A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Onko poliitikolla omatunto?

Sote-uudistus kaatuu nyt entistä varmemmin. Toisten mielestä onneksi, toisten mielestä harmiksi.

Ennen lomia sote-uudistuksen uskottiin kompastuvan perustuslaillisiin ongelmiin, jotka liittyvät kansalaisten oikeuteen valita lääkärinsä. Palvelujen rahoitus on kuitenkin paljon isompi ongelma.

Pääministeri Juha Sipilän haluamista 18 maakunnasta kymmenkunta ei tule selviämään sote-palvelujen järjestämisestä.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan niiden väestö- ja veropohja eivät riitä järkevään toimintaan. Niiden on pakko pyytää apua suuremmilta maakunnilta. Nämä tosiasiat ovat vasta menossa eduskunnan perustuslakivaliokunnan pohdittaviksi.

"Suomi on liian suuri maa pilkottavaksi maakuntiin."

Nyt pitää huutaa laillisuuden perään. Voiko hallitus esittää ja eduskunta hyväksyä toimintakyvyttömien maakuntien perustamisen pelkän poliittisen tarkoituksenmukaisuuden nimissä?

Voidaanko perustaa suuri määrä maakuntia vain siksi, että sillä yritetään turvata keskustan äänisaalis seuraavissa eduskuntavaaleissa?

Väkensä menettäneet maakunnat ovat osa ”koko maan asuttuna pitämisestä”. Kaupunkialueilla asuu jo nyt 70 prosenttia väestöstä. Kun mukaan lasketaan myös taajamat, asukasosuus kohoaa 85 prosenttiin. Vain kuutisen prosenttia väestöstä asuu harvaan asutulla maaseudulla, joka kuitenkin kattaa lähes 70 prosenttia pinta-alasta.

Suomi on liian suuri ja harvaan asuttu maa pilkottavaksi pieniin maakuntiin, joissa asuu yhtä paljon asukkaita kuin muutamassa Helsingin lähiössä. Tämä ei ole pääkaupunkikeskeisyyden ylistämistä, vaan väestöllisten tosiasioiden tunnustamista.

Sipilän keskusta yrittää välttää väistämättömän. Sipilä on valmis siihen, että sote- ja maakuntauudistukset kaatuvat mieluummin perustuslaillisiin ongelmiin kuin koko eduskunnan äänestyksessä. Nimittäin yhä useampi kokoomuksen kansanedustaja pohtii äänestämistä hanketta vastaan.

Tämä selittää sen, miksi soten valmistelusta vastaava korkein virkamies Päivi Nerg on pantu ottamaan vastuu siitä (MT 25.7.), että maakuntia on liikaa eivätkä kaikki selviä vastuistaan. Viesti on täysin sama, jota Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on toitottanut jo pari vuotta.

A-P. Pietilä

Kommentit (7)

Kommentit

Soten kaatumisen varsinainen

Soten kaatumisen varsinainen syy on se, kun sosialistienemmistöinen sateenkaarihallitus epäonnistui siinä, onnistumista ei voi sallia porvarihallituksellekaan. Uutta hallitusta muodostetaan taas muutaman kuukauden kuluttua. Se aloittaa varmaan uudelleen pienten kuntien yhdistämisen, kun niiden rahkeet eivät riitä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen. Nämä seutukunnat ovat todennäköisesti pienempiä kuin nyt esitetyt maakunnat. Niitä tulee varmasti olemaan paljon enemmän, ja aika monessa on kepulaisilla vahva asema. Uusissa maakunnissa olisi ollut se hyvä puoli, että valtuusto valitaan vaaleissa, eikä pikkukuntien kepulaisissa valtuustoissa nykyisten maakuntien tapaan.

Nobel-palkittu

Nobel-palkittu taloustieteilijä Kenneth Arrow perusti terveystaloustieteen oppialan joskus 1960-luvun alussa pääviestinään etteivät terveyspalveluiden markkinat ole mitä tahansa markkinoita. Sipilän hallitus on suuressa markkinaliberalismihurmiossaan tämän unohtanut. Pitkään hallitus toimi nk. "portinvartijana" asiantuntijuudelle, arvioiden kenellä on oikeus asiantuntijuuteen ja oikeus olla oikeassa. Tähän keittoon kun lisätään utopistinen maan asuttuna pysymisen tavoite epärealistisine maakuntahallintoineen (vuosikymmeniin koko maa ei ole ollut enää asuttu) ja unohtamatta historiaa "missä kepu, siellä mätä", ei ole ihme jos maltillisimmat markkinatalouden edustajat alkavat ymmärtää mistä myrkkysopasta oikein onkaan kyse.

En tiedä onko takana myös

En tiedä onko takana myös omatunto vai seurataanko lopulta järjen ääntä kun luovutaan esitetystä Sote-/maakuntamallista. Omatuntoon viittaa se että ollaan luopumassa mallista joka on poliittisen lehmänkaupan tulos ja koottu palasista joilla yhdelläkään ei ole itsessään edes enemmistön kannatusta, mallia ei uskalleta notifioda EU:ssä ja asiaa ajetaan ns. loikkarihallituksen voimin. Järkeen sekä omatuntoon se että asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet mallin jo alusta alkaen, malli ei läpäise perustuslakia ja potilas on unohtunut jo aikaa sitten. Kun vähennetään poliittista kähmintää ja keskitytään oleelliseen, niin Suomeen saadaan kyllä järkevä Sote, eikä omatuntokaan jää kolkuttamaan niin pahasti.

Sote on ollut työn alla

Sote on ollut työn alla useiden hallitusten aikana, mutta vasta Sipilän myötä siitä on tullut "epäonnistunut" ja "poliittisen lehmänkaupan tulos". Oikeastaan sen nykyiset vastustajat olisivat ansainneet sen epäonnistumisen ja siihen uhratun valtavan työn hukkaamisen. Jospa se opettaisi heitä ymmärtämään, kuka tätä maata todellisuudessa kehittää.

Sotea ei tarvita nykytila

Sotea ei tarvita nykytila paras.

Muuaalta Suomesta saa lukea

Muuaalta Suomesta saa lukea lehtien mielipidekirjoituksia, esim. SUPERIIN kuuluva hoitaja kirjoittaa kuinka yksityisellä puolella olevat hoitajat eivät saa lakisääteisiä oikeuksiaan työsuhteesta samalla tavalla kuin julkisella puolella.Hoitaja on huolissaan myös hoidon saannin heikkenemisestä ja potilasryhmien heitteille jäännistä, mielenterveyspotilaat, päihderiippuvuudesta hoidettavat, dementoituneet vanhukset kotona, lapset jotka tarvitsevat lastensuojelua ja mielentereyspalveluja, psykologeja... Hoidettavien määrä tulee kasvamaan eläkelöitymisen, yhteiskunnan leikkausten ja eriarvoistumisen sekä massamaahanmuuton takia.Sote voi tulla liian kalliiksi kunnille, kunnilla ei ole rahaa osallistua pienituloisten sairaalapalveluihin, maksaa terveyspalveluista yksityisille rahastuslaitoksille.On potilasryhmiä joilla ei ole varaa kustantaa kalliita yksityispalveluja ja erikoissairaanhoitoa.Sairaat eivät kykene itse hakemaan pirstaleisesta bisnestarjonnasta omaa hoitoa ja palvelua.Eivät kykene nykyisessäkään järjestelmässä saati Sotessa.Potilaan kokonaisuudesta ei ota kukaan vastuuta kuin potilas itse.

Mo!, poliitikolla on yhtä

Mo!, poliitikolla on yhtä paljon omatuntoa kuin kaljulla on hiuksia, siitä oiva esimerkki jokapaikan täsmäohjus Berner...siis se Finavia fiaskon pääarkkitehti puhumattakaan Lastensairaalan kyseenalaisuuksista...Kuten olen todennut *aatanakaan ei tätä hirviöta ottaisi talliinsa... T: FUCK EU

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet