Hyvinvointi

Professori: Mieti itse, mitä työssäsi pitäisi tehdä toisin

NÄKÖKULMA Jari Hakasen mukaan työn imu ei ole vain asiantuntijoiden tai luovan työn tekijöiden etuoikeus.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen haastaa miettimään, mitä kaikkea hyvää työ tuo tullessaan; ei vain työn huonoja puolia.

Työn negatiivisiin puoliin ei voi loputtomasti keskittyä.

On korkea aika nähdä myös toinen puoli, sanoo työuupumusta ja työn imua tutkinut Helsingin yliopiston tutkija-kollegiumin tutkimusjohtaja, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen.

Hakasesta on tärkeää puhua myös työntekijöiden kokemista onnistumisista ja siitä, ettei työ ole vain pakollinen paha, vaan se tuottaa ihmisille positiivisia asioita. Kyse on työn imusta.

Mitä se tarkoittaa?

– Työn imu on sitä, että työ energisoi tekijäänsä – että työ tuntuu mielekkäältä ja ponnistelut ponnistelun arvoisilta.

– Työn imu ilmenee tarmokkuutena ja omistautumisena, se on aktiivinen hyvinvoinnin tila. Se on enemmän kuin että viihtyy töissä. Työn imua kokeva on aktiivinen ja aloitteellinen, Hakanen kuvailee.

Työn imua on Hakasen mukaan mahdollista kokea työssä kuin työssä.

Ilmiö ei ole elitistinen, tai vain asiantuntijoiden tai luovan työn tekijöiden etuoikeus.

Työn imua ei tosin pidä sekoittaa flow-kokemukseen, joka on Hakasen mukaan vähän toisen tyyppinen huippukokemus.

– Flow on hetkellinen huippukokemus, työn imu puolestaan kestävää, ja siksi työn imua kokeva on myös sinnikäs.

Oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeä tiedostaa oman työn merkitys ja mieli.”

Miten työntekijä itse voisi lisätä kokemaansa työn imua?

Olennaista on Hakasen mukaan perussuhtautumistapa ja asenne. Monien työssä on epäkohtia ja pettymyksiä, mutta pitäisi nähdä myös, mikä työssä kannattelee ja palkitsee.

–  Oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeä tiedostaa oman työn merkitys ja mieli, tutkija muistuttaa.

Työntekijän kokemus työn imusta liittyy myös työtä energisoiviin työolosuhteisiin eli esimerkiksi siihen, että hän kokee suhteessa työhönsä itsenäisyyttä.

–  Että hän saa tukea ja apua, palautetta ja arvostusta, sekä näkee työnsä tuloksia, Hakanen listaa.

Työn imuun liittyy myös työn tuunaaminen. Sillä Hakanen tarkoittaa työn omatoimista muokkaamista sellaiseksi, että se vastaa paremmin omia toiveita ja tavoitteita.

– Voi miettiä, mitä uutta omaan työhön voisi tuoda. Olisiko se jokin uusi projekti tai uuden työroolin omaksuminen? Iäkkäämmille tai pitkään samassa työpaikassa olleille mentorointi on fantastinen mahdollisuus. Siitä on hyötyä ja mielekkyyttä molemmille osapuolille, tutkija listaa.

Aina muutoksen ei tarvitse edes olla suuri.

– Työn tuunaaminen voi olla myös palautteen pyytämistä itselle tai sitä, että on erityisen ystävällinen työtovereilleen tai asiakkaille, Hakanen muistuttaa.

Lue myös: Onko suurin ongelma se, etteivät työntekijät uskalla olla omatoimisia?

Oletko tyytyväinen omaan työhösi?

En
57% (245 ääntä)
Kyllä
44% (188 ääntä)
Ääniä yhteensä: 432

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Asiantuntija: "Hankalia ihmisiä ei tarvitse loputtomasti sietää"17.4.2015 05.30
Tutkija: Yhä paremmin koulutetut tekevät yhä vähemmän vaativia töitä16.3.2015 21.00
”Yhä useampi korkeasti koulutettu pettyy työtehtäviinsä”19.11.2012 09.28
V-käyrä koholla? Varo, se näkyy eliniässä15.4.2013 06.10

Kommentit (6)

Kommentit

Mielipiteet varmasti

Mielipiteet varmasti muuttuvat, kunhan Hakanen vielä varttuu ja huomaa, että muut, joille hän aivoituksiaan tarjoilee, eivät olekaan samaan turhaan virkaan nimitettyjä huuhaata höpöttäviä professoreita jotka voivat kehittää työtään miten huvittaa ja nauttia palkasta.

Professori voisi kokeilla

Professori voisi kokeilla tätä asiaa omassa työssään välittömästi esimerkkinä muille. 1. Tekee samoja töitä kuin nyt mutta 1500-2000€/kk palkalla, sitten kirjoittaa miltä tuntuu motivaatio, onko sitä asennetta, miten positiivien palaute vaikuttaa. Miten työn imu ilmenee tarmokkuutena ja omistautumisena, se on aktiivinen hyvinvoinnin tila. Se on enemmän kuin että viihtyy töissä. Työn imua kokeva on aktiivinen ja aloitteellinen. Milloin aloitat kokeilun aluksi 5 vuotis kaudeksi ja teet syvällisiä analyysejä samalla kaikesta onko imua.

Kun hepun tehtävänä on

Kun hepun tehtävänä on miettiä kehittää ja valtio maksaa siitä professorin palkan, on kätevintä käskeä työntekijöitä miettimään puolestaan.

Eiköhän se valtaisa työnimu

Eiköhän se valtaisa työnimu siitä taltu kun tulee kiusatuksi työpaikalla ja esimiehen kanssa menee sukset jatkuvasti ristiin vuosikausia mutta se on varmaan Professori Hakasen mielestä työntekijän oma vika.

Järvenpäässä yritystoimintaa

Järvenpäässä yritystoimintaa harrastava entiseltä nimeltään Metso Paper Oy, jonka uutta nimeä omistaja ei kehtaa julkisuudessa käyttää, vastaa työntekijöiden tarmokkuuteen ja omistautumiseen antamalla potkut takapuoleen. Sellainen työntekijöiden kohtelutapa oli entisellä johdolla, eikä työntekijöiden arvostus ole siitä parantunut. Ihminen työntekijänä ei ole siellä enää tärkeä, mikä näkyy sen yrityksen kannattavuuden heikkoutena. Niin häviää työn imu, kun työntekijöiden ei anneta kokea onnistumista. Työ muuttuu pakolliseksi pahaksi, eikä tuloksia synny.

Vähemmän halutuihin

Vähemmän halutuihin työtehtäviinkin löytyy kyllä tekijöitä, jos tekijöitä haetaan RAHALLA. On täysin turhaa väittää, että eduutet vievät työhalut, kyse on siitä, paljonko työtehtävät aiheuttaa KUSTANNUKSIA tekijöilleen. Esim.hallitusten puheenjohtajia "lahjotaan" ylisuurilla korvauksilla tehtäviin, otetaan sama käytäntö myös alimman palkkaluokan palkkaamiseen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat