Puheenaihe

Grahn-Laasonen haluaa jo ekaluokkalaiset opiskelemaan kieliä

Kouluasiantuntijat haluavat, että kieltenopiskelu alkaisi tulevaisuudessa jo peruskoulun ensimmäisen luokan keväällä. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) haluaa, että kielten opiskelu peruskoulussa alkaisi jatkossa viimeistään ensimmäisen luokan keväällä. A1-kielivalinnaksi suositellaan nyt pääsääntöisesti muuta kuin englantia.

Lisäksi valinnainen A2-kieli varhennettaisiin alkamaan kolmannelta luokalta, ja se olisi puolestaan pääsääntöisesti englanti.

Grahn-Laasonen pohjaa näkemyksensä professori, vararehtori Riitta Pyykön laatimaan selvitykseen Suomen kielivarannon tilasta ja kehittämistarpeista.

Selvitys kattaa koko koulutusjärjestelmän, ja siihen sisältyy joukko toimenpide-ehdotuksia, joiden pohjalta suomalaisten kielitaitoa voidaan kehittää vastaamaan tulevaisuuden tarpeita.

Selvityksessä ehdotetaan muun muassa sitä, että suullisen kielitaidon koe otettaisiin osaksi vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen kokeita ylioppilastutkinnossa.

– Yhä kansainvälisemmässä maailmassa tarvitaan monipuolista kielitaitoa. Selvitys antaa suuntaa kielten opetuksen kehittämiseksi, Grahn-Laasonen muistuttaa.

– On tärkeää katsoa koko kielenoppiminen kaarta yli koulutusasteiden ja huolehtia, että kansallisissa linjauksissa huomioidaan myös opettajankoulutuksen tarpeet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Huhuu, kuuleeko Grahn

Huhuu, kuuleeko Grahn-Laasonen, ruohonjuuritaso kutsuu? Päiväkodeissa, joissa jo nyt on puolet lapsista maahanmuuttajia monestakymmenestä eri maasta, ei enää tarvita englannin kielen aloittamista sotkemaan systeemeitä. Jos kaikki oppisivat kouluikään mennessä edes auttavasti suomenkielen, niin siitä olisi suunnaton apu koulutiellä. Englannin ehtii aloittaa myöhemmin myös koulussa, ei ekaluokalla. Myös joissakin kouluissa alkaa olla 50/50 kotoperäisiä ja kauempaa tulleita lapsia. Puolet lapsista joutuisivat opiskelemaan 1.lk alkaen kolmea eri kieltä. Liian paljon, liian aikaisin.

Englanti on nousi toisen

Englanti on nousi toisen maailmansodan sodan jälkeen yleiskieleksi. Nyt kun Englanti eroaa EUssta. EUn virallisena se toki säilyy, mutta irlantilaisia on EUssta vähemmän kuin suomalaisia. Ranska, Saksa tulevat olemaan valtakielet EUssa. Puhukoon britit kieltään entisissä siirtomaissaan.

Voi huaah..

Voi huaah.. Niin, siis... lapsille tungetaan koko ajan enemmän painetta suoriutua, nopeammin, kovempaa, korkeammalle. Sitä, tätä ja tuota on tehtävä, osattava, hallita jo ennen kuin ehtii ensimmäisen sanan suustaan laittaan. Soisi, että edes lapset jätettäisiin tulostavoitteiden ulkopuolelle. Kolmannella luokalla aloitettu yksi kieli ja seiskalla aloitettu seuraava riittävät. Vai eikö kukaan ole huomannut, että sitä mukaa kun vaatimukset ovat kiristyneet kohta mahdottomiksi, lapset voivat entistä huonommin? Kohta joka toisella on joku nuppivikadiagnoosi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat