Paikalliset

Kotihoitaja kertoo: On tavallista, että hoitaja merkitsee käyntinsä tarkoituksella väärin – Aamuposti sai "juoksulistoja" nähtäväkseen

Sauvo Jylhä

HYVINKÄÄ | Kotihoitajan työ on jatkuvaa taistelua kelloa vastaan, selviää hoitajien Aamupostin nähtäväksi toimittamista asiakaslistoista, joita hoitajat kutsuvat juoksulistoiksi.

Ne määrittelevät muun muassa, kuinka monta asiakasta vuoron aikana on ja montako minuuttia kullekin on varattu.

Aamuposti sai nähtäväkseen yhdeksän eri listaa tai osia niistä. Asiakkaiden henkilötiedot on piilotettu. Kyse on tavallisista työvuoroista Hyvinkään kotihoidossa viimeisen vuoden aikana.

Listat näyttävät, että asiakkaalta toiselle siirtymisiin ei ole hoitajille varattu joko lainkaan aikaa tai sitä on vain muutama minuutti.

Listoilta löytyy myös tilanteita, joissa hoitajan pitäisi olla samaan aikaan kahdessa eri osoitteessa.

Esimerkki: hoitajalla on yhdessä kohtaa työvuoroa neljä asiakasta, joille pitäisi antaa yhteensä 95 minuuttia laskutettavaa hoitoa.

Listan mukaan hoitajalla on hoitotyöhön sekä matkoihin neljän asiakkaan välillä kuitenkin yhteensä vain 65 minuuttia aikaa.

Hoitajat merkitsevät tulo- ja lähtöaikansa kännykällä Hilkka-järjestelmään. Aamupostin haastatteleman hoitajan mukaan on tavallista, että hoitaja merkitsee asiakkaalla käynnistä täydet minuutit, vaikkei ole ehtinyt niitä tehdä.

Listoilta löytyy myös tilanteita, joissa hoitajan pitäisi olla samaan aikaan kahdessa eri osoitteessa.

– Matkoihin pitää saada jostain aikaa. Lisäksi halutaan suojella hitaampia työkavereita, joilla käynti ottaa kauemmin, hoitaja sanoo.

– Jos merkitsisi, että on jotenkin onnistunut selviytymään 30 minuutin ajasta vaikka 20 minuutissa tai allekin, seurauksena olisi, että asiakkaan aikaa luultavasti myöhemmin lyhennettäisiin, hoitaja sanoo.

Se tarkoittaisi, että hoitajille tulisi vuoroihin jatkossa vielä enemmän asiakkaita, hän lisää.

Kotihoidon esimies Katja Viljakaisen mukaan on mahdollista, että näin tapahtuu, mutta sallittua se ei ole.

– Jos ei ehdi olla kuin 20 minuuttia, ei saa merkitä 30 minuuttia.

Viljakaisen mukaan hoidosta laskutetaan asiakkaita hoito- ja palvelusuunnitelman mukaan. Suunnitelman toteutumista seurataan päivittäin ja suunnitelmaa muutetaan tarvittaessa.

– Ei ihan yhden päivän perusteella, mutta jos käy selväksi, että asiakas maksaa liiasta, tehdään uusi suunnitelma. Kuilua suunnitellun ja toteutuneen välillä on saatu kavennettua.

Viljakaisen mukaan siirtymät asiakkaiden välillä pyritään huomioimaan listoissa. Yksi siirtymä vie keskimäärin viisi minuuttia, hän sanoo.

– Pitää muistaa, että lista on vain suuntaa antava. Kotihoitotyö vaatii, että pystyy ajoittamaan päivänsä tilanteen mukaan ja tarvittaessa muuttamaan käyntijärjestystä.

– Käynnit siis pitää ajoittaa tiettyjen aikaikkunoiden sisälle. Toki on myös asiakkaita, jotka tarvitsevat lääkkeen vaikkapa tasan seitsemältä.

Aamupostin haastattelemien hoitajien mukaan aamuissa voi olla samanaikaisesti useita tällaisia potilaita.

Sitten pitää vain valita, mihin menee ensin, hoitaja sanoo.

Tuloksentekijä lähettää ulos 120 listaa päivässä

Hyvinkään kotihoito sai vuonna 2016 kaupungin sosiaali- ja terveystoimen Vuoden tuloksentekijä -palkinnon, koska oli tilastojen mukaan onnistunut merkittävästi kasvattamaan hoitajien asiakkaan luona viettämää työaikaa.

Kotihoidon tavoitteiden mukaan esimerkiksi lähihoitajien työajasta 60 prosenttia pitää olla asiakkaan luona tehtävää työtä.

Kotihoidon resursseja on vähennetty: edellisen valtuuston päätöksellä kotihoidosta on vuosina 2016–2017 säästetty kaikkiaan 635 000 euroa.

Hyvinkään kotihoidossa työskentelee noin 100 hoitajaa. Esimiehen mukaan asiakaslistoja lähtee työnjaosta ulos noin 120 päivässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lautakunnan puheenjohtaja: somekeskustelu ja päättäjien kotihoidosta saamat tiedot ristiriidassa – menee vierailulle kotihoitoon31.1.2018 16.27
Kolumni: Kotiinsa lukittuja muistisairaita ja itkeviä hoitajia – kotihoitaja kertoo, miksi jätti työnsä: "En osannut etukäteen arvata, kuinka kaukana ihmisyys siitä työstä on"16.1.2018 09.57
Vanhuksia auttavat vapaaehtoiset vetoavat päättäjiin: kotona asuvat ovat yhä huonokuntoisempia – "Kyse on heitteillejätöstä"22.12.2017 21.00

Kommentit (6)

Kommentit

Kotihoidon asiakkaan

Kotihoidon asiakkaan kannattaa hankkia laite, joka ilmoittaa oven avaamisen. Näin voi sitten tarkistaa, laskutetaanko oikea määrä "hoitoa". On tämä surullista luettavaa.

Mutta eikö kotihoidon

Mutta eikö kotihoidon työntekijöillä ole laitteet, jotka ilmoittavat ajan, jolloin käynti alkaa, samoin se suljetaan, kun lähdetään pois? Eihän mitään muutosta voi edes tulla, jos työntekijätkin valehtelevat näin.

Olen seurannut talossa käyviä

Olen seurannut talossa käyviä kotihoitajia mitä haipakkaa mennään. Hissillä ylös ja raput tullaan alas kännykkää kirjottaessa, ettei huomata muita rapussa vaan törmäillään ihmisiin. Todella vaarallista ei tuossa työturvallisuuden kriteerit täyty. Kotihoitajan mukaan ei muuten kerkeä jos ei liikkuessa hoida käyntiä. Kuinkahan moni päättäjä tekee näin arvokasta työtä kun on kyse ihmisistä eikä paperin pyörittämisestä. Miksi kotihoidontyötä ei arvosteta vaan kiristetään se vähäinenkin säästö juuri täältä. Voisi varmaan miettiä päättäjätkin voisiko ilman keskityksiä viettää palavereita. Ei kotihoidossa edes kerkeä kahvia keittää tai pitää hienoja maksullisia laiva miittinkejä tai seminaareja. Säästöjä myös yläportaalle. Arvot järjestykseen... Sinne apua mihin sitä tarvitaan.

Trendinä on että sairaaloista

Trendinä on että sairaaloista kotiutetaan ihmiset entistä nopeammin kotihoidon asiakkaiksi, mikä tarkoittaa kotihoidon asiakasmäärän kasvua, mikä puolestaan tarkoittaa, että pitäisi saada enemmän työntekijöitä tekemään käyntejä (ellei käytössä ole optimointijärjestelmiä), mutta budjeteista ei kuitenkaan tahdo löytyä tähän rahoja... Onpa jopa jouduttu joissain kaupungeissa turvautumaan ostotyövoimaankin jopa 30-40% koko työntekijätarpeesta, kun oma väki ei vain riitä. Lisäksi kotihoitoon on vaikea rekrytoida uutta porukkaa, kun sana kotihoidon kiireestä leviää työntekijäpiireissä, mikä vain ruokkii entisestään ahdinkoa.

Mielenkiintoista on nähdä,

Mielenkiintoista on nähdä, mitä nämä lisäpanostukset kotihoitoon merkitsevät. Lisää henkilöstöä? Ei ainakaan minulle auennut... Hyvinkää on kyllä kovaa vauhtia myymässä kaikki vanhainkodit ja saa nähdä, mitä kotihoidossa tapahtuu. Surullista kun eivät päättäjät ymmärrä, että vanhenevat itsekin.

Voisiko Aamuposti toimitus

Voisiko Aamuposti toimitus siirtää näitä kommentteja lehteen? Näkisivät muutkin!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Aamuposti uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat