A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Sote-peli ei ole ohi

Julkisuuden kuohu kuplii kysymyksessä kaatuuko hallitus sote- ja maakuntauudistukseen?

Jos hallitus kaatuu, Juha Sipilä lennättää itse itsensä Naantalin Kultarantaan jättämään eroilmoituksen.

Miksi sote-uudistusta on yritetty kaikin keinoin? Suomalaiset ikääntyvät nopeasti, koska syntyvyys on alhaista. Vanhemmat tarvitsevat nuoria enemmän hoitoa. Työikäisen väestön supistuessa myös sosiaali- ja terveysmenojen kustantajien määrä kutistuu.

Sote-rahan puute kasvaa erityisesti maaseudulla, jossa väestön keski-ikä lähestyy 50 vuotta. Kaupungeissa se on 10 vuotta alhaisempi. Korkea keski-ikä laskee palkkaverojen maksajien määrää ja johtaa siihen, että kaupunkilaisten on maksettava entistä enemmän tukirahaa maaseudulle.

Sote-uudistus ei edellytä keskustan ajamaa maakuntahallintoa, jossa on kysymys valtapolitiikasta. Keskusta haluaa lisää rahaa haja-asutusalueilla asuville kannattajilleen.

Kymmenen suurimman kaupungin ja niiden ympärysalueiden kasvu on ollut viime vuosina kiihkeää. Kun nuoret ja työikäiset muuttavat kaupunkeihin, aluehallinnon ytimen pitää olla kaupungeissa eikä kylissä.

Terveysmenojen kasvua on hillittävä joka tapauksessa koko maassa tehostamalla sairauksien ennaltaehkäisyä, sujuvoittamalla hoitoketjuja ja karsimalla sosiaalipolitiikan byrokratiaa. Tämä voidaan toteuttaa siirtämällä sote-asiat pois kunnilta valtion hoidettaviksi.

Sotesta syntynyt uusi kriisi on avannut jälleen kysymyksen, kenen ehdoilla Suomea uudistetaan."

Sotesta syntynyt uusi kriisi on avannut jälleen kysymyksen, kenen ehdoilla Suomea uudistetaan: kaupunkilaisten muodostaman enemmistön vai maaseutukuntien vähemmistön ehdoilla.

Vihreät ja kokoomus ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti nuorten ja työikäisten kaupunkilaisten keskuudessa. Keskusta ei ole saanut otetta suurista kaupungeista ja demarien kannattajajoukko löytyy eläkeläisistä. Maakuntahallinto ei ole väkirikkaiden kaupunkien suosiossa.

Jos hallitus kaatuisi, mitä tapahtuisi? Yksikään vastuullinen hallitusvallassa oleva puolue ei voi sivuuttaa terveyspalvelujen remonttia ja kuntabyrokratian rankkaa karsintaa. Siksi sote-peli alkaisi vaalien jälkeen uudelleen.

A-P. Pietilä

Kommentit (5)

Kommentit

En usko että hallitus kaatuu

En usko että hallitus kaatuu koska Sipilä on niin kiero että voittaa tämänkin kiistaan niin kuin aikaisemmatkin .Sipilä on vienyt Kokoomusta hyvin helposti kaikkiin ansoihin ja Orpo liian helppo ja voimaton.

Onko tarpeen rakentaa

Onko tarpeen rakentaa raskaita verkostoja iltaruskon peräkyliin? Tilastollisesti nuorista koulutetuista aikuisista (<35v) yli 70% asuu isojen kaupunkien työssäkäyntialueilla, sen mukaisesti suuressa osassa näiden ulkopuolelle jääviä kuntia heitä ei asu ollenkaan. Joka päivä pääkaupunkiseudulle tulee bussilastillinen uusia asukkaita. Isot kaupungit kasvavat, koska luovuuden kasvu on 1,15 kertaista ja infran kustannuskasvu 0,85 kertaista asukasmäärän kasvuun verrattuna. Siksi siellä tulee aina olemaan töitä hyvin monialaisesti. Nytkään ei peräkyliin saada terveydenhoitohenkilökuntaa, miten jatkossa kun ainoat palvelut ovat vanhusten hoivapalveluja ja sairaanhoitoa autioituneiden kauppojen ja koulujen keskellä. Keskustan toimesta on järjestetty viime vuosikymmeninä lukuisia maaseudun elävöittämisprojekteja, upotettu niihin miljoonia. Keskitytään jatkossa lähiöhin ja kasvukeskuksiin.

Miksi hallituksen kaatamiseen

Miksi hallituksen kaatamiseen haaskataan niin paljon ruutia? Sehän kaatuu joka tapauksessa muutaman kuukauden kuluttua. Uusia vaaleja tuskin järjestetään ennen ensi kevättä, jolloin vaalit olisivat muutenkin. Itse asiassa tämä kalabaliikki taitaa olla osa jo käynnistynyttä vaalitaistelua. Valitettavasti siinä kaatuu sinänsä tarpeellinen soteuudistuskin, ja rumba aloitetaan alusta. Eestaas, eestaas tiellä taistojen, kuten pakinoitsija aikoinaan kuvasi demarien politiikkaa.

Nykyinen, yksi vilpittömästi

Nykyinen, yksi vilpittömästi maailman parhaimmista tänne aikoinaan luodusta terveyden huolto järjestelmistä on auttamatta liiaan kallis ylläpidettäväksi uuden Soten kuoriessa kermat (Perusterveydenhuollon) päältä, jättäen erityis sairaanhoidon edelleen yhteiskuntanne perinteiselle Terveydenhoito järjestelmälle tarjoten mm. vain alati räjähdysmäisesti lisääntyvästä maahanne luodusta pahoinvoinnista mielenterveys potilaille pelkkää neuvontaa. Ulkomaista varallisuutta on viimevuosina virrannut lähes pääsääntöisesti jostain kumman syystä juuri Sosiaali- ja Terveys alalle. Eutanasiaa ei hyväksytä maassanne jonkun kumman lautakunnan ehdoituksen myötä, jota suuri osa Kansanedustajista kumminkin kannatti julkisesti ennen varsinaista päätöstä, kuten varmasti suurin osa kansalaisistakin, sen kerätessä hetkessä ennen näkemättömän määrän nimiä Laki aloitteeseen. Vain Benelux maissa joka kymmenes haluaa päättää elämänsä Eutanasiaan. Täällä se ei tietenkään käy 60-80 vuotiaiden ollessa lääketeollisuuden parhaimpia asiakkaita, kalliimpien lääkkeiden hinnoiteltuna niin että yhteiskunta joutuu niihin väkisinkin lähes poikkeuksetta osallistumaan. Tottakai sijoittaja katsoo kuinka "typerä" maa on ja tätä kuvastaa kuinka paljon sieltä kyseisen maan Lainsäädäntöjen jälkeen mahdollisesti on loppuen lopuksi tarjolla rahaa sijoitetulle pääomalle. Ei täällä, kuin missään muuallakaan halua kaiken maailman koneiden, mahdollisen hoidon ja kemikaalien avuin elää kaikki elämäänsä loppuun jossain sängyn pohjalla, mikä on aivan täysin päivän selvää. Siitä kun tulee rahaa kapitalistin taskuun viimeiseen hengen vetoon asti, niin näin Markkinatalouden ehdoilla edetään tietysti täällä hautaan asti. Jos joku luulee että Ihmisilla on joku Etiikka, voi se osalla pitää paikkansa. Jos joku luulee että Lääkärillä on joku Etiikka, voi sekin osalla pitää paikkansa, mutta suurimmalla osalla heistäkään ei Tieteen tarvitessa myöskin kasvualustaa täälläkin siihen ja sen mahdolliseen potenttiaaliin paljon Yhteiskunnallista- ja yksityistäkin varallisuutta siihen panostettuna. Sote on iso kusetus.

Maakunta hallinnot on

Maakunta hallinnot on kertakaikkiaan hyvä keino vähentämään maanne Byrokratiaa valinnan vapauden mahdollisuuden tullessa tänne Perusterveydenhoidon piiriin jo mahdollisesti muutamien vuosien päästä, korvaten näin mennen tullen säästöillään nämä jopa Presidentin, sekä kaikkien muidenkin mahdollisten vaalien yhteyteen kaavaillut Maakuntavaalien todellisten tulevien voittajien kulut... :-) -Kansalainen voittaa aina. Kaikki muistaa Maailman luokan, kolme vuotta sitten tehdyn Tekesin sopimuksen Tietokone jätti IBM:n kanssa, jossa Suomeen rakennetaan moderni terveysteknologiaa kehittävä Watson- Tekoälyyn pohjautuva keskus, yritysten, sairaaloiden ja tutkimuslaitosten ekosysteemi tänne luomalla. Eipä taida muistaa sen tarkoituksen ollakin todella vaitonainen sopimus maassanne, joka on varmasti monien kansalaisten yllätykseksi eturintamassa Maailmalla Tekoälyn kehityksessä, minkä toimintaa seurataan ja kaiken lisäksi arvostetaan. Eikä näin aiheetta. Tekes muutti nimensä toki vuoden alusta näyttävämmäksi Business Finland nimellä kulkevaksi Ihmiskokeita myös muutaman vuosikymmenen Maailmaalle suuntaavan toimintanimensä näyttävämmäksi, joka on tämän jälkeen osaamis alueensa lisäksi kunnostautunut yhteiskunnassanne vailla kilpailun tarvetta olevista Konsulttisopimuksista, jotka ovat juuri ja juuri alittaneet Valtionne hankintalain kilpailutusrajat. Kaikki TV:tä seuraneet tietävät että Watson osaa eroittaa kohta kuvista jo koirat kissoista... :-) Onneksi eläinkokeet on saatu vihdoin Lääketieteessä loppumaan Kapitalistien antaessa Raiskata kansaansa rahasta, muka vielä valinnan vapautta Tereyden hoitoon tarjoten.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet