Viikko

Ridasjärvi, Kytäjä, Kaukas, Palopuro, Noppo... – tiistaina voit kertoa kaupungille, kuinka omaa kylääsi pitäisi kehittää

Hyvinkäällä valmistellaan kylien kehittämisen toimintasuunnitelmaa.

Kotikylänsä aktiivi Markku Nieminen uskoo, että kylät ovat vaalimisen arvoisia.

Mia Lagström

Kylät ovat tärkeitä. Hyvinkään Myllykylässä asuvan kyläaktiivin Markku Niemisen mukaan pienten kylien hienous piilee niiden monimuotoisuudessa.

– Jokaisella kylällä on omat ominaispiirteensä ja historiansa. Ridasjärvi on talonpoikaiskylä, Kytäjä syntyi kartanon ympärille ja Kaukas on saanut alkunsa teollisuusyhteisöstä. Palopuro ja Noppo edustavat puolestaan uudempia kyliä.

Nieminen uskookin vahvasti, että kylät ovat vaalimisen arvoisia.

– Vaikka valtaosa ihmisistä asuu taajamissa, eivät kylät ole kuolemassa pois. Maaseudulle on omat tulijansa.

Nieminen puhuu hymyillen konemiehistä ja hevosnaisista, jotka kaipaavat ympärilleen tilaa. Maaseudun rauha kiinnostaa myös lapsiperheitä.

– Lapsiperheiden muutto maalle edellyttää kyläkoulujen ja päivähoidon säilymistä.

Koulujen ja palveluiden säilyminen nouseekin useimmiten tärkeimpänä esille, kun puhutaan kylien kehittämisestä ja tulevaisuudesta. Myös tieasioihin liittyy paljon toiveita ja odotuksia kyläläisten suunnalta. Niemisen mukaan valtaosa teistä on ELY-keskuksen kontolla, joten niihin liittyviä päätöksiä kaupunki ei voi tehdä, mutta kaupunki voi toimia välittäjänä ELY-keskuksen suuntaan ja toimia osarahoittajana.

– Yksistään kaupunki ei voi kuitenkaan päätöksiä tehdä, esimerkiksi Kytäjälle toivottuun pyörätiehen tuskin tulee varoja ELY-keskukselta lähiaikoina.

Nieminen tuntee pienten kylien toiveet, sillä hän toimii Hyvinkään kyläasian neuvottelukunnan sihteerinä. Hyvinkään kyläasiain neuvottelukunta perustettiin vuonna 2011 kaupunginvaltuuston aloitteesta. Neuvottelukunnassa on mukana kaksi edustajaa seitsemästä eri kylästä sekä viisi kaupunginhallituksen nimeämää edustajaa. Neuvottelukunnan puheenjohtajana toimii kaupunginjohtaja. Neuvottelukunnalla on tärkeä tehtävä tuoda kyläläisten toiveita kaupungin päättäjien tietoisuuteen sekä välittää kyläläisille tietoa kaupungin suunnitelmista.

Kylien ääni kuuluu Niemisen mukaan Hyvinkäällä hyvin, mikä on todella hyvä asia.

– Kylien kehittäminen on yksi kaupungin kärkihankkeista. Kaupunki ja monimuotoiset kylät -hankkeen puitteissa valmistetaan syksyyn mennessä ”Kylien kehittämisen toimintasuunnitelma”. Tavoitteena on saada aikaan suunnitelma, joka sisältää konkreettisia kylien kehittämishankkeita, joihin kaupunki sitoutuu.

Työ toimintasuunnitelman tekemiseksi aloitetaan tiistaina 13.3. Hyvinkään kaupungintalolla.

– Hyvinkään kylien kehittämistilaisuuteen toivotaan mukaan mahdollisimman paljon eri kylien kyläläisiä kertomaan omia toiveitaan ja ideoitaan kylien kehittämiseksi. Nyt on mahdollista saada oma äänensä kuuluviin.

Tilaisuudessa kyläläiset voivat myös ehdottaa, mihin kaupungin kylien kehittämiseen tarkoittama 15 000 euron raha tullaan käyttämään.

– Kyseessä on osallistuvan budjetoinnin kokeilu. Jos kokeilu onnistuu, jatkaa kaupunki rahoitusta myös seuraavina vuosina.

Kylien kehittämis- tilaisuus

Hyvinkään kyläasiain neuvottelukunta järjestää Hyvinkään kaupungintalon aulassa Hyvinkään kylien kehittämistilaisuuden tiistaina 13.3. klo 18–20.

Paikalle toivotaan paljon Hyvinkään kylien asukkaita kertomaan omia toiveitaan siitä, kuinka kyliä tulisi kehittää. Tilaisuus alkaa klo 17.30 kahvitarjoilulla.

Lisää tietoa hankkeesta www.hyvinkaa.fi/asuinymparisto-ja-rakentaminen/asumisen-palvelut/asukasy....

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Osa hyvinkääläisistä on

Osa hyvinkääläisistä on varmaan jo edellisen kymmenen vuoden aikana havainnut, että sivistystoimen kouluverkkosuunnitelmat tarkoittavat käytännössä kuntalaisen näkökulmasta asioiden VAIN huonontamista eli koulujen sulkemista/lopettamista ja ala-aste ikäisten koulumatkojen ja koulupäivien pitenemistä. Kyläkouluja on tapettu Hyvinkäällä pitkän tähtäimen suunnitelmana ja kovasta vastustuksesta huolimatta on kyläkoulut sekä päiväkodit saatu jo lopetettua monelta kylältämme. Ei sentään ihan kaikkia kouluja ja päiväkoteja. Käsittämätöntä, että päättäjät eivät halua nykyään asutusta ja lapsiperheitä muualle kuin keskustaajamii.(KOSKA KUSTANNUS?). Ei Hyvinkään kylätaajamiin kukaan täysjärkinen lapsiperhe muuta, kun sieltä puuttuvat sekä päiväkoti ja koulu. Ne olivat vielä 1-3v sitten monessa paikassa tarjolla, vaan ei enää. Yleinen tahtotila päättäjillämme on, että kustannuksiin vedoten ajetaan perustoimintoja kuten peruskoulu ja päiväkoti alas. Se taas ei ole pitkässä juoksussa järkevin tai ainoa vaihtoehto, vaan täysin idioottimaista hinnoitella tulevien nuorten ja lasten hyvinvointi ja kasvun ja kehityksen ”paremmat” edellytykset eli lähipalveluina sekä peruskoulu että päiväkoti. Kärjistetysti voidaan todeta, että kouluverkkosuunnitelmat Hyvinkäällä tietävät huononnuksia hyvin monille, eikä kannata luulla tai uskoa, että sieltä jotain hyvää ja kaunista päätöstä tulisi nytkään tapetilla olevassa ,uudistettavassa kouluverkko-asiassa.

Esimerkiksi Kaukasissa on 4,8

Esimerkiksi Kaukasissa on 4,8-5,2km pisimmillään matka ala-koululaiselle nyt kulkea Uudenkylän peruskouluun. Lähin päiväkoti löytyy noin 11km päästä kaukaslaisten kodeista. Kuinka Hyvinkään kaupunki kehtaa ja voi väittää kehittävänsä kyliään, kun on jo tuhonnut ja lopettanut sekä koulut ja päiväkodit osasta Hyvinkään kyliä? Melkoista valehtelua kaupungin suunnasta, että kyliämme kehitetään, kun niitä on ajettu alas väkipakolla jo 10v ajan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat