Puheenaihe

Kennelliitto seuloo nyt rakennevikaisia koiria – Onko tämä "Cooperin testi" liian tiukka sairaille roduille?

Lyhytkalloisiksi jalostetuille koiraroduille on kehitetty kävelytesti, joka mittaa koiran todellista kuntoa. Kuvassa bostoninterriereitä.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Terveysongelmat, erityisesti hengitysvaikeudet, ovat tuoneet eräät lyhytkalloiset koirarodut viime vuosina julkisuuteen. Näitä koirarotuja ovat muun muassa mopsi, bostoninterrieri sekä englannin- ja ranskanbulldoggi. 

Lyhyestä kuonon ja nielun rakenteesta johtuvien ongelmien lisäksi esiintyy myös muita vakavia terveysongelmia: ihotulehduksia, antibioottiresistenssiä, lonkkaongelmia, halvauksia. 

Jalostukseen on valittava terveitä koiria ja myös koiran ostajan on syytä pohtia valintaa perusteellisesti. 

Suomen Kennelliitossa on nyt otettu käyttöön eläinlääkäreiden suunnittelema kävelytesti, jonka läpäistäkseen koiran pitää kävellä 1 000 metrin matka 12 minuutissa ja palautua suorituksesta 15 minuutissa. 

Vauhti vastaa ihmisen reipasta kävelyvauhtia, mutta tämäkin on monelle lyhytkuonoiselle liikaa. 

Rakenteesta johtuvat ongelmat ovat jalostuksen aiheuttamia ja sen avulla niistä voidaan myös päästä eroon.

– Jalostukseen on liiton mukaan valittava koiria, jotka pystyvät hengittämään normaalisti, joilla ei ole epänormaaleja ihopoimuja ja joilla on normaalit tuki- ja liikuntaelimet, Kennelliitto muistuttaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Olisi syytä seuloa myös

Olisi syytä seuloa myös luonnevikaiset pois jalostustoiminnasta. Ja näiden lyhytkalloisten kanssa pitäisi jalostaa pois myös mulkosilmät. Näyttävät siltä, että silmät putoaa päästä.

Mitä vit… Suomen kennelliito

Mitä vit… Suomen kennelliito ry. on YKSI koirayhdistys monien joukossa. Kennelliitto on erikoistunut näyttelykoiratoimintaan ja koirien jalostukseen ulkonäön perusteella. Tuo yhdisty kuuluu FCI-yhdistykseen, jonka AINOA tavoite on koirien ulkomuotonäyttely ja -jalostus. Onhan maailmassa – ja Suomessa – vaikka kuinka paljon koirarotuja ja koirayhdistyksiä, työkoirayhdistyksiä ja vaikka mitä, joiden mielenkiinto on aivan muussa kuin Kennelliiton vaalimassa koiranäyttelytoiminnassa. Jos nyt nimenomaan haluaa koiran, joka tuhisee ja on voitokas Kennelliton ulkomuotonäyttelyissä niin ei kai voi tulla mitenkään yllätyksenä, että sama koira ei ehkä ole ihan hyvä vaikkapa terveysasioissa, kuten vaikka jokin työkoira? Vähän sama kuin autoissa, jos osta hienon näyttelyauton niin en kai oleta, että se olisi kuin kotonaan pellolla tai metsälenkillä? Ärsyttävä tuo Suomen kennelliitto ry. kun on aiheuttanut niin jumalattomasti hallaa koirille. Hyi.

Kun tälle linjalle päästään,

Kun tälle linjalle päästään, seuraavaksi pois jalostuksesta paukkuarat koirat, näyttelylinjaiset saksanpaimenkoirat vääristyneine rakenteineen ja liian raskaiksi paisuneet näyttelylinjaiset noutajat, joilla ei ole alkuperäisen rodun kanssa juuri muuta yhteistä kuin nimi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat