A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Hyvät ja huonot uutiset

Trumputin on täyttänyt lomakauden suuret otsikot. Pienissä otsikoissa ovat olleet Porin Suomi-Areenan jokavuotiset kesäpulinat.

Kesän tärkeimpiä uutisia ovat kuitenkin olleet ne, joissa on raportoitu suomalaisten toimeentulohuolien lieventymisestä ja työttömyyden uhan hälventymisestä.

Hyvistä uutisista on syytä huolestua, sillä suomalaiset eivät kestä hyviä aikoja. Pahin painajainen on poliitikkojen keksimä ”jakovara”. Kun valtion verotulot kasvavat odotettua enemmän, lanseerataan vaatimus ylimääräisestä jaettavasta. Se on pahinta mahdollista vaalipuhetta, jolla kansaa harhautetaan vaaliuurnilla.

Ennen uusien etujen jakamista on laskettava, kuinka paljon on kerättävä veroja nykyisten menojen kattamiseksi.

Sen jälkeen on arvioitava, paljonko veroja pystytään todellisuudessa saamaan kokoon. Tämän laskuopin Suomen päättäjät ovat sivuuttaneet kerta toisensa jälkeen.

Suomen tilit ovat vahvasti epätasapainossa. Valtion velka on kohonnut jo 135 miljardiin euroon. Summa vastaan valtion kahden ja puolen vuoden menoja.

Velkapotti on seurausta työttömyys- ja sosiaalimenojen sekä uusien etuuksien huimasta kasvusta.

On päivänselvää, että jokainen uusi etuus on rahoitettava lisävelalla, karsimalla pois jokin nykyinen etuus tai korottamalla veroja.

Voidaanko veroja kiristää, kun tavallisen tulonsaajan palkasta otetaan veroa yli 30 prosenttia ja jokaisesta lisäeurosta peritään marginaaliveroa yli 50 prosenttia?

Valtiolla töissä olevan keskimääräinen kuukausitulo on 3 852 euroa, jonka veroprosentti on 32,5 ja marginaalivero 50,7.

Keskiluokkaa risoo se, että palkkatyöllä ansaitun nettotulon ja sosiaalituilla kertyvien avustusten ero on liian pieni. Työhalut eivät kasva, verotulot eivät lisäänny ja eläkemaksuja ei kerry, ellei tuloeroja työssäkäyvien ja työvoiman ulkopuolella olevien välillä kasvateta.

Jokaiseen vaaliohjelmaan pitää liittää vaikuttavuusarvio. Mitä uusi etuus maksaa ja kenen veroja korottamalla se aiotaan rahoittaa?

Se olisi reilua äänestäjien kuluttajansuojaa.

A-P. Pietilä

Kommentit (31)

Kommentit

Työttömystukien euromäärä

Työttömystukien euromäärä kaikille työttömille vastaa yritystukien määrää.Vuodessa.Turha syyllistää työttömiä .

Hyvä uutinen on 135 miljardia

Hyvä uutinen on 135 miljardia julkisen sektorin velkaa ja huono uutinen palkansaajien etujen epäkohtien korjaaminen? No yksityisen sektorin veroparatiisissa ilmeisesti näinkin voi olla. Suomen verotus on vahvasti epätasapainossa. Palkansaajien verotus on maksimissa ja yksityisen sektorin minimissä. Työn tekeminen velaksi tulee paljon kalliimmaksi kuin työvoiman ulkopuolella oleminen. Palkansaajien verotusta ei voi juuri enää kiristää, eikä tuloja ja tuloeroja juuri kasvattaa, mutta yksityisen sektorin verotusta voi kiristää. Palkansaajien ja yksityisen sektorin vanhat ja mahdolliset uudet etuudet voi rahoittaa yksityisen sektorin veroja korottamalla, verotukia vähentämällä ja etuja karsimalla. Se olisi reilua äänestäjien verosuojaa.

Maassa toimii Pietilän hetki

Maassa toimii Pietilän hetki sitten kehuma hallitus, ja hän on jo huolissaan tulevien etuisuuksien jakamisesta ja kuinka tuleviin vaaliohjelmiin pitää liittää vaikuttavuusarvio. Ehkä Pietilän kannattaisi arvioida nykyisen hallituksen toimintaa, jotta jotain voitaisiin oppia, samalla kun vaatia Länsi-Uusimaan palauttamista kuutena aamuna ilmestyväksi.

Tulojen kasvattamisen sijaan

Tulojen kasvattamisen sijaan voidaan asioita hoitaa menoja pienentämällä. Koska se on tälle jästipää kansalle mahdotonta, ei Kataisen aiheuttamaa tuhoa voida milloinkaan korjata.

Taitaa suurimmat syylliset

Taitaa suurimmat syylliset menojen jatkuvaan kasvuun kuitenkin löytyä muualta kuin Kataisesta (joka kyllä osansa siinä hoiti, kieltämättä). Niin kaunista kuin se vaalilupauksena olikin, Rinnehän jo lupasi satasen lisää eläkkeisiin eli reilun miljardin verolisäykset. Pelkkää äänien kalasteluahan tämä on, mutta Suomen kansasta osa on tasan niin tyhmää, että kannattaa automaattisesti. Jäämme kauhulla odottamaan, mitä SDP:n puppugeneraattori ja ajatusten volga seuraavaksi keksiikään. Vielä kun katsomme, kuka vastustaa pienintäkin menosäästöä eduskunnassa juuri nyt, ja väittää niiden vievän leivän vähäosaisten suusta, aletaan olla jo lähellä niitä Suomen kansalle kalleimpia edustajia.

Vuoroin vieraissa.

Vuoroin vieraissa. Uskottavasti tuota toiselta osapuolelta perittävää jakovaraa on kullakin hallituksella samansuuntainen määrä. Nyt maksumiehiksi on laitettu yhteiskunnan heikompiosaiset, he kun eivät voi puolustaa itseään. Seuraava hallitus rahastaa joltain toiselta yhteiskuntaryhmältä antaen toiselle. Näin jatkuu hallituksesta toiseen.

Ennen kuin nyt mennään tähän

Ennen kuin nyt mennään tähän vasemmiston valheelliseen mantraan heikompien riistämisestä, kehotan lukemaan kristillisdemokraattien puoluesihteerin Asmo Maanselän kirjoittaman verkkokirjan Kannustava perusturva. Ja lukemaan huolellisesti, pilkkuja ja pisteitä myöten. Tietääkseni edes SDP:n Antti Rinne ja muut politrukit eivät ole kiistäneet sen sisältämää tietoa, jota on paljon, se on tuoretta ja siis ajan tasalla. Poikkeuksia toki aina on, esimerkiksi äitini eläke oli köyhyysrajalla hiukan yli 800/kk. Siitä taas voidaan kiittää Lipposen hallitusta 1995, joka leikkasi eläkeindeksin. Mutta lue tuo kirja. Jos suhtaudut siihen avoimin mielin, voit joutua tarkistamaan käsityksiäsi.

Eli olet sitä mieltä että 100

Eli olet sitä mieltä että 100€ korotus 800€ eläkkeeseen on pelkää populismia eikä korotukseen ole tarvetta. Itse olen toista mieltä, kuuluisi ehdottomasti korottaa. Enkä pelaa omaan pussiin. Tarkoittaahan Atso Maanselän kannustava oikeasti kannustavaa?

En ymmärrä miten kannustava

En ymmärrä miten kannustava perusturva liittyy siihen, että 60-vuotta täyttäneiltä työttömiltä, joiden työmarkkina-arvo on negatiivinen, leikattiin heidän työttömyysturvaansa, koska kukaan ei huoli heitä töihin, eikä koulutuksiin. Samaan joukkoon voidaan laskea pysyvästi vajaakuntoiset työttömät. Aktiivimalli on heille ollut kurapaskat hallitukselta suoraan kasvoille. Inflaatio on myös syönyt hallituksen pienituloisten palkansaajien ja eläkeläisten veroalennuksen. Vallitseva mantra maassamme on kaiken autuaaksitekevä uusliberalistinien hurmio. Markku Kuisma HS 29.7: "Markkinat ovat uskomaton voima. Ne ovat kuin tuli, hyvä renki mutta huono isäntä. Pantaessa markkinatalous oikealla tavalla töihin, se tekee yhteiskunnalle suuren palveluksen. Jos sen dynamiikan ja logiikan annetaan hallita kaikkea, ei siitä tule yhtään mitään. Nyt se on itsetarkoitus, kuin uskonto, kuin sosialismi ennen."

Jos Kataisen jakovaran

Jos Kataisen jakovaran palkankorotukset muiden kuin sairaanhoitjien osalta perutaan, on jo paljon voitettu. Tietysti olisi parasta jos se tehtäisiin takautuvasti.

Totuus on silti se että

Totuus on silti se että Suomella ei mene hyvin ollenkaan vaan seuraava lama jo ovella ja veikkaan Kreikan kohtaloa meille.Asuntojen älyttömät hintapyynnöt on jo hyvä merkki tulevasta talousromahduksesta.

Keskiluokka ei myöskään auta

Keskiluokka ei myöskään auta tippaakaan se että sosiaalitukien vastineeksi teetetään palkatonta työtä, vaan päinvastoin. Täysin hölmöläisten hommaa, enkä viitsi edes tarkemmin perustella miksi, sillä jokainen ymmärtää sen vaikutukset kun viitsii hetken miettiä. Eikä talous kohene tilastokikkailulla jolla saadaan vaikka työllisyysaste näyttämään paremmalta, mutta ihan oikealla täysipäiväisellä palkkatyöllä moni asia ratkeaa. Mikäli marginaaliverot tuntuvat liian korkeilta ja ne vievät työhalut, niin aina voi tyytyä pienempiin tuloihin ja vaikka jakaa työtä niille joilla sitä ei ole , heillä on työhaluja. Samalla kevenee oma taakka maksaa tulonsiirtoja. Palkansaajan nettotulot nousevat myös palkkoja nostamalla, ja kas kummaa verotulotkin lisääntyvät. Lisääntyvillä verotuloilla voidaan sitten maksella vaikka valtionvelkaa ja kun se on balanssissa, niin kevennellä työn verotusta hiljalleen. No, tämä on vaan aivojumppaa niille jotka elävät ns. yhden vaihtoehdon maailmassa. Pääsääntöisesti keskiluokkaa ei edes riso se että ihmisistä pidetään huolta, valvautuneimmat jopa ymmärtävät sen että itseasiassa keskiluokkaa on nykyään tulonsiirtojen nettohyötyjä. Niitä risoo jotka puhuvat keskiluokan puolesta ja joiden mielestä, palkankorotuksista puhuttaessa, työnteon motivaatio tulee muusta kuin palkasta. Eikä työhalut katoa jos palkka nousee! Toinen asia on sitten yhtälön vaikutus työpaikkojen määrään, mutta ei mennä nyt siihen. Työtä entistä useammalle, siis palkkatyötä jolla tulee toimeen niin taakka kevenee!

No, rupea yrittäjäksi ja ala

No, rupea yrittäjäksi ja ala maksaa vaikka kaksinkertaista liksaa taulukkopalkkaan nähden, niin näet, mitä siitä seuraa. Suomessa on äärimmäisen vähän sellaista työtä, josta voi maksaa korkeaa palkkaa. Se kun katsos vaatii sen, että ostaja on valmis maksamaan tuotteesta tai palvelusta reippaasti enemmän kuin markkinahinnan. Sellaiset ostajat ovat maailmassa vähissä, kun tiedetään, että melkein mitä tahansa saa Kauko-Idästä murto-osalla siitä hinnasta, minkä tavara maksaa Suomessa. Sinulla on nyt monta ristiriitaista vaatimusta: ensin pitää maksaa kovempaa palkkaa, sitten pitää työllistää enemmän ihmisiä. Niin kauan kuin Suomi on maailman kärkeä työn verottamisessa, ne eivät voi toteutua yhtä aikaa. Ei millään tavalla. Kaunis ajatus, mutta ei tästä maailmasta.

Tuskin menneen laman jäljiltä

Tuskin menneen laman jäljiltä enää on yrityksiä, jotka kilpailisivat kotimaisine tuotteineen halpatyövoimamarkkinoiden kanssa. Eiköhän ne siirtäneet toimintansa myös noihin maihin. Ei ainakaan elinkeinotuin pitäisi tappiollista tuotantoa pitää pystyssä. Luovan tuhon myötä tuli uusia toimialoja ja kannattavia tuotteita jo matkansa päässä olleiden tilalle. Kun yritys, tuote ja toiminta ovat kunnossa, ei ole yleensä valitetakaan.

Mistä tuo kaksinkertaisen

Mistä tuo kaksinkertaisen liksan ajatus syntyi? Oma ajatukseni pohjautuu siihen että kunhan nyt maksettaisiin edes se yksinkertainen palkka.

Suomessa on enenevässä määrin

Suomessa on enenevässä määrin työtä, mistä voidaan ja maksetaan parempaa palkkaa. Syynä on nuorten johtajien laadukkaampi ja kansainvälisempi johtamiskulttuuri sekä menestykäs strateginen osaaminen: tehdään markkinat ymmärtäen ajanmukaisia, oikeita tuotteita, oikealla tavalla, oikea-aikaisesti ja osaavasti johtaen, henkilöstön merkitys, osaaminen ja arvo ymmärtäen. Edellisen lisäksi jatkossa näkökulmaa väittämääsi "Se kun katsos vaatii sen, että ostaja on valmis maksamaan tuotteesta tai palvelusta reippaasti enemmän kuin markkinahinnan." Hintajoustot: 1) Täydellisen joustamaton: E=0 ,hinnan muutokset eivät vaikuta kysyntään. 2) Joustamaton: E<1,hinnan muutos on suhteessa suurempi kuin kysynnän muutos. 3) Yksikköjoustava: E=1 Suhteellinen muutos hinnassa muuttaa saman verran kysyntää. 4) Joustava: E>1, hinnan muutos on suhteessa pienempi kuin kysynnän muutos . 5) Täydellisen elastinen: E=∞, mikä tahansa pieni muutos hinnassa aiheuttaa kysynnän laskun nollaan 6) Giffenin hyödyke: Kysyntä kasvaa sen hinnan noustessa Hintajousto on positiivinen (esim. Iphone) Kysynnän tulojoustot; 1)Normaalihyödyke: kysynnän tulojousto on positiivinen, kysyntä nousee tulojen noustessa. 2) Välttämättömyyshyödyke: kysynnän tulojousto on <1)osuus kulutuksesta laskee tulojen noustessa. 3) Inferiorinen hyödyke: kysynnän tulojousto on negatiivinen, kysyntä laskee tulojen noustessa. 4) Ylellisyyshyödyke: kysynnän tulojousto on >1, osuus kulutuksesta nousee tulojen noustessa. Kun huolella visioitu tuote on hyvin johdetusti strategisten valintojen mukaisessa kunnossa suunnitellusti esillä valitulle asiakaskunnalle, voi hintakin olla ihan mitä vaan. Esimerkkinä autot, Daciasta Mersuun.

Palkkatyötä useammille löytyy

Palkkatyötä useammille löytyy vain siten, että työtä jaetaan. Siirrytään yhteiskunnan palkkapotin jakamiseen nelipäiväisen työviikon kautta. Kyllä näin täytyy löytyä työpaikkoja entistä useammille tai sitten meillä on turhia töitä liikaa. Eikä kukaan syöksy köyhyyden kitaan.

Järki sanoo että tuohon

Järki sanoo että tuohon suuntaan pitäisi mennä, mutta mitä tekee Suomen hallitus, pakottaa pidentämään työllisten työaikaa! Kikyn 30min/viikko tarkoittaa yli 30000 henkilön työpanosta ja estää työllistymistä. Tuolla tempulla hallitus kurjistaa myös keski- ja pienituloisten asemaa, eikä siitä kerry verotulojakaan joka helpottaisi esim. valtion velkaantumista. Kuinkahan pitkään työaikaan hallitus lopulta pyrkiikään?

"Suomessa ei ole koskaan

"Suomessa ei ole koskaan ollut näin huonoa hallitusta" Markku Kuisma HS, 29.7.

Puhuttaisko asiaa? Velkapotti

Puhuttaisko asiaa? Velkapotti on seurausta keskiluokan ahneudesta ja kerskakulutuksesta. Näin keskiluokka tuhoaa kaikkien elinmahdollisuudet ja koko maapallon.

Ei vain keskiluokan, vaan

Ei vain keskiluokan, vaan erityisesti ns. yläluokan. Mikään ei riitä, ei ole hyvä niin eikä näin, ahneudelle ei taida olla rajaa. On ihmiskunta ajanut ennenkin itsensä tuhoon, mutta seuraava tuho saattaa olla peruuttamattomampi.

Keskiluokan tuhotyötä onneksi

Keskiluokan tuhotyötä onneksi jarruttaa se, että 62 maailman rikkainta (Lohjan valtuusto 51) omistaa yhtä paljon kuin puolet maailman väestöstä. Uskon, että nämä 62 pitävät huolen leiviskästään.

Jos pitävät niin hyvä,

Jos pitävät niin hyvä, veikkaan etteivät kuitenkaan älyä.

Mitähän sitä nyt taas keksisi

Mitähän sitä nyt taas keksisi kirjoittaa kun on niin kuumakin? Tietysti valtionvelasta ja veroista, se uppoaa aina. Tämän verran viitsin kommentoida.

Muutakin maailmassa on.

Muutakin maailmassa on. Metrokähinä oli hyvä uutinen kun toi ongelman näkyviin, vaihdevian. Oikein televisiossa näytettiin kun topparoikka meni vaihteelle. Ei hyvät tytöt ja pojat, ei vika ole vaihteessa vaan sen ohjauksessa. Satuin tietämään, että sähköjunat ja kaukosyötetyt siirtolaitteet eivät sovi yhteen Kun tämän ilmoitin loppuivat metrouutisetkin. Meni hyvä uutidsaihe.

Muutakin maailmassa on.

Muutakin maailmassa on. Metrokähinä oli hyvä uutinen kun toi ongelman näkyviin, vaihdevian. Oikein televisiossa näytettiin kun topparoikka meni vaihteelle. Ei hyvät tytöt ja pojat, ei vika ole vaihteessa vaan sen ohjauksessa. Satuin tietämään, että sähköjunat ja kaukosyötetyt siirtolaitteet eivät sovi yhteen Kun tämän ilmoitin loppuivat metrouutisetkin. Meni hyvä uutidsaihe.

Meni muuten hyviä

Meni muuten hyviä työpaikkojakin. Joku konsulttifirma olisi laskuttanut vähintään satojatuhansia ja olisi ongelma mahdollisesti jäänyt ratkaisematta. Näin eläkeläisenä tuhosin nuo työpaikat, ilmaiseksi. Eivät edes kiittäneet.

Kehotan tutustumaan historian

Kehotan tutustumaan historian professori Markku Kuisman Viimeiseen luentoon joka julkaistiin tänään HS:ssä. Se selventää hyvin sitä mistä nykypäivän ongelmat pohjimmiltaan johtuvat. Kuten Kuisma toteaa, "markkinat on uskomaton voima. Se on kuin tuli, joka on hyvä renki, mutta huono isäntä. Nyt markkinataloudesta on tullut itsetarkoitus, kuin uskonto. Vähän kuin sosialismi oli aiemmin. Valitettavasti vaan liian moni on jäänyt markkinoiden ylivaltaa puoltavan konsulttijargonin koukkuun ja toistelee sitä uskonomaisesti, ymmärtämättä missä oikeasti mennään. Professorin viesti on, "Ei pidä antautua"

Laitetaan tähän vielä linkki

Laitetaan tähän vielä linkki josta voi opetella valtionvelan luonnetta: ttps://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/suomella-on-lahes-100-miljardia-velkaa-jota-ei-tarvitse-maksaa-pois/6022610#gs.0G4ij3Y Ja kesäkuussa 2018 valtionvelka oli n. 104 miljardia euroa. Kannattaa tarkistaa faktat ennen panikoitumista ja hölmöjä johtopäätöksiä hölmöine tekoineen.

Tässä analyysia valituista

Tässä analyysia valituista ratkaisuista: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/254972-sipilan-hallitus-aktivoi-velttoilijakansalaisia-tutkija-kansan-ryhtiliike-ei-ole Ja kun keskituloinen, ainakin alle 3500€/kk, työntekijä tai yksinyrittäjä, ansaitseva pohtii sosiaaliturvan ja eläkkeiden tasoa ja niiden mahdollista kehitystä niin kehotan huomioimaan seuraavan ettei tule sahattua huomaamatt omaa oksaa: Työn ulkopuolella olevien ihmisten määrä lisääntyy. Tarjolla on vakituisen työn ja luotettavan sosiaaliturvan sijaan yhä enemmän kilpailua, silppua, riskinottoa, harjoittelua, poljettuja palkkoja, kuntouttavaa työtoimintaa ja ilmaista työtä. Ja yhä useammin myös yksinyrittäjyyttä jopa tarjoilijan tehtävissä. On myös hyvä miettiä haluaako tuollaista kehitystä! Toivottavasti nyt avautuu myös edellinen linkki: https://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/suomella-on-lahes-100-miljardia-velkaa-jota-ei-tarvitse-maksaa-pois/6022610#gs.0G4ij3Y

Suomessa on 700 000 henkilöä

Suomessa on 700 000 henkilöä erilaisissa "toisenlaisissa" työsuhteissa, mainitsemissasi työnteon eri muodoissa. On muistettava ettei ulkoistetussa työssä yksinyrittäjinä toimivat saa minkäänlaisia lomarahoja, joten valitettavan usein ulkoistuksen tarkoituksena onkin ollut teettää työ TES:n palkkoja halvemmalla. Toisaalta yksinyrittäjyys voi olla loistava laadullinen vaihtoehto vanhanaikaiselle, kontrolloivalle ja hierarkiselle johtamiselle, mikä eräällä tuntemallani työnantajalla on yhtenä syynä jatkuvaan työvoimapulaan, myös huonoina aikoina. Valtionvelan määrä ei itsessään ole ongelma. Ongelma on seuraavan laman alkaessa valtion velkaantuneisuuden lähtötaso uutta velanottoa ajatellen. Laman pitkittyessä ollaan tilanteessa, jossa velansaannin vaikeutuessa joudutaan vaihtoehtoisiin hyvin rajuihin leikkauksiin. Tästä ovat kaikki talousviisaat pääsääntöisesti samaa mieltä.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet