A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Muutos tehdään pakolla

Mikään ei auta: Suomi pilkotaan 18 maakuntaan ja päätöksenteko sementoidaan menneisyyden muotilla.

Jos Juha Sipilän hallitus kaatuisi ja uudet eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, keskustan ja kokoomuksen hallitusakseli katkeaisi. Samalla kaatuisivat sote-uudistus ja maakuntahallinto.

Hallituskauden kuluessa Sipilä on päätös kerrallaan perunut Suomen uudistamisen. Kokoomuksen Petteri Orpo on hyväksynyt sen vain siksi, ettei hallitus kaatuisi. Onko valta riittävä peruste huonolle hallinnolle?

Maakuntahallinnolla ei ole elinkeinopoliittisia, työvoimallisia ja Suomen elinvoiman säilyttämiseen liittyviä perusteita.

Kansalaistenhyvinvointi syntyy tulevaisuudessakin työnteosta, joka keskittyy seuraavien 20 vuoden kuluessa pääkaupunkiseudulle, Pirkanmaalle, Turun seudulle, Vaasan ja Seinäjoen alueelle sekä Oulun ympäristöön. Eniten työväestö vähenee keskustan hamuamissa pienissä maakunnissa.

Kilpailu työvoimasta kiihtyy, kun työikäinen väestö vähenee. Alueellinen elinvoima, vetovoima- ja pitovoimatekijät ratkaisevat, mihin työntekijät sijoittuvat. Samalla määrittyvät myös koulujen, päiväkotien ja asuntomarkkinoiden sijainnit.

Sote-uudistuksen ja maakuntahallinnon ongelmana on takertuminen nykyhetkeen."

Sote-uudistuksen ja maakuntahallinnon ongelmana on takertuminen nykyhetkeen. Tämän päivän lapset elävät aikuisina Suomessa, jonka väestörakenne, ikäjakauma ja asuinkeskittymät poikkeavat merkittävästi nykyisestä. Uudistusten pitää tukea tulevaisuutta eikä vanhaa valtaa.

Suomi hukkaa 18 maakunnassa rahat, jotka tarvitaan talouskasvun, koulutuksen ja elintason kohottamiseen. Hallinnosta hyötyvät vain poliitikot, jotka nostavat kokouspalkkioita kunnanvaltuustosta, maakuntahallinnosta, eduskunnasta ja valtioneuvostosta.

Kansakunnanvarat eivät tule riittämään nykyisiin alue-, yritys- ja maataloustukiin eikä moniportaiseen hallintoon.

Kun sote-uudistus ja maakuntahallinto lopulta johtavat palvelujen karsintaan ja verojen korottamiseen, Sipilän ja Orpon selitykset eivät riitä sen enempää kaupunkien kuin maaseudunkaan asukkaiden rauhoittamiseen.

A-P. Pietilä

Kommentit (13)

Kommentit

Totta joka sana Pietilän

Totta joka sana Pietilän pakinassa, mutta samalla hän voisi kertoa kuinka on mahdollista, että kuutena päivänä aamukantona tilattu lehti muuttuu viitenä aamuna jaettavaksi tilaushinnan muuttumatta.

Kokoomus on erittäin huono

Kokoomus on erittäin huono puolue aina mukana hallituksessa mutta ei osaa päättää yhtään mitään ja sen takia heidän rivinsä sekaisin tällä hetkellä.

Jos rehellisiä ollaan, niin

Jos rehellisiä ollaan, niin sote ja maakuntahallinto eivät pilko Suomea mitenkään. Nämä maakunnat ovat olleet ennenkin, ja jatkavat olemistaan, vaikka hallitus kaatuisi. Se mikä on muuttumassa, on vallan siirto kunnilta maakunnille. Suuret kunnat eivät sitä tarvitse, ja ovat perustellusti harmissaan. Pienet kunnat tarvitsevat leveämpiä hartioita velvollisuuksiensa hoitamiseen. Ne tarvitsevat maakuntia tuekseen. Kärjistetysti ilmaistuna vastakkain ovat suuret kaupungit ja pienet maaseutukunnat. Helsinki johtaa ymmärrettävästi suurten kaupunkien kapinaa. Puolueet ovat hiukan hankalammassa asemassa.

Kärjistetystysti sanottuna

Kärjistetystysti sanottuna suurten kaupunkien johtajat ovat huolissaan omasta asemastaan ja -palkastaan kun valtaa ja vastuuta siirtyy mm. soten mukana maakuntiin ja maakuntien kansalaisille?

Muuten oikein, mutta

Muuten oikein, mutta suuretkin kunnat tarvitsisivat maakuntia tai ainakin suurten kuntien asukkaat. Sillä suuretkin kunnat ovat jo nyt perustamassa tai ulkostamassa kaikenlaisia epädemokraattisia hallintohimmeleitä. Isojen kuntien johdon mielestä nykyinen tilanne on hyvä, koska hallintoon ei liiemmälti pääse demokratia ja kansalaisten mielipiteet vaikuttamaan. Siksi Vapaavuori kapinoi - säilyttääkseen toimintavapauden ja pitääkseen demokratian loitolla. Diktaattoriainesta, kerta kaikkiaan!

Juha Sipilän hallitus tulee

Juha Sipilän hallitus tulee kestämään vielä toisen kauden! Juha vetää homman hyvin. https://www.casinoguru.com/fi/

Nykytilanne paras .

Nykytilanne paras .

Kaikista yksinkertaisinta

Kaikista yksinkertaisinta olisi muuttaa nykyiset sairaanhoitopiirit (ovat kuntayhtymiä) sote-alueiksi. Sitten myöhemmin voisi katsoa, onko alueita liikaa (nyt 18). Tätä ehdotti PS:n eduskuntaryhmä 2013, mutta siitä ei silloin mikään media innostunut tai kirjoittanut. Valinnanvapautta voisi lisätä asiakasseteleillä. Näin homma pysysyi alkuperäisen tarkoituksen mukaisesti julkisen sektorin omana uudistuksena, johon ei tarvitse naittaa yksityistä sektoria.

Niin, nykyisillä

Niin, nykyisillä kuntayhtymillä ei ole erikoissaaraanhoitoa , lienee aivan liikaa n. kymmenkertainen maakuntiin, eikä ole vaaleilla vailittua "valtuustoa" jne....

Ottakaa huomioon, moni

Ottakaa huomioon, moni ihminen ei tiedä mitä sote-uudistus tai mikä uudistus on ajateltu.

Pietilä kirjoitti työvoimasta

Pietilä kirjoitti työvoimasta tulevaisuudessa kilpailtavan. Siis tulossa olisi hänen mukaansa jonkinlainen työvoimapula. En mahda mitään mutta mieleeni tulee elävästi kotoinen tilanne 1960-luvun puolesta välistä. Isäni oli joutunut pitkästä aikaa työttömäksi kirvesmiehenhommistaan kahden rakennustyömaan välisessä kuilussa. Itse olin lukenut lehdestä työvoimapulaennusteista ja ikäänkuin lohdutuksena isälleni kerroin lukemastani. Muistan isäni vinon naurun kun hän kertoi muistavansa kuulleensa minun ikäisenä kuinka silloin vanhat miehet naureskelivat omassa nuoruudessaan kuulemista työvoimapulapuheista. Koskaan se ei ole tullut.

Oliko yksi päämäärä että

Oliko yksi päämäärä että pääsisi nopeammin lääkäriin,ettei tarvitsisi viikkoja odottaa yksityisllähän tätä ongelmaa ei ole tartteeko nyt panna tämmönen myllerrys päälle kun olisi helppoa ottaa valmis malli yksityiseltä puolelta hullu saa olla muttei tyhmä

Patamustan kirkkaan

Patamustan kirkkaan sinivalkoinen markkinatalousporvarin Soten reaalimaailma - Sote-palveluiden järjestämisvastuun siirretään valtiolle. Kelassa valmiina Kansallista terveysrahasto -malli, jolla liikkeelle.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet