Hyvinvointi

Asiantuntija: "Hankalia ihmisiä ei tarvitse loputtomasti sietää"

NÄKÖKULMA Vesa Nevalaisen mukaan hankalista tyypeistä on oikeasti harmia esimerkiksi töissä. Siksi hankaluuteen on uskallettava puuttua. Juttu on julkaistu alunperin huhtikuussa 2015 osana Kysy asiantuntijalta -sarjaa.

Kaikkien ei tarvitse olla samasta muotista. Silti erityisesti työelämässä työkavereilta on oikeus odottaa asiallista käytöstä.

Johanna Erjonsalo

Millainen ihminen on hankala? Sellainen, jolla on mitä tahansa ominaisuutta liiallisen paljon, Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikkönä työskentelevä psykologi Vesa Nevalainen sanoo.

– Ominaisuus, josta tulee hallitseva ja joka menee kaikkien rajojen yli, alkaa haitata omaa ja läheisten elämää. Esimerkiksi huolellinen pitää olla, mutta liiallisuuksiin asti huolellinen on jo hankala eli perfektionisti.

Nevalainen on julkaissut vasta aiheesta jopa kokonaisen kirjan.

Siinä hän ja kollegansa Satu Kaski kertovat, miksi ihmisistä tulee hankalia itselle tai toisille, ja millaisia hankalat ihmiset ovat työpaikoilla, kotona ja ystävinä.

Nevalaisen ja Kasken mukaan hankalia ihmisiä ovat perfektionistit, marttyyrit, joka paikan höylät, jumittajat, hötkyilijät, yltiöpositiiviset, negatiiviset, laiskat, joo joo -tyypit, itsekeskeiset, manipuloijat, sooloilijat, besserwisserit, herkkänahkaiset, riidankylväjät, drama queenit ja taistelijat.

– Hankalassa ihmisessä voi toki yhdistyä useampikin tyyppi. Yleisin on ehkä kahden ominaisuuden kombinaatio, Nevalainen sanoo.

Sen verran hankala on oltava, että osaa pitää puolensa, eikä jää toisten jalkoihin.”

Mutta onko oikeasti väliä, onko ihminen hankala vai ei?

On, sanoo Nevalainen. Hänen mukaansa hankala tyyppi hidastaa ja hankaloittaa käytännön tilanteita. Asiat eivät etene.

Esimerkiksi työelämässä tämä voi olla tuhoisaa.

Siksi hankaluuteen on puututtava, vaikka se olisi vaikeaa.

– Tilanne muuttuu kestämättömäksi, tulemme itse hulluiksi, jos emme puutu asiaan. Plus että esimerkiksi työyhteisössä asioita vain pitää saada tehdyksi.

Usein hankala itse ei tiedosta olevansa hankala. Pikemminkin hän ajattelee olevansa hyvinkin hyödyllinen ja olevansa hyvällä asialla, Nevalainen sanoo.

Siksi hankalaa tyyppiä voi yrittää myös auttaa.

– Yleensä hankaluus on kehittynyt pitkän ajan kuluessa, joten auttaminenkin vaatii aikaa, Nevalainen muistuttaa.

– Auttamisen voi aloittaa nostamalla asian esiin esimerkiksi kysymällä ”oletko muuten huomannut, että käyttäydyt näin”, hän neuvoo.

– Sen jälkeen erilaisia auttavia keinoja on kokeiltava ja sovellettava, sillä yhtä kaikille sopivaa sapluunaa ei ole olemassa.

Läpensä negatiivinen asia hankaluus ei Nevalaisen mielestä kuitenkaan ole.

– Jos ei ole yhtään hankala, on tylsä, nauraa Nevalainen ja tarkentaa että sen verran hankala on oltava, että osaa pitää puolensa, eikä jää toisten jalkoihin.

Vesa Nevalainen tähdentää, että hankala tyyppi ei tarkoita samaa kuin narsisti, vaikka termiä kuulee nykyisin viljeltävän tiuhaan.

–  Narsismi on diagnoosi, diagnostinen asia.

– Vaikka narsisti-nimitystä käytetään lyömäaseena esimerkiksi huoltajuuskiistoissa ja ex-puolisoiden välillä, ei narsistien määrä ole kasvanut vaikka termin käyttö on lisääntynyt. Kirjamme esittelemistä hankalista tyypeistä ei löydy puhdasta narsistia, hän sanoo.

Käsi sydämellä: Oletko hankala ihminen?

en
53% (316 ääntä)
kyllä
47% (278 ääntä)
Ääniä yhteensä: 594

Vesa Nevalainen

Helsingin kaupungin oppilashuollon päällikkö.

Kirjoittanut Ikävät ihmiset -kirjan lisäksi Satu Kasken kanssa teokset Pessimisti ei pety ja Oy Ihminen Ab.

Bloggaa psykologiliiton sivuilla 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Psykiatri: Narsismi-syytöksistä tuli lyömäase16.4.2015 19.15
Tutkija: Yhä paremmin koulutetut tekevät yhä vähemmän vaativia töitä16.3.2015 21.00
Tutkija: Lasta ei kannata yrittää suojella pettymyksiltä3.3.2015 19.30
V-käyrä koholla? Varo, se näkyy eliniässä15.4.2013 06.10
Professori: Täydellisyyden tavoittelussa on menty liian pitkälle15.4.2013 19.31
Tutkija: Äänestämättä jättävä jättäytyy muiden armoille19.3.2015 21.11

Kommentit (31)

Kommentit

Millainen on helppo ja

Millainen on helppo ja siedettävä ihminen?

ja pitääkö helppoa ja

ja pitääkö helppoa ja siedettävää ihmistä kestää ja sietää loputtomiin vai pitääkö häneen suhtautua kriittisesti?

"Valittajat. Kun on niin

"Valittajat. Kun on niin kiire, kun on niin vaikeaa, kun sitä ja kun tätä. Mutta ei koskaan omaa syytä. Tehkää jotain!!!" Hienoa sarkasmia :)

Jos joku joskus jotain, mutta

Jos joku joskus jotain, mutta kun ei kukaan koskaan mitään, koska kaikki aina vaan....

Kaikkien kantasuomalaisten

Kaikkien kantasuomalaisten elämän kurjisti kuitenkin hallitukset aina 90 -luvun lamasta lähtien. Nyt ollaan sorakuopan reunalla ja vain persuja äänestäen voidaan vielä nousta.

Pitää alistua kaikkeen

Pitää alistua kaikkeen paskaan niin silloin on hyvä ihminen.

Onneksi vain muut ihmiset

Onneksi vain muut ihmiset ovat hankalia.

Niin ei tietenkään tarvitse -

Niin ei tietenkään tarvitse - PAITSI kun henkilön uskonto ja väri on oikea.Silloin pitää loputtomasti ryömiä herrakansalaisen edessä.

Ole hankala muille, niin kuin

Ole hankala muille, niin kuin hekin ovat hankalia niille jotka ovat toista vastaan hankalia.

Mitäs ton "spontaanin top 10"

Mitäs ton "spontaanin top 10" -listan ulkopuolelle jää? Väittäisin, että joka ikisestä ihmisestä löytyy pala näistä jokaisesta tai ainakin joistakin. Mitään täydellisyyttä ei ole olemassakaan. Tästä arkipsykologit saavat hyvää ainesta nimitellä muita ties miksi. Jokainen voisi kuitenkin ensin vilasta sinne peiliin... Mielummin hankala, kuin totaalinyhvö!

Alkoholistien lapsista tulee

Alkoholistien lapsista tulee valitettavan usein kontrollifriikkejä aikuisia. Tiedättehän sen tyypin joka jatkuvasti skannaa ympäristöään että mitä kaikkia asioita ihmiset tekevät eri tavalla kuin Hän itse...eli siis väärin. Siitähän pitää tietenkin aina muistaa myös informoida näitä tumpeloita koska Hän on saanut kunnian olla ainoa elossaoleva ihminen maailmassa joka tietää miten ne asiat kuuluu tehdä oikealla tavalla. Nämä ihmiset yrittävät muita kontrolloimalla lääkitä lapsena kokemaansa turvattomuudentunnetta. Kontrollointi antaa heille vahvan tunteen siitä että maailmaa voi hallita...vaikka hintana onkin se että heitä usein pidetään täysin sietämättöminä ihmisinä.

kyllä toi nevalainen on

kyllä toi nevalainen on hankala tyyppi hän yrittää saada kaikki ihmiset hänen mielipiteen mukaan ja on niin oikeassa suikin kaikista pahinta on jos joku psykologi alkaa muokkaa ihmistä tämän käsityksen mukaan

#11: Valittajista valittajat.

#11: Valittajista valittajat.

Valittajista valittajat ovat

Valittajista valittajat ovat yleensä niitä alkuperäisiä valituksen aiheita.

Nuo kallonkutistajat

Nuo kallonkutistajat yrittävät karsinoida ihmisiä. Kun ihminen on yksinkertainen, se pitää itseään fiksumpia hankalina. Pitäkööt. Äänestämättä jättävä ei jättäydy muiden armoille. Muiden armoilla ovat ne, jotka eivät tohdi sanoa mielipidettään, ja jotka ovat aina samaa mieltä muiden kanssa. Jos joku onkin erimieltä, muiden armoilla olevan käsityksen mielestä se on hankala tyyppi. Hankalaksi tyypiksi leimattua sanotaan yhteistyökyvyttömäksi. Sellainen on yksinkertaisen ihmisen käsitys itseään fiksummista.

Nevalainen ja Kaski ovat itse

Nevalainen ja Kaski ovat itse hankalia ihmisiä ja eivät näköjään siedä sitä tosiasiaa että ihmiset ovat erilaisia.kannattais katsella ko. henkilöiden peiliin oisko siellä jotain vialla.

Miten niistä valehtelivista

Miten niistä valehtelivista ja hankalista virkamiehistä päästään eroon? Kummasti vaan ne edelleen saa nauttia edustaan. EsM. Toisen omaisuuden anastaminen on rikos. Jos siihen syylistyy virkamies ,se luokitellaan ei tahaliseksi teoksi.

Se on mukava kuulla, ettei

Se on mukava kuulla, ettei Narsistien määrä ole lisääntynyt. On se sitten faktaa tai fiktiota, pohtikoon sitä kukin ajatteleva ihminen mielessään , sillä sen sairaalloista esiintuloa helpottavana, sekä ruokkivana toimintana häiriökäyttäytymisen lisäksi tänä päivänä oleva kasvottomuus varsinkin verkosssa tekee riskialttiista helposti sairaan. Näille täällä itsetuntonsa huipulla oleville riittää kyllä kaikellaista kerhoa ja ryhmää, jonka tarkoituksena ei ole tietekään muu, kuin muiden elämien tai jopa yheiskunnllisten toimintojenkin paskaksi laittaminen muun järjellisen toiminnan puuttuessa heidän elämästä, ajatusmaailmoineen. Eli ei kauheasti mitään asiaa, pientä pohdintaa vaan, jatketaan...

Korkeimman hallinto-oikeden

Korkeimman hallinto-oikeden päätöksen kukaan ei voi olla hankala yksin. Artjärven kunta kunnanjohtajan erottamisasia.

Narsisti ihminen saa riidan

Narsisti ihminen saa riidan aikaan yksinkin. Toisella osapuolella ei tarvitse olla riitaan mitään osuutta. Jos toinen osapuoli ryhtyy puolustautumaan, narsisti ihminen saa siitä vain lisää riidan aihetta. Narsisti ihminen haluaa nujertaa toisen ihmisen, jos toinen hänen mielestään on ärsyttävä. Narsisti ihminen voi jopa keksiä valheen, että toinen ihminen kiusaa häntä. Narsistin päässä sellainen valhe muodostuu todeksi ja hänen elämäänsä hallitsevaksi.

Olin koulussa opena ja siellä

Olin koulussa opena ja siellä oli yksi oikeamätämuna, ja siitä pääsin eroon kun lähdin muualle töihin. Nyt saanut lopputilin ja muut sanoivat, että tilanne on nyt todella hyvä, takaisin ei tarvii enää mennä kun olen nyt eläkkeellä

Komppaan useita kommentteja.

Komppaan useita kommentteja. Erityiseti ettei hankala ole kukaan yksin. Kaikki on vastavuoroisuutta. Työpaikoilla esiintyy kaikenlaista hivuttamista, selän takana negatiivisten asioiden puhumista, juorujen levittämistä, kyttäystä. Henkilö on voinut usean vuoden ajan kokea ikävää kohtelua. Jos työyhteisöön on pesiytynyt "hovi" ja heihin kuuluvien toimia kritisoidaan tai nostetaan päivänvaloon, asian esille nostajasta tehdään syntipukki; häntä syyllistetään, väitetään "hankalaksi" tyypiksi. Alkaa, eristäminen, eri asteiset kyttäykset, valheelliset syytökset, savustamiseen viittaavat toimet. Seläntakana puhuminen, ei-totuuksien ja negatiivisten asioiden levittäminen toiseta on pahempaa kuin suoran palautteen antaminen. Eikö ole parempi puhua hiertävä asia suoraan ao henkilölle. Negatiivisuus, kyttäys, pelokkuus ja kyräily myrkyttää työyhteisön ilmapiiriä.Ne, jotka aistivat asioita, kärsivät tällaisesta ilmapiiristä. Osa uupuu, osa ärtyy, joidenkin käytös muuttuu torjuvaksi tallaista hovia kohtaan. Vanha sanonta "niin metsä vastaa kuin sinne huutaa" pätee vieläkin. Kyräily, kyttäys ja juoruilu nakertaa ilmapiiriä pahemmin kuin suoran mielipiteen ilmaisu. On hyvä muistaa, että kolikolla on aina kaksi puolta; musta ja valkoinen.

On myös työyhteisöjä joissa

On myös työyhteisöjä joissa on hyvin yhteen hitsautunut ja hyvähenkinen porukka. Se ei ole mikään "hovi" eikä edes pahantahtoinen. Jos firmaan otetaan uusi työntekijä hänen on erittäin vaikeata päästä sisään koska kaikki vakiintuneet roolit murtuisivat. Sama ilmiö toistuu myös kaikissa vakiintuneissa ryhmissä, vaikkapa AA:ssa,eläkejärjestössä tai aatteellisessa yhdistyksessä. Tulijan on syytä olla tarkkana ja valita "puolensa" päästäkseen alkuun. Aluksihan häntä kosiskelevat kaikki klikit.

Minä valitan siitä, että

Minä valitan siitä, että kirjoitettiin "LÄPENSÄ negatiivinen", kun oikein olisi "läpeensä negatiivinen" - heh!

Koulukiusaajista tulee

Koulukiusaajista tulee aikuisena työpaikkakiusaajia. Osa laventaa "osaamistaan" ja heistä tulee yhdistyskiusaajia. Nämä kaikki aiheuttavat tavatonta tuotantopanoksen alenemista (koulu, työpaikka, yhdistykset) sekä inhimillistä kärsimystä, pahimmillaan tuhoten ihmisen elämän (itsemurha, psykologinen vammautuminen). Miksi meidän pitäisi sietää näitä vahingontekijöitä?

Markku maanvaiva hankaloittaa

Markku maanvaiva hankaloittaa meidän talon elämää.

Minua harmittaa kun kun "olin

Minua harmittaa kun kun "olin liian kiltti" pitkän työurani aikana!

Eikö koulutetuilla

Eikö koulutetuilla henkilöillä ole oikeaa työtä, kun pitää jatkuvasti suoltaa kaikenmaailman mollausoppaita? Nämähän ruokkivat juuri toisten alistajia ja toisia polkevia ihmisiä. Ilmeisesti ko. syyttelykulttuurin tarkoitus onkin rahankeräämisen lisäksi juuri tuo. Jos ei ole narsisti, on sitten vaikka hankala - ja mitähän shit seuraavaksi keksittäisiinkään.

Olen samaa mieltä.

Olen samaa mieltä. Tämäntyyppistä kiusaamista esiintyy mm perheissä, kouluissa, työ-, työllistämis- ja työttömyyselämässä jne. Kun useampi henkilö jonkun ääneen tai ääneti ajattelun tai ajattelemattomuuden inspiroimana alkaa ajatella jostakusta kielteisesti tai muuten manipuloivasti, henkilö voi itsekin alkaa uskoa siihen. Näin voi syntyä uusia sairauksia, oppimis- ja sopeutumisvaikeuksia jne. - Talouspuolella mm poliitikot ovat muuttaneet mielikuvan vanhoista viisaista hallitsevaa ikäluokkaa häiritseväksi tyhmäksi kestävyysvajeeksi, ja kun ihmiset ovat alkaneet uskoa tähän, vanhusten kohtelu on usein rikollisen huonoa ja kallista. Ns myönteinen ajattelu ei aina auta, jos olisi pakko nauraa muiden vitseille tai olla "itsenäinen" ja käyttää tietyn merkkisiä vaatteita.

Mind reading is possible siis

Mind reading is possible siis. on näppärä- , niin totta- , niin sairas kirjoitus. että oksat pois. Maailma on nykyään valintoja täynnä

Kirjoitusta lukiessani nousi

Kirjoitusta lukiessani nousi mieleen meneillään olevat hallitusneuvottelut. Pisti hymyilyttämään.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat