Puheenaihe

Järjestö: Kalansyönnistä kannattaisi luopua Suomessa – "Kalat ovat yksilöitä, eivät biomassaa"

Kalojen oikeuksista ei käydä riittävää keskustelua Suomessa, kritisoi eläinsuojelujärjestö Animalia.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Eläinsuojelujärjestö Animalia haluaa parantaa kalojen hyvinvointia Suomessa. Viime kädessä toivottavinta olisi, että eväkkäät jätettäisiin kokonaan pois lautaselta.

– Kalaa suositellaan usein hyvänä ravintona, mutta suosituksissa unohtuu eläinoikeusnäkökulma. Kalojen kannalta toivottavin vaihtoehto on jättää eväkkäät pois lautaselta, kala kun ei ole kasvis, toteaa Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen tiedotteessa.

Lahtinen kritisoi uutta eläinsuojelulainsäädäntöä kalojen hyvinvoinnin unohtamisesta.

– Lakiesitys kieltää eläimen lopetuksen viihdetarkoituksessa Samalla kuitenkin todetaan, ettei kieltoa sovelleta metsästykseen eikä kalastukseen. 

– Vaikka eläinsuojelulaki koskee kaikkia eläimiä, se ei ole kaikille eläimille tasapuolinen. On myös huomionarvoista, että lakitekstissä ja lopetusasetuksessa kalastusta kuvataan viihteenä. Kalat eivät ole (lain mukaan) yksilöitä eikä niiden hyvinvointiin kiinnitetä laissa huomiota. Kalat ovat vain resurssi, biomassaa, Lahtinen muistuttaa.

Animalian Kalarakas-kampanja muistuttaa kalojen oikeudesta hyvään elämään."

Animalia on aloittanut Kalarakas-kampanjan, joka keskittyy kalojen oikeuksiin.

Lahtinen muistuttaa, että kalat ovat eläinyksilöiden määrän huomioiden valtava tuotantoeläinten ryhmä. Silti niihin liittyvää eläinoikeuskeskustelua ei juuri käydä. 

Animalia muistuttaa, että kaloja koskevaa uutta tutkimustietoa on tullut viime vuosien aikana paljon, ja aiemmin tieteellistä kiistelyä aiheuttanut kalojen kyky tuntea kipua on nyt tutkijayhteisön enemmistölle tosiasia. Myös kalojen älyllisiä, sosiaalisia ja emotionaalisia kykyjä ymmärretään entistä paremmin. 

Järjestön mukaan kalojen ja nisäkkäiden välille ei pitäisikään enää tehdä erottelua esimerkiksi älykkyyden tai kyvykkyyden perusteella.  

– Kalat ovat loistavia ongelmanratkaisijoita ja niiden sosiaaliset suhteet ovat monisyisempiä kuin uskommekaan. Emme voi perustella kalojen tappamista, syömistä tai muuta hyväksikäyttöä sillä, että ne ovat 'vain kaloja', Veikka Lahtinen toteaa tiedotteessa.

Konkreettisina kalatalouden ongelmina Lahtinen nostaa esille sen, ettei kalankasvatukseen ole määritelty tarkasti, kuinka monta eläintä saa pitää tietyssä tilassa.

Myös hidas hiilidioksiditainnutus on kaloille ahdistava, eikä kaloja koskevaa hyvinvointilainsäädäntöä ei ole koottu keskitetysti mihinkään.  

LUE MYÖS JATKOJUTTU: Animalian ulostulo saa ymmärrystä vapaa-ajan kalastajalta – "Tuulet puhaltavat nyt niin"

Animalian kampanjassa on mukana eläinoikeuksiin erikoistunut filosofi Elisa Aaltola. Hänen mukaansa ihmisten pitäisi – varovaisuusperiaatteen mukaisesti – ajatella, että kaloilla on mieli.

Tottumuksemme aiheuttavat ajatuksia, että jonkin eläinryhmän huomiointi on absurdia."

– Niin kauan, kun ajattelemme kaloja vain resursseina, emme näe sitä mahdollisuutta. Tottumuksemme aiheuttavat ajatuksia, että jonkin eläinryhmän huomiointi on absurdia. Jokin aika sitten kanojen hyvinvoinnista puhuminen oli sitä, Aaltola kommentoi Animalian tiedotteessa.

Kampanjaan osallistuvan professori Outi Vainion mukaan taloudelliset kysymykset ovat lopulta ne syyt, jotka määrittelevät sen, miten kaloja tutkitaan ja miten niistä puhutaan. 

– Kaloja koskeva tutkimus kohdistuu lähinnä viljeltyihin kaloihin. Tutkimuksen takana on aina taloudellinen hyöty. Yksilöön menevää hyvinvointitutkimusta ei ole juurikaan tehty. Jos kalojen olosuhteita lähdettäisiin nyt muuttamaan, se pitäisi perustella sillä, että kalojen taloudellinen arvo, eli tuottavuus, paranee, Vainio sanoo tiedotteessa.

LUE MYÖS: Kalan syönti jakaa kansaa kahteen kastiin – "Tätä Animalia ei ota huomioon"

Edit 18.5. klo 15.30: Lisätty linkki jatkojuttuun

Pitäisikö kalan syömistä vähentää?

Kyllä
67% (16400 ääntä)
Ei
33% (8186 ääntä)
Ääniä yhteensä: 24586

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Eläinjärjestö Animalian ulostulo saa ymmärrystä kalastajalta: "Tuulet puhaltavat nyt niin"18.5.2018 15.30

Kommentit (95)

Kommentit

Minä puhun, tai kirjoitan!

Minä puhun, tai kirjoitan! Eläintenoikeudet ovat myös kasvisten oikeudet vaikkei niillä olekkaan keskushermostoa niin kuin eläimillä. Kun eläinten pakkosiittäminen lopetetaan, vähenee kyseinen eläinkanta huomattavasti jolloin myös kasvisten kulutus vähenee huomattavasti. Ts. on ekologisempaa ruokkia 8 miljardia ihmistä kuin 80 miljardipäistä eläinlaumaa vuosittain kasviksilla. Tämä olisi siis hyvä niin kasviksille kuin eläimillekkin. Kyse on vähentämisestä ja se toteutuu kun siirtyy kasviksiin. Toki jos sinulla on realistinen suunnitelma jossa molempien lahtaaminen voidaan poistaa sekä ruoka on ihmiselle terveellistä, olen kuulolla.

Kannattaa kyllä lopettaa

Kannattaa kyllä lopettaa kasvisten syönti. Kasveillakin on tunteet. ;)

Silloin pitää lopettaa ensin

Silloin pitää lopettaa ensin eläinten pakkosiittäminen, tappaminen ja syönti koska se jos mikään kuluttaa kasviksia eniten. Nyt sun pitäisi alkaa vegaaniksi sun oman logiikan mukaan jos olet kommenttisi kanssa rehellinen. PS. Kasveilla ei ole keskushermostoa.

Jutun valokuva pistää silmään

Jutun valokuva pistää silmään. Harmi, että ei näe onko rasvaevällinen vai leikattu evä. Moni ei välttämättä tiedä, mutta luonnon kantaa oleva taimen on uhanalisempi kun liito-orava. Tekstiin tämä ei liity mitenkään.

No on taas jutut lehdessä

No on taas jutut lehdessä vähissä. Itse olen sitä mieltä, ettei uutisten vähyyttä pitäisi paikata julkaisemalla kuraa.

No nyt on taas kommentit

No nyt on taas kommentit vähissä. Itse olen sitä mieltä, ettei kommenttien vähyyttä pitäisi paikata kommentoimalla kuraa.

Suomen kaupallisesta

Suomen kaupallisesta kalansaaliista menee noin 97% minkeille, tällainen ryöstökalastus pitäisi kieltää. Syömme melkein pelkästään tuontikalaa tai tuontikalalla kasvatettua kirjolohimössöä, vaikka kalansaaliimme on noin 2 kertaa koko kalan elintarvike-kulutuksemme. Pelkästään silakkaa ja kilohailia kalastamme yli 25kg asukasta kohti, josta syömme 0,3 kg asukasta kohti!

Hyvä pointti. Siihenkin

Hyvä pointti. Siihenkin pitäisi kiinnittää myös huomiota!

Lähiruokaa...

Lähiruokaa...

Kivetkin ois lähiruokaa! Ja

Kivetkin ois lähiruokaa! Ja naapurit sekä heidän lemmikit. Älä nirsoile nyt.

Kokeissa on todettu että esim

Kokeissa on todettu että esim riveissä kasvavat porkkanat luovat suhteita viereisiin kasveihin ohuiden juuristojen avulla. Jos välistä poistetaan yksi porkkana, yhteisö kadottaa kontaktin, ja kaikki porkkanat alkavat kokea stressiä ja kasvaminen hidastuu ja maku muuttuu karvaaksi. Samaa on todettu vierekkäin kasvavissa puissa jotka kommunikoivat juurien avulla. Kokeessa puuhun lyötiin kirveellä 8cm syvä kolo, ja muutaman kuukauden kuluessa viereiseen puuhun alkoi muodostua samanlainen kolo vastaavaan kohtaan runkoa. Voi todeta että kasvit ovat eläviä ajattelevia olentoja, eikä ihmisellä ole oikeutta niitä tappaa ja tuhota vain saadakseen ruokaa ja rakennusmateriaalia.

Olet oikeassa, myös kasvien

Olet oikeassa, myös kasvien tuhoa pitäisi vähentää. Mutta jos olet huolestunut kasveista, ymmärtänet varmaan että pakkosiitetyt eläimet kuluttaa valtavasti enemmän kasviksia kuin ihmiset. Näin ollen sinun pitäisi olla vegaani kommenttisi mukaan. Ja mitä tutkimukseen tulee, porkkanoita ei ole pakko kasvattaa riveissä. Ihminen kuten muutkin eläimet haluaa selvitä. Yleisesti ottaen eläin kuin eläin, ihminen mukaanlukien ei halua kuolla. Sen takia olisi hyvä siirtyä kasvissyöntiin koska silloin eläinten lahtaaminen loppuu ja kasvisten lahtaaminen vähenee. Jos sinulla on parempi ratkaisu tuohon, olen kuulolla.

Ahaa, kohta siis ihmiset

Ahaa, kohta siis ihmiset alkavat puhua kaloista kuten koiristaan "hän". Ovatko kastemadot seuraavana animalian listalla ? Tämä Veikalle vinkkinä. Nehän oikein kiemurtelevat kun pukkaa koukun jatkoksi...

Eläin kuin eläin on yksilö,

Eläin kuin eläin on yksilö, joten eläin on hän. Ei eläin esine ole vaan elävä eliö. Tuottaako se sinulle ongelmia ja miksi jos eläintä kutsutaan häneksi? Kyllä sinäkin siellä koukussa kiertelisit ja se on hyvä esimerkki, miksei näin pitäisi tehdä.

Seuraavaksi animalian hörhöt

Seuraavaksi animalian hörhöt alkavat varmaan vaatia hiirien , rottien ja muiden syöpäläisten pyydystämisen ja tappamisen lopettamista loukuilla ja syöteillä, perusteena "sattuuhan niitäkin" kun joutuvat loukkuun ja syövät rotanmyrkkyä. Näinkö kauas täydelliseen harhaisuteen nämä ja vielä valtion avustuksilla toimintaansa pääosin rahoittavat järjestöt ovat joutuneet. Että tämäkin päivä piti nähdä. Kyllä pitäisi tulla sota ja iso nälänhätä, että nämä pullamössösuojelijat oppisivat ymmärtämään elämän realiteetit.

Me eletään

Me eletään hyvinvointivaltiossa ja sillä mennään. Jos haluat sotaa ja sortoa sekä riistoa, suosittelen noita maita, mistä ihmiset pakenee.

Silloinkun kalastan, niin saa

Silloinkun kalastan, niin saa surmansa heti. Eli en jätä kipumaan :)

Se on tietysti hyvä, ettei

Se on tietysti hyvä, ettei eläin kidu, mutta millä oikeudella sitä riistää väkivalloin toiselta elämän ja vapauden omaan kehoonsa? Samaa argumenttiahan voisi käyttää ihmiseenkin. "tapoin hänet ja ei kitunut" kaikki siis ok ja hymiö perään.

Eläimiä hekin ovat eikä

Eläimiä hekin ovat eikä myöskään heitä pitäisi tappaa. Animalia käsittääkseni on heidänkin lahtaamista vastaan.

Kasviksien syöminen on pahin

Kasviksien syöminen on pahin ympäristörikos; se aiheuttaa hiilidioksidin lisääntymistä,nimenomaan herneiden ja papujen syönti. Ilmastomuutos kiihtyy .Ole vastuullinen ja syö kalaa.

Eli mielestäsi kasvisten

Eli mielestäsi kasvisten syöntiä pitäisi vähentää? Hyvä, sillä pakkosiitetyt eläimet syövät niitä paljon enemmän kuin ihmiset. Näin ollen kasvisyönti on parempi asia kasvistenkin kannalta kuin eläinten syönti. Hiilidioksidia voidaan säilöä puihin jotka jää kaatamatta kun ei tarvitse kokoajan raivaa karjaalle tilaa. Herneitä ja papuja ei ole pakko syödä jos ei halua, on muitakin kasviksia. Ole siis vastuullinen ja lopeta eläinten syönti, syö parempia kasviksia. Olet itsekin sitä mieltä, minä vain autoin sinua hahmottamaan oman kommenttisi.

Kiitos valistuksesta. En

Kiitos valistuksesta. En tiennyt,että kalat kulkevat laitumella ja syövät ruohoa

Ole hyvä, kaloja myös

Ole hyvä, kaloja myös viljellään ja arvaappa millä niitä ruokitaan. Etteikö vain olisi viljaa, KASVIöljyjä KASVIvalkuaisia, soijaa, papua, maissia, jne. Katsoppa näitä kuvia: https://www.raisioagro.com/image/image_gallery?uuid=ba91f7a6-41cf-4614-acad-0ebb7894db97&groupId=12626&t=1392727328341 https://www.raisioagro.com/image/image_gallery?uuid=c100961b-5e27-4b95-92f8-f42bdbf921ea&groupId=12626&t=1392727328341

Ai kaloilla on älyllisiä,

Ai kaloilla on älyllisiä, sosiaalisia ja emotionaalisia kykyjä? Uskallan epäillä. Ei niitä ole kaikilla kansanedustajillakaan. Ainakaan kokoomuksen edustajilla.

Ihan sama onko vai ei. He

Ihan sama onko vai ei. He ovat eläimiä ja jokaisella eläimella on oikeus omaan elämään ja kehoon, viis biologisista seikoista, joiden perusteella määritellään kenet saa tappaa tai ei. Se on lajikohtaista syrjintää.

He? Ihmiset on he, eläimet on

He? Ihmiset on he, eläimet on se. Ei kai nyt ihan tosissaan vaadita, että kaloja ei saa syödä? Ehkä nykyään Suomessa menee jo liian hyvin, kun on varaa leikkiä maailmanpelastajaa näin. Kun kalan lopettaa nopeasti päähän lyömällä, niin sen syönti on aivan normaalia ja terveellistä. Menettekö seuraavaksi estämään karhuja, jotka odottavat kutemaan tulevia lohia jokien varrella. Nehän - eiku siis - hehän syövät heitä! Kannattaisi pikkasen opiskella biologiaa ja luonnon lakeja. Ihminen ei ole märehtijä.

He tai se voidaan käyttää

He tai se voidaan käyttää niin ihmisestä kuin eläimestäkin koska molemmat ovat eläimiä. En näe ongelmaa. Minäkin vaadin ettei sinua tai muitakaan syödä, voin toki olla vaatimatta niin syödään sut. Eläinhän sinäkin olet. Kun sinut lopettaa nopeasti päähän lyömällä, niin sun syönti on aivan normaalia ja terveellistä.. herpsista vaan absurdanistanista. Huomaatko kuinka kannatat väkivaltaa toista kohtaan? Sellainen ei todellakaan ole normaalia saati terveellistä, varsinkaan uhrin kannalta. Mitä karhuihin tulee, karhut joutuvat selviytymään. Ihmisten ei tarvitse. Ihmisillä on vaihtoehtoja. Ihminen tulee mainiosti toimeen kasvisravinnolla ja sen ovat sadat miljoonat kasvissyöjät todistanee tomilla elintavoillaan. Vaikka ihminen ei ole märehtijä, ihminen on silti sekasyöjä ja voi syödä valintansa mukaan. Jopa sinä syöt kasviksia vaikka et ole märehtijä. Sitä sopii miettiä kun opiskelee sitä biologiaa ja luonnonlakeja.

Mistä näitä oikein tulee? Joo

Mistä näitä oikein tulee? Joo, ota nyt ihan rauhallisesti. Katso vaikka peilistä hampaitasi. Sekaravinnon käyttäjän hampaathan ne siellä. Ei lihansyöjän, ei kasvis-syöjän, vaan sekaravinnon käyttäjän. Ihmisen elimistö siis on kehittynyt hyödyntämään sekaravintoa. Myös lihaa. Valtaosa maailman ihmisistä joutuu selviytymään. Eikä leikkimään sen kanssa, voiko eläimiä syödä vai ei. Käytä sinäkin energiasi johonkin hyödylliseen, vaikka nälänhädän voittamiseen.

Jokainen voi ite miettiä

Jokainen voi ite miettiä asiaa: https://i.imgur.com/U0x2ZiV.jpg Ja olen ihan rauhallinen täällä, älä viitsi olettaa minun mielentilaani tekstini perusteella. Ne ei korreloi keskenään. Kyllä ihminen voi syödä mitä haluaa, onhan hän sekasyöjä, mutta meillä länsimaissa, jossa voidaan valita mitä syömme ei ole tarpeellista orjuuttaa, sortaa ja tappaa muita ravin.. tai siis maku- ja käyttäytymistottumusten takia. Se, että jossain päin maailmaa ihmiset joutuu selviytymään johtuu osittain siitä, että länsimaalaisten elintavat vähentävät resursseja maailmalta. mm. eläintehtaat ovat juuri näitä ongelmaaiheuttajia, puhumattakaan jätteistä, yms. Arvaappa vain mistä ne rehupellot otetaan, jotta voidaan ruokkia eläintehtaiden kaikki 80 miljardia eläintä vuodessa. Juuripa niin, sielä kehitysmaista, jossa kärsitään näiden aiheuttamista ongelmista.

Syöminen väkivaltaa toisia

Syöminen väkivaltaa toisia kohtaan? Niinpä, tälläkin hetkellä ties kuinka monta miljoonaa pieneliötä on meidän jokaisen kimpussa ja kuolemamme jälkeen, millä tavalla se tuleekin, miljoonat ja taas miljoonat uudet eliöt hyökkäävät kimppuumme ja tekevät meistä selvää. Tullakseen sen jälkeen ja kesken sen itse syödyksi. Sillä tavalla väkivaltaista tämä luonnollinen meno.

Ei syöminen vaan tappaminen.

Ei syöminen vaan tappaminen. Jos eläin kuolee luonnollisesti niin tuskin kenelläkään on mitään sitä vastaan että hänet voidaan syödä. Sen sijaat väkivaltainen tappaminen ja vapaudenriisto sekä lajikohtainen sorto ei ole hyväksyttävää. Mainitsemasi pieneliöt elävät selviytymisskenaariossa. Ihmiset taas ei. Ei ainakaan länsimaiset lihaa syövät ihmiset. Jos joku hyökkää kimppuusi, sinulla on oikeus puolustautua. Se on silloin itsepuolustusta. Lehmien ja possujen, ym. 'karja' eläinten jatkuva massalahtaaminen on hyvin kaukana itsepuolustuksesta ja sitä voidaan verrata lähinnä keskitysleiriin. He eivät ole kenellekkään vaaraksi.

Siis ihan oikeasti onko sulla

Siis ihan oikeasti onko sulla mitään kerrottavaa näillä kommenteilla? Sä jauhat tuota samaa skeidaa kommentista toiseen, mutta mitään oikeaa perusteltua asiaa ei sulla ole. Koita nyt käsittää, että ihminen on sekasyöjä ja niin kauan kun on ihmisiä niin kauan syödään myös eläimiä. Se että sinä täällä piipität jostain ruohon syömisestä, ei muuta asiaa mihinkään suuntaan. Sinä kulutat energiaasi turhaan tuohon saman asian jauhantaan, jonka olisi voinut kertoa kahdella sanalla.

Kaloillakin on ihmisoikeudet!

Kaloillakin on ihmisoikeudet! Ethän söisi äitiäsikään, miksi sitten syöt kaloja? Hirveän brutaalia kannibalismia.

Kalat eivät ole ihmisiä,

Kalat eivät ole ihmisiä, joten kyse on eläinten oikeuksista. Termit kuntoon. Minusta ainakin on väärin väkivalloin viedä toiselta elämä ja vapaus päättää omasta kehostaan, mites siellä? Kannatatko eläinten lajiin ja heidän biologisiin eroavaisuuksiin perustuvaa väkivaltaa, tappamista sekä riistoa ja sortoa?

Kalat eivät todellakaan ole

Kalat eivät todellakaan ole ihmisiä mutta molemmat ovat selkäjänteisiä (Chordata) eläimiä (Animalia). Termit kannattaa todellakin pitää kunnossa. Olen samaa mieltä, että ei pidä sortua kaksinaismoraaliin edes lajien välisissä. Luonnossa on monin tavoin tapana viedä toisen elämä, yleensä toki ravinnoksi. Mitä taas turhan kärsimyksen välttämiseen tulee niin Kyseenalaistajan kannattaisi mennä opettamaan esimerkiksi monille käärmeille ja linnoille sekä kaloillekin, että on ihan turhaa kärsimyksen tuottamista niellä ruokansa elävältä kun ne voi surmata ensin kipua välttäen.

En puolla ajatusta lopettaa

En puolla ajatusta lopettaa eläinten syönti, koska kohtuullisesti nautittuna se on terveellistä ja tuottaa monille nautintoa. Eläinten syönti on ollut ominaista ihmislajille kymmeniä tuhansia vuosia, se on mahdollistanut meille suuret aivot ja täten myös älykkyyden sekä kehittyneemmän sivilisaation kuin yksikään toinen eläinlaji on saavuttanut maapallolla. Ihminen on kehittynyt Telluksen älykkäimmäksi olennoksi, saanut sijan ravintoketjun huipulla, on dominoivin laji ja voi päättää täten päättää oman lajinsa, muiden lajien ja myöhemmin koko planeetan tulevaisuudesta. Tämän planeetan menestyneimpänä eläinlajina olemme saavuttaneet mahdollisuuden syödä muita lajeja ja itse aion käyttää tätä mielestäni erinomaista mahdollisuutta hyväkseen koko elämäni loppuun asti. Suosittelen myös muita kokeilemaan eläinten syöntiä. Kohtuullisesti harjoitettuna se on terveellistä ja nautinnollista ja kohtuullisella käytöllä ei horjuteta planeettamme ekologista tasapainoa eikä käytetä sen luonnonvaroja liiaksi.

Toisen tappaminen ja vapauden

Toisen tappaminen ja vapauden sekä koko elämän riistäminen ei ole kohtuullista millään tavalla. Varsinkin jos kyse on valinnasta eikä selviytymisestä. Se, että joskus on näin tehty selviytymisen takia niin ok, nykypäivänä asiaa ei voida enää perustella sillä. Ihminen on dominoiva vaan egonsa kanssa ja nostaa itsensä muiden yläpuolelle. Sekään ei tosin ole pakollista. En kylläkään kutsuisi tätä mitenkään menestykseksi kun katsotaan, missä kunnossa luonto on tai sen eläimet.. https://www.theguardian.com/environment/2018/may/21/human-race-just-001-of-all-life-but-has-destroyed-over-80-of-wild-mammals-study https://www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU

Me emme tiedä, mitä kukin

Me emme tiedä, mitä kukin kasvi ajattelee.Se henkinen olemassaolo.Kasveilla, vihanneksilla ja hedelmillä.Varmuuden vuoksi kannattaa jättää kasvit, vihannekset ja hedelmät syömättä, jotta emme riko tätä ulottuvuutta.

Emme voi jättää täysin niitä

Emme voi jättää täysin niitä syömättä koska jotain pitää syödä tai kuolla nälkään. Tosin jos olet huolissasi kasveista, niiden käyttöä voidaan tehokkaasti vähentää sillä, että lopetetaan eläintensyönti. Ymmärtänet varmaan että 80 miljardilla eläimellä kuluu kasviksia HUOMATTAVASTI enemmän kuin 8 miljardilla ihmisellä. Käytännössä siis sinun pitäisi puoltaa kasvissyöntiä jos olet kasveista oikeasti huolissasi.

Mistähän muuten johtuu, että

Mistähän muuten johtuu, että kalan valmistamisesta ateriaksi syntyy nykyään niin hirveä katku, että asunto haisee monta päivää? Kun miettii kuinka saastaisia vesistöt jo ovat, lienee parempi olla syömättä kalaa.

Milläköhän perusteella

Milläköhän perusteella todistettu, ettei kasveilla ole sielua? Voisi tämän jutun kirjoittajat lopettaa kaiken eloperäisen syömisen, siihen asti kunnes kasvien sieluttomuus on todistettu. Kivun tunteminen on myös kasveilla ihan mahdollista. Moni huonekasvini on kuollut hitaasti, kun sitä on käsitelty puukolla. Jos ihminen olisi ollut kasvissyöjä kehityksen alusta, asuisimme edelleen luolissa ja puissa. Riittävä, helppo ravinnonsaanti on johtanut kehitykseemme ja jokainen kasvissyöjä, joka kritisoi lihansyöntiä ja nauttii samalla kehityksemme tuloksista, on ainoastaan tekopyhä. Vegaanit olkoon vegaaneja ihan omista syistään, mutta muiden syömisten arvostelun voi lopettaa ihan alkuunsa.

Mitäs ehdotat tilalle jottei

Mitäs ehdotat tilalle jottei ihmiset kuole ravinnon puutteeseen ja miksi vain jutun kirjoittajille eikä kaikille? Voi olla totta mitä kirjoitit kasveista, mutta se vaan puoltaa sitä, että eläinten pakkosiittäminen ja tappaminen pitäisi lopettaa koska he kuluttavat kasveja moninkertaisesti enemmän. Kyse on siis vähentämisestä johon kannattaa pyrkiä. Näin säästyy eläimet kokonaan ja kasvienkin kärsimys vähenee. Se mitä joskus aikoinaan on tapahtunut niin sillä ei ole enää väliä nykypäivän valintojen kanssa koska meillä on vaihtoehtoja valita olla tappamatta niin eläimiä kuin vähentää kasvisten käyttöä siinä samalla. Se on myös ympäristölle ja ihmisen terveydelle hyväksi. Kaikki siis voittaisi tässä. Ja kyse ei ole siitä mitä muut syö, kyse on siitä kenet tapetaan sen takia. Minun puolestani luonnollisesti kuolleet eläimet voidaan syödä jos joku haluaa. Tuskin yksikään vegaani vastustaa sitä. Vegaanit vastustaa eläinten pakkosiittämistä, orjuuttamista, vapaudenriistoa, lajikohtaista sortoa sekä tappamista. Ja veganismissakin on kyse vähentämisestä. Ei kukaan ole 100% vegaani. Pääasia että pyrkii vähentämään ja se sujuu parhaiten siirtymällä kasvisravintoon ja lopettamalla eläintehtaiden rahoituksen. Toki jos löytää luonnollisesti kuolleen eläimen niin pistä poskeen vain. Siitä tuskin kukaan tulee sanomaan mitään. Ja jos ei pidä siitä, että joku arvostelee tai kertoo mitä pitäisi tehdä, miksi siis väkivaltaisesti pakottaa sitä syömilleen eläimilleen? Se vasta tekopyhää onkin koska se on pahinta mahdollista tuputtamista toiselle joka johtaa toisen kuolemaan.

Mene hoitoon. Mene hoitoon

Mene hoitoon. Mene hoitoon kulkematta lähtöruudun kautta. Olet vakavasti vaaraksi lähinnä itsellesi, mutta taatusti myös lähimmäisillesi. Jauhamisesi on tekopyhää potaskaa, johon kykenee vain pulla suussa elänyt hyvinvointivaltion ihminen. Pulla! Voi jee, tota joo...hänellä on varmasti tunteet. Tai ainakin rusinoilla.

Your writing very well and

Your writing very well and provide a lot of useful information. But if you tap water more than half as compared to another article, I would definitely be great. <a href="http://tellfunnyjokes.com/avengers-infinity-war-jokes" >avengers infinity war jokes</a>

http://tellfunnyjokes.com

http://tellfunnyjokes.com

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat