A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Asia ei kelpaa uutisiin

Yleisradio on lopettamassa radion Ajantasa-uutisohjelman. Se korvataan paikallisradioista tutulla toimittajien jutustelulla.

Ajantasan alasajo on Yle uutisista erotetun päätoimittajan Atte Jääskeläisen päätös. Hänen seuraajallaan Jouko Jokisella ei ole kanttia muuttaa päätöstä.

Onko uutisten korvaaminen höpötyksellä journalismia, jota rahoitetaan koko kansan Yle-verolla?

Onko eduskunta, Yleisradion ylin päätöksentekijä tietoinen siitä, millä uutiset ja niiden taustoitus aiotaan korvata? Onko tämä viestintäpolitiikkaa, joka edistää asiakatoa?

Helsingin Sanomat julkaisi viime joulukuussa Suomen sotilastiedustelun salaisia papereita. Joku viranomainen oli vuotanut asiakirjat lehdelle ja syyllistynyt samalla rikokseen. Miksi lehti ei kerro rikostutkinnan etenemisestä?

Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikostutkinnasta Helsingin Sanomat raportoi tasaisena virtana. Se oli toimituksen kunnia-asia. Lehteen kohdistuvasta rikostutkinnasta ei kerro edes uutistoimisto STT, sillä sen suurin omistaja on Helsingin Sanomien kustantaja Sanoma Media Finland.

Kokonaan vaille uutisointia on jätetty Sanoma Media Finlandiin kohdistunut pitkäaikainen tietomurto. Se oli niin taidokas, ettei Helsingin Sanomiin kohdistuneita vahinkoja ole kyetty täysin tunnistamaan. Vastaava pitkäkestoinen murto kohdistui myös ulkoministeriöön. Sen tekijäksi paljastui Venäjän valtion rahoittama verkkovakoiluyhtiö Turla. Eikö tämä ole uutinen?

Kuinka kauan yleisö luottaa siihen, ettei media peittele, salaa tai vääristä uutistietoa?"

Uutismedian uskottavuus perustuu yleisön luottamukseen. Kuinka kauan yleisö luottaa siihen, ettei media peittele, salaa tai vääristä uutistietoa? Mitä sitten, kun luottamus loppuu?

Kun rikostutkinta kohdistuu uutismediaan, uutisten sisällöstä ei enää päätä päätoimittaja vaan lakimies. Asianajaja Kai Kotiranta sanelee, mitä Helsingin Sanomat saa julkaista turvallisuussalaisuuksiin liittyvästä tutkinnasta. Journalistinen päätösvalta on luovutettu toimituksen ulkopuolelle.

Journalismi journalismista on vaikeaa, jos niin halutaan. Se on helppoa, kun muistetaan, että journalismia tehdään yleisöä varten.

 

Yle:
Ajantasan sisältö uuteen ohjelmaan

Kolumnissaan A-P. Pietilä kirjoittaa otsikolla ”Asia ei kelpaa uutisiin” (HU 7.2.) Ylen radion uutis- ja ajankohtaisohjelmista. Kirjoituksen viesti on selvä, mutta siinä on virheitä, jotka on syytä korjata.
Ylelle radion uutisten ja ajankohtaisohjelmien linja on selvästi määritelty.
Yle Radio Suomen ja Yle Radio 1:n uutistarjonta pysyy vahvana. Radio Suomessa uutisia kuullaan edelleen tasatunnein ympäri vuorokauden ja vuoden.
Radio Suomen keskipäivä uudistuu: Ajantasan laadukas sisältö säilyy ja siirtyy uuteen ajankohtaisohjelmaan. Asiapuhe saa kanavalta tunnin lisää ohjelma-aikaa parhaaseen kuunteluaikaan.
Yle Radio 1:n Ykkösaamu saa lisää ohjelma-aikaa ja Yle Puheen uutistoimintaa vahvistetaan. Yle Puheen aamuun tehdään ensimmäistä kertaa kanavalle tuotettua omaa uutistarjontaa. Yle hakee tällä uusia uutisyleisöjä kanavalle.
Muutosten taustalla on halu vahvistaa yleisön arvostamia uutis- ja ajankohtaisohjelmia.
Yle haluaa myös julkisen palvelun tehtävänsä mukaisesti palvella kaikkia suomalaisia alati muuttuvassa mediaympäristössä. Yhtiön uutis- ja ajankohtaistoiminnan johto tukee näitä muutoksia. Muun väittäminen ei pidä paikkaansa.

Marjo Ahonen, Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan
radio- ja tv-lähetyksistä vastaava päällikkö
Marja Keskitalo,  Ylen radiopäällikkö

Ylen vastaus kolumniin lisätty 15.2. klo 13.34.

A-P. Pietilä

Kommentit (11)

Kommentit

Pietilä nosti kissan pöydälle

Pietilä nosti kissan pöydälle. Tavallisin valeuutinen on se joutavanpäiväinen juttu, joka julkaistaan varsinaisen uutisen sijaan. Tällainen valeuutinen on yleensä aina totta.

UutisointiSuomessa erittäin

UutisointiSuomessa erittäin ala arvoista varsinkin kuin ei edes yksi sana ole totta mistä kirjoitetaan tai kerrotaan, kaikki perustuu aina toimittajan omaan näkemykseen ei faktaan.

Ajantasa pois ja taas

Ajantasa pois ja taas jutustelua tilalle ? Johan tuota toimittajien (vai onko ne oikeasti niitä?) jutustelua ja sisäpiirin vitsien kerrontaan on Ylen radio/teevee ohjelmat täynnä . Kun ei ole mitään asiaa , ei juuri edes asian tynkää on toimituksessa nuoria tai nuorehkoja toimittajia hihittelemässä ja kertomassa omia juttujaan , väliin joku valeuutinen tai kommentointi ja omat tietty aina oikeassa olevat mielipiteet . Siinä jutustellessa aika kuluu ja toimittajan työpäivä sekä tyhjä radio aika täyttyy ja täytetään hötöllä . Toimittajia on aivan liikaa Ylessä ja kaikesta näkee ,ettei heillä ole mitään järjellistä ohjelman tekemistä tai heistä ei siihen ole . Onko palkattu nepotismityylillä kaikki ? Johto aprikoineen tähän malliin uutta toimittajaan työntekijää valitessaan : Riittää meille sama kuin teatterimaailmassa , onhan se sukua , niin tulkoon nyt , kai se osaa juontaa jonkun hölöpölö ohjelman missin kanssa ja eikun uusintaan kaikki loppuvuodenajan . Kansahan tään kaiken maksaa , Mehän ollaan suuria strategeja ja osataan ittemme hoitaa ja palkkaa lisää eiks je ?

Soili Nurminen

No siihen voi luottaa, että

No siihen voi luottaa, että happy äänestäjän ei tarvitse tietää, vaan maksaa.

Suomi on yhden totuuden maa

Suomi on yhden totuuden maa täällä ei saa kiinniostavia uutisia millään aikaiseksi.Kokoomus euro Eu ja siinä se on.

Todistin maakuntalehtemme

Todistin maakuntalehtemme pätemättömyyden viemällä asian heidän omavalvontaan tuloksena = Toimittaja saa kirjoittaa totuutena mitä tahansa - Julkisen sanan neuvoston päätös. Eikä kyseessä ollut Pietilämäinen toimittajan mielipidekirjoitus. Ulkomaisen uutisen voi myös muokata haluamakseen, harmi vaan kun yhä enemmän kansalaiset hallitsevat vaikkapa ranskaa ja lukevat ne suoraan paikallisista uutisista. Jos A.P. vasta nyt huomaa medioiden uskottavuus puutteen, ihmettelen.

Hyödyllisiä uutisia ei saa

Hyödyllisiä uutisia ei saa millään julki, paitsi tänne, josta niitä ei juuri kukaan lue. Hyödyllinen uutinen olisi vaikka se, että miksi metron asettimet ongelmoivat. Tosin sain vihjeeni läpi Hesarin kommenttipalstalla, eikä yhtään tällaista tapausta ole sen jälkeen uutisoitu. Olisi mukava tietää osuiko vihje.

Yle vastaa:

Yle vastaa: Ylelle radion uutisten ja ajankohtaisohjelmien linja on selvästi määritelty. Yle Radio Suomen ja Yle Radio 1:n uutistarjonta pysyy vahvana. Radio Suomessa uutisia kuullaan edelleen tasatunnein ympäri vuorokauden ja vuoden. Radio Suomen keskipäivä uudistuu: Ajantasan laadukas sisältö säilyy ja siirtyy uuteen ajankohtaisohjelmaan. Asiapuhe saa kanavalta lisää ohjelma-aikaa tunnin parhaaseen kuunteluaikaan. Yle Radio 1:n Ykkösaamu saa lisää ohjelma-aikaa ja Yle Puheen uutistoimintaa vahvistetaan. Yle Puheen aamuun tehdään ensimmäistä kertaa kanavalle tuotettua omaa uutistarjontaa. Yle hakee tällä uusia uutisyleisöjä kanavalle. Muutosten taustalla on halu vahvistaa yleisön arvostamia uutis- ja ajankohtaisohjelmia. Yle haluaa julkisen palvelun tehtävänsä mukaisesti palvella kaikkia suomalaisia alati muuttuvassa mediaympäristössä.

Uutisia jotka pelkkää toistoa

Uutisia jotka pelkkää toistoa ei todellakaan kaivata tasatunnein ympärivuorokauden . Niiden uutisten "uusintalähetykset" uutisarvo (vaikka Ylelle ilmeisen pakonomainen toiminta kaikessa) on nolla ja ilman uutta oikeaa todellista uutista toiminta kuulostaa järjettömyydeltä . Kannattaa Ylessä ihan miettiä mitä sana u u t i n e n tarkoittaa. Laadukkuuden määrittää kuuntelija . Mitä Yle tarkoittaa asiapuheella ja parhaalla kuunteluajalla ? Oma uutistarjonta jo arveluttaa . Onko uutisissa sanavapautta loukkaavaa sensuuria , miten värittyneitä, tiettyjä tahoja poliittisiakin joko boikotoivia tai toisia jatkuvasti esillä pitäviä ne jatkossakin tulee olemaan ? Millaisia uutisyleisöjä/keitä Yle hakee ? Ylen toiminta rahoitetaan kansalaisilta kerättävillä rahoilla . Kansan eli maksajan ääni pitää kuulua vaikka se ei aina kaikkia Yleläisiä miellyttäisikään. Tähän saakka on liian usein (muutamia musiikkiohjelmia lukuun ottamatta ) tuntunut siltä , että kansa maksaa ja Yle armosta lähettää löperöjä ohjelmia , uusintojen uusintoja ja ohjelmia joista Yleläiset itse pitää tekee ja teettää nepotistiseen tyyliin .

Soili Nurminen

Alan tietäjät valistivat

Alan tietäjät valistivat minua aikanaan, etteivät kaikki rakennukset ole arkkitehtuuria. Ylessä on kyllä liikaa höpötysjournalismia, mutta se ei olekaan journalismia, vaan ohjelmavirtaa. On kyllä tärkeää huomata, mitä kaikkea jätetään julkaisematta, mutta A-P kantaa hiukan kuumapäisesti huolta uutisten peittelystä. Kaikki organisaatiot suojelevat itseään, Tietyissä tilanteissa ne alkavat harkita julkaisuajankohtaa uudelleen ja konsultoida juristien kanssa. Tämä pitää hyväksyä eikä sitä pidä sekoittaa itsesensuuriin. Senhän näkee jo Ylen virkakielisestä vastauksesta yllä. Kyösti Reunanen

Toimittajan lähdesuoja ja

Toimittajan lähdesuoja ja moni muu asia kumottiin kotietsinnän laillisuudesta todettaessa myös oikeusoppineiden keskuudessa oikeusistuimessa sitten viimeistään... :-) Hesari antoi kansalaisille jo valloillaan olevasta toiminnasta koko rahalla keskustelun aihetta, jonka taakse oli vielä kätkettynä sairaalloista verovaroilla harrastettua suoranaista typeryyttä, joka oli myöskin hyvä tuoda kansalaisille päivän valoon. Onkohan Hesarin Reinboth ja Passi vielä elävien, - tai edes terveiden kirjoissa kirjoitettuaan Aarniosta 100- vuotta täyttäneen maanne juhla vuoden tieto palkinnon saaneen kirjan, kun eivät ole joulun jäkeen kirjoittaneet aiheesta enää artikkeliakaan, mikä on ilmesesti jäänyt huomaamatta. Keskisuomalainen sen sijaan on ollut aiheesta keväällä hyvin ajan hermolla, jonka jo kymmenen miljoonaa maksaneesta oikeus prosessista ei ole välittynyt tänne etelään artikkeliakaan, jonne nämä toimet ovat aikoinaan myös keskittyneet ja keskittyvät joidenkin ikäväksi yhä edelleenkin. Innolla siis odotellessa alkavaa oikeudenkäyntiä, jossa on syytettyinä koko Helsingin Poliisin Päälimmäinen päällystö ja entinen Poliisiylijohtajanne, koskien kirjaamatonta tietolähde toimintaa vuosilta 2007- 2013, Aarnion nyt poistaneena kokonaan omansa jo 2008, ensimmäisen yhteiskunnan kannalta nk.metsään menneen rikostutkinnan alussa. Kansalaisianne on kohdeltu kaltoin, jopa istutettu vankilaan, järjestetty rikollisia toimia heitä kohtaan ja jopa rääkätty valtionne heille suuntaamilla verottomilla täysin mihinkään kirjaamattomilla toiminnalla, sekä varoilla. Asiat ei kelpaa uutisiin. Mitä saa kertoa, mitä ei. Se päätetään aivan täysin jossain muualla, niin kuin toki todelliseen edustukselliseen maanne uuteen ikiomaan demokratiaannne kuuluukin.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet