A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kuusi katkeraa vuotta

Katkeruus purkautuu. Se on varma.

Niinistön voiton jälkeen demarit voivat vain muistella Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen valintajuhlia. Paavo Lipponen ylti 2012 presidenttikisassa viidenneksi. Tuula Haatainen oli nyt kuudes, mutta puolet pienemmällä ääniosuudella kuin Lipponen.

Katkeruutta on kasvatettu virittämällä työttömien aktivointimallista kansanliikettä, joka sytyttäisi punaisen lyhdyn työväentalon torniin ja innostaisi lakkoilijat kaatamaan hallitusta. Ainakin näissä vaaleissa agitaatio floppasi, kun koko vasemmiston kannatus jäi kuuden prosentin tasolle.

Antti Rinne kysyi demarijohtajien paniikkipalaverissa, miksei puolue kiinnosta? Siksi, että enää alle puolet suomalaisista äänesti viime eduskuntavaaleissa ideologioiden pohjalta.

Helppoja vastauksia jakavat Laura Huhtasaari, Paavo Väyrynen ja Nils Torvalds keräsivät yhteensä 15 prosentin kannatuksen. Väyrynen peittosi Matti Vanhasen, mikä saattaa myös pääministeri Juha Sipilän häpeään omiensa joukossa.

Sauli Niinistön voitto osoittaa, että ihminen ja inhimilliset asiat ratkaisevat. Niinistö oli uskottava puhuessaan syrjäytymisen torjunnasta, Suomen puolustuksesta, ideologisesti työttömistä ja aktiivimallin korjaustarpeista.

Voittaja ei myynyt vaalimukeja eikä jakanut ämpäreitä, vaan tarjosi luotettavuutta.

Pekka Haavisto -ilmiötä ei enää ollut. Haavistosta on tullut ikuinen kakkosmies, joka tarvitaan kaikissa kisoissa.

Suomalaiset saivat vahvan presidentin, jota he ovat kaivanneet Kekkosesta lähtien."

Seuraavina kuutena vuotena Niinistö voi toimia hyvin omaehtoisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja Nato-jäsenyyden valmistelussa Ruotsin kanssa. Kansa seuraa mukana.

Kansa odottaa, että Niinistö lausuu arvojohtajana mielipiteensä maahanmuutosta, työllisyydestä, velkaantumisesta, sote- ja maakuntauudistuksesta, vaikka ne ovat pääministerin, hallituksen ja eduskunnan asioita.

Suoran kansanvaalin ensimmäisellä kierroksella valitun presidentin valta on suurempi kuin hallitusmuoto säätää. Suomalaiset saivat vahvan presidentin, jota he ovat kaivanneet Kekkosesta lähtien.

Suomi sai myös asetelman, jossa katkeruutta voi purkaa yhteen mieheen.

A-P. Pietilä

Kommentit (12)

Kommentit

Kuusi vuotta sitten

Kuusi vuotta sitten vasemmalla laidalla syntyi uusi asetelma, kun Halosen hovi asettui Haaviston taakse.

Suomalaiset tuntuvat

Suomalaiset tuntuvat rakastavan kikyä hyvinvointivaltion alasajoa joka kohdistuu köyhiin ja sairaisiin ja maahanmuuttoa ilman mitään vaatimuksia jopa terroristit kelpaa meille.Tätä linjaa edustaa Kokoomus ja Keskusta.Se mikä epäonnistui sisällissodassa tuntuu onnistuvan nyt ja ääni enemmistöllä torpparit kyykkyyn.

Kokoomuksellahan ei ollut

Kokoomuksellahan ei ollut näissä vaaleissa ehdokasta samoin kuin kristillisillä. Seuraavissa vaaleissa saattaa puolueisiin sitoutumaton ehdokas olla RKP taustainen Nordeasta eläkkeelle siirtynyt Björn Wahlroos. Presidentinvaalit kun ovat henkilövaalit.

Ennakkoääneni Nallelle.

Ennakkoääneni Nallelle.

Mikä on katkeroittanut A-P:n

Mikä on katkeroittanut A-P:n noin pahasti vähäosaisia ja vasemmistoa kohtaan? Joka käänteessä hänen pitää lyödä ammattiyhdistysliikettä ja vasemmiston kannattajia kuin "vierasta sikaa". Antaako ylemmyydentunne hänelle hyvän mielen ja mielestään paremman sosiaalisen aseman? Vaikka eihän siinä mitään ihmettelemistä, niinhän oikeisto tekee koko ajan yksinkertaiselle kansalle, joka ei äänestäessään tiedä mitä tekee. Ja kyllä Niinistö oli kokoomuksen ehdokas. Katsoitteko minkä puolueen vaalivalvojaisissa hän esiintyi!

Suomen ongelma on heikko

Suomen ongelma on heikko vasemmisto ja sen takia saa jo kyykyttää jo 99% kansasta koska rikkaita kaikilla etuuksilla ja verobonuksilla on vaan 1% Suomessa ja totta kai kokoomuslaisia.

Kyllä nuo väyrys-äänet olivat

Kyllä nuo väyrys-äänet olivat kannanotto nykyhallitusta kohtaan, eivät suinkaan pois Huhtasaarelta kuten joka tuutista toitotetaan. Muuta olennaista tuossa ei juuri ole purtavaksi. Paras voitti.

Olipas kaunainen kirjoitus.

Olipas kaunainen kirjoitus. Katkerat vuodet (koivisto,ahtisaari,halonen) jättäneet ilmeisesti pahan trauman. Kaipaako Sauli tällaista diggausta?

Tuskin tämä niin kauan kestää

Tuskin tämä niin kauan kestää, kustantaja ymmärtää tai sitten ainakin lukijat ymmärtävät vaihtaa lehteä.

Tuskin tämä niin kauan kestää

Tuskin tämä niin kauan kestää, kustantaja ymmärtää tai sitten ainakin lukijat ymmärtävät vaihtaa lehteä.

Pietilä on paras koska hän

Pietilä on paras koska hän ärsyttää ja sitä minä rakastan.

Tottahan tuo on. Pakinoitsija

Tottahan tuo on. Pakinoitsija jonka suurin toive on roima korotus kansanedustajien pallkkioihin , jotta yritysjohtajat täyttäisivät eduskunnan, on tietenkin lukijansa anasinnut.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet