Puheenaihe

Yli 14 000 vedonnut ahman tappamista vastaan – ”Suomessa on vähemmän ahmoja kuin saimaannorppia”

Ahman tappamista vastustava adressi on kerännyt jo yli 14 000 allekirjoitusta. Kuvassa oleva ahman jälki on kuvattu viime keväänä Helsingin Vuosaaressa.

Päivi Vallittu / arkisto

Maa- ja metsätalousministeriö esittää kahdeksan ahman tappamista porovahinkojen vähentämiseksi. Perjantaina puoleenpäivään mennessä yli 14 000 ihmistä oli allekirjoittanut vetoomuksen vastustaakseen ministeriön esitystä.

Allekirjoittajien määrä on merkittävä, sillä WWF:n, Luonto-Liiton, BirdLifen ja Animalian vetoomukseen on kerätty nimiä vain reilun viikon ajan.

WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder arvioi, että allekirjoittajien suuri lukumäärä on vahva viesti ahman suojelemisen puolesta. 

– Toivomme, että maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ottaa tuhansien suomalaisten mielipiteen huomioon päätöstä tehdessään.

Ahmoja on Suomessa noin 220–250 yksilöä. Laji luokitellaan erittäin uhanalaiseksi. Esimerkiksi saimaannorppia on noin 380 yksilöä.

– Suomessa on selvästi vähemmän ahmoja kuin saimaannorppia. Ahman tappamista ei tässä tilanteessa pidä sallia, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää tappolupia, koska ahma aiheuttaa suurpedoista eniten porovahinkoja. Tappolupia voitaisiin myöntää kahdeksan, vaikka poronhoitoalueella elää vain noin 100 ahmaa.

– Ahman ainoa uhka ja uhanalaisuuden syy on tällä hetkellä se, että ihmiset tappavat niitä. Ahman aiheuttamien porovahinkojen korvaaminen on erittäin tärkeää, mutta erittäin uhanalaisen lajin tappaminen ei ole oikea ratkaisu, Tolvanen sanoo.

WWF:n mielestä tärkein ratkaisu ahman ja porotalouden yhteensovittamiseksi olisi siirtyä reviiripohjaiseen, ahman onnistuneiden pesintöjen määrän perusteella maksettavaan porovahinkojen korvaukseen.

Tärkeää on myös salametsästyksen ehkäisyn, erävalvonnan ja petovahinkojen maastotarkastuksen tehostaminen. Vaihtoehtoinen ratkaisu olisi siirtää merkittäviä porovahinkoja aiheuttava ahmayksilö muualle.

Maa- ja metsätalousministeriö odottaa lausuntoja aiheesta tänään. Päätös tappoluvista tehdään todennäköisesti pian. Järjestöt jatkavat nimien keruuta siihen asti. Vetoomus löytyy WWF:n sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

WWF: Ruotsin malli auttaisi ahmakannan kasvuun7.12.2017 14.04
Kahdeksan ahmaa ammuttu – poikkeusluvat tältä metsästysvuodelta loppu18.3.2017 15.04
Ahma havaittu nyt Helsingissä – Tutkija: "Kulkee hyvinkin 20 kilometriä päivässä"16.3.2017 15.53

Kommentit (3)

Kommentit

Aika naurettava

Aika naurettava nimilistakeräys. Somessa levitettävät allekirjoituspyynnöt ja tietty porukka allekirjoittaa lukematta. 90% ei tiedä ahman elintavoista ja tekemästä tuhosta mitään. Ehdotankin seuraavaksi suojeltavaksi eläimeksi suomeen vapautettavan siperian tiikereitä. On erittäin uhanalainen laji ja tarvitsee suojelua. Saisinko 30000 allekirjoitusta puolesta tämän kuun loppuun mennessä. Jospa saataisiin tiikerit jo kesäksi eteläsuomen ravintorikkaille alueille siirrettyksi.

Ahma on ilmeisen uhanalainen

Ahma on ilmeisen uhanalainen kun niistä saadaan säännöllisiä havaintoja jo Etelä-Suomessakin. Keski-Suomessa ne mellastavat jo pihoissa. Yhtä höpö höpöä tuo nimien keräys. FB:ssä ihmetellään ahman jälkiä uusilla alueilla vähintään viikoittain.

Tappavatko paljonkin poroja

Tappavatko paljonkin poroja etelä-suomessa

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat