A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Miksi piispa kivitetään

Piispa Teemu Laajasalosta on mediassa luotu mielikuva kirkon piikkiin samppanjaa ja kokista lipittävänä pappina.

Miksei uutismedia ole selvittänyt taustoja, vaan on toistanut piispan henkivihollisten jakamia ”totuuksia”?

Selvityksen julkaisi Helsingin kirkkovaltuuston jäsen Jukka Relander (US 19.1.). Sen mukaan samppanjat tarjoiltiin arkkipiispan kutsumille vieraille ja kokikset juotiin vieraskahvien sijasta. Avoinna on (tietojeni mukaan) Israeliin tehdyn virkamatkan majoituslasku.

Kaikki piispan laskut on kuitenkin aikoinaan hyväksytty. Nostettakoon myös laskujen tarkastaja ristille riippumaan, jos perusteettomia kuluja on hyväksytty.

Vain harva media on viitsinyt selvittää muiden piispojen rahankäyttöä: arkkipiispan kirkkaan viinan ostolaskuja ja entisen piispan Irja Askolan kalliita kotitarjoiluja, joissa vesi on muutettu useaksi pulloksi viiniä juojaa kohden.

Lähes puolet suomalaisista sanoo törmäävänsä viikoittain epätosiin uutisiin."

Huomioilla on merkitystä. Lähes puolet suomalaisista sanoo törmäävänsä viikoittain epätosiin uutisiin. Valeuutisina pidetään myös huonosti harkittuja näkökulmia, huitaisten kirjoitettuja, puolueellisia ja tiedoiltaan puutteellisia uutisia.

Kenen puolella on uutinen, jossa tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomittu valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen valittaa, kuinka kurjaa on tulla tuomituksi. Näemmekö seuraavaksi uutisen, jossa voivotellaan huumeista kärynneen laulajan lunnaita?

Laajasalon ajojahdissa ja Nissisen selityksissä media on antautunut hyväksikäytetyksi. Piispa on kivitetty, ennen kuin asia on edes tutkittu.

Ylimmän syyttäjän tapauksessa media luo mielikuvaa, jonka mukaan tuomittua syyttäjää ei pitäisi erottaa.

Mitä kriittisemmin yleisö suhtautuu uutisiin ja niiden tekijöihin, sitä tärkeämpiä ovat faktat ja tapahtumien taustat.

Mitä äänekkäämmin presidentti Donald Trump haukkuu toimittajia, sitä innokkaammin amerikkalaiset tilaavat luotettaviksi uskomiaan sanomalehtiä.

Presidentinvaalien jälkeen kuulemme, mikä media vääristeli eniten Paavo Väyrysen, Laura Huhtasaaren, Tuula Haataisen, Merja Kyllösen, Nils Torvaldsin, Matti Vanhasen ja Pekka Haaviston puheita.

A-P. Pietilä

Kommentit (13)

Kommentit

Selvästi kohun aiheuttanut

Selvästi kohun aiheuttanut journalisti on tahallaan hyökännyt juuri Laajasaloa vastaan. On tikulla kaivanut jotain vanhoja asioita. Muiden piispojen laskuihin hän ei ole puuttunut. Ilmeisesti Laajasalon valinta piispaksi on närästänyt tätä naista oikein kunnolla. En silti sano, että hyväksyisin kenenkään viranhaltijan luottokortin leväperäisen käytön. Hyvä, että asiat tutkitaan ja selvitetään.

Sosiaalipsykologian ikivihreä

Sosiaalipsykologian ikivihreä klassikko, Stanfordin vankilakoe osoitti, ihminen samastuu salamannopeasti siihen rooliin ja tilanteeseen, jossa hänen arkitodellisuutensa pyörii, kurinpidon kohteisiin vai valtaa käyttävään kurinpitäjään Kokeessa vanginvartijoiksi roolitetut psykologian opiskelijat alkoivat käskyttää ja rangaista vangeiksi pukeutuneita ja selleihin teljettyjä opiskelijakavereitaan, koska heille annettiin siihen valta. Olisi keskityttävä ilmiöön, eliitin törsäilyyn yhteiskunnassa, samanaikaisesti kun suorittavalta tasolta ja kansalta vaaditaan lisää uhrauksia. Eduskunnan puhemies taisi joskus aiheuttaa älämölön eliitissä puuttuessaaan tähän. Miksi eliitin rikkomuksia pitäisi ymmärtää ja kuitata häpeäntunteen jälkeisellä anteeksiannolla? Häpeän julkinen tunnustaminen on suunnitelmallista peliä, omatunto ei kiljunut niiden vuosien aikana kun rikkomuksia tehtiin. Miksi julkkiksen vuosien huumerikokset ovat hyväksyttävämpiä kuin huono-osaisen, joka ei rahoillaan saa siitä hienostunutta ja tyylikästä?

Epäillyn varsinainen synti on

Epäillyn varsinainen synti on se, että hän on mies. Ensimmäisen kiven voi heittää kuka tahansa, joka on tässä suhteessa synnitön.

Kun käytät väärin ja luvatta

Kun käytät väärin ja luvatta yhteisiä rahoja omaksi eduksesi syyllinen olet sinä ja vain sinä . Piispan asemaan ei noustane jos ei tuota "minun omat rahat ja seurakunnan rahat" eroa ymmärrä ? Aivan naurettavaa etsiä syyllisiä mistään muualta . Laskujen tarkastajat saattavat olla tietoisia näistä kirjoittamattomista "vapauksista" joita piispat ja muut muissakin yhteisöissä hyödyntävät ja kaikki tajuaa , ettei työpaikkaansa uskalla riskeerata tekemällä asiasta julkista . Miten paljon painetaankaan ns. villaisella jotta ei korkeammalla keikkuvat päät joutuisi julkisuuden pölkylle ahnaista härskeistä teoistaan ? Korhosen syyttäminen on myös pelottavaa. Hän on toiminut Laajasalon kohdalla 100% oikein . Ne jotka häntä haukkuvat haluavat kääntää vain katseet Laajasalosta eli todellisesta syyllisestä muuanne . Pelottavasti on Suomessa kasvamassa ajatusmalli , että tee ihan mitä vain asemastasi riippumatta. Kun jäät kiinni niin selittele ja saivartele ja pyydä kavereita syyttämään heitä jotka asian esiin ovat nostaneet . Sitten esiinnyt itse valitellen ja pese itsesi puhtaaksi muka katuen marttyyrin lailla luvaten auttaa ihan kaikessa selvitystä tekeviä poliiseja . Noille kahdelle muulle "miehelle" joille myös väärin toimimisesta odotellaan oikeuden päätöstä eivät mielestään myöskään he ole muuta kuin erehtyneet , kusseet piikkilankaan ja vahingossa harrastaneet nepotismia . Minä en pidä heitäkään rehellisinä , suoraselkäisinä enkä juuri miehinäkään .

Soili Nurminen

>Kun käytät väärin ja luvatta

>Kun käytät väärin ja luvatta yhteisiä rahoja Yksilöidysti mikä Laajasalon toiminnassa on ollut "väärin ja luvatta"? Koska käsittääkseni Laajasalon hallinnollinen esimies arkkipiispa ei ainakaan ole tällaista osoittanut. Ihan mielenkiinnosta kyselen onko "sun mielestä epistä" vai onko väittelle jokin kestävä peruste?

Ihan sama kuin ei kuulu

Ihan sama kuin ei kuulu kirkkoon pistäköön kaikki rahat taivaan tuuliin.

kuuluisaa vaihtoehtoista

kuuluisaa vaihtoehtoista totuutta koko korhosen aikaansaama myllytys. piispaksi tuli valittua mies eikä toimittajan kannatama nainen. korhonen mustamaalaa näillä toimillaan koko kirkkoa. sitä paisi kannattaisi edes joissakin asioissa puhua totta ! otsikot kirkuvat SAMPPANJAA on piispa alkosta ostanut. kuohuviini on aivan eri asia kuin samppanja, tosin tämä on vähäisin virhe mitä korhonen on tehnyt. PIISPANA ON AIVAN ERINOMAINEN HENKILÖ.

Suomessa ei ketään kivitetä,

Suomessa ei ketään kivitetä, mutta Visa voidaan ottaa pois. Pakinoitsija kertoo edellisen piispan juhlissa vesi muutettiin useaksi pulloksi viiniä, joka toki maksoi paljon nykytekniikalla hyvinkin uskottavaa, mutta se että vieraat joivat sitä pullotolkulla per nuppi on uutinen, mahalaukku kun on vielä vanhaa mallia. Pakinoitsija on todennut median luovan kuvaa, ettei valtakunnansyyttäjää pidä erottaa. Onko kyseessä Keskisuomalainen-konsernin lehdet. Ainakaan Helsingin Sanomat ei sellaista kuvaa ole luonut päinvastoin minkä todistaa syyttäjille lähetetyt kysymykset valtakunnansyyttäjän toiminnasta.

Tarkastaja on myös

Tarkastaja on myös korvausvelvollinen.

Teoreettista höpinää .

Teoreettista höpinää . Kirkossa sen enempää kuin muissakaan organisaatioissa joissa kansa rahat on käyttövarana kukaan ei kanna vastuuta ja ei joudu korvaamaan ja usein saa jatkaa virkaansa pikku nuhteilla ohjeistettuna.

Soili Nurminen

Kun lähdetään tutkimaan niin

Kun lähdetään tutkimaan niin tutkikaa myös Konalan kirkon myynti. Seurakuntayhtymä myi kirkon tontteineen alle puolella miljoonalla eurolla eli reilusti alihintaan. Seurakunnan työntekijäkään eivät saaneet tietoa eikä kilpailutuksesta saa kertoa ? Kirkko on nyt tyhjillään ja odottaa vain tontin arvonnousua ? Myydäänkö eteenpäin ? Mitä ihmettä ?

Kirjoitatko ihan varmaan

Kirjoitatko ihan varmaan jostakin jota tiedät? https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002929127.html Kohtuullisen julkisesti se oli myynnissä. Jos ei puusilmäinen huomaa, on syytä haukkua vain peilikuvaansa! Olisit varmaan maksanut parisataa tuhatta enemmän...

Kirkon myyminen on aina vähän

Kirkon myyminen on aina vähän haasteellinen juttu. Tyypillisesti kaavoituksen kautta on rajoitettu tontin käyttötarkoitus uskonnolliseen toimintaan. Mahdollisia ostajia ovat siis vain uskonnolliset yhteisöt. Mikä niistä sitten kasvaa, tarvitsee tilaa ja pystyy vielä rahoittamaan hankinnan? Vastaus: Islamilaiset. Jostakin merkillisestä syystä ev.lut.kirkon luottamushenkilöt ovat kovin nihkeitä myymään kirkkoja islamilaisille. Pitäisi myydä jollekulle sopivalle taholle mutta kun niillä ei ole rahaa ja ne kärsivät seurakuntien tavoin kiihtyvästä jäsenkadosta. Oma lukunsa on sitten museovirasto ja kirkollisille tiloille haetut suojelupäätökset. Seurakunnat ovat pahimmillaan hakeneet ja saaneet suojelupäätöksen yksittäisille tiloilleen sekä sisältä että ulkoa. Ei voi oikein koskea mihinkään ilman tarkkaa valvontaa saatikka purkaa koko rakennusta. Kaikkea tuota taustaa vasten seurakuntayhtymälle on ollut helpotus kun se on ylipäätään päässyt k.o. kirkosta eroon.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet