskus teki tarkistuslaskennan ja kertoi vanhojen asuntojen myynnin lisääntyneen viidellä prosentilla eli paljon. Valeuutisen taustalla oli viranomaisten välinen tietokatkos ja väärät johtopäätökset.

Romahdusta ei tullut. Sen sijaan asuntokaupat kohdistuvat aikaisempaa suurempiin ja kalliimpiin asuntoihin. Perheet haluavat kohentaa asumistaan hyödyntämällä alhaista korkotasoa ja pyrkimällä eroon kalliista vuokra-asunnoista.

Tänä vuonna valmistuu 45 000 uutta asuntoa. Ne vauhdittavat väestön siirtymistä maalta taajamiin. Kaupunkien runsaat palvelut saavat ihmiset muuttamaan, vaikka asuntoministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) yrittää aatteellisin perustein estää kaupungistumista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haluaisi, että kuluttajat suorittaisivat vapaaehtoisen tukimaksun katovuodesta kärsivien maatilojen auttamiseksi. Tämä tulisi hallituksen juuri esittämän maatalouden 60 miljoonan euron kriisipaketin lisäksi.

Kaiken lisäksi Sipilän hallitus on tehnyt joka vuosi maataloudelle kriisipaketin satotuloksesta riippumatta. Veronmaksajat tukevat jo tälläkin hetkellä jokaista maatilaa 50 000 eurolla vuodessa ja jokaista maatalouden työpaikkaa 35 000 eurolla vuodessa.

Yleinen harhaluulo on, että maakuntien väliset elintasoerot olisivat kasvaneet."

Yleinen harhaluulo on, että maakuntien väliset elintasoerot olisivat kasvaneet. Tuoreen tutkimuksen mukaan ainoastaan palkkaerot ovat kasvaneet. Korkea verotus ja tulonsiirrot ovat pitäneet huolta elintason tasoittumisesta. Korkeampien palkkojen alueilta siirretään rahaa matalampien palkkojen alueille.

Ruotsissa vellova maahanmuuttokeskustelu on saanut Juha Sipilän tutkimaan YK:n pakolaisjärjestön tilastoja. Niiden mukaan yli 90 prosenttia Välimeren ylittävistä pakolaisista ei pakene sotaa tai vainoa. Vielä neljä vuotta sitten Sipilä oli valmis antamaan Kempeleen kotinsa näille pakolaisille. Näin ääni muuttuu kellossa.

Näin se on, että uutisia tärkeämpiä ovat uutisten selitykset ja taustat.

A-P. Pietilä

Kommentit (8)

Kommentit

Miten taajamiin muuttoa voi

Miten taajamiin muuttoa voi vauhdittaa, kun niiden ulkopuolella ei asu juuri ketään?

Asuntokauppaa hidastaa 50-100

Asuntokauppaa hidastaa 50-100 tuhatta kisan suuret hintapyynnöt.Sipilä epäonnistunut kaikessa ei sen enempää siitä.

Millähän tavalla asuntojen

Millähän tavalla asuntojen kalleuskin on taas Sipilän syytä? Enpä ole keskustaa koskaan äänestänyt, mutta kyllä tuo jatkuva hallituksen ja erityisesti Sipilän syyttäminen on pöljää. Virheitä on hallitus tehnyt, siinä missä kaikki edeltäjänsäkin, mutta rajansa kaikella. Asuntojen hinnat ovat nousseet posketonta vauhtia koko 2000-luvun.

Mielenkiintoista tosiaan

Mielenkiintoista tosiaan seurata sit kun maatalous on jatkuvassa kriisissä oli satovuosi sitten hyvä tai huono. Luulisi että ainakin hyvänä satokautena jäisi jotain kukkaroonkin. Hyväksyn kyllä sen että tulonsiirtoja tehdään Suomen sisällä, mutta Kepun jatkuva luonnollisenkin kehityksen jarruttaminen on kyllä liian silmiinpistävää. Eivätpä puhu maatalouden reformista, mutta ovat hanakoita puhumaan työreformista. Kuinkahan kauan Kepu saakaan vielä pitää "teollisuus-Suomea" panttivankinaan noilla maatalouden kriisipuheillaan. Kaikki kunnioitus kuitenkin viljelijöille ja muulle alkutuotannon parissa työskentelevälle väestön osalle, he tekevät arvokasta työtä ja toivottavasti jatkossakin, mutta joskus tosiasiat on vaan tunnustettava. Sipilä sanoi näin «Suurin osa liikkeelläolijoista olivat taloudellisten syiden takia. Eivät sen takia että pakenisivat sotaa tai henkilökohtaista vainoa» Mistähän tilastosta tuo onkaan kaivettu, tietääkseni tilastoista ilmenee vain se kuinka moni on täyttänyt pakolaiskriteerit ja hyväksytty pakolaiseksi. Mistään ei ilmene että hylättyjen hakemusten takana olisi taloudellinen pakolaisuus, kaikkia pakolaisia ei vaan hyväksytä vaikka olisivatkin pakenemassa sotaa käyviltä alueilta ja sotaa. Sipilä varoo myös itse antamasta vastinetta tuohon omaan lausahdukseensa taloudellisesta pakolaisuudesta, koska tietää vetäneensä sen ilman faktoja, vaan pyörittelee asiaa hylkäysmäärän perusteella. Luottaa sitten siihen että uskolliset tulkitsijat selittävät asian hänelle myötämielisesti, kuten on tapana,eikä omat näpit sotkeennu pahemmin. Tilastoista ei voida lukea sitä kuinka moni pakolainen on liikkeellä pelkästään taloudellisten syiden takia. Ääni Sipilän kellossa on tosiaan muuttunut ja jopa niin että on sortunut vetämään mutkia suoriksi vaalikiimassaan. Joukkoon mahtuu varmaan ns. elintasopakolaisiakin, mutta määrästä ei ole tietoa.

Vuosituhannen vaihteessa

Vuosituhannen vaihteessa erään ympäristöasiantuntijan mukaan Suomen silloinen maatalous olisi pitänyt supistaa kolmannekseen kestävän kehityksen laskelmilla. MTK:n tavoitteeksi laitettiin kuitenkin tuolloin kaksinkertaistaa suomalainen maataloustuotanto. EU ei haluaisi lisätä tukea, markkinatalous tappaisi siitä 50-70% lyhyessä ajassa, kuitenkin tulonsiirroilla yllytetään nuoria ottamaan valtavia lainoja kannattamattomaan toimintaan. 70% maamme koulutetuista alle 35-vuotiaista asuu muutamassa isossa kaupunkikeskuksessa, mikä tarkoittaa, että niiden ulkopuolella on liian iso määrä kuntia, missä heitä ei asu yhtään. Tämä kehitys jatkuu, eikä sitä voida pysäyttää. Viime vuosikymmeninä on laitettu miljoonia sen hidastamiseen erilaisilla "maaseutujen elävöittämishankkeilla". Niiden takaa löytyy aina sama puolue.

"Vielä neljä vuotta sitten

"Vielä neljä vuotta sitten Sipilä oli valmis antamaan Kempeleen kotinsa näille pakolaisille. Näin ääni muuttuu kellossa." Taisi käydä niin, että 14v sukulaistyttö tuli raiskatuksi Kempeleessä. Vähän sen jälkeen Sipilä totesi, että Ruotsista tulleet olisi voitu samantien käännyttää takaisin Ruotsiin, turvalliseen maahan!

Suomi ei ole reilu maa mutta

Suomi ei ole reilu maa mutta onneksi osa globaalista maailmaa joka antaa vapauden siirtää rahojaan minne haluaa niinkuin veronmaksut.

On paljon uutisia, joiden

On paljon uutisia, joiden taustaa tulisi tutkia. Siihen vain eivät toimittajat kykene, eivät ymmärrä asiaa ja pelkäävät munaavansa itsensä. Siksi uutiseksi kelpaavat mitkä tahansa valheet. Tämänkin Putin kirjoitutti.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet