Viikko

Magen perheessä ei juhlita uutta vuotta – "Riihimäellä asuessani olen kokenut enemmän ulkopuolisuutta kuin Helsingissä"

Suomen kansalainen tuntee olevansa ulkomaalainen.

Suomessa asiat toimivat ja opiskeluun on hyvät mahdollisuudet. Voisin viedä tämän yhteiskunnan hyviä puolia myös Somaliaan, sanoo koneinsinööriksi opiskeleva Majid Aweys.

-

Saudi-Arabian Riadissa syntynyt Majid (Mage) Aweys on opiskellut syksystä 2015 lähtien Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Riihimäen yksikössä konetekniikkaa suomenkielisessä luokassa. Hänen vanhempansa, isä Ibrahim ja äiti Fadumo asuvat Helsingissä.

– Vanhempani muuttivat Mogadishusta Saudi-Arabiaan Somalian sisällissodan vuoksi. Vuonna 1998 perheeni muutti Helsinkiin. Isäni on ollut bussikuskina, mutta on nyt eläkkeellä. Äitini tekee edelleen siivoustyötä. Minulla on kaksi veljeä ja kaksi siskoa. Isoveljeni ajaa kuorma-autoa, ja isosisko on terveydenhoitaja. Minua nuoremmat sisko ja veli käyvät lukiota.

Majid Aweysin äidinkieli on somali, mutta hän puhuu suomea yhtä hyvin.

– Olen muslimi ja rukoilen joka päivä arabiaksi. Osaan ulkoa Koraanin suuria, mutta en puhu arabiaa. Meidän perheessä ei juhlita joulua eikä uutta vuotta. Helsingissä katselen uudenvuodenaattona ilotulitusta kotini lähikaduilla.

Peruskoulun jälkeen Mage meni Haagan ammattikouluun ja valmistui autonasentajaksi vuonna 2014. Hän oli kahden vuoden ajan asentajana bussivarikolla.

Syksyllä 2015 alkoi konetekniikan opiskelu Riihimäen HAMK:issa. Matematiikka ja fysiikka vaativat aluksi ylimääräistä työtä. Mage asuu viikot opiskelija-asunnossa ja käy viikonloppuisin vanhempiensa luona Helsingissä.

– Jos opiskelen aikataulun mukaan, minun pitäisi valmistua koneinsinööriksi keväällä 2019. Armeijaa varten otan lykkäystä, mutta aion suorittaa sen siviilipalveluna.

Majid Aweys kokee olevansa ulkomaalainen, vaikka hänellä on Suomen kansalaisuus.

– Minulla on suomalaisia kavereita. Riihimäellä asuessani olen kokenut enemmän ulkopuolisuutta kuin Helsingissä, jossa on enemmän ulkomaalaisia ja erilaisia kulttuureja.

Magen vanhemmat seuraavat uutisista Somalian tapahtumia, koska siellä asuu sukulaisia. Islamistinen Al-Shabaab -sissiliike taistelee Somalian hallituksen joukkoja vastaan.

– Al-Shabaabilla on omia uskonnollisia korostuksia ja määräyksiä. Se haluaa pitää maata käsissään. Sissit piileksivät tavallisten ihmisten seassa ja tekevät itsemurhaiskuja. Jos Somaliaan tulisi rauha, voisin perustaa sinne valmistumiseni jälkeen oman yrityksen, jolla voisin kehittää tuota maata.

Koripallo, tennis ja jalkapallo ovat kuuluneet kuntosalin lisäksi Magen harrastuksiin. Hän seuraa mestarien liigaa sekä Englannin, Espanjan ja Saksan otteluja.

– Suosikkiseurani on Liverpool. Suosikkipelaajiani ovat olleet Steven Gerrard ja Ronaldinho. Ensi kesänä seuraan Venäjällä pidettäviä MM-jalkapallokisoja.

Somalia

Somalia on Afrikan sarvessa sijaitseva itä-afrikkalainen maa, jonka pinta-ala on 637 657 neliökilometriä. Asukkaita on noin 14,3 miljoonaa (2016).

Vuonna 1960 perustettiin Somalian liittotasavalta, joka oli paimentolaisdemokratia. Vallan kaappasi 1969 Siad Barre. Hän perusti Somalian demokraattisen tasavallan. Hänen aikanaan klaanit kiellettiin, mutta Barre käytti itse hyväkseen klaanien välisiä ristiriitoja hallitessaan maata. Somalian demokraattinen tasavalta hajosi 1977 puhjenneen kapinoinnin ja 1980-luvun lopulla alkaneen sisällissodan seurauksena vuonna 1991.

Somalian tasavaltaa ei ole käytännössä ollut olemassa tammikuun 1991 jälkeen. Eri klaanit ovat pyrkineet valtaan. Jotkut itsenäisiksi julistautuneet alueet ovat tukeneet väliaikaista hallitusta. Heinäkuussa 2011 YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO julisti suurimman osan Somaliasta nälänhätäalueeksi. Ensimmäinen Somalian parlamentti sitten vuoden 1991 valittiin elokuussa 2012. Maasta tehtiin uuden perustuslain mukaan liittovaltio. Presidentiksi valittiin Hassan Sheikh Mahmoud. Helmikuussa 2017 uudeksi presidentiksi valittiin Mohamed Abdullahi Mohamed.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Minulla on muutama sukulainen

Minulla on muutama sukulainen, joka on muuttanut vieraaseen maahan Euroopan unionin alueella. Kukin heistä on tuntenut ulkopuolisuutta milloin enemmän, milloin vähemmän uudessa kotimaassaan. Eiköhän se ole ennemmin sääntö kuin poikkeus, että muualta tullut on aina vähän ulkopuolinen. Etenkin kun tulee täysin vieraasta kulttuurista. Ehkä tämäkin henkilö tuntisi itsensä vähemmän ulkopuoliseksi, jos juhlisi uutta vuotta kuten muutkin suomalaiset. Sillä onhan niin, että mitä tiukemmin pitää kiinni omasta kulttuuristaan, sitä vieraammaksi tuntee itsensä vieraan kulttuurin keskellä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat