A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Mitä väliä on eläkkeillä

Ketkä muodostavat Suomen passiivisimman kansanryhmän, joka kasvaa kovaa vauhtia?

Eläkeläisiä onnyt 1,5 miljoonaa ja 20 vuoden kuluttua lähemmäs kaksi miljoonaa. Siitä huolimatta eläkeläiset eivät muodosta sen enempää taloudellista kuin poliittista eturyhmää, saatikka painostusryhmää.

Keskimääräinen työeläke ennen veroja on alle 1 700 euroa kuukaudessa. Se on puolet suomalaisesta keskiansiosta. Vaikka eläkeläisten asuntolainat on yleensä maksettu, niin ”puolella palkalla” toimeentulo on haastavaa. Se näkyy asumistukimenojen kasvussa.

Puolella kunnista on jo nyt väestö, josta yli 40 prosenttia on eläkeläisiä. Tämä pudottaa alueen ostovoimaa. Kauppojen ja palvelujen on vaikea menestyä, kun asiakkailla ei ole rahaa kuin välttämättömimpään.

Eläkeläiset eivät ole vain maaseudun ongelma. Tästä eteenpäin eläkeläisten määrä nousee väkirikkaissa kaupungeissa, joissa asumis- ja elinkustannukset ovat maaseutua korkeammat. Se johtaa toimeentulotuen kasvuun eli työssäkäyvien verorasituksen lisääntymiseen.

Isoista eläkkeistä on turha vouhkata, sillä niitä on todella vähän. Yli 2 500 euron eläkkeitä saa vajaat 200 000 suomalaista eli reilut 10 prosenttia kaikista eläkeläisistä. Yli 5 000 euron eläkkeitä maksetaan 16 000 henkilölle. Parin vuorineuvoksen eläke synnyttää pahasti vääristyneitä mielikuvia eläkeläisten kissanpäivistä.

Nykyisten keski-ikäisten pitäisi huomata olevansa 20 vuoden kuluttua 65-vuotiaita, joiden osuus on siihen mennessä noussut kolmannekseen koko väestöstä."

Nykyisten keski-ikäisten pitäisi huomata olevansa 20 vuoden kuluttua 65-vuotiaita, joiden osuus on siihen mennessä noussut kolmannekseen koko väestöstä.

Tulevien eläkeläisten tulot jäävät alle 40 prosenttiin palkasta. Silloin on myöhäistä itkeä suuren kansanosan alhaista ostovoimaa ja eläkeläisköyhyyden rajua lisääntymistä. Suomalaisten tuloerot kasvavat, kun vanhukset todella köyhtyvät.

Mitä suuremmaksi eläkeläisten määrä kasvaa, sitä varmemmin työikäiset, opiskelijat ja työttömät taistelevat keskenään tulonjaosta. Eliniän noustessa tulevaisuuden eläkeaika voi venyä 30 vuodeksi eli kolmasosaan koko eliniästä. Siksi kyse ei ole vain pikkujutusta, jolla tehdään tämän päivän lyhytnäköistä politiikkaa.

A-P. Pietilä

Kommentit (28)

Kommentit

Nykyvanhukset harvoin köyhiä

Nykyvanhukset harvoin köyhiä vaan niin rikkaita että eläkkeen suurudella ei ole väliä on peritty ja säästetty valtavia summia jopa käyttö tileillä makaa nykyään 87 miljardia ja melkein ainoastaan eläkeläisten rahoja

Tosi rikkaat ovat

Tosi rikkaat ovat Portugalissa. Mutta ei sillä todellakaan ole väliä. Ainoa haitta, että Linnan juhlissa isänmaallisimmissa riveissä on pientä vajetta.

Keskimääräinen eläke Suomessa

Keskimääräinen eläke Suomessa on 1632e/brutto/kk . Eli summa on jos ei pieni niin ainakin välttävä kun suhteuttaa sen asumisen , terveydenhoidon ja muun elämisen kuluihin . Ilmankos meillä maksetaan miljoonia niin asumistukina kuin toimeentulotukina ihmisille jotka eivät eläkkeillään pärjää . Suurin osa eläkeläisistä (sodan aikana tai sen jälkeen syntyneet) on itse tienannut työllään omistusasuntonsa , kouluttanut lapsensa ilman tukia ja omaisuuden perijöitä on erittäin vähä suurissa ikäluokissa . He kyllä jättävät jälkeläisille suuriakin perintöjä eli tällä hetkellä elävälle keski-ikäiselle joukolle .

Soili Nurminen

Keskimääräinen eläke Suomessa

Keskimääräinen eläke Suomessa on 1632e/brutto/kk . Eli summa on jos ei pieni niin ainakin välttävä kun suhteuttaa sen asumisen , terveydenhoidon ja muun elämisen kuluihin . Ilmankos meillä maksetaan miljoonia niin asumistukina kuin toimeentulotukina ihmisille jotka eivät eläkkeillään pärjää . Suurin osa eläkeläisistä (sodan aikana tai sen jälkeen syntyneet) on itse tienannut työllään omistusasuntonsa , kouluttanut lapsensa ilman tukia ja omaisuuden perijöitä on erittäin vähä suurissa ikäluokissa . He kyllä jättävät jälkeläisille suuriakin perintöjä eli tällä hetkellä elävälle keski-ikäiselle joukolle .

Soili Nurminen

Eläkeläiset on kuohittu

Eläkeläiset on kuohittu hampaattomiksi kytkemällä heidät ensisiin sidosryhmiinsä eli ay-liikkeeseen, joka vähät välittää heidän tarpeistaan. Tyypillinen esimerkki on soteuudistus, missä työterveydenhuolto nauttii yksityislääkäreitten tuottamista palveluista, mutta eläkeläiset tungetaan terveyskeskuksiin,

onko kuuluttava liittoon

onko kuuluttava liittoon käyttääkseen työterveydenhuoltoa.pitäisikö työnantajan maksaa myös eläkeläisten terveyden huolto.auttaisko eläkeläisiä jos kaikki duunaritkin olis terkkarin jonoissa

Duunarit on pian kaikki

Duunarit on pian kaikki terveyskeskuksen asiakkaita; samoin hienommat asiantuntijat ja muut palkansaajat. Työnantaja vähentänyt terveydenhuoltoa , määräaikaisissa olevalla palkansaajalla ei ole oikeutta työterveyshuoltoon, Irtisanomisen helpotus helpottaa myös työterveyden purkamista työnantajalta yhteiskunnalle. Heittopusseja ei tarvitse huoltaa eikä pitää työkunnossa , uusi reservistä tilalle kun työnantaja on tehon palkansaajasta kuluttanut . Kesäloma on työttömyyskorvausta aktiivimallissa , jos ei löydy uutta heittäjää työelämästä.

Tehokkaimmat työnantajat

Tehokkaimmat työnantajat eivät salli työntekijän vessassa käyntiä työaikana. .

Kotiäitinä ollut leski saa

Kotiäitinä ollut leski saa kuukaudessa noin 1000 euroa eläkettä joka sisältää kansaneläkkeen ja lesken eläkkeen edesmenneen puolison 40- vuoden työurasta. Leski maksaa vuokran 600 euroa tuosta eläkkeestä . Leski ostaa ruoan kuukaudeksi tuosta eläkkeestä. Leski ostaa lääkkeet tuosta eläkkeestä joita 86- vuotias syö pysyäkseen hengissä( toivoo kyllä kuolemaa ) Leski maksaa sähkölaskun ha puhelinlaskun sekä kodinhoitotarvikkeet ja vaatteet tuosta eläkkeestä. Leski maksaa taksikyydit laboratoriokokeisiin kuten Marevan- koe. Leski ei saamitään yhteiskunnan palveluja kotiin . Ei siivousta eikä mitään muutakaan.Lapset kasvattanut ilman työttömyyskorvauksia tai kotouttamistukea ja tulkkipalveluja Kelan etuihin. Vain miehen palkka on elättänyt koko perheen. Nyt ulkomaalaiset laittomasti maassa oleskelevat saavat enemmän yhteiskunnan etuja kuin tämä leski joka sanoo mieluummin kuolevansa kuin kerjäävät sosiaalitukia.

Eläkeläiset voisi hyvin

Eläkeläiset voisi hyvin hoitaa paljon niitä hommia mitä maahanmuuttajat tekee ja pysyisi virkeänä.Itse pidän eläke elämää yliarvostettuna kuoleman odottamista lähinnä.

Nimimerkki haluaisi siis

Nimimerkki haluaisi siis eläkeiset pakkotyöhön. Eiköhän töiden ja niiden tekijöiden tulisi kohdata työmarkkinoilla joilla vallitsee niin iän, sukupuolen, sukupuolisen suuntautuneisuuden, ihonvärin, etnisen taustan j.n.e. suhteen tasavertaisuus ja työsuhteen ehtojen ja etujen tulee määräytyä työn, sen laadun ja määrän sekä työntulosten perusteella. Me emme kaipaa erillisiä työmarkkinoita nuorille, vanhoille, maahanmuuttajille t.m.s. vaan yhdet yhtäläisin säännöin määräytyvät ehdot ja edut. (Huom. älämölöstelijöille: ed. ei tarkoita kaikille koko ajan samaa palkkaa vaikka työ ja tulokset vaihtelevat vaan samoin tasavertaisin säännöin määräytyviä työsuhteen ehtoja ja etuja ilman asiatonta ihmisten erottelua)

Suomen kantasuomalaisten

Suomen kantasuomalaisten Syntyvyyden lasku, asumisperusteinen sosiaaliturva ulkomaalaisille, laittomasti maassaoleskeleville toimeentulotuki, lääkkeet ja sairaalakäynnit ilmaiseksi . Pakolaiset lisääntymään Suomeen vailla työtä . palkansaajan aseman heikennykset , asumisen kalleus . Väestö joka on pienituloista kasvaa . Epävarmuus tulevaisuudesta ei kannusta perheen elättämiseen palkkatyöllä . Sosiaalituilla elävät Oleskelijat ulkomailta lisääntyvät , ei huolta työssäkäynnin vaatimuksista, koko ikä voi kulua kotitöissä ja oleskelussa sekä uskonnon harrastamisessa.

Eläke systeemi on kyllä täysi

Eläke systeemi on kyllä täysi pommi. Me maksamme vanhusten eläkkeet nyt mutta kukas maksaa meiläläisten eläkkeet, kun me ollaan vanhoja.. https://www.ilmaista.fi

Edelleen pysyn sanassani

Edelleen pysyn sanassani eläke on yliarvostettu itse olin tekemättä töitä 15 vuotta ohjailin vaan ylhäältä omia bisneksiä, meni tylsäksi ja nyt yksin yrittäjä ja onnellinen kuin on tekemistä.

Niin, kuinka moni

Niin, kuinka moni erityisemmin nauttii eläkkeelläolosta? Kyllä ainakin minulla se on joutenoloa pääasiallisesti. Onhan pelaamista mutta se tuottaa kehnosti, pyörii miinuksella. Töitä olen tehnyt, ilmaisia sellaisia koska vaihtoehdot ovat ne, että teet ilmaiseksi tai et ollenkaan. Yksi sellainen oli VR:n puheluiden ja datayhteyksien katkeamiset. Eivät katkeile enää mutta palkkaa siitä ei herunut. Toisaalta, miten se näkyy kansantuotteessa?

On se ihmeellistä,kun

On se ihmeellistä,kun työssäkäyvät nuoret eivät tajua, että jos indeksit palautettaisiin eläkkeisiin täysimääräisiksi, se tulisi myös heidän eläkkeisiinsä. Jokaisella, joka on työstänsä maksanut eläkemaksunsa , on oikeus oikeudenmukaiseeen eläkkeeseensä. Pois sormet eläkeläisten taskuista, jo teille on maksettu koulutukset ja kaikki muu hyvä elämälle, mitä meillä ei aikoinaan ollut. Eläkerahastoissa on .200 miljardia, kuka pidättelee niitä rahoja,jotka kuuluu kaikille eläkeläisille,nuorillekkin oma osuutensa sitten aikanaan,kun ovat eläkkeellä.Seuratkaapa omaa työeläkeotettanne ,sieltä se näkyy, onko korotuksia tullut. Meitä pientyöeläkeläisiä <1500€/kk on paljon, sillä ei elä. Kysykää meiltä tullaanko toimeen tuolla rahalla. Meitä pientyöeläkeläisiä on suurin osa eläkeläisistä. Rikkaita eläkeläisiä on vähän. Ottakaa asiasta selvää, ennenkuin haukutte väärää puuta. Suurista ikäluokista hyvin harva on saanut perintöjä, jenkkikassin kanssa lähdettiin kotoa ja aloitettiin elämä nollasta, pienellä palkalla.

Mun eläke on 1490€/kk suoraan

Mun eläke on 1490€/kk suoraan käteen, bruttoa en nyt muista. Mutta rahat riittää todella hyvin, kaikkien menojen jälkeen säästöön jää 730€ joka kuukausi, ja kaikki velat autoa myöten on maksettu ajat sitten. Mun eläkettä vois vähentää vaikka 500 eurolla kuukaudessa, en nostais siitä meteliä, jos se raha menisi vaikka nuorien työntekijöiden eläkerahastoon.

onnekas,tuo on nykyään monen

onnekas,tuo on nykyään monen ihmisen palkka

Kylläpä A-P. Pietilä osui

Kylläpä A-P. Pietilä osui naulan kantaan. Meitä eläkeläisiä on tosi paljon, joten luulisi että olisimme pitäneet puoliamme tässä yhteiskunnassa. Mutta ei. Eipä ole muuta kansanryhmää joita olisi koskaan kusetettu niin paljon kun meitä. Kirjoitan nyt lähinnä työeläkeläisistä, joiden eläkkeet eivät tule KELAsta vaan työeläke- yhtiöistä, jonne olemme joka tilistä säästäneet rahaa. Työeläkeindeksiä on leikattu 20/80 suhteessa, joka on syönyt eläkeläisten tuloja jo vuodesta 1996. Eli ostovoima vähenee koko ajan. Nyt eläkkeellä olevat ovat rakentaneet tämän maan. On aloitettu nollasta. Ei ole ollut perintöjä eikä muitakaan apuja. Opiskelut on maksettu itse ja hyvin monet varsinkin maalta tulleet ovat opiskelleet iltaisin työ ohessa. Olemme täysin hyljeksitty kansanosa. Ei ole meillä puolesta puhujia. Eläkeläiset on tahallaan hajautettu moneen eri leiriin. Muistakaa kysyä seuraavien eduskuntavaalien ehdokkailta mitä mieltä he ovat työeläkeindeksin palautuksesta ennalleen eli 100/100. Se olisi myös nykyisten nelikymppisten etu. Rahasta se ei ole kiinni.

Nyt Pietilä puhuu asiaa.

Nyt Pietilä puhuu asiaa. Kiitos siitä!

86- vuotias tekemään

86- vuotias tekemään maahanmuuttajien töitä? Sydämenvajaatoiminta, flimmeri. Lääkäri kieltänyt raskaat työt, mutta mitään apua ei kotiin saa , mitä yksityisyrittäjä ei tarjoa 80 euron hintaan per käynti. Maahanmuuttajat , pakolaiset oleskelevat kotiäitinä työttömyyskorvauksilla , työnteon sijaan.

Eläkeikä on nostettava70

Eläkeikä on nostettava70 vuoteen että rahat edes vähänkin riittäisi heillä maksuun lähivuosina.Kelan ja eläkekassojen rahat loppuu seuraavan 10 vuoden aikana ja melkoiset muutokset on tehtävä.

Kelan rahat tulevat

Kelan rahat tulevat budjetista, valtio lainaa, jos omat (valtion tulot) ei riitä. Eläkevakuuttajien rahat tulevat työeläke maksuista ja rahastoista, riittävät ainakin vuoteen 2050 asti, jos ei yhteiskunta romahda tyystin. Jos jossain välissä näyttää pahalta, voidaan eläkelakeja justeerata ajoissa. Tosin Pietilän huoli on aiheellinen, mikä mahtaa olla eläkeprosentti ns. eläkepalkasta vuonna 2060?

No johan se on nykynuorisolla

No johan se on nykynuorisolla tohon suuntaan olluklin,kelan rahat loppuu?eihän täällä tarvi enää mitään eläkkeitä edes maksaa ku kaikil on firmat virossa ja loput teikäläiset rallaa uber ajossa

Hyvä olisi pikkuhiljaa alkaa

Hyvä olisi pikkuhiljaa alkaa tasoittaa eläkeläisen ja eläkeläisen eläkkeitä. Jatkakoot työuria he kenellä jäisi eläke liian pieneksi. Sairauden ja työkyvyttömyyden takia eläkkeelle jääville toivokaamme riittävää eläkettä. He myös ovat ansainneet eläkkeen, ketkä syystä tai toisesta eivät useita vuosia työmarkkinoilla ole olleet. Vapaa-ehtoiset eläkemaksu-rahastot saattaa olla monelle palkansaajalle yksi tie hieman aiempaan eläke-ikään.

Eivät eläkeläiset ole ongelma

Eivät eläkeläiset ole ongelma, he ovat ihan tavallisia ihmisiä, yleensä vaan iäkkäämpiä. Nykyinen eläkejärjestelmä aiheuttaa vaan sen että ainakin pienituloisimmille eläkeläisille tulee ongelmia eläkkeen jäädessä todella pieneksi. Jos ihmiset pysyvät terveinä ja pystyvät työskentelemään pidempään, niin se helpottaa ongelmaa. Kaikki eivät pysty, eikä kaikilla vaan ole töitä tarjolla. Nykyäänkin pienituloisille eläkeläisillä on vakavia toimeentuloongelmia, he eivät ole ongelma. Jos ajatellaan että eläkeläiset ovat ongelma asiat eivät tule koskaan kuntoon. Koska eläke ansaitaan palkasta ei pienimpiä eläkkeitä saavilla ole ollut mahdollista pienestä palkasta edes varautua eläkepäiviin, sen sijaan suuria eläkkeitä kerryttäneet ovat sen kyllä kyenneet siihen ja periaatteessa pärjäisivät pienilläkin tuloilla. 5000€ kattoeläke riittää silloin varmasti huolettomaan elämään, eläke on turva ja turva on taattava mieluummin riittävänä kaikille kuin ylenpalttisena joillekin. Toisille vaan mikään ei riitä ja kaikki on yltäkylläisyys ansaittua jos se koskee itseä ja näin ajattelevat ovat toki toista mieltä kohtuullisuudesta. Voivat korkeintaan muodon vuoksi osoittaa myötätuntoa toisten ahdinkoa kohtaan. Toki lähtökohta on se että jokainen kykenisi kerryttämään kohtuullisen eläkkeen työvuosiensa aikana.

Blogitekstisi käsittelee

Blogitekstisi käsittelee yhteiskunnallista ongelmaa, josta mediat puhuvat lähes päivittäin. Ainoastaan harvat kuitenkin näyttävät ymmärtävän asian merkitsevyyden. Jos eläkejärjestelmään ei tule lähivuosina merkittävää ja kestävää muutosta, nykyisten nuorten eläkejärjestelyt tulevat olemaan vuosisadan farssi. Yhteiskuntamme rakenteet tärisevät lähivuosina varsin ennalta-arvaamattomien tekijöiden johdosta. Esim. AI (artificial intelligencie) ja robotisaatio ovat alkaneet jo karsia ihmistyövoimaa. Vaikka kerrotaankin ammattien, jotka keinoäly korvaa, tilalle tulevan asiantuntijatehtäviä, keinoäly vaikuttaa eläkejärjestelmän kestävyyteen. Kaikista ihmisistä ei ole asiantuntijatehtäviin. Kukaan ei myöskään voi sanoa varmasti, että keinoäly ei voisi vaikuttaa joidenkin alojen asiantuntijatehtävien tarpeellisuuteen. Jotta kestävää eläkejärjestelmää koskevaa politiikkaa voitaisiin tehdä, sitä ei voida katsoa pelkästään nykyisten lukujen valossa, vaan katseet täytyy kohdistaa yhä vaikeammaksi ennustettavaan tulevaisuuteen.

Miksi eläkeläisiä petetään ja

Miksi eläkeläisiä petetään ja on petetty? Minullekin kerrottiin, että saan 60% palkasta. Puppua !! Jotta eläkeindeksin vaikutus korjaantuisi pitäisi työeläkettä nostaa nykyisin 30%. Moniko työssä käyvä ja SAK sietäisi 30% vähennyksen palkkaansa? Kimmo Kiljunen on hyvä mies! Ajoi pontevasti asiaamme! Hänelle seuraavat äänet hyvityksenä!

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet