Puheenaihe

Jaakko, 69, ei ole sairastanut flunssaa 45 vuoteen – Lääkäri listaa syitä Hesarissa

Rankkaa työtä vuosikymmenet tehnyt metsuri saattaa olla paljon terveempi kuin monet häntä nuoremmat. Lääkäriin ei ole tarvinnut matkustaa lähes 50 vuoteen.

Klaus Nurmi / Arkisto

Lappajärvellä asuva 69-vuotias metsuri Jaakko Pessinen on todennäköisesti yksi Suomen terveimmistä ihmisistä: hän ei ole sairastanut 45 vuoteen edes flunssaa. Hänen loistavasta terveydestään kertoo Helsingin Sanomat.

Yksi vahvasti vaikuttava tekijä Pessisen rautaiseen kuntoon on fyysinen työ ja raitis ilma. Hyksin osastonylilääkäri, infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila tietää, miksi toiset ihmiset saavat herkemmin flunssan ja toiset pysyvät terveenä.

Metsuri Pessinen on aina yksin ulkotöissä.

– Riski sairastua flunssaan kasvaa, jos on paljon ihmisten kanssa tekemisissä, lähekkäin. Armeija, koulut, päiväkodit ja sairaalat ovat tyypillisiä paikkoja, joissa infektiot leviävät, kun ihmiset ovat aika ahtaissa tiloissa, Anttila muistuttaa.

Metsuri Pessisen terveyttä on edistänyt myös lapsettomuus: omien pienten lasten kanssa ollaan usein niin lähekkäin, kun heillä on infektioita, että samalla vanhemmatkin usein sairastuvat.

Pessinen on myös vähintään perusterve. Krooniset sairaudet, kuten diabetes, reuma ja sydäntaudit heikentävät puolustuskykyä ja altistavat infektioille. Iäkäs metsuri on myös huippukuntoinen, eikä hän juo tai polta.

– Tupakointi ja runsas alkoholin käyttö lisäävät infektioriskiä. Elintavoilla on osaltaan varmasti vaikutusta. Hyvä kunto auttaa. Tai sanotaan toisinpäin: tiedetään, että huonokuntoinen saa helpommin infektioita, Anttila kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Pessinen on harvoja

Pessinen on harvoja tuollaisia vanhan kansan jääriä. Arvostan noita, ne ei vätystele.

Totuus on se että ei tiedetä

Totuus on se että ei tiedetä miksi toiset ei altistu flunssaan. Kunnolla ja elintavoilla ei ole tekemistä asian kanssa meidän huippu urheilijat aina sairaana varsinkin kuin olisi tärkeät kisat.

Sinä siis tiedät asian

Sinä siis tiedät asian paremmin, kuin infektiolääkäri? Meidän huippu-urheilijat ei urheile ja elä yksin metsässä. Missä tahansa laumassa taudit tarttuvat. Myös lentokoneet ovat varsinaisia sumppuja, jossa yksi pärskijä sairastuttaa huonossa lykyssä kaikki muut kanssamatkustajat.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat