Puheenaihe

Myös lievempänä pidetty B-influenssa vie potilaita tehohoitoon – valtaosa rokottamattomia

Kuvituskuva.

Arkisto / Päivi Tuovinen

Influenssan B-virus ei välttämättä olekaan niin lievä tauti kuin ennakkoon arvioitiin.

Husin alueella yli puolet influenssan takia tehohoitoon tänä talvena joutuneista potilaista on nimittäin sairastunut juuri B-viruksesta.

– Eli myös B-virus aiheuttaa vakavampia tautimuotoja, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husin infektiosairauksien klinikasta.

Teho- ja valvontahoitoon on tämän epidemiakauden aikana joutunut Husin alueella kaikkiaan 58 influenssaan sairastunutta, ja eniten teholle joutuneita oli tammikuun ensimmäisellä viikolla.

Koko viime kautena teho- ja valvontahoitoon joutui 70 potilasta.

Influenssa on vienyt teholle erityisesti ikääntyneitä: 60 prosenttia on ollut yli 65-vuotiaita, ja liki 80 prosentilla on ollut jokin perussairaus. Lapsia tehohoitoon on joutunut Husin alueella vain neljä.

Rokote kannattaa vielä tässäkin vaiheessa ottaa.

Huomionarvoista Ruotsalaisen mukaan on, että kaksi kolmasosaa tehohoitoon joutuneista on ollut rokottamattomia.

– Rokote kannattaa vielä tässäkin vaiheessa ottaa. Tähän on syynä, että nyt ollaan vasta epidemian huipussa ja kausi jatkuu vielä pari kuukautta.

Tänä talvena ihmisiä on sairastuttanut nimenomaan B-influenssavirus. Husissa kaikista varmistetuista tapauksista kaksi kolmasosaa on ollut juuri B-virusta.

A-virustapausten määrä on kuitenkin koko ajan kasvussa, ja A-viruksesta voi loppukaudesta tulla vielä valtavirus, Ruotsalainen muistuttaa.

Tämänastisen epidemian huippu osui helmikuun puoliväliin. Husin alueella viikoilla 6 ja 7 todettiin yhteensä 673 laboratorioissa varmistettua tapausta.

Päivystyskäynneissä huippuviikko taas oli viime viikko: etelän talvilomaviikolla Hus-sairaaloissa oli yhteensä 174 käyntiä influenssan takia.

Kun muu kansa on sairastunut pääasiassa B-viruksesta, on Hus-alueella ikääntyneillä valtaviruksena ollut A-virus.

– Jos A-influenssavirusta H3N2 on paljon liikkeellä, se sairastuttaa yleensä nimenomaan yli 65-vuotiaita ja perussairaita. Tänäkin kautena AH3N2 on aiheuttanut ikääntyneiden laitosepidemioita.

– Tänä influenssakautena on havaittu myös, että Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa yli 65-vuotiaiden kuolleisuus on lisääntynyt influenssan takia.

Ikääntyneillä on myös muita suurempi riski saada influenssan jälkitautina pneumokokin aiheuttama verenmyrkytys tai keuhkokuume tai sydän- ja aivoveritulppa.

– Suosittelenkin kaikille yli 65-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville influenssarokotteen lisäksi pneumokokkirokotteen ottamista. Osa kunnista kustantaa jo pneumokokkirokotteen ilmaiseksi esimerkiksi kotihoidon asiakkaille, mikä on erittäin hyvä asia, Ruotsalainen sanoo.

Osa kunnista kustantaa jo pneumokokkirokotteen ilmaiseksi esimerkiksi kotihoidon asiakkaille.

Pneumokokkia vastaan otetaan kertarokote. Syksyllä otetut kausi-influenssarokotteet puolestaan antavat suojaa vielä keväälläkin, sillä teho alkaa vähitellen laskea vasta puolen vuoden jälkeen.

Kansalliseen rokotusohjelmaan valittua kolmitehoista rokotetta on kritisoitu, sillä se ei ole antanut riittävää suojaa juuri tämän vuoden valtavirusta B-virusta vastaan.

Ruotsalaisen mukaan ristisuojaa B Yamagata -virusta vastaan on jonkin verran ollut, mutta kansalliseen rokotusohjelmaan tarvitaan ilman muuta nelitehoinen rokote, jolla saadaan kattava suoja kaikkia neljää kiertävää influenssavirusta vastaan.

Influenssa kuormittaa terveydenhuoltoa 4–5 kuukautta vuodessa ja sen aiheuttama tautitaakka väestössä on merkittävä.

– Kuormitus tehohoidossa ei ole toistaiseksi ollut niin suurta kuin pari vuotta sitten. Sairaalat ovat kestäneet hyvin, koska tämän kauden influenssapäivystyskäynnit ja -hoitopäivät ovat jakautuneet useille viikoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Flunssa tulossa? Nappaa näitä ja tauti voi lyhentyä jopa 40 prosenttia27.2.2018 06.20
Jaakko, 69, ei ole sairastanut flunssaa 45 vuoteen – Lääkäri listaa syitä Hesarissa 15.2.2018 19.10
Influenssarokote ei nyt ehkä purekaan – "Aukottomasti ei voi tietää, mikä virus on tulossa"29.12.2017 07.40
Influenssa voi nyt tarttua rokotettuihinkin – Liikkeellä on viruskanta, johon rokote tehoaa huonosti20.12.2017 15.11
Onko Australian superinfluenssa matkalla Suomeen? Pitääkö lasten välttää sisäleikkipuistoja? – THL:n ylilääkäri vastaa7.11.2017 19.30

Kommentit (2)

Kommentit

Huom rokotetut joutui myös

Huom rokotetut joutui myös tämän flunssan kouriin ja vielä jopa jälkihoitoon elikkä sellainen teho rokotuksella.

Huom, jos ei olisi rokotettu,

Huom, jos ei olisi rokotettu, sairastuneita ja kuolleita olisi huomattava määrä enemmän! Et siis tajua alkuunkaan, miten rokotteet toimivat? Jälkitaudit ovat eri mikrobien aiheuttamia, joten niihin rokote ei anna suojaa. Esim THLn nettisivuilta voi katsoa "Influenssarokotuskattavuusraportit 2017". Siinä vaiheessa, kun rokotteet tilataan ei tiedetä, mitkä kannat seuraavana talvena jylläävät. Ihmiset muodostavat eri tavalla vasta-aineita. Joten rokote joko tehoaa hyvin, huonosti tai ei ollenkaan. Valtaosalla rokotetuista tulee kuitenkin lievempi tauti, kuin ilman rokotetta. Tämä on merkittävää niiden kohdalla, joilla on oman puolustuksen paukut vähissä = vanhuksilla, pitkäaikaissairailla, pikkulapsilla jne.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat