Puheenaihe

TE: Henkilövuokrafirman pomo vaatii rajoja auki ja asennemuutosta – "Kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia Suomeen"

Kuvituskuva.

Arkisto

Henkilövuokraukseen ja rekrytointiin erikoistuneen Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen vaatii, että Suomen on avattava rajojaan ulkomaalaisille työntekijöille.

Vanhala-Harmanen sanoo Talouselämälle, että Suomeen tarvitaan kymmeniä tuhansia uusia työntekijöitä ulkomailta.

Vanhala-Harmasen mukaan Suomesta ei työvoimapulaan saada helpotusta, vaikka palkkoja nostettaisiin.

– Paremman palkan tarjoaminen voisi toimia, jos työntekijöitä olisi tarjolla – mutta kun heitä ei ole, Vanhala-Harmanen sanoo TE:lle.

Hän viittaa työnantajien Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n uusimaan työnantajille tehtyyn kyselyyn, jossa 28 prosenttia yrityksistä kertoi, että rekrytoinnin vaikeudet ovat haitta kasvulle.

Asiantuntijat ovat olleet erimielisiä EK:n tilastoista. Ekonomisti Roger Wessman huomautti äskettäin, että samanlainen tilanne kuin nyt vallitsi Suomessa myös edellisen nousukauden alla 2006. Tuolloin työttömiä onnistuttiin Suomessa työllistämään, ja työttömyysluvut pienenivät selvästi.

Baronan liikevaihtoa työmarkkinoiden viime aikainen vilkastuminen on hyödyttänyt. TE:n mukaan yhtiön liikevaihto yltää tänä vuonna 367 miljoonaan euroon, kun viime vuonna se oli 335 miljoonaa.

Barona toimii 10 maassa ja houkuttelin maa rekrytoinnille on Vanhala-Harmasen mukaan Ukraina. Sieltä löytyy nyt etenkin teollisuuden työntekijöitä.

Vanhala-Harmasen mukaan työvoiman liikkuvuuden helpottaminen byrokratiaa purkamalla ei Suomessa riitä, vaan verorahoista pitää maksaa myös suomen kielen opetus työntekijälle ja tämän perheelle.

– Näin saadaan ihmiset jäämään Suomeen.

Ay-puolella vaatimukset rajojen avaamisesta ovat herättäneet kritiikkiä. Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas ärähti asiasta viime syksynä, kun eduskunta keskusteli työvoiman liikkuvuuden helpotuksista.

Suokas lähetti toimitukselle kuvan, jonka hän oli saanut eläköityneeltä ay-toimitsijalta. Kuvassa ukrainalaisen ravintolan seinäilmoituksella haettiin töihin rakennus- ja sekatyömiehiä 10-tuntisiin työpäiviin noin 3,20 euron päiväpalkalla.

– Kun elintaso ero Suomeen on näin valtava, on selvää, että tulijoita tänne riittäisi, Suokas kommentoi viime syksyn haastattelussa HU:lle.

Minna Vanhala-Harmasen mukaan ensimmäisenä Suomessa pitäisi luopua työvoiman saatavuusharkinnasta EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta.

Suomessa kaivattaisiin myös asennemuutosta. Suomalaisten työkavereiden, naapureiden ja julkisissa liikkumisvälineissä matkustavien pitäisi muuttaa asennettaan ja toivottaa uudet tulijat tervetulleiksi, Harmala-Vanhanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuka voittaisi ja kuka häviäisi, jos Suomen rajat avataan työvoimalle? Kaksi professoria arvioi ­– "Myös häviäjiä tulisi"30.4.2018 06.30
Ay-pomolta kitkerää tekstiä vasemmiston poliitikoille – ”Halpatyövoiman aalto nostaisi rasismin ennen näkemättömiin sfääreihin”11.9.2017 21.00

Kommentit (14)

Kommentit

Baronan Vanhala-Harmasen

Baronan Vanhala-Harmasen ainoa todellinen motiivi rajojen avaamiseen on Baronan voittojen kasvattaminen. Esimerkiksi Ukrainasta ollaan valmiita tulemaan liki työhön kuin työhön murto-osalla Suomen palkkatasoa. Ukrainassa maksetaan yleisesti esimerkiksi rakennusmiehille 90 - 200 euroa kuukaudessa, opettajille 150 euroa tai kaupan työntekijöille 120 - 220 euroa kuukaudessa. Useimmiten mitään lisiä ei ole. Kun Suomeen tulee tarpeeksi tällaista työvoimaa, se aikaa myöten vetää palkkatason alas ja yleissitovuuden poistuessa, romauttaa palkat erittäin nopeasti.

Siis aivan oman palkkansa

Siis aivan oman palkkansa nostamisen motiivi. Sairasta unelmointia,luulisi hänenkin kyllästyttävän maksella extraveroja,jota näistä ”työn raskaanraatajat” tuovat tullessaa.

Voi myös miettiä kuinka

Voi myös miettiä kuinka helvetin tyhmiä päättäjät on kun vuokraorjafirmat on ylipäätänsä sallittu, tyhmempikin kun tajuaa että kun yhteiskunta joutuu maksamaan asumistukea ja takuueläkettä ym ihmisen hautaan asti niin kyseessä on suora tulonsiirto valtiolta pääomasijoittajille.

On se nyt kumma juttu.

On se nyt kumma juttu. Muutama tuttu nuori mies on kovasti yrittänyt saada töitä myös henkilöstövuokrauksen kautta, kesätöitä ja töitä opintojen ohessa. Ovat maahanmuuttajia, reippaita, nopeita oppimaan, työhaluisia ja osaavat jo hyvin suomea (mutteivät vielä "sujuvasti"). Työhistoriaa kotimaastakin on, kun on lapsuudesta lähtien osallistuttu perheen elatukseen. Mutta eivät ole täältä varastohommiakaan saaneet. Miksi, hyvä toimitusjohtaja, nyt pitäisi tuoda työvoimaa muualta, kun sitä Suomessa kyllä olisi tarjolla tälläkin hetkellä? Niin suomalaisia kuin maahan tulleita? Olisiko kuitenkin kyse halpatyövoiman haalimisesta ja palkkojen polkemisesta? Miksi muuten työpaikkailmoituksessa, jonka juuri katsoin Baronan sivuilta, edellytetään "sujuvaa" suomen kielen taitoa varastotyöhön? Eikö se hyvä ja yhä paraneva kielitaito riitä?

Seuraavan talousarvion

Seuraavan talousarvion uutisoinnin yhteydessä ministeri Petteri Orpo muutamia päiviä aikaisemmin mainitsi, että yhtenä ongelmana on n. 250.000 ihmisen vallitseva työttömyys ja sen ongelman ratkaisuun tulee löytää keinot. Tällaiset henkilöstövuokrausyhtiön johdon ilmaisut ja "vaatimukset" ovat pelkkää itsekästä pyrkimystä liikevoiton kasvattamiseen. Oma ehdotukseni vastaukseksi on, että tällaiset henkilöstövuokrausyritykset voivat sen sijaan osoittaa omalla toiminnallaan halunsa ratkaista oman työvoimapulansa. Korottaa siis oman vuokratyövoimansa palkkoja ja tarjota palveluksessaan oleville enemmän kuin minimituntimäärät. Nyt se todellisuudessa pyrkii pitämään kirjoillaan mahdollisimman suuren määrän vuokratyöntekijöitä voidakseen kuitata työllistämistukia valtiolta mahdollisimman paljon. Jos työvoiman vuokraajat toimisivat rehellisesti pelkän liiketoiminnan säännöillä ja ilman valtion työllistämistukia, ne eivät tuottaisi johtoryhmälleen liittojohtajien palkkatasoa.

Täyttä asiaa!

Täyttä asiaa!

Täysin totta!

Täysin totta!

Moniko 250 000:sta

Moniko 250 000:sta pitkäaikaistyöttömästä on todellisuudessa työkykyisiä, välittömästi työllistettäviä? Edellisen nousukauden aikana ainakin ravintola-alalla työnantajat määrittelivät käytettävän vuokratyövoiman enimmäistuntipalkat ja tuntimäärät. Pidettiin yllä rinkiä, jolla varmistettiin, ettei yhdelle työntekijälle tullut "kalliita" ylitöitä. Ymmärtääkseni kaupanalalla toimitaan jatkuvasti näin. Omille osa-aikaisille on aina ensin tarjottava mahdollisuus lisätunteihin.

Ihmettelen, eikö media

Ihmettelen, eikö media todellakaan löydä työllistämis- ja työnvälitysasioissa muita haastateltavia kuin Baronan tj Minna Vanhala-Hermasen. Yritys on erikoistunut erityisesti määräaikaisiin kausiluonteisen rakennus-, logistiikka-, teollisuus-, toimisto- IT- sekä sosiaali- ja terveysalojen tehtäviin ja toimii mm. Venäjällä, Virossa, Espanjassa ja Puolassa. Yritysryppääseen kuuluu mm. Forenom-majoituspalvelut. Epäselväksi ei jää henkilöstövuokrausyrityksen perimmäinen pyrkimys ja tavoite. Ja kyllä, Suomessa kaivattaisiin myös asennemuutosta, jolla kaikkien oikeudet kotimaassa turvataan - niin työhön kohtuullisin työehdoin, elämiseen riittävään palkkaan, kohtuuhintaiseen asumiseen kuin turvalliseen liikkumiseenkin.

Mikään ei kehitä suomalaista

Mikään ei kehitä suomalaista työelämää paremmin kuin työvoimapula. Se pistää työnantajat analysoimaan oman organisaation kehityspotentiaalin ja toteuttamaan kehitystoimenpiteet. Sen näimme jo kertaalleen parhaaseen Nokia-aikaan. Kansantalous kehittyy osaamista ja tuottavuutta kehittämällä. Baronan puheet on ruikutusta oman liiketoiminnan puolesta, kuten myös se, että ammattityövoimaa pitää olla vapaasti tarjolla.

Niin työnantajilla kuin

Niin työnantajilla kuin henkilöstövuokrausfirmoilla on ollut koko matalasuhdanteen ajan mahdollisuus laittaa toimintansa iskukykyiseen kilpailukuntoon korkeasuhdannetta varten. Mutta kun nukuttiin prinsessan unta ja valitettiin kun henkilökunnasta ei päästä maksamatta eroon. Edellisen korkeasuhdanteen aikana ilmestyi pieniä vuokrafirmoja, joissa kovimmat ammattilaiset heittivät omien töittensä päälle keikkaa kunnon palkalla. Kaikki olivat tyytyväisiä: vähemmällä porukalla saatiin parempaa jälkeä ja duunari sai kunnon korvauksen.

Tällaiset ihmisten ja

Tällaiset ihmisten ja työvoiman hyväksikäyttöfirmat pitää lailla kieltää. Juuri tällaisten firmojen takia suomalaiset eivät uskalla tehdä lapsia koska tulevaisuus on täysin epävarmalla pohjalla. Tällaiset firmat ovat pitkässä juoksussa Suomen ja suomen kansan tuho. Nämä haluavat ainoastaan kielitaidotonta matalapalkkaporukkaa alemman elintason maista koska heitä on helpoin hyväksikäyttää. Eivät osaa edes kieltä joten eivät osaa liittyä ammattijärjestöihin tai muuten pitää eduistaan ja oikeuksistaan huolta. Tämä firma edustaa kokoomuksen politiikkaa puhtaimmillaan ja tähän suuntaan kokoomus haluaa viedä työvoimapolitiikkaa ja suomalaista yhteiskuntaa. Kokoomuksen märkä unelma. Petterilläkin kuola valuu suusta.

Barona on saatanasta.

Barona on saatanasta. Surullisen kuuluisa mm. röyhkeästä vokkibisneksestään.

"Ensinnäkin kuka tahansa voi

"Ensinnäkin kuka tahansa voi muuttaa EU-alueelta aivan vapaasti toiseen EU-maahan ja Suomeen. Muuttoon ei tarvita minkäänlaisia lupia eikä viranomaistoimia. Riittää, että on oma-aloitteinen ja muuttaa. Muuton jälkeen ainoa viranomaistoimi on muistaa tehdä maahantuloilmoitus 3 kk:n sisällä muutosta ja normaalit muuttoilmoitukset, jotka kuuluvat jo yksin suomalaisten muuttottoimiin. Suomeen töihin tuleva italiaano tai unkariaano ei toisin sanoen tarvi passeja, viisumeita, työlupia eikä minkäänlaista byrokratiaa. Kun kaksi seikkaa täyttyy: 1.) löytää työpaikan ja 2.) hankkii asunnon, se riittää muuttoon". Luultavasti tässä asiassa Baronalla olisi parantamisen varaa. Eikö Barona rekrytoi ulkomailla vai miksi yrityksen kautta ei saada ulkomaista työvoimaa? Jos Barona on henkilöstöyritys, silloin se ei voi odottaa myöskään, että valtio toimisi sen puolesta rekrytoijana. Sen on itse käärittävä hihat ja aloitettava sen ulkomaisen työvoiman rekrytointi. Artikkelin tiimoilta tein pikatarkistuksia niin en löytänyt esimerkiksi Virosta yhtään Baronan rekryilmoitusta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat