Puheenaihe

A-streptokokki vie nyt ihmisiä teholle, jossa jopa kolmannes potilaista kuolee – "Nopeimmillaan kyse tunneista"

Kirurgit operoivat lapsen älypuhelimen valossa. Kuvituskuva ja kuvan kirurgit eivät liity juttuun.

Arkisto

Kova kipu raajassa, korkea kuume ja hengenahdistus. Siinä oireita, joiden pitäisi ohjata ihminen päivystykseen välittömästi.

Kyse on A-ryhmän streptokokkibakteerista, jonka aiheuttamat vakavat tautimuodot ovat lisääntyneet nyt voimakkaasti.

Husin alueella on alkuvuonna ollut jo 25 vakavaa tartuntatautirekisteriin ilmoitettua A-streptokokkitapausta. Se on kolmasosa koko maassa sairastuneista.

Hus tiedotti asiasta viime viikolla.

– Vakavat tautimuodot ovat erittäin harvinaisia, mutta olemme nyt halunneet tiedottaa asiasta, koska ne ovat lisääntyneet näin paljon, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husin infektiosairauksien klinikasta.

Alkuvuoden luvut ovat suuria, sillä vakavia tautitapauksia oli Suomessa koko viime vuonna kaikkiaan 300 ja Husin alueella 83.

– Vakavien tapausten määrä oli kasvussa jo viime vuonna, ja epidemia jatkuu tänä vuonna. Yleensä sairastumisia on eniten kevättalvella, viime keväänä aina toukokuuhun asti, Ruotsalainen sanoo.

Yhtä paha tilanne oli kymmenen vuotta sitten.

Yhtä paha tilanne oli kymmenen vuotta sitten.

– Vakavat streptokokkitapaukset leviävät epidemia-aaltoina, jotka syntyvät, kun bakteerissa tapahtuu vakavan tautimuodon aiheuttavia muutoksia.

Yksi tällainen muutos on A-streptokokin emm1-tyyppi. Husin alueella puolet vakavia tautimuotoja aiheuttavista kannoista on nyt juuri emm1-tyyppiä.

A-streptokokki aiheuttaa valtaosalle vain lieviä ihoinfektioita tai esimerkiksi angiinaa.

Vakavissa tapauksissa bakteeri voi aiheuttaa verenmyrkytyksen, keuhkokuumeen, toksisen sokkioireyhtymän tai vaikean iho- ja pehmytkudosinfektion.

Pahimmillaan bakteeri tappaa. Ruotsalaisen mukaan streptokokin vakavaan tautimuotoon sairastuneista ja tehohoitoon joutuneista kuolee 15–30 prosenttia, jopa useampikin. Esimerkiksi influenssan takia tehohoitoon joutuneista kuolee 10–20 prosenttia.

– Vakavassa A-streptokokkitaudissa ikävä puoli on, että se voi johtaa menehtymiseen erittäin nopeasti. Nopeimmillaan on kyse tunneista.

Välitön hoitoon hakeutuminen onkin tärkeää.

Husin alueella puolet vakavaan tautimuotoon sairastuneista on ollut yli 65-vuotiaita.

Korkean iän lisäksi riskitekijöitä ovat perussairaus, vastustuskykyä heikentävä lääkitys, suonensisäisten huumeiden käyttö ja runsas alkoholinkulutus.

Ihorikot esimerkiksi varpaiden välissä pitää hoitaa hyvin.

Myös influenssa voi altistaa vakavalle streptokokkitaudille – Husissa on tänä vuonna hoidettu ainakin kolmea potilasta, joilla on ollut myös influenssa.

– Harvinainen tapaus on perhe, jossa on sairastunut vakavasti kaksi perheenjäsentä, Ruotsalainen sanoo.

Hän korostaa, että vakava tautimuoto samassa perheessä on äärimmäisen harvinaista.

Jos sairastuu vakavaan tautimuotoon, perheenjäsenet ohjeistetaan käsihygieniasta sekä mahdollisten oireiden varalta.

Kaikille perheenjäsenille aloitetaan ennaltaehkäisevä antibioottikuuri vain, jos perheessä on vähintään kahdella todettu kuukauden sisällä vakava tautimuoto.

A-streptokokki tarttuu monen muun viruksen ja bakteerin tavoin pisara- ja kosketusteitse. Hyvä käsihygienia on olennaisen tärkeää, Ruotsalainen muistuttaa.

– Lisäksi ihorikot esimerkiksi varpaiden välissä pitää hoitaa hyvin. Jos mikä tahansa iholla oleva haava alkaa märkiä, on syytä käydä lääkärissä hakemassa antibioottikuuri.

Näin pelätty A-streptokokki etenee: Syö ensin rasvaa, sitten lihasta – "Leikkauksia voidaan tarvita useita"

 

A-ryhmän streptokokki

A-streptokokkia on nielussa tai iholla 10–20 %:lla lapsista ja 5 %:lla aikuisista.

Bakteeri leviää nielusta tai nenästä pisaratartuntana ja ihoinfektioista tai käsien välityksellä kosketustartuntana lähikontakteille. Vakavat A-streptokokki-infektiot ilmaantuvat yleensä yksittäistapauksina sairaalan ulkopuolella.

Tavallisin A-streptokokin aiheuttama infektio on kuumeinen nieluinfektio (angiina). Muita lieviä infektioita ovat tulirokko, märkärupi, pienten lasten pakaravaon ihotulehdus ja ruusu.

A-streptokokki voi aiheuttaa aiemmin terveellekin ihmiselle vakavia yleisinfektioita päästyään elimistöön yleensä ihorikon kautta. Tyypillisesti ne ovat verenmyrkytyksiä tai nopeasti etenevä pehmytkudosinfektio aiheuttaen kudostuhoa lihaksiin asti (nekrotisoiva faskiitti).

Aina potilaalla ei ole paikallista tulehdusta, mutta bakteeri kasvaa veriviljelynäytteessä tai infektion oireena on matala verenpaine ja monielinvaurio (toksinen sokkioireyhtymä).

Pienialaista märkärupea voidaan hoitaa paikallisantibiootilla. Muutoin käytetään penisilliiniä, ellei sairastunut ole sille yliherkkä. Vaihtoehtoisia lääkkeitä ovat kefaleksiini ja klindamysiini. Nielutulehduksen ja tulirokon hoito kestää 10 vuorokautta.

Kuumeisen ihoinfektion tai muun vakavan A-streptokokkitaudin hoito aloitetaan sairaalassa suonensisäisellä antibiootilla. Nopeasti etenevän pehmytkudosinfektion hoidossa tarvitaan usein infektioalueen kirurgiaa. Ripeä hoidon aloitus parantaa ennustetta vakavissa tautitapauksissa.

Lähteet: THL, Eeva Ruotsalainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin pelätty A-streptokokki etenee: Syö ensin rasvaa, sitten lihasta – "Leikkauksia voidaan tarvita useita"28.2.2018 20.00
Vakava bakteeri jyllää nyt Suomessa – nopea hoidon aloitus tärkeää22.2.2018 18.30
Myös lievempänä pidetty B-influenssa vie potilaita tehohoitoon – valtaosa rokottamattomia27.2.2018 06.00

Kommentit (4)

Kommentit

" Siinä oireita, joiden

" Siinä oireita, joiden pitäisi ohjata ihminen päivystykseen välittömästi." Niin Helsingissä. "on syytä käydä lääkärissä hakemassa antibioottikuuri." Kuulemma Pirkanmaalla ns. kansallismaisemissa hakeminen tyssää terveysaseman luukulle, kun se kunnan asettama säästörobotti lukee sapluunasta sulle soittoaikaa lääkärille kolmen viikon päähän....

Lääkärit eivät määrää

Lääkärit eivät määrää antibiootteja . He katsovat tilastojamaailmalta , tulevat siihentulokseen että maailmalla myydään liikaa katukaupassa antibiootteja . Vilkaisevat potilasta ja kehottavat ottamaan kotona Paratabsia tai Buranaa. Kehottavat tulemaan uudelleen lääkärin vastaanotolle jos Burana ei tehoa.

Jenkkien lehmät syövät

Jenkkien lehmät syövät suomalaisten antibioottikiintiön?

Äiti Maa yrittää

Äiti Maa yrittää epätoivoisesti hillitä liikakansoitusta. Ja lääketieteilijät yrittävät vimmaisesti tehdä tyhjäksi Äiti Maan yritykset.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat