A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Ilman kiitosta ja kunniaa

Kulunut vuosi osoittaa, etteivät taloudelliset tulokset takaa kansan tukea.

Juha Sipilän hallituksen merkittävin saavutus on kilpailukykysopimus, joka vauhditti talouden elpymistä. Kymmenen vuotta jatkuneen taantuman ja hitaan kasvun jälkeen Suomi on nyt nousussa.

Miksi tulokset eivät sada Sipilän laariin? Hän lupasi uudistaa työelämän ehtoja, purkaa byrokratiaa, helpottaa yrittämistä, karsia yritystukia ja tervehdyttää sosiaali- ja terveyshallintoa.

Tosiasiassa hallitus on perunut enemmän suuria päätöksiä kuin tehnyt isoja uudistuksia. Sitä paitsi nousukausi olisi toteutunut myös ilman Sipilää.

Koko Suomi kärsii siitä, että Sipilä sortui puoluepolitikointiin maakunta- ja sote-uudistuksessa. Kansa huomasi tämän ja veti kannatuksensa kepulta.

Donald Trump lupasi palauttaa Amerikan amerikkalaisille, elvyttää työllisyyttä ja toteuttaa suuren verouudistuksen. Trump on täyttänyt enemmän vaalilupauksiaan kuin Sipilä. Kaikesta huolimatta molemmat johtajat ovat epäsuosittuja.

Äänestäjien asenteet ovat muuttuneet taantuman aikana. Ideologiat inhottavat ja poliittiset lehmänkaupat kuvottavat. Yksittäinen kansalainen asettaa oman etunsa yhteisen edun edelle.

Politiikassa ratkaisee se, miltä asiat näyttävät ja tuntuvat. Siksi poliitikon persoonan, esiintymisen ja julkisen mielikuvan vaikutus painavat aikaisempaa enemmän. Tämä selittää myös sitä, miksi Matti Vanhanen ja Paavo Väyrynen eivät saa äänestäjiä syttymään ja Sauli Niinistö panee porukan roihuamaan.

Talousnousu tuo helpotuksen huokauksen, joka ei kuitenkaan korjaa rakenteellisia ongelmia."

Ensi vuonna talous kasvaa, yritysten tulokset kohenevat, vienti vetää ja valtion verotulot lisääntyvät. Pinta kiiltää, mutta pohjamudat paistavat. Valtion menot ovat edelleen tuloja suuremmat, suomalaiset jatkavat ikääntymistä ja ilman koulutus- tai työpaikkaa olevien nuorten määrä ei laske.

Työttömyys laskee hitaasti, koska työttömien osaaminen ei täytä työelämän vaatimuksia. Vajaataitoisista kehittyy uusi syrjäytyneiden ryhmä.

Talousnousu tuo helpotuksen huokauksen, joka ei kuitenkaan korjaa rakenteellisia ongelmia. Vuonna 2018 pitäisi uskaltaa enemmän kuin 2017, vaikka kiitos ja kunnia aina jäävät saamatta.

A-P. Pietilä

Kommentit (8)

Kommentit

Tilanne valitsee ihmisen, ei

Tilanne valitsee ihmisen, ei päinvastoin. Heikko talous nosti johtoon Sipilän paremman puutteessa. Vahva talous rekrytoi jakovara-pääministerin. Äänestäjät piirtävät numeronsa aina paremman puutteessa.

Sipilän kiky ei ollut iso

Sipilän kiky ei ollut iso suurin vaikutus on tullut Ruotsista Saksasta missä pitkä talous kasvu takana joka on nostaneet heidän palkkoja reilusti meidän palkkoihin nähden ja sen kautta Suomen kilpailukyky parantunut.Elikkä kiky oli suuri virhe joka pienentää kotimaista ostovoimaa lisää ja tekee tuskaa kotimaan markkinoilla oleville yrityksille jotka ovat suuria työllistäjiä.Toivotaan suuria palkankorotuksia Suomeen jotta seuraava vuosi ei olisi niin synkkää kotimarkkinoilla miltä nyt näyttää mutta silti pienemmät korotukset kuin kilpailija mailla.Maailman laajuinen lama tulossa jo 2-3 vuoden sisällä niin Suomessa ei kannatta juuri ajatella suuresti ollenkaan koska se vasta tulee olemaan kova pala näin velkaiselle maalle.

A.P.Pietilän vuoden viimeinen

A.P.Pietilän vuoden viimeinen pakina eikä edes mainita vasemmistoa ja Antti Rinnettä.

... mutta työttömät sentään

... mutta työttömät sentään saa vajaataitoisen maininnan, joten perinteet täyttyivät tältä osin.

Täten kansalaiset vaativat,

Täten kansalaiset vaativat, että eduskunnan 19.12.2017 hyväksymä hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta kumotaan välittömästi. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730 Ketäänhän ei toki kiinnosta, että yleisen asumistuen enimmäisasumismenoja tarkistetaan jatkossa vuokraindeksin sijaan elinkustannusindeksin mukaan.

Juhani tarkoittanee Pietilän

Juhani tarkoittanee Pietilän olevan oikeistolainen? Olen sen kyllä huomannut. Hieman A.P;eetä muokaten, siis näkökantoja esitellen ja tilastoja näyttämällä saisimme hänestä hyvän miltei hyvän. Siis hän on hyvä, mutta näkökantojensa orja niinkuin me kaikki. Olemme onneksi vieläkin pieni kansa ja teemme toivottavasti niinkuin ennen, kaikki kaikkien parhaaksi. Nykyään mieluummin matemaattisia ennustavia tilastoja käyttäen, siis olen analyytikko ja harmittelen kun olemme hyvin paljon samaa mieltä, mutta erilaisin poluin. Hakemalla parasta vaihtoehtoa, pitää pystyä tuottamattomat päätökset peruuttamaan ja laskelmella niihin ei edes joudu. Jos astut todennäköisesti tuottamattomaan jätökseen, sitä ei kannata edes yrittää maksattaa kansalla. Kaavoittaja rules. Helsingissä (siksi kun tiedän) perheelle maksetaan yhteiskunnan varoista yli 1000€ vuokraa ja sen lisäksi muut ”elämiseen tarvittavat”. Onko se oikein vai väärin pitää miettiä, joka tapauksessa kustannukset ovat käsittämättömiä.

Miten voi hankkia

Miten voi hankkia ammattitaitoa kun ei edes tiedä, mitä meillä aiotaan tehdä? Suunnitelmatalous mielletään kommunismiksi ja siksi mitään suunnitelmia ei tehdä. Ei enemmistö kykene sellaisen ammattitaidon hankkimiseen, että voisi rikastuttaa Suomen rikkaita ja ehkä rikastua itsekin. Sellaista työtä ei kyllä olekaan, jolla rikastuu. Siinä toimivat aivan eri säännöt.

Siis Suomen kansa on

Siis Suomen kansa on oikeistolainen sen kertoo jo hallituspuolueet Kokoomus Keskusta Sininen puolue niin mitä erikoista tässä on että Pietiläinen on oikeistolainen.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet