A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Tieto vuotaa turvallisesti

Mitä voi julkaista? Käytännössä kaiken muun, paitsi virkasalaisuuden piiriin kuuluvia kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tietoja.

Erittäin salaisiksi luokitellut asiakirjat voivat olla toimittajan käytössä vain rikoksen kautta. Virkasalaisuuden rikkoja on luovuttanut materiaalit ja siten syyllistynyt rikokseen.

Lähdesuoja kuitenkin turvaa vuotajan selustan. Tuomioistuin voi määrätä toimittajan paljastamaan lähteensä rikoksissa, joiden minimirangaistus on kuusi vuotta vankeutta. Virkasalaisuuden rikkomisen enimmäisrangaistus on neljä vuotta.

Tietojen vuotajaa ei tulla koskaan saamaan selville.

Miksi Helsingin Sanomat julkaisi salaisia tietoja?"

Miksi Helsingin Sanomat julkaisi salaisia tietoja?

Sotilastiedustelun ja vastavakoilun lainsäädäntöä ollaan uudistamassa. Suojelupoliisi ja puolustusvoimat saisivat nykyistä laajemmat valtuudet. Käytännössä laki vahvistaisi epävirallisen nykytilan, jossa puolustusvoimien tiedustelu hankkii kriittiset tiedot suojelupoliisille.

Virkasalaisuuden rikkojalla on kaksi vaihtoehtoista motiivia. Hän haluaa sabotoida uuden lainsäädännön valmistelua. Tai hän haluaa osoittaa, että suomalainen vastavakoilu ja tiedustelu ovat hyvässä iskussa.

Molemmissa tapauksissa kytketään yhteen Nato-keskustelu, Itämeren turvallisuuden heikentyminen, Venäjä-uhan kasvu, tiedustelulain valmistelu ja presidentinvaalit.

Joka tapauksessa Helsingin Sanomia on käytetty hyväksi. On myös mahdollista, että lehden päätoimittaja on lukenut jutun vasta aamukahvipöydässä. Toimituksessa on toimittu omin päin ilman esimiesten valvontaa.

Rikospoliisi tutkii myös tämän vaihtoehdon, kun se selvittää, keitä toimittajia kuulustellaan syytettyinä ja keitä todistajina.

Syytteeseen joutuvat voivat valehdella, mutta mahdollisena todistajana kuultavan päätoimittajan on puhuttava totta.

Salaisten tietojen julkaiseminen ja valeuutisten levittäminen tuskin lisäävät yleisön luottamusta uutismediaa kohtaan. Se on takaisku demokratialle.

A-P. Pietilä

Kommentit (12)

Kommentit

Helsingin Sanomat muutenkin

Helsingin Sanomat muutenkin täyttä potaskaa ja toimittajien taso hipoo nollaa.

Ilmeisesti Hesari ei löytänyt

Ilmeisesti Hesari ei löytänyt mitään järkeviä perusteita ajamaan näkemystään, joten piti turvautua myyrän vuotamiin salaisiin papereihin. Lienee tullut yllätyksenä, etä kansa ei hyväksynyt menettelyä.

Myyrällä yleensä tarkoitetaan

Myyrällä yleensä tarkoitetaan ulkomaiden harrastamaa vakoilua, eli dokumentit olisivat koukanneet jonkun ulkomaan kautta.

Pöljä Sanomat rehvasteli

Pöljä Sanomat rehvasteli niillä "Salainen" ja" Erittäin salainen" leimoilla, kuin teinipoika mopon pakoputkivirityksellä. Ilman kuvia noista leimoista, monikaan ei olisi huomannut kyseessä olevan salatun tiedon, tai salatun asiakirjan. Jutussa oli hyvin vähän sellaista mistä alan harrastaja ei olisi ollut jo perillä. Kymmenen vuotta vanha, erittäin salainen dokumentti on voinut lipsahtaa väärille teille, joko Presidentin, hänen kansliansa, tai sen arkiston liepeiltä jossa paperi on arkistoitu.(Pääesikunta tai Puolustusministeriö). Halonen taisi sanoa kautensa päättyessä, jatkavansa yhteiskunnallista vaikuttamista. Tätäkö hän tarkoitti? Jos jäljet johtavat vallan ytimeen, syyllistä ei löydy, koska korppi ei korpin silmää noki.

Ei Hesarista kannata välittää

Ei Hesarista kannata välittää. Se on täynnä ajalle tyypillistä äärivasemmiston älämölöä. Tätä jatkuu vielä kymmenen vuotta. Sitten sukupolvi vaihtuu, ja moititaan taas kommunisteja.

On ikävää että Helsingin

On ikävää että Helsingin Sanomat vuotaa kansallisen turvallisuuden (lue:tulevaisuuden) kannalta salaista tietoa, eli luomaan samaa keskustelua kuin vain mm. Ruotsissa käytiin jo vuonna 2008 todeten se todella hyväksi ja yhteiskuntaa ja sen demokratiaa parantavaksi. Päätoimittaja Niemelle pitää nostaa hattua muidenkin kuin maanne silmää tekevien päättäjien, ettei hän vuotanut todella salaista tietoa kansallisesta turvallisuudesta, joka takaa tällä hetkellä viranomaistennne verkkotiedustelun lisäksi laittaa kansalaistensa koneilla nykyään laillisesti haittaohjelman, mikä sallittiin heille lailliseksi jo tammikuussa 2015 ja jonka vuoti julkisuuteen ennen F-Securea palvellut Tietoturva asiantuntija lähes heti vaaleilla valitun ulkoomaanne edustajan käännyttyä saman vuoden kesäkuussa kertomaan jostain syystä kansalaisten suuntaan, sen kansalaisilleen uutisen, jossa heidän on hyvä tiedostaa yhteiskunnan olevan läsnä aina ja kaikkialla. Täällä asuu todella hieno ja ennen kaikkea sivistynyt kansa... :-) - jolla on omat muutkin intressinsä kuin kerätä jatkossa pelkästään näinkin lisää velkaantuen, lisää täysin tarpeetonta dataa talteen kansalaisistaan, muka kansallisen turvallisuutenne nimissä.

Omituista höpötystä,

Omituista höpötystä, halusitko sanoa jotakin? Vai oliko nimimerkissä koko sanoma?

Suomessa kansa on kaukana

Suomessa kansa on kaukana sivistyksestä jo liikenteestä alkaen puhumatta kassa jonojen käytöksestä ja samat hölmöt Hesarilla töissä kirjoittamassa potaskaa.

Keskisuomalainen konsernissa

Keskisuomalainen konsernissa voi olla mahdollista, että päätoimittaja lukee näinkin suuren uutisen vasta aamulla kotonaan, mutta todellisuudessa ei näin tapahdu muualla kuin pakinoissa. Sanomat teki virheen, ehkä nykyinen hallitus ja ympäripäissään päätöksiä tekevät kansanedustajat ruokkivat lehden kaikkivoipaisuutta. Tilanne on ilmeisen uusi lehdelle, joka näkyy siinä, että hallituksen puheenjohtaja ottaa yhteyttä presidenttiin ja artikkelien kommentointi on suljettu. Vikaa toki korjataan saa nähdä minkälaisin vaihdoksin.

Olen K-Suomalaista seurannut

Olen K-Suomalaista seurannut vuosikymmeniä se on hyvin ollut ajantasalla aina varmaan nykyisinkin mutta Hesarin raaka vasemmistolaisuus on häirinnyt kaikea toimintaa koko Kekkosen jälkeisen ajan kyllä?

Toimittajia ja vapaata mediaa

Toimittajia ja vapaata mediaa sanotaan demokratian vahtikoiriksi. Poliisi puolestaan vahtii heidän toimiensa laillisuutta, jottei kukaan pääsisi kukoksi tunkiolle, eikä tekemään laittomuuksia. Tietovuotajille tarjotaan kirkasta kruunua, mutta vain jos on paljastuu laittomuuksia. Yksi kuuluisimmista vuotajista lienee Edward Snowden ja on englanninkielisen Wikipedian mukaan surkimus ja suomenkielisen mukaan suuri sankari. Paljasti kaikille suuren yllätyksen, että NSA ja CIA vakoilevat ja kykyjensä mukaan myös ulkomaisia poliitikkoja.

Wikipedia on siitä hauska

Wikipedia on siitä hauska että sitä mukkaa ihminen halutunlaiseksi... :-) https://www.disclose.tv/truth-snowden-papers-reval-haarp-mind-control-312560 Snowdenilla nyt oli vähän muutakin kerrottavaa ihmisille, jota ei sivistynyt länsimainen lehdistö halunut tai osanut kertoa. Teillä täällä on kumminkin ihan iki oma HAARP Sodankylässä pohjolan perukoille rakennettuna. Oikeusvaltiossa se tosin vaan on, toisin kuin maan alla oleva todella salainen viestikeskus.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet