Puheenaihe

Virkavalta vastaa nyt suomalaisille – Tämän vuoksi poliisi vaikenee rikosten yksityiskohdista

Poliisi ei ole aina halukas kertomaan kaikkea tietämäänsä erilaisten rikosten tiimoilta. Vaikenemiseen on omat syynsä. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä / Arkisto

Kansalaiset ihmettelevät muun muassa raakojen tai pitkään selvittämättöminä olevien rikostapausten kohdalla sitä, miksi poliisi ei voi vahvistaa epäillyn nimeä tai avata yksittäisten häiriö- tai rikostapausten yksityiskohtia.

Tänään poliisi on kertonut toimintatavoistaan rikosten osalta tarkemmin.

– Poliisin toiminta ja tiedottaminen perustuvat Suomen lainsäädäntöön. Julkisuuslain mukaan salassa pidettävää tietoa ovat muun muassa poliisin taktisia ja teknisiä menetelmiä ja suunnitelmia koskevat tiedot, rikosten ehkäisemistä koskevat selvitykset sekä poliisin rikostutkinnassa saamat tiedot, virkavalta muistuttaa tiedotteessaan.

Yksittäisistä tapauksista ja niiden tiedottamisesta puolestaan määrätään erikseen esitutkintalaissa ja laki on tässä suhteessa tiukka. Helsingin hovioikeuden päätöksen mukaan poliisi ei voi lain mukaan vahvistaa epäillyn nimeä. Tapauksen perusteet on mainittu erikseen kyseisessä päätöksessä. 

– Myöskään yksittäistapauksiin liittyviä yksityiskohtia, joista voidaan yksilöidä epäilty tai uhri, ei voida vahvistaa. Esitutkintalain näkökulmasta ei ole vaikutusta, onko epäilty itse puhunut asiasta julkisuudessa. Poliisi ei siitä huolimatta saa yksilöidä epäiltyä, poliisi itse muistuttaa.

Virkavalta korostaa sitä, että poliisin toimintaa arvostellaan joissakin tapauksissa tuomalla esiin vain osa yksityiskohdista, eikä julkisuudessa näin ollen ole esillä kaikkia tietoja.

– Poliisi arvioi julkisten ja salaisten tietojen kokonaisuutta ja toimii sen mukaan, poliisi huomauttaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Hah, ympäripyöreätä

Hah, ympäripyöreätä diipadaapaa,sanokaa vaan suoraan, ettette voi sanoa ihonväriä tms. koska olette niin politisoitunut ja rähmällään nykyisen menon tuiskeessa, että pelkäätte vihervasemmiston ulinaa joka alkaa heti, kun ei kantasuomalaiset rötöstelee ja niitä yritetään selvittää.

Vai olisko kyse syyllisten

Vai olisko kyse syyllisten valkopesusta, pelosta että poliisia syytetään rasistiksi. Siis se sama syy miksi mm. englannissa ulkomaalaiset rikollisjengit saa tehdä mitä tykkää kun poliisin ei kehtaa puuttua.

Niin, yleensä saa vaan lukea

Niin, yleensä saa vaan lukea että poliisin vanha tuttu. Kyllähän lehtimiehet kaivaa hyvinkin nopsaan tekijän henkilöllisyyden esiin. Ei aikaakaan nimi, naamakirja ja kaikki muu laajasti tiedossa. Aina voi vedota että rikoksesta tiedottamiselle on erityinen yhteiskunnallinen syy, tai tarve. Ei poliisia tai lehtimiestä kiinnosta miten monessa tapauksessa koko lähipiiri, tekijän tai uhrin, joutuu leimatuksi ja on ahdistavaa lukea juttuja. Joku vuotaa, aina, tiedon. Vaikka kahvirahan toivossa.

Minua kiinnostaa se, että

Minua kiinnostaa se, että miksi poliisi voi kohdella valkoihoisia rasistisesti ja ilmoittaa heistä ihonvärin, puhetyylin ja todennäköisen kansallisuuden, mutta muilla onkin yllättävä suoja. Onko tässä kyse taas tästä "positiivisesta" syrjinnästä? Vaikka on todella vaikea ymmärtää, kuinka syrjintä voi olla positiivista.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat