Hyvinvointi

Onko unohtelu merkki stressistä vai muistisairaudesta?

HYVINVOINTI Uudessa sarjassa asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin.

Hetkinen, minne minä olinkaan menossa? Unohtelu on tuttua kaikille, mutta missä vaiheessa asiasta kannattaa huolestua? Tämän viikon kysymyksessä pohditaan muistia.

Armi Suojanen

Olen 50-vuotias ja epäilen, että muistini on heikentynyt – unohtelen välillä ihan yksinkertaisia asioita. Onko kyseessä työstressi vai merkki orastavasta muistisairaudesta?

1. Muisti voi heiketä monista eri syistä.Työikäisellä vain harvoin on kyse mistään vakavasta. Stressin lisäksi muun muassa univaikeudet, ihmissuhdeongelmat tai muu raskas elämäntilanne, runsas alkoholinkäyttö, jotkin sairaudet ja lääkkeet vaikuttavat muistiin. Kun unohteluun kiinnittää huomiota, arkisetkin unohdukset saavat herkästi turhan suuret mittasuhteet.

Kun unohteluun kiinnittää huomiota, arkisetkin unohdukset saavat herkästi turhan suuret mittasuhteet.”

2. Tilannetta ei kannata pohtia yksin. Kun muisti arveluttaa, käänny työterveyden puoleen. Suurin osa työikäisten muistiongelmien syistä on ohimeneviä ja hoidettavia. Syyhyn on kuitenkin aina parasta tarttua mahdollisimman varhain, jotta hoitotulokset ovat hyviä.

3. Jos kyseessä on etenevä muistisairaus, kuten Alzheimerin tauti, siihenkin on tarjolla hoitoa, tukea ja kuntoutusta. Mitä varhaisemmassa vaiheessa sairaus todetaan, sitä paremmin lääkehoito tepsii ja elämänsä saa järjestettyä omannäköiseksi sairaudesta huolimatta.

Kysymykseen vastasi asiantuntija Heidi Härmä Muistiiitto ry:stä.

Lue lisää:

http://www.muistiliitto.fi/fi/muisti-ja-muistisairaudet/muistihairiot-ja-sairaudet/

http://www.pienipaatospaivassa.fi/faktat/?cat=8

Mitä haluaisit kysyä?

Mitä haluaisit kysyä terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisilta?

Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen [email protected]

Laita viestin otsikoksi Kysymys terveydestä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Hipsteri vai tosiäijä? Tee testi29.4.2015 08.00
Missä vaiheessa lapsen ylipainosta pitäisi olla huolissaan? – Asiantuntija vastaa29.4.2015 06.00
V-käyrä koholla? Varo, se näkyy eliniässä15.4.2013 06.10
Asiantuntija: "Hankalia ihmisiä ei tarvitse loputtomasti sietää"17.4.2015 05.30
Tutkija: Arki on kiireisintä pienituloisissa perheissä30.4.2015 06.00
Tutkija: Suurin harhakuvitelma on, että äitiydessä voisi onnistua täydellisesti3.5.2015 19.00

Kommentit (5)

Kommentit

Oma stressi on tuhatta ja

Oma stressi on tuhatta ja sataa ja unohtelu arkipäivää niin vaikea itse päätellä että mistä johtuu.

Pitäisi varmaan hiljentää,

Pitäisi varmaan hiljentää, levätä kunnolla. Toinen juttu on ravinnon, mineraalien riittävä saanti. Aivot ovat suureksi osaksi rasvaa ja myös rasvoja tarvitaan. Niitä ei saa kevyttuotteista ja prosessoidusta ruuasta. Vahvasti prosessoitu suomalainen maito on suurin yksittäinen syypää suomalaisten sairasteluun. Se, sokeri, prosessoidut margariinit ja viljan gluteeni pitävät monilla yllä matala-asteista tulehdusta kehossa. Tietoa kyllä löytyy jo, muttei virallisilta terveys- ja maatalouspolitiikkaa noudattavilta sivuilta. Kokeile itse.

Ihmetyttää varsinkin

Ihmetyttää varsinkin lähipiirissäni olevien nuorten aikuisten jatkuva tavaroiden unohtelu ja yleinen sekavuus. Aina kun lähtevät niin jotain unohtuu tai muuten hölmöilevät, vaikka vaikuttavat olevan ihan selvin päin. Elämänrytmi, huonot ravintotottumukset sekä totaalinen liikunnan puute lienevät syynä vellovaan olotilaan jota on vaikea hallita. Jos edes muutaman viikon nukkuisivat "normaalisti", jättäisivät dokaamisen, söisivät terveellisesti ja liikkuisivat, saattaisi muistikin alkaa toimia ja elämä olisi muutenkin hallinnassa.

Unohdan huolet, muistan vain

Unohdan huolet, muistan vain puolet. Siinä terveen ihmisen, parisuhteen ja onnellisuuden salaisuus. Kannattaa muistaa myös E Secret du Bonheur.

Pahoinpitely aiheuttaa myös

Pahoinpitely aiheuttaa myös muistin heikkenemisen.Kun päähän lyödään ,niin oireet voi vielä vuosienkin päästä vasta ilmetä. Alzheimerin tauti on muistisairaus,ja kovin on vaikea sairaus ,ei mitään parannuskeinoa.Lääke ehkä vähän viivyttää,mutta ei paranna koskaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat