A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Trump varoittaa meitä

Donald Trumpilla oli tärkeä viesti suomalaisille.

Trump muistuttaa, että jokaisen kansakunnan velvollisuus on puolustaa itse itseään. Jokaisen on maksettava oma kodinturvansa.

Amerikkalaiset tulivat Euroopan avuksi yli 100 vuotta sitten ensimmäisessä maailmansodassa ja sen jälkeen apu on jatkunut. Se on ollut automaattista, mutta ei ilmaista.

Eurooppa ei ole Trumpille kotipesä, jota hän on valmis puolustamaan viimeiseen amerikkalaiseen. Siksi eurooppalaisten on alettava huolehtia itse itsestään keskinäisillä diileillä. Euroopan sotilaallinen turva ei voi riippua siitä, kuka kulloinkin on Yhdysvaltojen presidentti.

Kaikki mitä Trump sanoo, ei ole totta. Mutta hänen puheidensa takaa kaikuvat amerikkalaisten äänestäjien viestit muille kansoille. Monenkeskinen yhteistyö on vähentymässä ja yhteisvastuun rahoitus on hupenemassa. Trump haluaa vieraat kädet pois amerikkalaisten taskuista.

Kaikkialla kysytään entistä kovemmalla äänellä, kuka maksaa verot ja laskut. Ketkä ovat vapaamatkustajia yhteisessä veneessä?

Sama koskee myös sosiaali- ja työttömyysturvan rahoitusta ja verojen maksua. Kuinka laajaksi on määriteltävä terveen kansalaisen vastuu itsestään? Miten hänen tulee itse varautua oman elämänsä takaiskuihin säästämisellä, vakuutuksilla ja terveydestään huolehtimisella?

Mihin mittaan saakka kansalainen voi luottaa siihen, että poliisi korjaa väsyneen juhlijan pakkasesta putkan pahnoille elpymään tai yhteisestä kassasta maksetaan elantomenot, kun työ tai opiskelu ei kiinnosta. Missä kulkee yhteisvastuun raja?

Talouden nousukausi ei kestä ikuisesti. Laskun koittaessa on lyhennettävä vanhaa velkaa, kun uutta ei enää saa. Yli varojen eläminen loppuu hetkenä, jolloin on kustannettava aikaisempaa suurempi osa omista menoista. Tämä vaatii sopeutumista ja menojen leikkauksia, joihin ensi keväänä aloittava uusi hallitus joutuu valmistautumaan.

Trumpin viesti ei ole valeuutinen vaan uusi normaali. Sen sijaan poliittiset lupaukset suurista eläkkeiden korotuksista ovat täyttä soopaa äänestäjien harhauttamiseksi.

A-P. Pietilä

Kommentit (20)

Kommentit

Suomessa on päästetty kaikki

Suomessa on päästetty kaikki yritykset ääriliberalistiseen vapauteen joka tarkoittaa ei veroja Suomeen joka johtaa vääjäämättä Suomen valtion romahdukseen.Kaikki rahoitus veroissa on enää työntekijöiden varassa jossa palkanalennukset on ainut tie nykypäivänä elikkä aina vähemmän rahaa verottajalle.

Hatunnosto kaikille veronsa

Hatunnosto kaikille veronsa maksaville, palkansaajille, yrittäjille ja omistajille vakaumuksesta riippumatta. Pyllistys niille vapaan markkinatalouden puolestapuhujille, jotka harjoittavat "kapitalistista suunnitelmataloutta" aggressiivisella verosuunnittelulla ja myyntivoittojen tavoittelua teennäisesti yrityksen arvoa nostamalla, pelkkien yritystukien varaan rakennetulla näennäisellä liiketoiminnalla.

Kaikki yritykset?

Kaikki yritykset? Yrittäjänä maksan kaikki veroni Suomeen. Niin henkilökohtaiset tuloveroni kuin yritykseni kaikki verot ja sosiaalimaksut. Otas nyt vähän rauhallisemmin. Alkaa kuulostaa jo äärivasemmistolaiselta propagandalta. Joka pitäisi kitkeä maan päältä. Romahdukseen johtaa vain ja ainoastaan se, että veroaste on liian korkea. Suomalainen työ on siksi liian kallista ja sitä lähtevät ennen pitkää pakoon kaikki täyspäiset, niin yritykset kuin nuoret osaajat, joita ei huvita maksaa yli puolta tuloistaan erilaisina veroina. Erityisesti, kun vastineeksi saa vielä jatkuvaa kettuilua vasemmistolta, joka ei osallistu veronmaksuun juuri lainkaan vaan käyttää hyvin toimeentulevien ja yrityksien maksamia veroja hyväkseen.

Juuri teille hatunnosto jotka

Juuri teille hatunnosto jotka jotain tuotatte ja omistatte, työtä annatte ja sitä teette siitä velvollisuutenne hoitaen. Hallituksesta löytyy "yrittäjiä" toisesta joukosta, yritystukia nostaen hilaavat yritysryppäässä jo jonkun elinkaarensa päässä olevan yrityksen arvon näennäisesti hyvään myyntikuntoon pyöritellen varoja ja omistuksia yritysryppäänsä sisällä. Noita yritystukia me sitten korkeilla veroilla rahoitamme.

Yksityisen sektorin

Yksityisen sektorin veroparatiisissa raha ei riitä puolustukseen, poliisiin, palkkoihin, asuntoihin, sosiaaliturvaan, palveluihin, työnhakuun, opiskeluun, eläkkeisiin ja julkinen sektori velkaantuu niin paljon kuin mahdollista.

Soopa on terminä

Soopa on terminä vanhakantainen, nykyään käytetään kokoomusministerin lanseeraamaa sanaa arvopohja.

Trumpin vaatimus Euroopan

Trumpin vaatimus Euroopan sotilamenojen lisäämiseksi tarkoittaa itse asiassa sitä,että meidän tulisi ostaa lisää aseita USA,sta.Hänhän on pelkkä kaupparatsu koko mies.Sotilasmenojen laskentatapa USAn ja muitten maitten välillä on suuri.Heillä on palkka-armeija jolla on kaikki yhteiskuntapalvelut omasta takaa.Siis myös perheille asunnot,koulut ja terveydenhoito.Eläkkeetkin ovat sotilasmenoja.Eurooppa on edelleen täynnä USAn "tukikohtia",joilla ei ole ollut mitään tekemistä 70 vuoteen.Eli suljettuja tavallisia siviilikyliä tai-kaupunkeja joissa saattaa nähdä jonkun univormunkin. Venäjä ja USA tarvitsee jatkuvia kriiseja ja sotia omien asetehtaittensa työllistämiseksi.

Jokainen maa voi tehdä itse

Jokainen maa voi tehdä itse omat aseensa. Esimerkiksi Ruotsi rakentaa omat hävittäjälentokoneensa. Suomi sen sijaan päätti luopua omista edullisista itse tehdyistä jalkaväkimiinoista ja tilalle osti ulkomailta korvaavan asejärjestelmän.

Trumpin Euroopan kiertueen

Trumpin Euroopan kiertueen lausunnot olivat puhetta omille äänestäjille ja amerikkalaiselle sotateollisuudelle. Perinteisesti Amerikan pommeilla on tuhottu ja Eurooppa on maksanut raunioiden jälleenrakennuksen, Gaza siitä hyvänä esimerkkinä. Kiinalaiset arvelevat Trumpin tuhoavan maailman kauppapolitiikan tulleillaan. Trumpin ja Brexitin seurauksena ll maailmansodan jälkeinen länsi loppuu. Tulee uudenlaisia yllättäviä liittoja ja sopimuskumppaneita. Pax Americano murenee amerikkalaisten itsekkyyden paheksunnan lisääntyessä. Syksyn vaalien jälkeen Trumpista voi tulla rampa ankka sekoiluineen. EU: n on pysyttävä vahvana Venäjän ja Kiinan mukana, samalla kun USA heikkenee.

Eurooppa ei maksa vain

Eurooppa ei maksa vain raunioiden jälleenrakentamista.Vielä pahempi on se pakolaistulva jota ns liittolaiset ja Venäjä ovat pommittaneet meille.Erityisesti minua suututtaa Britannia.He ovat kautta historian olleet itse suurin maastamuuttoporukka,for better life.He kukkoilevat "asiantuntijoina" kaikissa maissa.Asiantuntemus lienee suurimmalta osalta oman kielensä osaamisessa.Ja nyt he ensimmäisinä ovat sulkemassa rajansa ja delegoimassa koko ongelma Saksalle.Selkärangatonta porukkaa.Voisivat nostaa purjeet ja purjehtia koko saarensa Falklandiin.Venäjä ei ole sen parempi myöskään.

Suomessa on päästävä

Suomessa on päästävä kestävään kehitykseen koulutuksessa ja työttömyyden hoidossa nykyisen sinisen puoskaroinnin sijaan. Heti työttömyyden alussa alkavat nopeat, tehokkaat muunto-, täydennys- ja uudelleenkoulutukset on oltava niin ikääntyvien, ammatillisessa osaamisessa vanhentuneiden tai muuten vajaakuntoisten kanava työmarkkina-arvonsa säilyttämiseen. Nuorille on oltava heille sopivia koulutustapoja ja ammatillisen koulutustarjonnan on vastattava työmarkkinoiden tarvetta, asiantuntevalla ja osaavalla koulutuksella. Työllisyyden hoitoon tarkoitetut varat on ohjattava tehokkaaseen käyttöön nykyisen byrokraattisen kontrolloinnin sijaan ja ammatillisessa koulutuksessa diiba-daaban opettamisen sijaan. On aloitettava oikeat normitalkoot nykyisen, etupäässä siitä julistamisen sijaan (kauppojen aukioloajat, alkoholilaki, taksiuudistus). Korotuksien vaihtoehtona on ostovoiman säilyttäminen hintakilpailulla. Tarvitaan uusia kauppoja Ässän ja Koon haastamiseen Lidlin avuksi. S-ryhmä julistaa halpuuttamista samalla kun on nostanut peruselintarvikkeiden hintoja 10-20%.

Älä unta näe Sulo monopoli on

Älä unta näe Sulo monopoli on aina Suomen tie, liian pienet markkinat liian köyhä kansa niin yksi tai kaksi pitää aina markkinaosuudet ellei työvoima saada markkinaehtoiseksi silloin kannattaisi vasta yrittää tässä maassa.Muista se että kaikki säästöt ja alennukset otetaan työntekijältä pois niin mietti mitä kirjoitat ja toivot.

Eläkkeiden ja perinteisten

Eläkkeiden ja perinteisten palkankorotuksien ainoat vaihtoehdot ovat tuloverojen alentaminen ostovoiman säilyttämiseksi, mikä on valtion talouden näkökulmasta ja poliittisestikin mahdotonta, tai toimivan markkinatalouden hintakilpailu, missä vuokrat, peruselintarvikkeet ja lääkkeet saadaan hinnoiteltua laadullisesti niitä vastaaville tasoilleen vapauttaen verovaroja asumis- ja lääkekorvauksista. Yritystukien luopumisesta ei vielä tule poliittisesti mitään, se on jo nähty. Veroja on jatkossa myös maksettava yhteiskunnalle aiheutetun haitan mukaisesti (mm. ympäristö ja terveys). Järjestelmä voisi sairausvakuutuksessa olla käänteinen: terveydestään ja kunnostaan huolehtivat saisivat bonusta järjestelmässä, nyt kaikki maksavat hulluna ja riskielämäntavoilla vaivansa itseaiheuttaneet käyttävät suhteettomasti näitä yhteisesti rahoitettuja sairauspalveluja. Ennemmin tai myöhemmin mennään johonkin tätä muistuttavaan "aktiivimalliin". Yksityiset vakuutuslaitokset toimivat jo näin .

Presidentti, jonka maa ei ole

Presidentti, jonka maa ei ole koskaan käynyt Talvi- tai Jatkosotaa, sotinut keskenään ja lahdannut intiaaneja, aseistanut useimmat sodat, hävinnyt Vietnamissa, voittanut Grenadassa ja neuvonut Chilessä vallankaappauksessa, suunnitellut Jeesuksen tuomista sukellusveneellä Kuubaan ja itse presidentti suunnittelee koulujen opettajien ja oppilaiden aseistamista käsiaseilla ja etelärajalle 8 metriä korkeaa muuria. Vaikka neuvot tulivatkin 10 miljoonaa euroa maksavan nelituntisen kokouksen yhteydessä ja Pietilän vakuutus ettei kyseessä ole valeuutinen jää Trump kovin etäiseksi. Läheisempi on pakinan lopussa toteamus eläkkeiden korotuksista olevan täyttä soopaa. Mutta vielä lähempää toivoisin Pietilän selventävän kuinka Länsi-Uusimaa selviää. Muututtuaan kuusi kertaa viikossa ilmestyvästä lehdestä viisipäiväiseksi ja yksi lehti jaetaan ilmaisjakeluna illalla, kun se on päivällä jo saatavissa kauppojen ulko-ovilta ilmaiseksi. Itse koen hinnankorotuksen järjettömänä ja siirryn ilmaislehden lukijaksi ja pidennän kirjastossa käyntiä Länsi-Uusimaan verran.

Amerikka on rakennettu

Amerikka on rakennettu eurooppalaisten voimin, Trumpinkin esi-isät ovat euroopasta. Nyt sitten käenpoika syyttää "vanhempiaan" kaikesta kuten osa nuorista Suomessa, kun eivät ahneuksissaan saa heti kaikkea. Muita syyllisiä tuossa ahneiden maailmassa ovat sitten myöhemmät maahanmuuttajat ja köyhät. Miten on, kestääkö esim. A-P. Pietilän talous Suomen säilyttämisen hyvinvointivaltiona ja miten köyhempi Suomi on kyennyt rakentamaan Suomesta sen mitä se on nyt? Tuloerot olivat silloin pienemmät joten voitaneen päätellä ettei tuloerojen kasvu ainakaan takaa hyvinvointivaltion kehittymistä. Trump on Trump vaikka voissa paistais, sähläri jonka oikea paikka ei ole olla rakentamassa parempaa maailmaa. Torilla ihmiset tietävät millaisia helppoheikit ovat ja silti heiltä ostetaan kaikkea rihkamaa. Trumpista ei tiedetä mitä mielessä liikkuu, mutta sanat humalluttavat ja sanoi Trump mitä tahansa, niin hänen sanoistaan kannattajat löytävät haluamansa viestin. Hyvä esimerkki olivat naiset jotka totesivat kannattavansa Trumpia raamatun pohjalta, kuitenkin miehen teot ovat olleet aivan muuta kuin kristillisiä, muutama tekopyhä rukousaamiainen näkyy riittävän kaiken härskiyden. Opetuslapset uskovat näköjään kaiken vaikka viesti vaihtuu päivittäin ja selityksiä riittää. Toki Trumpilla on asemansa puolesta vaikutusvaltaa ja puheiden järkevät osat on otettava vakavasti, varmuuden vuoksi kuitenkin myös kaikki järjettömyydet. Mutta mikä on sitä vakavasti otettavaa osuutta, ei taida mies tietää itsekään. Samaa pätee kotimaan populisteihin! Anteeksi helppoheikit kun rinnastin näitä poliitikkoja teihin, te teette työtänne sentään avoimin kortein. Jos Trump on uusi normaali, niin en ihmettele enää 1900-luvun alkupuoliskon tapahtumia maailmassa.

Jotta asiat pysyisivät

Jotta asiat pysyisivät oikeissa mittasuhteissa; Yritystukia maksetaan vuosittain julkisesta rahasta yhtä paljon kuin työttömyysturvaa kaikille Suomen työttömille .Työttömyysturva on lakisääteinen ihmisoikeuksia turvaava oikeus, julkisen rahan jakaminen yrityksille on poliitikkojen vapaamuotoista tulonsiirtoa.Yritystukien jakaminen ei ole millään tavalla vastikkeellista , pelkkää poliittista tulonsiirtoa, jota jakamalla poliitikot takaavat oman aseman ja tulot Vaatimalla yrityksiltä työllistämustä vastikkeeksi. Poliitikko menettää valtaansa eikä täten uskalla puuttua .Työttömiltä voi vapaasti leikata ,työttömiä kalastellaan ennen vaaleja katteettomilla puheilla..

Jos työttömyysprosentti on

Jos työttömyysprosentti on noin 7, Suomi ei mene konkurssiin.Jos pyritään täystyöllisyyteen, Suomen tulee muuttaa valtio järjestelmä kommunistiseksi.Neuvostoliitossa toteutettiin täystyöllisyys , kommunistisen järjestelmän avulla.

Sipilän mielestä jakovaraa

Sipilän mielestä jakovaraa palkansaajille ei ole, mutta jakovaraa kyllä näyttää olevan pakolaisten ja siirtolaisten vastaanottamiseen.Velkasummilla jotka otettu maahantulijoiden asuttamiseen ja hoitoon, ruokintaan ...Kustantaisi esim. Saattohoidon Suomessa inhimilliselle tasolle niin että ihminen voi kuolla arvokkaasto, ammattitaitoisen henkilökunnan avulla muuallakin kuin ainoassa ammattitaitoisesti hoidetussa saattohoitoa järjestävässä Terho- kodissa joka ei riitä palvelemaan koko Suomea, näin vanhukset eivät vaatisi eutanasiaa kun voisivat luottaa Suomalaiseen hoitoon.E eduskunta ei suonut kärsimyksistä päästämistä eikä suo hoitoa , julmaa .

Vanhustenhuollon taso on

Vanhustenhuollon taso on laskenut kuin lehmän häntä, mutta poliitikot kantavat aina ja aina vaan huolta Afrikan, lähi- idän asukkaista.Näissä maissa soditaan, lisäännytään kuin k aniinit, Suomen tulisi kantaa huolta omistaan.Suomalaisista.

Tuon eläkkeennoston pitää

Tuon eläkkeennoston pitää olla joka puolueen ohjelmassa ja pysäyttää terveydenhoidon taksojen nousu. Rahoitus saadaan leikkaamalla yli 3000 euron eläkkeistä ylimenevältä osalta 20%, siis 4000 eurosta 200 euroa jne. Tästä saadaan korotusvara.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet