A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Eduskunta ei luovu eduista

Kansan oikeustajuun eivät sopineet kansanedustajien avokätiset työttömyyskorvaukset. Siksi niitä muutetaan, mutta miten?

Eduskunta teki kaikkensa, ettei työtön kansanedustaja joudu TE-toimiston luukulle kuten muut työttömät. Uudessa systeemissä työttömälle kansanedustajalle maksetaan määräajan sopeutumisrahaa. Se on muutosturva siltä varalta, että palkkiotoimi päättyy ilman irtisanomisaikaa ääntenlaskun iltana.

Miksi poliitikot eivät hyväksyneet sitä, että työttömästä kansanedustajasta olisi tullut tavallinen työtön? Siksi, että työttömän poliitikon olisi pitänyt ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, johon olisi sovellettu niin sanotun aktiivimallin mukaista työnhakuvelvoitetta.

Tämä olisi johtanut siihen, että ex-kansanedustajat olisivat joutuneet uudelleenkoulutukseen ja ehkä myös tukityöhön, jos nykyinen osaaminen ei olisi riittänyt työnantajille.

Minkä eduskunta sääti kansalle, sitä kansanedustaja ei halua itselleen."

Minkä eduskunta sääti kansalle, sitä kansanedustaja ei halua itselleen. Kansanedustajat muodostavat edelleen eliittijoukon, johon sovelletaan muista poikkeavia sääntöjä.

Kansanedustajille maksetaan verottomia kulukorvauksia, jotka todellisuudessa ovat piilotettua lisätuloa. Peruspalkkio näyttää pieneltä verrattuna yritysjohtajien palkkoihin. Verottomat lisät tasaavat kuitenkin tiliä melkoisesti.

Olisi reilua, jos kansanedustajien palkat nostettaisiin tasolle, jossa ostovoimaa ei tarvitsisi kohottaa kikkailulla.

Samalle viivalle kansan kanssa merkitsisi myös sitä, että kansanedustajien olisi selvitettävä edustusmenonsa. Demarien eduskuntaryhmän johtajana ja puhemiehenä toimiessaan Eero Heinäluoma (sd.) ei tehnyt vaatimuksista huolimatta selkoa eduskunnan luottokortin käytöstä.

Politiikan uskottavuus ei nouse, jos kansanedustajat itse sitä laskevat. Eduskunta tekisi itselleen ja äänestäjille parhaan palveluksen karsimalla kansanedustajien erivapauksia.

Kaikkien, myös poliitikkojen pitäisi olla samanarvoisia verotuksen ja eläkkeiden osalta. On oikein ja kohtuullista, että kansanedustajat tuntevat säätämiensä lakien painon myös omassa elämässään.

A-P. Pietilä

Kommentit (5)

Kommentit

Oma napa on lähin.Pääasia,

Oma napa on lähin.Pääasia, että itsellä edut ja rahaa sekä pitkät lomat.

En ole ikinä tästä syystä

En ole ikinä tästä syystä äänestänyt enkä kyllä koskaan tule ketään äänestämäänkään takinkääntäjiä joka ikinen .

Minkä etuiskunta sääti

Minkä etuiskunta sääti kansalle, sitä puolueenetuistaja ei halua itselleen.

Ansiosidonnainen päiväraha

Ansiosidonnainen päiväraha olisi ollut kansanaedustajille suurempi, joten on tässä ratkaisussa jotain hyvääkin. Kansliatoimikunta on sitten päättänyt Iltasanomien mukaan hankkia kansanedustajille (ja myös heidän perheelleen) uudet laitteet: tietokoneen telakoineen, tablettitietokoneen ja älypuhelimen sekä kotiinsa toisen kannettavan tietokoneen ja mustavalkotulostimen. Tai sitten kansanedustaja ei osaa ottaa konetta telakasta mukaansa vaan kotiin pitää hankkia toinen tietokone. Avustajan käyttäminen koneen irroittamiseen telakasta tulisi toki kalliksi meille veronmaksajille.

Kunnioitan perussuomalaisia

Kunnioitan perussuomalaisia jotka vastustavat ainoana puolueena tätä yhä ilmeisesti jatkuvaa eduskunnasta ulos jäävien ahneiden elättämistä ja eri vapautta heidän jäädessään työttömiksi . En tule äänestämään yhdenkään sellaisen puolueen ehdokasta joka omalta osaltaan ja puolueensa osalta siunaa tämän sikamaisuuden . Kysyn kaikilta kaduilla ja toreilla ensi vaalien alla kiertäviltä ehdokkailta heidän kantansa enkä aio hyväksyä muuta vastausta kuin rehellisen : olen ahne ja laiska , sillä se on totuus . Kaikki muu on selittelyä , kuten vetoaminen puoluekuriin ja vastaavaan löyhkään .

Soili Nurminen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet