A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kuka saa sinun valtasi?

Tulevaisuutta ei voi ennustaa katsomalla peruutuspeiliin.

Suomen suuresta linjasta päätetään ensi kevään eduskuntavaaleissa. Kokoomus ja keskusta haluavat rakenneuudistuksia. Demarit ja vasemmistoliitto haluavat perua jo nykyiset pienetkin muutokset. Vihreiden kanta seilaa jossakin näiden välissä.

Seuraavien neljän vuoden kuluessa taloudessa koetaan varmuudella jokin takaisku, joka vaikuttaa ikävästi työllisyyteen, yritysten kannattavuuteen ja kotitalouksien elintasoon. Miksei tähän varauduta? Miksei tästä puhuta?

Työllisyys on kohentunut, mutta se on noussut samassa tahdissa kuin Suomen talous on kasvanut. Näin ollen työn tuottavuus on heikentynyt. Suomi ei ole kyennyt hyödyntämään uutta teknologiaa, joka olisi kasvattanut tuloksia talouskasvua nopeammin. Miksei tätä huomioida?

Valtiontalouden paraneminen on myös ollut hidasta. Tämän mukaan rakenteelliset ongelmat eivät ole poistuneet. Tämä tiedetään, mutta siitä ei välitetä.

Kun lasketaan yhteen talouden tuleva laskukausi, työn heikko tuottavuus ja rakenneongelmat, saadaan tulokseksi uhkakuva, jolle löytyy esikuvia Italiasta ja Kreikasta. Näissä maissa ei ole kyetty uudistuksiin edes talouskriisin paineessa. Seuraukset tiedetään.

Kansalaisten haasteena on kuvitella olosuhteet, joita he eivät ole aikaisemmin kokeneet. Äänestäjien pitäisi kyetä valitsemaan kansanedustajat, jotka eivät yritä ostaa ääniä lupaamalla paluuta menneeseen, joka ei kuitenkaan palaa.

Nyt pitäisi olla rohkeutta kuunnella asiantuntijoita ja tutkailla talouden trendejä."

Nyt pitäisi olla rohkeutta kuunnella asiantuntijoita ja tutkailla talouden trendejä. Nyt pitäisi olla kuuro vaalikiimaisten poliitikkojen poskettomille lupauksille, joita ei kuitenkaan voi toteuttaa.

Vaaleissa pitäisi valita eduskunta, joka kykenee harkitsevaan päätöksentekoon huonoissa taloudellisissa olosuhteissa, työelämän teknologisessa muutoksessa ja kovassa ulkopoliittisessa paineessa.

Eduskuntaan ei pitäisi valita yhtään suunsoittajaa, jolle kansakunnan vakavien asioiden hoito on näyttävä diili tai rooli tosi-tv-näytelmässä.

A-P. Pietilä

Kommentit (12)

Kommentit

Valitettavasti millään

Valitettavasti millään puolueella ei ole tarjota parempaa. Kaikki ovat konservatiivisia omalla tavallaan. Äänestäjä on pulassa, koska nukkumaan jääminen antaa valtakirjan entisille.

Samaa mieltä ja en usko

Samaa mieltä ja en usko politiikkaan vaan fiksuihin yrittäjiin ja työntekijöihin he päättävät missä mennään.

7% työttömyysaste, 70%

7% työttömyysaste, 70% yrityksistä ilman osaavaa työvoimaa läpi maan, 600 000 työikäistä ilman ammattitutkintoa. Ikää ja vallitsevaa terveydentilaa on mahdotonta vaihtaa. Nykyhallituksen rakennemuutokset ovat olleet kontrolloinnin ja byrokratian lisäämistä, pitkälti rahojen haaskausta. Työmarkkina-arvoisten työllisyyskehityksen on hoitanut talouskasvu, ei hallitus. Seuraava hallitus joutuu luomaan toimivan järjestelmän rakennetyöttömyyteen ja sen uhkaan. Nykyinen aktiivimalli-leikki joutaa romukoppaan ja vapautuvat varat todellisiin TE-palveluihin ja koulutuksiin. Työ on lisääntynyt palvelualoilla aiempaa enemmän, näin myös jakossa. Monet palveluelinkeinot ovat jo muuttuneet digitaalisiksi, itsesuoritettaviksi, mistä vielä maksamme: pankit, matkatoimistot, kirjakaupat jne. Maailman muuttuessa poliittisten blokkien erottavat tekijätkin muuttuvat. Kauanko on näennäinen oikeisto ja vasemmisto, koska nousevat tutkittuun ja totuuteen perustuva, populistihömppään ja umpikonservatismiin perustuvat poliittiset erot.

Niin, miksiköhän nykyinen,

Niin, miksiköhän nykyinen, Kepun, Kokoomuksen ja Peräkonttilaisten hallitus ei tajua tuottavuuden merkitystä? Kiky työajan pidennyksineen ja lomarahaleikkauksineen ja aktiivimalli tilastokikkailuineen ovat hölmöläisten hommaa. Ja miksi nousukaudella ei kerätä varoja huonompia aikoja varten, vaan jaetaan ne vaali- ja verokiimassa nousukauden kulutukseen. Siinäpä miettimistä! Ja jottei unohtuisi niin oppositio ei ole tuota politiikkaa toteuttamassa, vaan hallitus jonka on kyllä kannettava vastuu toimistaan. Tulee mieleen lasten hiekkalaatikkoleikit jossa vahingon sattuessa syyllinen on aina joku ulkopuolinen, tässä tapauksessa muka oppositio. Kaiken kukkuraksi hallitus ajaa Sotea ja maakuntauudistusta vailla järjen hiventä, herätkää. Jos ne toteutuvat, niin laskukaudesta tulee todella synkkä ja pitkä. Ihan oikeita järkeviä töitä tekemällä Suomi menestyy, ei keinottelemalla joidenkin harvojen pussiin. Eivätkä populismi ja rasismi ole ratkaisuja mihinkään. Lääkkeet löytyvät rationaalisesti ajattelusta ja pohtimalla millaiset yhteiskunnat on rankattu parhaiksi maailmanlaajuisessa arvioinneissa ja mitä piirteitä niihin liittyy. Jos toisen etu on 100 (isäntä) ja toisen etu 0 (orja), niin se ei tarkoita hyvää valtiota. Kai edes se ymmärretään.

Jatketaan vielä ettei

Jatketaan vielä ettei tuottavuus parane eikä valtionvelka pienene yhtään vaikka Sipilä ja kumppanit piilottavat varallisuuttaan kuinka paljon tahansa vakuutukuoriin ja veroparatiiseihin. Kuinkahan moni palkansaaja kulkeekaan laput silmillään eikä ymmärrä miten kuvio pyörii, miten rahaa liikkuu ja mihin rahat katoavat/kertyvät. Eikä auta tippaakaan että veroparatiisit ja vakuutuskuoret pullistelevat kun ympäristö on tuhottu, se on menoa se.

Pakinoitsija on kovin

Pakinoitsija on kovin myöhässä, pääministeriltä petti rohkeus kuunnella asiantuntjoita jo ajat sitten. Ja nimittelikin heitä kaiken maailman dosenteiksi. Jonkinlaisesta kiimasta kertoo pakinoitsijalla se, että jo nyt kyselee kuka saa paikallislehden lukijan vallan, mitä se sitten onkin. Riittää kun voi päättää lehden tilaamisesta.

Nyky hallitus teki kaikkensa

Nyky hallitus teki kaikkensa että hyvinvointivaltio ajetaan alas ja Se on oikea suunta.

Kuinka monta näitä

Kuinka monta näitä vaalipropagandavetoja vielä ennen vaaleja luetaan tältä mieheltä. Jatkuvaa huutelua, ilman mitään parempaa näkemystä tulevaisuuden toimista. Puoluekannasta ei ole pienintäkään epäilystä.

Siirrytään takaisin

Siirrytään takaisin veroäyripohjaiseen äänioiketeen vaikka vain yhdeksi vaalikaudeksi niin asiat saadaan kuntoon.Maksajat päättävät maksuosuutensa suhteessa niin kuin osakeyhtiössäkin.

Nyt pitäisi päätöksenteossa

Nyt pitäisi päätöksenteossa asettaa suomalaiset etusijalle. Myös niiden asiat pitää hoitaa kuntoon, jotka eivät pysty itse sitä tekemään. Oikealla priorisoinnilla meillä on hyvät mahdollisuudet selvitä.

Mistä kansalaisuudesta

Mistä kansalaisuudesta priorisointi tulisi aloittaa? Sopisiko jenkit ja britit?

Koko elämäni ajan on

Koko elämäni ajan on peruutuspeilistäni irvistellyt kokoomus. Ei todellakaan voi siitä ennustaa loistavaa tulevaisuutta.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet