Atlas Saarikoski

Näpit irti nuorista

Lokakuusta lähtien sosiaalinen media täyttyi #metoo-kampanjan kirjoituksista, kun ihmiset jakoivat kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä. Kertomukset olivat järkyttäviä ja tuttuja. Minä, monen muun lailla, tiesin jo alakouluikäisenä sen, mistä nyt puhuttiin somessa.

Noin kymmenvuotiaana kuljin välitunnilla aidan viereen tallattua polkua kohti lempikiipeilypuutani. Kävellessäni huomasin, että päälleni tippui pisaroita. Sataa, ajattelin ja katsoin ylös. Aidan päällä seisoi mies, joka heilutti sukuelintään ja virtsasi päälleni. Juoksin pois. Myöhemmin hävetti, että olin luullut pisaroita sateeksi.

Parikymmentä vuotta myöhemmin nuorten kokema seksuaalinen häirintä on yhä yleistä: Joka kolmas kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalainen tyttö ja joka kymmenes poika kertoi kouluterveyskyselyssä kokeneensa seksuaalista häirintää vuoden 2017 aikana.

#Metoo-kampanjan myötä alkoi tapahtua.

Marraskuussa opiskelijat toivat julkisuuteen Kallion lukiossa tapahtuneen häirinnän. Vasa Övningsskolan oppilaat kirjoittivat vetoomuksen koulussa tapahtuvaa seksuaalista häirintää vastaan. Tuhannet suomenruotsalaiset naiset nousivat vastustamaan häirintää. Viime perjantaina tuhat esittävän taiteen ammattilaista kirjoitti vetoomuksen seksuaalisen häirinnän loppumiseksi.

Seksuaalista häirintää tapahtuu kaikkialla, myös kouluissa. Niissä se liittyy samoihin epätasa-arvoisiin valtasuhteisiin, jotka vaikuttavat muuallakin yhteiskunnassa.

Yhteiskunnan epätasa-arvo vaikuttaa suoraan siihen, mitä lapset ja nuoret joutuvat kokemaan."

Yhteiskunnan epätasa-arvo vaikuttaa suoraan siihen, mitä lapset ja nuoret joutuvat kokemaan. Yhteiskunnassamme naiseuden, feminiinisyyden ja tyttöyden arvo ei ole tasolla, joka takaisi jokaisen fyysisen koskemattomuuden.

Tasa-arvolaki kieltää häirinnän ja edellyttää, että koulut ja oppilaitokset puuttuvat siihen. Pelkkä kertomusten esiintuominen ja jo tapahtuneeseen häirintään puuttuminen ei kuitenkaan riitä. Seksuaalisen häirinnän loppuminen kytkeytyy kysymykseen tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta sekä jokaisen itsemääräämisoikeudesta.

Vasta kun kaikille on selvää, että tyttöjen, naisten tai ylipäänsä kenenkään keho ei ole toisen käytettävissä, voimme sanoa hyvästit häirinnälle.

Atlas Saarikoski

Kommentit (4)

Kommentit

Viime aikoina paljon

Viime aikoina paljon oikeusjuttuja nuorten alaikäisten tyttöjen hyväksikäytöstä mikä kertoo että monella miehellä viiraa pahasti päässä.Huolestuttaa kyllä myös se että moni näistä tyttöistä jatkaa näitä seksisuhteita ja jopa hakeutuu niihin kunnes psyyke ei kestä, joku valistus puute on edelleen näissä asioissa.

Media kaikkineen jauhaa

Media kaikkineen jauhaa seksiä joka tuutista . Uskon , että kun annetaan ymmärtää seksuaalisuuden olevan vain kehon nautintojen hankkimista , aktin suorittamista eikä siihen sisällytetä enää lainkaan tunteita ollaan menty pahasti metsään . Kun kaikkien muka pitää harrastaa yhdyntöjä iästä melkein riippumatta , halutti tai ei , tunsi kumppaniin vetoa tai ei ei mitenkään voi mennä hyvin . Nuoret saattaa luulla , että kaikkien kanssa pitää panna, että se on yhtä normi kuin pesulla käynti tai hampaitten harjaus . Tytöt suostuu seksiin, miesten kanssa poikien kanssa ja jopa niljakkaiden vanhempien äijien kanssa luullen sen olevan ihan OK . ja pitää sitä ihan arkijuttuna vaikka tuo ihminen /äijä ei juuri muuten kiinnostaisikaan . Saattaa olla monella aktin jälkeen paha mieli ja arvottomuuden tunteita , vaan puhuuko kukaan niistä ? Uskaltaako ja kehtaako puhua ? Kaikesta muusta aktiin liittyvästä meuhkataan lehdissä ja televisiossa ihan estottomasti . Ihmettelemään jää kun joskus joutuu väkisin kuulemaan nuorten naisten juttelevan busseissa ja metroissa kavereiden kanssa julkisestikin edellisen illan akteista mitään häpeämättä . Tv ohjelmissa ja lehdissä julkkisnaiset jopa politiikkojen ystävättäret , kertoo olevansa valmiit ihan kaikkeen ja heti ihan kenen kanssa vain . Tämä antaa ihan väärää viestiä ihmisen sukupuolisuudesta uskon minä . Pojat kaiketi myös ajattelee , että kova panomies pitää olla jo alakoululaisesta lähtien ? Kyseisestä aiheesta tukkiutuu nuoria auttava puhelin kun pojat kysyy aiheeseen liittyvää jotka tuottaa heille kuitenkin isoja ongelmia . Siltikään yhteiskunnan muut toimijat eivät tietääkseni ole katsoneet asiaa niin tärkeäksi että , sukupolisuuteen liittyviä tunteita, onko oltava valmis seksiin vaikka ei oikeastaan halua , aiheeseen liittyviä kysymyksiä käsiteltäisiin jossain lehdessä, televisiossa mediassa ylipäätään . Miten lienee kotien ja koulujen laita ? Puhutaanko siellä siitä , että nuori on arvokas , ainutkertainen eikä itseään ei kannata vain toisen pyyntöä täyttääkseen asettaa alttiiksi mille kokemukselle tahansa . Olen odottanut milloin joku seksuaaliterapeutti tai mielenterveysalan ihminen uskaltaa avata suunsa. Puhuen ja selvittäen , että intiimiin elämään sukupuolisuuteen, seksuaalisuuteen liittyy tunteet ja ne vasta saattaa pahaa jälkeä tehdä vuosikymmeniksi mikäli kokee olleensa vain käytetty mies , nainen tai ihminen josta toinen halusi vain oman nautintonsa ?

Soili Nurminen

Tärkeästä asiasta hyvä juttu.

Tärkeästä asiasta hyvä juttu. Mutta jos tasa-arvoon pyritään viimeperjantain dokkarin tapaan, jossa mm. Rosa Meriläinen esiintyi, en usko, että auttaa. Katsokaapa perjantaidokkari Yleltä, jos jäi näkemättä.

Kiitos kun kirjoitit tästä

Kiitos kun kirjoitit tästä tärkeästä aiheesta. Jatketaan yhdessä eteenpäin.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet