Vaalit

Tutkija: Äänestämättä jättävä jättäytyy muiden armoille

NÄKÖKULMA Tutkija ei usko, että akateemiset työttömät jättäisivät vaaleissa äänestämättä. Mutta heikoimmassa asemassa olevat voivat sen tehdä.

Usein äänestämättömyyttä perustellaan myös sillä, että politiikka ei kiinnosta. Mutta kun politiikkaa konkretisoidaan – vaikkapa kysymyksiin siitä, kulkevatko bussit tai voiko oma lapsi vaihtaa koulutuspaikkaa – on jo vaikeampi sanoa, että ei kiinnosta, Johannes Koponen uskoo.

Else Kyhälä

Suomessa on lähes 47 000 korkeasti koulutettua työtöntä. Suurin yksittäinen ammattiryhmä ovat insinöörit ja diplomi-insinöörit, joita on työttömänä tällä hetkellä noin 10 000. Ratkaisevatko he vaalit – jos jättävät äänestämättä?

Demos Helsingin tutkija Johannes Koposen mukaan tarkkaa lukua siitä, kuinka suuri osa akateemisista työttömistä kuuluu nukkuvien puolueeseen eli kansalaisiin, jotka eivät äänestä vaaleissa, ei ole.

Intuitiivisesti Koponen kuitenkin uskoo, että akateemiset työttömät äänestänevät hieman ahkerammin kuin vähemmän koulutetut.

Intuitiota tukee fakta, että yhteiskuntaluokka eli koulutus- ja tulotaso korreloivat jossain määrin äänestämiskäyttäytymistä.

Tutkijan mielestä tämä on itse asiaa vaalien suurin tragedia, vuodesta toiseen: juuri he, joiden pitäisi saada äänensä kuuluviin, jättävät äänestämättä ja ovat hiljaa.

– Tämä on ehkä hieman banaali vastaus, mutta nukkuvat kieltäytyvät vaikuttamasta yhteiskuntaan. Jättäytymällä päätöksenteon ulkopuolelle he jättäytyvät muiden armoille.

Jos haluaa että ehdokas on kaikesta samaa mieltä, täytyy sellaiseksi asettua itse.”

Äänestämättömyyden taustalla on monia syitä. Sopivaa ehdokasta ei löydy, politiikka ei kiinnosta, uskoa vaalien kautta vaikuttamiseen ei ole, äänestyspäivänä laiskottaa.

Ellei omia mielipiteitä vastaavaa puoluetta tai ehdokasta tunnu löytyvän, kehottaa Koponen muistamaan, ettei maailmasta ylipäätään löydy kaikesta tismalleen samoin ajattelevaa ihmistä.

– Jos haluaa, että ehdokas on kaikesta samaa mieltä, täytyy sellaiseksi asettua itse, Koponen hymyilee.

Usein äänestämättömyyttä perustellaan myös sillä, että politiikka ei kiinnosta.

Mutta kun politiikkaa konkretisoidaan – vaikkapa kysymyksiin siitä, kulkevatko bussit tai voiko oma lapsi vaihtaa koulutuspaikkaa – on jo vaikeampi sanoa, että ei kiinnosta, hän muistuttaa.

Sopivaa puoluetta ja ehdokasta miettiessä Koponen ehdottaa ottamaan käyttöön suuremmat linjat, ajattelemaan pidemmälle.

Hän vertaa asiaa valtamerilaivan ohjaamiseen.

– Puoluetta valitessa voi miettiä, mikä niistä eniten kääntäisi laivaa siihen suuntaan, johon itse mielii. Sopiva ehdokas taas löytyy, kun miettii kuka voisi kääntää puoluetta siihen suuntaan, mihin itse toivoo.

Yleisellä tasolla kerran neljässä vuodessa järjestettävissä eduskuntavaaleissa äänestäminen ei ole ainoa tapa vaikuttaa asioihin. Koponen muistuttaa, että vaikutamme yhteiskunnan päätöksiin jokapäiväisten valintojemme kautta. Äänestämme tavallaan jatkuvasti.

– Se, että ei äänestä vaaleissa, on minusta typerää. Aikaa siihen kuluu korkeintaan 15 minuuttia, mutta sitä kautta pääsemme vaikuttamaan keinoihin, joilla muutokset yhteiskunnassa toteutetaan.

Aiotko äänestää?

Kyllä
70% (232 ääntä)
En
30% (100 ääntä)
Ääniä yhteensä: 332

Kuka?

Johannes Koponen

Palkittu, laaja-alainen innovaattori ja muutoksentekijä.

Ydinosaamista strateginen tulevaisuudentutkimus ja liiketoimintamallien kehittäminen.

Koulutukseltaan diplomi-insinööri Aalto-yliopistosta.

Valmisteilla väitöskirja Helsingin yliopiston viestinnän laitokselle.

Opettaa tulevaisuudentutkimusta Aalto-yliopistossa ja Avoimessa yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tutkijat: Vaaleja ei ratkaista tänä vuonnakaan Twitterissä6.1.2015 23.00
Tutkija: Yhä paremmin koulutetut tekevät yhä vähemmän vaativia töitä16.3.2015 21.00

Kommentit (68)

Kommentit

Ei äänestämisellä ole mitään

Ei äänestämisellä ole mitään merkitystä. Kohta taas nähdään, että entinen meno jatkuu. Uusi hallitus ottaa 5 miljardia velkaa, kun ei ole mitään muutakaan ratkaisua keksinyt. Jo Adenauer sanoi: Jos vaaleilla olisi merkitystä, ne olisi lailla kielletty.

Äänestämällä hyväksyt

Äänestämällä hyväksyt nykymenon ja kähminnän jatkumisen! Älä äänestä ja anna äänesi todelliselle muutokselle!

On vain yksi todellinen

On vain yksi todellinen vaihtoehto muutoksen puolesta, Perussuomalaiset. Kaikki muut puolueet eduskunnassa ovat jo näyttäneet, että suuntana konkurssi, tavoitteena maan alasajo.

Äänestä, äänestä oikein,

Äänestä, äänestä oikein, ettet joudu matkustamaan siperiaan !

Samanlaisia valehtelevia

Samanlaisia valehtelevia perkeitä ne on kaikki puolueet ehdokkaineen, joten en enää ikinä äänestä

Surkimus. Luuletko että ne

Surkimus. Luuletko että ne ääntäsi kaipaisivatkaan. Jättämällä äänestämättä ne harvat rehelliset ehdokkaat torpataan ja valehtelevat perkeleet varmimmin pysyvät päättämässä ja vaikuttavat elämääsi enemmän kuin tajuatkaan.

PErsuaja äänestän, loppuu

PErsuaja äänestän, loppuu paskapuheet ainakin ja pakolaisille löytyy varmasti edes joku roti.

Persuja äänestämällä todistat

Persuja äänestämällä todistat ainoastaan sen, että vastustat kaikkea kaiken aikaa, mutta oikeasti ei ole mitään järkevää sanottavaa... Pölhöläisten puolue, joka ei ymmärrä politiikasta yhtään mitään, ratsastaa ainoastaan Soinilla, ja muut pystymetsästä revityt jäsenet ovat vuosien aikana näyttäneet todellisen puolensa.

Alkaako PS:n kasvava suosio

Alkaako PS:n kasvava suosio pelottaa? Niin no, kai se persufoobikoita hirvittää, vallankin kun heidän "Oikeat Puolueensa" ovat kuluneina vuosina saaneet aikaan niiiiiiiin paljon parannuksia kansalaistemme elämänlaatuun... By the way, tässä eräs näkökulma äänestämisen tarpeettomuudesta: http://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/2015032019396465_eb.shtml

Äänestämällä

Äänestämällä eduskuntavaaleissa voi vaikuttaa ainoastaan siihen, kuka taas valitsee kristityt ja ruotsalaiset ja vihreät halllitukseen. Mikään ei muutu, mutta taas on kansalaisella se olo, että pääsimpä vaikuttamaan.

Äänestämättä jättämisellä tai

Äänestämättä jättämisellä tai tulevalla vaalituloksella tulee olemaan merkitys ajautuuko Suomi täydelliseen taloudelliseen romahdukseen. Tämä tulee taas vaikuttamaan siihen että ulkomaalaiset velkoja kiristävät otettaan ja Venäjä ei tule sallimaan että Suomi ajautuu kokonaan länteen, jolloin Venäjän asevoimat tulee ja ottaa Suomen ja liittää maan Venäjään. Moskovassa on näytelty näytelmää Suomen liittämisestä Venäjään. Kokoomus on ryöstänyt Suomen ja saamme kiittää Kataista ja Stubb tulevasta Venäjän liitoksesta. Puttini tulee esiintymään maailmalla Suomen pelastajana, tähän tilanteeseen Kokoomuslaiset on Suomen laittanut, toivottavasti heitä käristetään enemmän kuin meitä muita.

Tällä ehdokas- ja

Tällä ehdokas- ja puoluetarjonnalla meillä pitäisi olla oikeus äänestää kaikkia ehdokkaita vastaan. Vaikkapa niin, että vastaanäänestäneiden äänillä tulisi eduskuntaan tyhjiä paikkoja. Ne laskettaisi kaikissa äänestyksissä niin, että ne olisivat aina ehdotettuja muutoksia vastaan.

Se olisi hyvä, ääni että

Se olisi hyvä, ääni että vasta ääni, saisi kansan kiinnostumaan vaaleista. Kannatetaan

Eikös se ole vasemmiston

Eikös se ole vasemmiston suuri haave liittyä Venäjään.

Ei vasemmisto ole ikinä

Ei vasemmisto ole ikinä halunnut liittyä Venäjään, porvaripiirit ovat aina halunnut liittyä johonkin, Ruotsi 1596 (Suomella oli ensimmäinen mahdollisuus itsenäistyä), Venäjä (Anjalanliitto 1700 luku) ja porvarit liitti Suomen Venäjään 1808, Saksa (1917-1919), Saksa (EU 1995), nyt Yhdysvallat. Tässä on porvarien meriitti lista. Työväestö halusi Venäjästä eroon, porvarit kävivät kerjäämässä Kerensgiltä, ettei Suomelle vaan anneta itsenäisyyttä, se ei sopinut porvaristolle. 1918 Suomesta piti tulla Saksan siirtomaa, Suomalaisia kohdeltiin 1918 samoin kuin hiukan aikaisemmin Saksalaiset kohteli Namibialaisia tuhoten satojatuhansia keskitysleireillä ja erään heimon sukupuuttoon. Joten en paljon luottaisi porvareihin.

Äänestän ja TIEDÄN KETÄ EN

Äänestän ja TIEDÄN KETÄ EN ÄÄNESTÄ. Niitä jotka lopettavat lähikoulut. Ja en ole yksin!

Kaikki suuret puolueet

Kaikki suuret puolueet haikailevat jotakin mennyttä, hyvinvointivaltiota, markkaa tai "kotiinpaluuta". Yksikään ei osoita tietä eteenpäin. Viime kerralla monet uskoivat Kokoomukseen, mutta sen näytön paikka meni jo. Pienet puolueet ovat vieläkin tiukemmin puolustamassa omia keppihevosiaan.

Tutkijan väite ei pidä

Tutkijan väite ei pidä paikkaansa. Muiden armoille jääminen riippuu ihmisestä itsestään. Jos ihminen on messiaan luottava ja päähänpotkittu, hän on muiden armoilla.

Äänestysinnokkuutta voisi

Äänestysinnokkuutta voisi nostaa suuresti, jos saisi antaa myös EI -äänen tai jopa -ääniä!

Äänestäminen ei vaikutta

Äänestäminen ei vaikutta mitään ja parempi olla äänestämättä jotain idioottia mitä ne kaikki edustaa.

ei ne varmaan idiootteja,

ei ne varmaan idiootteja, enkä minäkään, mutta armoilla ololla syyllistäminen ja yritys nolata saa minut olemaan oma itse, en äänestä

Oma on valintasi.Sitä

Oma on valintasi.Sitä kunnioitan!

No, tärkeintä on, että EI

No, tärkeintä on, että EI ÄÄNESTÄ koulujen lakkauttajia, eli SDP ja KOKOOMUS. Keep on riding!

Äänestät siis Kokoomusta,

Äänestät siis Kokoomusta, Kokoomuksella onkin viime aikoina ollut kova kannatus. Kataisen ja Stubb kannattajia on Suomessa paljon, vaalipiiriin katsomatta.

Edelliset vaalit olivat

Edelliset vaalit olivat malliesimerkki äänestämisen merkityksestä. Ainoa voittanut puolue jätettiin ulkopuolelle ja hävinneet muodostivat hallituksen, joka sitten tuhosi Suomen talouden. Paljonpa oli äänestämisellä merkistystä, juu. Tasan ei mitään.

Perussuomalaisilla olisi

Perussuomalaisilla olisi ollut mahdollisuus mennä hallitukseen, mutta he eivät menneet. Syy on ilmiselvä: Timo Soini ymmärsi, että jytkyssä saadussa porukassa on niin matala ymmärryksen taso, että siitä ei ministeriksi kelvollisia yksilöitä löydy. Ilmeisesti hän myös pelkäsi, että jos puolue hallituksessa joutuu suostumaan ratkaisuihin, joita jytkyporukan änkyräyksilöt eivät hyväksy, seuraa eduskuntaryhmän hajoaminen. Siitähän on kokemusta SMP:n ajoilta, joten pelko oli aiheellinen. Timo Soini tuntee joukkonsa.

Kansa saa niin viisaat tai

Kansa saa niin viisaat tai tyhmät päättäjät kuin se ansaitsee ja itse äänestää. Valitettavaa, mutta suomalaiset ovat tyhmin kansa euroopassa ! Katsokaa nyt, mitä olette valinneet päättäjiksi. Kyllä on peiliin katsomisen paikka myös äänestäjillä. Suomalaiset ovat todella tyhmiä, ikävä kyllä. :(

Näiden pintajulkkisten

Näiden pintajulkkisten päätyminen eduskuntaan on sitä kun heikon itsetunnon kansa äänestää protestina mistään tietämättömiä pösilöitä eikä asioista oikeasti jotain ymmärtäviä, että ne tyhjäpäät sitten lopulta laittaisivat koko eduskunnan ja itsensä naurunalaisiksi. Jonka ne menestyksellä tekevätkin ja kansa saa nauttien lukea juorulehtiään.

Ei äänestämättä jättänyt jää

Ei äänestämättä jättänyt jää muiden armoille. Äänestäminen tyhjää tai äänestämättä jättäminen tarkoittaa, että ehdokkaiden/puolueiden joukossa ei ole sellaista jolle äänensä voi antaa.

Kävin kokeilemassa YLEn

Kävin kokeilemassa YLEn vaalikonetta. Ainuttakaan minulle sopivaa ehdokasta tai puoluetta ei ollut. Siitä huolimatta aion äänestää.

tää helvetti on nyt nähty..

tää helvetti on nyt nähty.. joten ainoo oikea on Perus suomalaiset. uskokaa. tai kohta on meilla kreikan talous.

Menepä vuorten taa.

Menepä vuorten taa. Vastuunpakenijat eivät tätä maata pelasta. Äänestämättä jättäminen on vastuullista politiikkaa.

Helppo ratkaisu

Helppo ratkaisu äänestysprosentin nostamiseen olisi se, että äänestämättä jättäminen noteerattaisiin myös oikeasti. Eli jos äänestämättä jättäneiden määrä ylittäisi tietyn prosenttiosuuden, niin vaalien tulos hylättäisiin, ehdokkaat vaihdettaisiin ja äänestettäisiin uudestaan. Tällä tavalla saataisiin ne ehdokkaatkin oikeasti suuntaamaan tarmonsa siihen mitä äänestäjät heiltä haluavat. Toinen hyvä vaihtoehto olisi, että uudestaan ehdolla oleville ehdokkaille äänestäjät voisivat antaa myös miinusääniä. Tällä kansavoisi sitten vähän antaa palautetta siitä, miten on tullut ne edellisen kierroksen vaalilupaukset pidettyä. Nämä sitten vähennettäisiin jollain suhteella siitä saadusta äänipotista, mitä useamman kauden ollut virassa sitä suurempi vaikutus jne. Nykyisellä järjestämällä itse en ainakaan ole äänestämässä ketään, ja samaa suosittelen kaikille muillekin, siinä vaiheessa kun äänestysprosentti laskee pitkälle alle viidenkymmenen, niin alkaa tyhmemmälläkin poliitikolla raksuttaa, että eihän tässä oikeasti ole kansan tukea takana. Tuon takiahan aina välillä vilautellaan sitä äänestyspakko vaihtoehtoa.

Mut mut ,kun noiden pienien

Mut mut ,kun noiden pienien puolueiden äänien ei anneta kuulua,kun seuraa esimerkiksi eduskunnan kysely tuntia niin äänensä saa vain kokoomus kuuluville tai sdp ,jos esimerkiksi Soini jotain sanoo niin puhemieskin nauraa irvistelee. Päivi Räsästä aina mollataan onhan hänellä joskus järkeviäkin lausuntoja, mutta kuka on otettu hampaan koloon niin hän sielä myös säilyy ,sanonpa vielä ,että kokoomus on ajannut suomen tähän jamaan aina vain niitä varakainpien asioita ajavat ,sit muuttavat kirjansa rajojen ulkopuolelle, jos kerran saa suomesta palkaanssa niin verot pitää myös maksaa suomeen ja vielä rankinman mukaan,silloin suomi olisi paremmassa jamassa,sekä vielä viimeisinpänä piikinä sanon sen ellei asu suomessa niin ei pitäisi suomenvaltion myöskään maksaa eläkeitä,tyhmiähän nämä minun mietelmäni onat ,mutta mutta.

Todelliset asiantuntijat

Todelliset asiantuntijat kuten Stephen J. Dubner ja Steven D. Levitt väittävät että äänestämisellä EI ole väliä. Ja heillä on järkevät perustelutkin, eikä idioottimaista, lapsellista hyvinvointivaltio-höttöä. Suomessa tilanne on vielä pahempi sillä kaikki puolueet (paitsi ehkä Perussuomalaiset) ovat mafiaa jotka haluavat vain kahmia rahaa itselleen ja virkamiespartnereilleen.

ei kai sitten voi vaikuttaa

ei kai sitten voi vaikuttaa,antaa muiden päättää? rkp:n kannatusluvut on melko tasoissa siihen miten paljon suomenruotsalaisia maassa on. taitaa olla äänestysprosentti korkea.tuo pieni porukka on sentään ollut hallituksessa 1975 jälkeen joka kerta ja kieltämättä ovat ajaneet omiensa asiaa vahvasti.ei tässä porukassa puhuta ettei kannata äänestää

ai että ei äänestetä kun

ai että ei äänestetä kun kaikki vaihtoehdot on huonoja ja sama ralli jatkuu.menkää nyt äänestämään edes sitä vähiten huonoa ettei se kaikkein huonoin komentele meitä.kyllä tuo äänestämättä jättäminen on lähinnä laiskuutta.ennakkoon on helppo äänestää paikkoja on joka nurkan takana,ei tarvi sitten pyhänä nousta sieltä sängystä.saadaan edes jotain rotia tähän menoon.vai onko suomessa oikeasti 20% eli lähes miljoona niin hyvätuloista jolloin äänet menevät kokkareille,niinhän se aina on köyhä ei äänestä kun sillä ei kuulemma ole mitään väliä.Suomessa on liki miljoona köyhää

Äänestäminen on hieno asia (

Äänestäminen on hieno asia ( se että meillä on tämmöinen järjestelmä ja miten se toimii, ei ole nyt pointi -sillä mennää, kun muuta ei ole tarjolla)! Jättämättä äänestämättä tai antamalla tyhjän äänen on sama asia, eli antaa muiden silloin vaikuttaa suuntaan, joka vallitsee tuloksen perusteella. Tämähän on paremmissa piireissä jo hiffattu ja heillä se on äidin maidossa periytynyt ja he äänestävät aina omiaan. Mitä pienempi on äänestys%, sen paremmin se sopii niille, joilla on tarkat suunnat tiedossa. Heille se takaa mahdollista voittoa ja etujen säilymistä ilman muutosta. Muut sitten on tyytyminen. Tämän hetkinen vaalitilanne on siitä jännittävä, että kerrankin moniin vuosikymmeniin on äänellä ihan oikeasti merkiitystä ja sillä voi vaikuttaa Suomen suuntaan. Muutostahan ollaan hakemassa ja kansalla on avaimet sen tekemiseen.

En viitsi mennä katsomaan,

En viitsi mennä katsomaan, mutta voi hyvin olettaa, että netti on nyt täynnä näitä vuodatuksia siitä, että ei kannata äänestää. On jopa mahdollista, että tästä propagandasta maksetaan. Ainoa keino vaikuttaa on äänestäminen. Vesa Väyrynen

Kansanedustajalla on

Kansanedustajalla on yhtäläinen oikeus kuin hallituksella tehdä lakialoitteita eduskunnalle. Niihin tulee, kuten hallituksen aloitteisiin, sisältyä täydellinen säädöstekstin muotoon laadittu lakiehdotus. Kansanedustajaehdokkaita pitää arvioida sillä perusteella, onko heillä riittävät edellytykset itse laatia lakialoitteita, vai tarvitsevatko he kirjoitustaitoisen avustajan niitä laatimaan. Jos kansanedustajaksi valittu itse ei kykene lakialoitteita laatimaa, onhan eduskunnan ainoa tehtävä lakien säätäminen, hän on turha kansanedustaja, joka ei tee työtään palkkansa edestä. Ne kansanedustajaehdokkaat, jotka vain naamallaan yrittävät kalastella ääniä, ja jotka eivät kerro mitään pätevyydestään lakialoitteen laatijaksi, on syytä unohtaa. Ne eivät kykene millään tavalla luomaan mitään hyvää kansakunnan hyväksi kansanedustajan tehtävässä.

niin nämä kaikki ministerit

niin nämä kaikki ministerit tarjoutuu kaikkiin hupi ohjelmiin kun pitää päästä tv:een mainostamaan eikä räsänen tee poikkeusta kun vaan saa olla esillä ihmettelen räsäsen kaksoismoraalia en enään usko äänestämiseen suomen eduskunta ja hallitus on menettänyt luottamuksen kansaan.

Kyllä maa velkaantuu edelleen

Kyllä maa velkaantuu edelleen uutta otetta tarvittais mutta enpä usko että mikään muuttuu.Jos Nato-jäsenyyttä haetaan niin on jotakin toivoa suomen selvitä ?

Olisi syytä äänestää

Olisi syytä äänestää niinkauan kuin siihen on mahdolisuus. Toveri Putin uhkailee jo ydinaseella ja meidän vasemmisto, Arhinmäki ja Lapintie, odottavat paita hampaissa tätä vapahtajaansa. Kokoomus on ainoa joka tunnustaa tosiasiat ja hoitaa maamme Natoon, ehkäpä se hidastaa Putlerin sotakiihkoa maatamme kohtaan. Muut puolueet kiemurtelevat eivätkä uskalla myöntää tosiasioita.

vaikka äänestäisin se ei estä

vaikka äänestäisin se ei estä putinin hyökkäystä suomeen tässä sen näkee tosi kokoomuksen edustaja on vauhdissa ei edes nato pelasta suomea !!!

Tämäkin ketju taas osoittaa

Tämäkin ketju taas osoittaa miten helppoa on purkaa psykosomaattisia politiikkaperäisiä frustraatioita nimimerkkien takana sen sijaan, että äänestäisi. Edustuksellinen demokratia käy ontuen "kolmella pytyllä" koska kolmannes äänioikeutetuista ei ymmärrä äänestämisen merkitystä. Valitettava tosiasia on, että enemmistön nukkujista muodostavat kaikkein vähäosaisimmat. Kun ei ole mitään eikä mitään ole luvassa, syntyy juuri näitä "mikään ei kuitenkaan muutu" - asenteita. Olen ollut muutaman kerran vaalitoimitsijana Hyvinkäällä parissa eri äänestyspaikassa. Siellä päivän istuessa käy varsin selväksi, että äänestyspaikalle ei juurikaan ilmaannu henkilöitä, joiden ulkoinen habitus kertoisi vähäosaisuudesta. Jonkin verran kyllä vanhemmissa ikäluokissa, nuorissa ei juuri ollenkaan. Keskiluokka ja porvarit kyllä käyvät uurnilla tunnollisesti. Tästä johtuu, että eduskunnan kokoon-pano ei vastaa kansan todellista poliittista mielipidejakaumaa. Jos nämä maan hiljaiset saataisiin äänestyskoppiin asti niin puoluekartta näyttäisi toiselta. Suurimmat puolueet olisivat Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto. Vai luuleeko joku, että leipäjonossa seisovat kokoomuksen ja kepun kannattajat.

Naulan kantaan! Myös Vihreät

Naulan kantaan! Myös Vihreät Vasemmiston ja Persujen lisäksi kärsii "maan hiljaisten" vuoksi.

Ainoa keino vaikuttaa on

Ainoa keino vaikuttaa on äänestää. Ja pah. Taas samat mokaajat tuhlaamaan rahoja. Mullistus pitäisi aloittaa jo valmistelevista virkamiehistä. Liikenneministeriöstä pois ne rajoitusten ja valvonnan kiristäjät. Budjetin vääntäjiksi asiantuntijoita saksimiesten ja kuoliaaksiverottajien tilalle. Ja äänet kokonaan uusille naamoille. Keskustalaisen äänestys tuo Väyrysen ulkoministeriksi juhlimaan Putinin voittoja. Soini taas kasaa sirkuksen täyttämään lööppejä. Nyt voisi tukea pieniä tuntemattomia kasvamaan isoksi ja tekemään ihmeitä. Vanhat ja isot ovat jo kuopanneet maatamme tarpeeksi. Esteet pois talouden kasvun tieltä. Ja äänestämättä jättäminenkin on tärkeä kannanotto. Se vaikuttaa enemmän kuin yksi ääni.

on järjetöntä ajatella jos

on järjetöntä ajatella jos äänestän sitten toveri putin ei hyökkää suomeen putin voi hyökkää koska tahansa äänestän taikka en äänestä on sillä kalustoa millä mällää

Kävin kokeilemassa YLEn

Kävin kokeilemassa YLEn vaalikonetta ja ainuttakaan minulle sopivaa ehdokasta ei ollut. Aion äänestää siitä huolimatta.

Tuskin näillä kirjoituksilla

Tuskin näillä kirjoituksilla ainakaan äänestysaktiivisuus nousee. Kirjoittajissa piilee sama vamma kuin sitten valituiksi tulleillakin. Lukekaapa yrittäjän vuodatus tämän päivän iltalehdestä. Koko maksettu sivu rautaista asiaa. Hän ei myöskään äänestä, ei kuulu mihinkään puolueeseen ja maksaa veroja 2%. Taitaa Nalle Wahlroosin lisäksi olla ainoita henkilöitä, jotka ymmärtävät miksi meillä ei ole työnantajia.

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat