A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Noustaan kaikki seisomaan

Valtiovalta kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta, joka nauttii eduista, joita kansa ei voi saada.

Kansanedustajat käyttävät kulukorvauksistaan vain osan todellisiin kuluihin. Loppuosa muuttuu verottomaksi palkanlisäksi. Eduskunnan omat säännöt sallivat puliveivaamisen. Sen sijaan eduskunnan säätämät lait kieltävät samat temput kansalta.

Kansanedustaja Stefan Wallin (r.) nosti 30 000 euroa ylimääräisiä kulukorvauksia asumisjärjestelyillään. Teuvo Hakkarainen (ps.) asuu kellarisaunassa ja nostaa täydet asumiskorvaukset. Eero Heinäluoma (sd.) ei puhemiehenä toimiessaan suostunut selvittämään eduskunnan luottokortilla tekemiään ostoja.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen 2009, kun hän järjesti Nuorisosäätiön puheenjohtajana säätiön rahoja omiin vaalikampanjoihinsa. Nyt hän on keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Kansanedustaja ei Suomessa jätä paikkaansa kesken kauden väärinkäytösten vaan parempipalkkaisen toimen takia. Eduskunnasta lähdetään korkeisiin virkoihin ja hyviin hommiin yrityksiin, vaikka kansa on valinnut edustajansa neljäksi vuodeksi.

Kansanedustajien itselleen säätämien päivärahaetuuksien, kulukorvaussääntöjen ja lomaetujen pitäisi automaattisesti koskea koko kansaa. Perustuslain pitäisi estää säätämästä etuuksia, jotka korottavat kansanedustajat valitsijoidensa yläpuolelle. Kaikkien pitäisi olla tasa-arvoisia verotuksen ja tositteiden tarkistamisen edessä.

Kansanedustajien kolmen kuukauden istuntotauko ei todellisuudessa ole kesälomaa, sillä kansanedustajille ei ole säädetty lomaa. Nyt kun sote- ja tiedustelulait odottavat pikaista käsittelyä, kansanedustajien olisi pitänyt tyytyä enintään kuukauden taukoon. Näin eduskunta olisi saanut lisäaikaa ruuhkautuneeseen lainvalmisteluun. Se olisi ollut kansanedustajien kiky-ratkaisu ja aktiivimalli.

Kansanedustajat eivät voi enää ajatella, että mikä säädetään kansalle, ei koske kansanedustajia. Niin kauan kuin Arkadianmäellä on erikoisetuja, kansan yleisharmistus politiikkaa kohtaan kasvaa.

A-P. Pietilä

Kommentit (6)

Kommentit

Pietilän osittain jäljentämä

Pietilän osittain jäljentämä Suomen perustuslain säännös: "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta", ei ole koko totuus Suomen vallanpitäjistä. Suomessa on kansanedustajia mahtavampi valtiomahti, jolle kansanedustajat ovat antaneet riippumattomuuden: "Tuomiovaltaa käyttävät riippumattomat tuomioistuimet". Sitä valtiomahtia valtiopäiville kokoontuneiden kansanedustajien pitää kumartaa.

Kiitos O-P.

Kiitos O-P. On käsittämätöntä, että "näillä mennään" vaikka kansan enemmistö on toista mieltä.

Eduskunnan kulukorvauksien

Eduskunnan kulukorvauksien käytöstä on syytä tehdä perusteellinen tutkimus joka kattaa nyt ilmenneiden väärinkäyttötapausten lisäksi kaikkien muidenkin edustajien asumiskulut ainakin siltä ajalta kuin ne on perittävissä takaisin. Riippumatta tutkimuksen tuloksista on kulukorvauskäytännöt muutettava vastaamaan yleisiä kulukorvauskäytäntöjä. Mitään todellista estettä puliveivaamisen estämiselle ei ole, paitsi eduskunta itse. Kumpa tajuaisivat ryhdistäytyä ja korjata käytännöt viimeistään nyt, sillä paine kasvaa.

Esimiehenä ollessani estin

Esimiehenä ollessani estin erään alaiseni keplottelun. Hän kysyi, että miksi säästän valtion rahaa. Näin.

Kerrankin mukava lukea oikeaa

Kerrankin mukava lukea oikeaa asiaa. A-P Pietilä taitaa olla Suomen harvoja oikeita toimittajia.

Kahdensadan kansanedustajan

Kahdensadan kansanedustajan kuittien käsittely aiheuttaa liikaa byrokratiaa, mutta samaan aikaan yli viisi miljoonaa kerää terveydenhoidon ja apteekin kuittej.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet