A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Politiikka ohittaa terveyden

Puurot ja vellit, valinnanvapaus ja sosialismi ovat suloisesti sotkeutuneet toisiinsa.

Alkuperäisenä ajatuksena oli, että sosiaaliturvan rahoitus uusitaan, palvelujen saatavuutta lisätään ja samalla turvataan kansalaisten oikeus valita hoitopaikkansa.

Hyvien tavoitteiden ehdoksi Juha Sipilä asetti maakuntahallinnon. Kun keskusta ei ole vuosikymmenien yrittämisen jälkeen saanut jalansijaa kaupunkien hallinnossa, se haluaa muuttaa pelin sääntöjä.

Jos maata hallittaisiin maakunnista, keskusta voisi säilyttää valtansa ja hidastaa Suomen kaupungistumista.

Poliittisen pelin seurauksena sosiaali- ja terveysuudistus on jumissa."

Poliittisen pelin seurauksena sosiaali- ja terveysuudistus on jumissa. Kun hallitus ei pysty johtamaan hanketta, yksityistä terveydenhuoltoa vastustavat voimat ovat ottaneet ohjat.

Yleisradio ja Helsingin Sanomat ovat yhden miehen talutusnuorassa. Ne jakavat kritiikittömästi professori Heikki Hiilamon kauhukuvia, jotka syntyisivät potilaan oikeudesta valita hoitopaikkansa. Miksi julkisen vallan monopolisoima terveydenhuolto olisi ainoa oikea ratkaisu?

Verovarojen käytössä pitää olla nuuka. Yksityisille terveysyrityksille ja julkiselle terveydenhuollolle on asetettava samat säännöt. Kun molempien palveluhinta on sama, kansalainen voi tehdä aidon valinnan ja palvelujen tarjoajien on oltava hintansa arvoisia.

Miksi äiti vie sairaan lapsen yksityislääkärille, jonne pääsee heti? Miksi hän ei jonota tuntikausia huutavan lapsen kanssa terveyskeskuksen vapaata aikaa?

Miksi yksityinen lääkäriasema tuottaa voittoa ja julkinen terveyskeskus on rahapulassa?

Vakuutusyhtiöt ovat perustaneet omia sairaaloita, joissa vakuutetut hoidetaan heti. Rahaa säästyy, kun hoitoa ei jonoteta, paraneminen alkaa nopeasti, sairauslomat lyhenevät ja vakuutetut ovat tyytyväisiä. Miksi julkinen puoli ei pysty samaan palveluun?

Terveydessä ei ole kyse vain hoidosta. Sitä mukaa kun poliitikkojen ideologiset siteet kansan kahlehtimiseksi ovat löystyneet, sitä tiukemmin poliitikot yrittävät hallita kansalaisia terveydenhuollon, liikenteen ja alkoholipolitiikan sääntelyllä.

A-P. Pietilä

Kommentit (16)

Kommentit

Seuraavan hallituksen ongelma

Seuraavan hallituksen ongelma tämä sote ja ehkä vielä sitten siitäkin seuraavan hallituksen.

koko sopimus kepun ja

koko sopimus kepun ja kokkareiden välillä on pelkkää politiikkaa,kannatta unohtaa maakunnat ja valinnan vapaus ja laittaa asiantuntijat töihin ei asiat siitä parane jos ei tälle menolle tule toppia, tällä menolla rakennetaan turhia hallintohimmeleitä ja hillotolppia epäonnistuneille poliitikoille.Nyt jo on tv;ssä suurten yksityisten terveysalan yritysten mainoksia julkisesta terveydenhuollosta,ihan kuin asia olisi päätetty ja työt jaettu,tehdäänkö kulisseissa jo sopimuksia sulle-mulle periaatteella,jaetaanko jo hillotolppia?

Maakuntahallinto on ongelma

Maakuntahallinto on ongelma vain Uudellamaalla, joka ei ole oikea maakunta. Sellainen on täällä vain kapea ruotsinkielinen rannikkokaistale. Siksi Pääkaupunkiseudun suomenkielisiltä puuttuu maakuntaidentiteetti. Muissa maakunnissa sellainen on. Ja se on siellä vahva. Helsingin ongelmaa ei pitäisi yleistää koko Suomeen.

No siksi, että yksityisen

No siksi, että yksityisen terveydenhuollon tehtävä on tuottaa voittoa ja se rahoitetaan asiakkaiden tuloilla, mutta julkisen terveydenhuollon tehtävä ei ole tuottaa voittoa ja se rahoitetaan happy äänestäjän veroilla, jotka käytetään johonkin muuhun kuin terveydenhuoltoon.

Hiilamo ei ole oikea

Hiilamo ei ole oikea asiantuntija, hän on vasemmistolainen sosiaaliäijä, jota kenenkään ei pitäisi kuunnella. Minä haluan valinnanvapauden, jotta meikäläinenkin vihdoin voi käydä samalla hinnalla lääkärissä kuin esimerkiksi mutut. Koko elämäni olen maksanut oikeasta lääkäristä saadakseni oikeaa hoitoa enemmän kuin tänne laittomasti tulleet. Nyt on kantasuomalaisten aika.

Joopa, "valinnanvapautta" ja

Joopa, "valinnanvapautta" ja "samalla hinnalla" tohtoorilla.. On aivan varmaa, että kun menee vuosi tai pari, niin valinnanvapautta löytyy. Ja tohtooreitakin löytyy, mutta valinta ja hinta pomppaa; se on jäkä se. Ei tarvitse jäsenkirjaa tähän aatokseen, mutta paljon rahhoo lissää. Toivotaan, että seteleitä on riittävävästi jonkun kirjan välissä... Raamattu olisi sopivin - siä on paljon sivuja! Näitä "sinisiä silmiä" ei korjata edes rahalla.

Kyllä maakuntahallinto on

Kyllä maakuntahallinto on selvä parannus nykyiseen koska sinne tulee muuttakin kun sote.Asiantuntijoina käytettään , tai ainakin pääsee esille muutamat äärivasemmistolaiset demarien tukemana kuten Huiilamo ja Linden jotka vannoon valtion ja kuntien kaikkivoimaisuuteen ja eivät anna yrittäjyydelle mitään arvoa, kokoomuksen Vaapaavuori mm. ajaa "laput silmillä"pelkästään Helsingin asiaa ja on ollut muuta suomea ajamassa voimakkaasti alas!

Maakuntahallinto on Keskustan

Maakuntahallinto on Keskustan keksintö jo aikojen alussa, puolue haluaa valtaa ja uusia poliittisia kasvatteja edustajaksi veronmaksajien rahoilla. Soten avulla Sipilä rakentaa kepu-byrokratian ja pysyvän syöttökoneiston verojen kautta kepuvirkamiehille ympäri Suomea Maakuntahallinto on Kepun pitkäaikainen suunnitelma tehdä keputuskoneisto http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/sunsu_maakuntahallinto-34533 Keskustan tavoitteena maakuntahallinto ja verotusoikeus maakunnille Googlaa: Puoluesihteeri Timo Laaninen kertoo, että keskustan tavoitteena on maakunnallinen itsehallinto, jossa maakunnilla olisi verotusoikeus ja erillisillä vaaleilla valittavat valtuustot Soten pieleenmeno kaataa Sipilän Sotkamossa 2018 http://keskustelu.mvlehti.net/index.php?topic=44383.msg238202#msg238202 Sote kaataa Sipilän

Puolueet ajattelee mikä

Puolueet ajattelee mikä heille sopii, ei Suomen kansan etu. Koskee jokaista puoluetta.

Sote nostaa menot puolella ei

Sote nostaa menot puolella ei hyvä ratkaisu.

Nykyisillä yksityisillä

Nykyisillä yksityisillä lääkäriasemilla on kevyt organisaatio ja siksi ne pystyvät tarjoamaan tavanomaiset terveyskeskuspalvelut vielä edullisesti.Sitten kun mennään kattavaan palveluun,elikä leikataan,kuvataan ja pidetään sairaalaa ym. Tarvitaan kinteistöjä ja kalliita laitteita saattavat hinnat olla eri luokkaa,maksaahan yhden silmän kaihikeikkaus jo lähes 1500€ tälläkin hetkellä,itse leikkaus kestää noin 10 min.toki valmistelut vievät hoitajilta saman verran.Ensin annetaan halvemmalla vähän ja kun saadaan jalka tukevasti oven väliin alkaa rahastus ja jos on tehty pitkä sopimus sitä ei ole varaa purkaa,sakko on valtava. Pystyvätkö nykyiset päättäjät ottamaan huomioon tosiasiat,en usko.

Kyllä, äiti menee nyt

Kyllä, äiti menee nyt yksityiselle saadakseen heti ajan, mutta se maksaa (saa toki kelalta vähän) . Soten jälkeen äiti menee soten piirissä olevan yksityiseen, mutta jonotussysteemi onkin sitten sama kuin julkisella (näin on eksotessa jo). Jos haluaa ajan heti, äiti maksaa, mutta enemmän, kopska kela-korvausta ei enää saa.

Suomi on ollut hyvä maa mutta

Suomi on ollut hyvä maa mutta Sipilän hallitus on pilannut koko Suomen loppulisesti taustalla epäonnistunut maahanmuutto politiikka epäonnistunut liikennekaari hulvaton sote ja kiky joka vei ostovoiman ikuisesti .Mikään päätös ei mennyt putkeen ja armeija kohta kaduilla terrorismista ja kahtia jaon ongelmista johtuen.Yksi mies ja koko maa pilalla.

Nyt vedetään eduskuntatalossa

Nyt vedetään eduskuntatalossa perseet olalle. Veronmaksajat maksavat nämäkin ryyppäjäiset. Pitäiskö pistää alkoholistit katkolle. Mitenkäs toi tyämaajuopottelu oikein hoituu, Tostahan normaalisti tulisi kenkää peseelle ja nopeesti. Eikö niillä muuta tekemistä ole kun vetää lärvit. http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712182200612971_u0.shtml

Sote ja maakunta uudistus

Sote ja maakunta uudistus menee hyvää vauhtia eteenpäin , valinnan vapaus on kohdilllaan nyt, työllisyys paranee ja talous kasvaa .Tuloerot ei ole kasvaneet vaikka änkyrä vasemmisto/- sosialistit väittää?

Niin onhan se hienoa jos voi

Niin onhan se hienoa jos voi tuosta noin vaan tilasta yksityiseltä lääkäriajan sanmana päivänä kuin jonot on pahimmillaan 3 kuukautta normi terveys asemalla.Tuloerot eivät ole kasvaneet siitähän meidän älytön verotus pitää huolen .Onneksi on firma Virossa ja minun talous kasvaa huimaa vauhtia, yhdistelmä hyvä kohta hyvät lääkäripalvelut ei edes maksa mitään.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet