Hyvinvointi

Tässäkö työelämän suurin haaste? Työntekijän aktiivisuus on kadonnut tai viety

NÄKÖKULMA Jari Hakasen mukaan käskemällä ihmisiä ei saa tekemään mitään.

Työ ei Jari Hakasen mukaan tunnu pakkopullalta, kun työntekijä tietää, miksi hän työtä tekee ja mitä häneltä odotetaan.

Johanna Erjonsalo

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakasen mukaan yksi suomalaisen työelämän haasteista on työntekijöiden aktivoiminen.

Muutosten pyöreissä monen työntekijän aktiivisuus on kadonnut tai viety. Ohjeet annetaan ylhäältä alas, eikä niitä ole tapana kyseenalaistaa.

– Jokainen voi kuitenkin itse miettiä, mitä voisi omassa työssään tehdä niin, että se olisi itselle kivempaa. Mukavuuden ansaan ei kannata astua, vaan rikkoa rutiineja. Hakea haasteita, sillä ne pitävät meidät virkeinä, Hakanen kannustaa.

Työnantaja mahdollistaa työntekijän kokemuksen työn imusta viestimällä, että työntekijä on tervetullut ja tärkeä. Että jokainen työntekijä on tärkeä osa tulosta. Sellaisessa työpaikassa ihmiset haluavat olla, Hakala muistuttaa.

Jos toinen puolisoista koki työssään työn imua, se tarttui kotona toiseenkin osapuoleen.”

Organisaatio, jossa työntekijöitä kohdellaan huonosti ja epätasa-arvoisesti, ei synnytä työn imua.

– Eiväthän johtajat saa tuhlata muitakaan yrityksen resursseja, mutta työntekijöitä voi joidenkin mielestä kohdella huonosti. Näin ei voi olla, Hakanen kuittaa.

Hakanen muistuttaa myös, että käskemällä ihmisiä ei saa tekemään mitään.

– Avainsana on vastuuttaminen. Kun ihmiselle kerrotaan, mistä hän on vastuussa ja mitä häneltä odotetaan, annetaan työrauha ja vapautta, syntyy työn imua. Johtajien olisi tuettava ja kannustettava työntekijöitä.

Suomessa on Hakasen mukaan hyviä asiajohtajia, mutta ihmisten kohtaamisessa on vielä paljon petrattavaa.

Työntekijöiden ja työyhteisön hyvinvointiin sekä työn imun mahdollistamiseen kannattaisi hänestä panostaa, sillä työn imu, samoin kuin uupumus, tarttuvat.

Hakanen kertoo kiinnostavasta hollantilaistutkimuksesta, jossa todettiin työn imun tarttuvan jopa eri työpaikoissa työskentelevien puolisoiden välillä.

– Jos toinen puolisoista koki työssään työn imua, se tarttui kotona toiseenkin osapuoleen.

Tämä kertoo siitä, että olemme sosiaalisia ja empaattisia olentoja. Mitä läheisempi suhde on, sitä herkemmin tunteet ja asenteet tarttuvat.

Tutkimusten mukaan työn imua kokevat ovat onnellisia myös työelämän ulkopuolella.

– Työn imu tuottaa hyvää muille elämän osa-alueille. Syntyy aito win-win -tilanne, Hakenen tiivistää.

Lue myös: Tällaista on työn imu

Oletko tyytyväinen omaan työhösi?

En
57% (245 ääntä)
Kyllä
44% (188 ääntä)
Ääniä yhteensä: 432

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Asiantuntija: "Hankalia ihmisiä ei tarvitse loputtomasti sietää"17.4.2015 05.30
Tutkija: Yhä paremmin koulutetut tekevät yhä vähemmän vaativia töitä16.3.2015 21.00
”Yhä useampi korkeasti koulutettu pettyy työtehtäviinsä”19.11.2012 09.28
V-käyrä koholla? Varo, se näkyy eliniässä15.4.2013 06.10

Kommentit (37)

Kommentit

Juuri näin, ja onnistumisista

Juuri näin, ja onnistumisista ja ahkeruudesta voisi palkita tai työntekijällä pitäisi olla joku porkkana mikä pitäisi työmotivaation kohdallaan. Itse olen 4 vuotta ollut tuotannon työnjohtajana ja aina kilahtaa sama kuukausiliksa tilille, ja se on aika huono.Olitpa sitten tehnyt perseruvella hommia ja hyvää tulosta. Jos kunnialla hoitaa oman vastuualueen, tulee työtunteja kk 180-260. Ylityöt saa pitää palkallisena vapaana mutta jos pidät niin löydät edestäsi sen vapaapäivän työt. Eli työnantajat voisivat miettiä miten pitää työntekijän motivoituneena. Motivoituneet työntekijät tekee kuitenki sitä parasta tulosta.

Juuri näin, ja onnistumisista

Juuri näin, ja onnistumisista ja ahkeruudesta voisi palkita tai työntekijällä pitäisi olla joku porkkana mikä pitäisi työmotivaation kohdallaan. Itse olen 4 vuotta ollut tuotannon työnjohtajana ja aina kilahtaa sama kuukausiliksa tilille, ja se on aika huono.Olitpa sitten tehnyt perseruvella hommia ja hyvää tulosta. Jos kunnialla hoitaa oman vastuualueen, tulee työtunteja kk 180-260. Ylityöt saa pitää palkallisena vapaana mutta jos pidät niin löydät edestäsi sen vapaapäivän työt. Eli työnantajat voisivat miettiä miten pitää työntekijän motivoituneena. Motivoituneet työntekijät tekee kuitenki sitä parasta tulosta.

Kyllä sen ainakin espoon

Kyllä sen ainakin espoon kaupungin hommissa huomasi että: Älä ajattele, paljon "fiksummat" ajattelee puolestasi kaiken, teet vain työsi, nostat palkan ja painut himaan ja aamulla taas töihin. Tavallaan helppoa mutta huonoina puolina se että työ ei kyllä kehity koskaan paremmaksi ja mikä hauskinta että kun se ei kehity niin tulee se tarve sitten kilpailuttaa (tosin hieno laki vaatii ihanaa) ja ulkoistaa. Rahaa on, sitä on ylen määrin mutta se kuka saa niin ne keillä on parhaat kontaktit ylempiin herroihin että jos yksikkösi pomo on mulkku niin koko yksikkö kärsii siitä sitten.

>Älä ajattele, paljon

>Älä ajattele, paljon "fiksummat" ajattelee puolestasi kaiken, teet vain työsi.. Jep, sama juttu Helsingin kaupungin työpaikoilla. Jopa suuttuvat, jos ehdottaa, miten saman työn saa tehtyä paremmin ja nopeammin, tai säästettyä rahaa. Kun kerroin heille, miten voisivat säästää jopa 40% tulostuskustannuksista, niin katsoivat vihaisina minua varmasti puoli vuotta, yritän muka olla fiksumpi kuin he. Parempi siis olla tyhmä, eikä edes yrittää parantaa mitään.

Kaupungin hommissa kaikkein

Kaupungin hommissa kaikkein tärkeintä on saada kaikki vuotuiset määrärahat käytettyä. Se on prioriteetti numero 1. Mikäli rahaa jostain syystä jäisi käyttämättä tänä vuonna niin sehän tarkoittaisi sitä että kaupunki on saanut käyttöönsä liikaa rahaa. Tämä taas johtaisi automaattisesti siihen että määrärahoja pienennettäisiin ensi vuonna. Tästä syystä jo pelkkä säästämisestä mainitseminen on kaupungin hommissa ehdottomasti kiellettyä. Tähän liittyen...olen sivullisena useinkin pannut merkille sen että kaupungin hommissa ei ole mitenkään epätavallista se että yksi porukasta tekee töitä ja kaksi muuta seisoo vieressä tumput suorana.

En tiedä onko samat kuviot

En tiedä onko samat kuviot edelleen mutta tosiaan, jotta seuraavana vuonna saa saman budjetin niin budjetti pitää käyttää kokonaan, ostetaan vaikka lyijykyniä 2000 eurolla..

Niinhän se"toimii

Niinhän se"toimii"Vantaallakin.Vantin tj.on saanut toiminnallaan monet hyvät työntekijät lähtemään muualle töihin.Ei arvosta muita kuin itseään.Joku"kosultti"voisi tutkia ao.henkilön toimia vuosien varrellta.

"Ohjeet annetaan ylhäältä

"Ohjeet annetaan ylhäältä alas, eikä niitä ole tapana kyseenalaistaa." Pieni korjaus: ei SAA kyseenalaistaa. Ja sitä on suomalainen terveydenhuolto. Yhä tänäkin päivänä.

Terveydenhuolto on todella

Terveydenhuolto on todella vanhakantainen ja jälkeen jäänyt instituutio. Itsekin ajoin yhtä asiaa 2 vuotta ennekuin sain asian menemään perille. Olen myös kokenut täydellisen väsymisen juuri varpaille astumisen vuoksi. Terveydenhoidossa EI saa ajatella. Lääkärit ottaneet ylivallan josta eivät luovu. Potilas on aivan turhake joka on vain riesa. Kollegiaalisuus rehoittaa. Kuuntelemisen taito olematon.

Lopettakaa valitus ja

Lopettakaa valitus ja miettikää, mitä itse voitte asialle tehdä ja tehkää.

Kun vanhemmat pitävät töihin

Kun vanhemmat pitävät töihin menoa itsestään selvyytenä ja elämään kuuluvana se vaikuttaa lapsiinkin. Jos vanhempi kotona vain valittaa lapsen kuullen kuinka inhottavaa on mennä töihin ja miten olisi mieluummin kotona, se periytyy. Lapset jo pienenä oppivat ettei sinne kannata mennä. Siitä syntyy nämä loiset jotka eivät pane tikkua ristiin töihin päästäkseen. Ainoa mitä tekevät on että keksivät syitä annetusta työstä kieltäytymiselle. Sitten ihmetellään sosuaalimenoja ja työttömyyttä. Näitä siellä joukossa on. Toimeentulotuki pitäisi ainakin jossain määrin muuttaa pikaisesti vastikkeelliseksi. Vaikka laitossiivoojiksi julkisia paikkoja siistimään, pelloille tai ihan mihin vain.

Ja kenen syytä se on, että

Ja kenen syytä se on, että vain omaa voittoa tavoittelevat porvarit pitävät köyhien duunareiden työpäivät vasteenmielisinä ja palkat niin pieninä, ettei kukaan täysjärkevä viihdy sellaisilla työpaikoilla? Ehkä kannattaisi katsoa peiliin, miksi työntekijät eivät halua tulla sulle töihin. Jos on pakotettu paiskiman töitä 9€/päivä korvausta vastaan, niin pitäisi olla päästä vialla, että nauttisi siitä!

"Siitä syntyy nämä loiset

"Siitä syntyy nämä loiset jotka eivät pane tikkua ristiin töihin päästäkseen." Loiset? Hehän ovat nimenomaan hyväntekijöitä. He antavat työnteon autuuden ja siitä saatavan palkan epäitsekkäästi niille jotka siitä työnteosta niin helvetisti tykkäävät. Tämä työstä tykkääminen menee jopa niin pitkälle että painetaan jatkuvasti niska limassa ja rahan kiilto silmissä ylitöitä...siitäkin huolimatta että Suomessa on satojatuhansia työttömiä ja työkavereitakin on juuri irtisanottu tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten. Katsokaa työhullut ensin itse peiliin ennenkuin nimittelette ketään loisiksi.

Loinen eli parasiitti on eliö

Loinen eli parasiitti on eliö, joka elää toisen eliön, isäntäeliön, kudoksissa (sisäloiset), iholla, turkissa tai läheisyydessä (ulkoloiset) aiheuttaen isäntälajille vahinkoa. Toisin kuin symbioosissa, loisiminen eli parasitoiminen ei yleensä hyödytä isäntää mitenkään. Loisimisessa on tavallista, ettei loinen ole isännälleen kohtalokas, vaikka joskus haittoja voikin ilmetä. Mikäli organismi tappaa isäntänsä tarkoituksellisesti, sen sanotaan olevan parasitoidi. Loiset ovat useimmiten isäntäänsä pienempiä. Myös loisilla voi olla loisia, jolloin puhutaan hyperparasiiteista eli loisenloisista. Yleensä loiset ovat erikoistuneet tiettyihin isäntäeliöihin eivätkä kykene häiritsemään toisenlaisia isäntäeliöitä tai lisääntymään niiden yhteydessä. Jotkin loiset ovat ihmiselle hyödyksi, kuten biologisessa torjunnassa käytetyt tuhohyönteisten loiset. Myös kasvi- ja sienikunnissa on loisia, esimerkiksi rafflesiat ja tuulenpesäsienet.

Osassa Espoon kaupunkia

Osassa Espoon kaupunkia annetaan ainakin kesätyöpaikat vain päälliköiden ja esimiesten lapsille ja lasten kanssa seurusteleville. Satoja nuoria hakee turhaa paikkoja. Eivätkä "lapset ole edes nuoria alle 25v". Kannattaa selvittää ketkä ovat esimiesten lapsia ja "seurustella" heidän kanssaan, vain se on tie kesätyöpaikkaan.

Porvoossa kesätyöpaikat

Porvoossa kesätyöpaikat jaetaan hyväveliperiaatteella ruotsinkielisille.

Milloinkohan Espoon

Milloinkohan Espoon kaupungille saadaan se tulospalkkaus? Loiset loisivat niin pitkään muuten kuin mahdollista. Tekisitkö itse urakkana töitä ja vielä ylimääräistä jos saman rahan saa istumalla suurimman ajan. Pieni määrä työtä tehdään sitten näyttävästi ja kovaan ääneen että"töitä on!". Tämä on totuus. Vanhemmat rouvat kaupungilla ovat näin toimineet aina.

>Milloinkohan Espoon

>Milloinkohan Espoon kaupungille saadaan se tulospalkkaus? Olisiko se tulospalkkaus, että montako työtöntä saa kyykytettyä? Tai kuinka montaa köyhää yksinhuoltajaäitiä jättää ilman toimeentulotukea? Tai kuin paljon verorahoilla erilaisia huuhaa kursseja työttömille, tyyliin: "Miten pukeudut työhaastatteluun" saat keksittyä omille kollegoille vetäväksi (3500€/kk palkalla). Tai kuinka paljon työttömiä saa pakotettua näille kursseilla, uhkailemalla karenssilla? Tällaistako tulospalkkausta ajattelit?

Toimeentulotuki on

Toimeentulotuki on lakisääteinen, ei voi jättää myöntämättä. Nuo mainitsemasi kurssit ovat valtion järjestämiä. Esim. säästetyistä rahoista suhteessa tuottavuus voisi maksaa, ja asetettujen tulostavoitteide saavuttaisesta / ylittämisestä. Tulospalkkiota voisi antaa hallitukselle ja eduskunnalle jos saavat päivähoidon hinnat lähellekään vastaamaan todellisia kuukausikustannuksia, -1200e kuussa. Näkisivät ihmiset paljonko he verorahoja syövät!

Jos päivänhoito maksaa 1200€

Jos päivänhoito maksaa 1200€/kk, niin mitä järkeä antaa äidin mennä töihin, jos paljon halvemmaksi tulisi jos hän istuisi kotona ja hoitaisi lasta itse?

Ihan vaan tiedoksi,

Ihan vaan tiedoksi, toimeentulotukea kyllä voidaan jättää ja jätetäänkin myöntämättä jatkuvasti.

"Hakanen muistuttaa myös että

"Hakanen muistuttaa myös että käskemällä ihmisiä ei saa tekemään mitään." Tuosta väitteestä olen vahvasti eri mieltä. Edellisessä työpaikassani oli hyvin suuri joukko ihmisiä jotka eivät tehneet yhtään mitään jos joku ei nimenomaisesti käskenyt heitä tekemään. Jopa esimiesasemassa oli näitä ulkoaohjautuvia henkilöitä jotka vaativat käynnistyäkseen aina ns. "potkun perseelle".

Näin on. Itseohjautuvuus ei

Näin on. Itseohjautuvuus ei ole itsestäänselvyys. On ihmisiä jotka kaipaavat johtamista / käskyttämistä, että kaikki sanotaan heille mitä tulee tehdä ja mitä ei. Melkeimpä ilmoittamaan million tulee mennä nukkumaan ja milloin herätä että ehtii ajissa töihin. Näitä riittää. Islam on tällaisille ulkoapäin ohjeutuville sopiva uskonto. Muiden mielipiteet kiinostaa ja hyväksyntää haetaan. Niellä oikea / väärä- käsitteet yt vakka toorasta tai toisten suusta. Tällaiset asenteet periytyy ja nämä ihmiset tulisikin steriloida mahdollisimman kiireellisesti.

Olen tyytyväinen työhöni olen

Olen tyytyväinen työhöni olen taksikuskia ja saan yhden kyydin peri tunti tai kaksi ja se tietää provikapalkalla niin huonot tulot että sossu maksaa loput.Ei rasitu työnmäärästä ja yhteiskunta auttaa se on tuottavuuden huippua Suomessa kuin kaikilla pitää olla oma taksi vaikka ei käytä sitä.Suomi on hyvä esimerkki tuottavuuden puutteesta kuin ostarit täynnä pizzapaikkoja ravintoiloita parturikampaamoita joka nurkassa ja yksikään ei tuota tulosta.Markkinatalous Suomessa on suuri vitsi ja sossu korvaa kaiken yrittämisen loppukädessä.

ai että vaihteeksi

ai että vaihteeksi taksikuskia.

Kuntien ja- valtion töihin

Kuntien ja- valtion töihin hakeutuu väkeä joilla on vähän intoa tehdä työtä , lomat ja pitkät vapaat, harrastukset on pääasia,ja sos. tuet ja kaikenlaatuiset mm.vuora-ja asumistuet-avustukset on tuttuja?

taitaa olla tuttu työpaikka

taitaa olla tuttu työpaikka

Suomen duunarit on

Suomen duunarit on kahvipöytäkyräilijöitä. Ja pomot ovat itseensä ottavia pikkusieluja. Jos kritisoit auktoriteettia niin olet huono alainen. Suomen yrityksissä johtaminen on surkeaa. Riittää kun pistää väkeä pihalle niin on ansainnut miljoonaoptiot. Näin on.

Kyllä väen vähentäminen

Kyllä väen vähentäminen saattaa hyvinkin olla yksi tulospalkkauksen "mittari" monia muitakin on siinä rinnalla!Jos osaa ja on ahkera +aikaansaava niin paikkansa säilyttää varmemmin , tulevaisuudessa varmemmin .Kunnan- ja valtion töissä on varmemapaa jos/ kun on pääosin työpaikalla ajallaan, tulokset on sitten aivan eri juttu?

Vantaan sosteri aktivoi

Vantaan sosteri aktivoi kahvin juontii..mitä herran ensin narrit perässä.. Muistamme myyrinkodin fyssarin liian aktiivisen työnteon , joka toi fudut..Laittomalla irtisanomisena..Mieti kaksi kertaa vantaan sosteeriin menemistä töihin ,,kannattaa miettiä ja kuulostella..jos et halua kokea ikäviä yllätyksiä kuten fyssari,,mustamaalaamista perättömien juttujen levittämistä. tätä on vantaan sosteri

"Jos osaa ja on ahkera

"Jos osaa ja on ahkera +aikaansaava niin paikkansa säilyttää varmemmin" Myytti, joka todistettiin vääräksi jo 90-luvulla. Jos olet pomon tai omistajan kaveri, säilytät paikkasi varmimmin. Ahkeruus ja aikaansaavuus kun voi tehdä pomon kaverin kateelliseksi ja urasi onkin sitten siinä.

Espoon kaupingilla on

Espoon kaupingilla on melkoinen sikariporras. Huolestuttavaa kun tulevaisuudessa tarvittaisiin enemmän rahaa esim terveydenhuoltoon. Espoo on maailman mittakaavassa pieni kaupunki mutta iso palkkainen kaupunginjohtaja, useita apulaiskaupunginjohtajia. Virastoista löytyy vielä läjä erilaisia päälliköitä. Raskas organisation. Jostain syystä suurin vastustus yhdistää Pk seudun kaupungit tulee juuri tuolta. Siinähän saattaa mennä vielä hyvät mökkiedutkin :).

Helsingissäkin

Helsingissäkin terveydenhuollon väkeä vähennetään koko ajan Pajusen hurratessa onnistuneille säästöille.

Ottakaa Vantaan sosterin

Ottakaa Vantaan sosterin malli Työntekijät Ulkomaailta , helppo kusettaa työsopimusasioissa.. Muistamme Myyrinkodin fyssarin kotimaisen version ..Jota ei mielyttänyt kusetus neljänvuoden jälkeen.Alkoi kysellä vakinaistamista , kun työsuhdetta ketjutettiin laittomasti..Ja siitä Vantaan sosterin porvari ei pitänyt kävivät poliitisin perustein päälle 4.10.2012..Demari valtuutetun sukulainen , kun oli.. Oli siihen saakka saanut olla rauhassa..

Suomi alkaa vähitellen

Suomi alkaa vähitellen muistuttaa Venäjää. Tämä on saatu aikaan amerikkalaisella talouspolitiikalla ja kautta kansankerrosten levinneellä velttoudella ja ahneudella. Kaiken kruunaa ylimmällä tasolla siunattu muutos kohti epäoikeudenmukaista tulonjakoa, joka suojelee suuria kansainvälisiä omaisuusmassoja, mutta toisaalta ei kannusta ahkeruuteen, yrittämiseen ja oma-aloitteisuuteen.

Kuin piti jopa polvillaan

Kuin piti jopa polvillaan pyytää että joku tekisi työnsä niin siihen loppui työvoiman käyttö ovat nyt toivotulla lomalla ehkä jopa ikuisesti.Käytän vaan toisia yrittäjiä kuin jotain apua tarvitsen ja asenne on heillä kohdallaan.

Maksa palkkaa, niin ei

Maksa palkkaa, niin ei tarvitse pyytää polvillaan, ilmaiseksi on turhaa odottaa, että joku tekee puolestasi työt.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat