Anna Kontula

Maailman valtias

Viime vuosisatoina maailmanvaltaa on pitänyt teollistuva Länsi, ensin Länsi-Eurooppa ja 1900-luvun kuluessa yhä selkeämmin Yhdysvallat. Tätä valtaa on myös käytetty, usein muun maailman taloudelliseen, poliittiseen, kulttuuriseen ja sotilaalliseen alistamiseen.

Länsimailla on edelleen huikea yliedustus kaikissa niissä yrityksissä, järjestöissä ja yhteistyöelimissä, joissa maailman pelisäännöistä päätetään. Siksi esimerkiksi maailmantalouden säännöt on laadittu Lännen hyötyä silmällä pitäen.

Me siis juomme halpaa kahvia, koska jossain päin Afrikkaa ihmiset poimivat papuja lähes ilmaiseksi. Me uimme puhtaissa järvissä, koska saastuttava teollisuus sijaitsee Aasiassa. EU-passi ja vaalea iho turvaavat kaikkialla maailmassa paljon paremmin kuin mikään ihmisoikeussopimus.

Suomen synnit ovat jääneet vaatimattomiksi, sillä vielä kolonialismin kulta-aikaan Suomi oli itsekin siirtomaa. Silti, merkittävä siivu meidän nykyrikkauksistamme perustuu siihen onnekkaaseen tosiasiaan, että olemme osa länsimaista valtakeskittymää. Kun Lännellä on valtaa, meilläkin on vähän, koska Lännen ulkopuolelta katsottuna ei Suomea juuri erota Briteistä tai Yhdysvalloista.

Merkit läntisen vallan hiipumisesta alkavat olla selviä. Tämä on hitaan talouskasvun ja eläkeläisten imperiumi, kun taas muiden maanosien talousjätit ovat täynnä nuoria ja yhä useammin myös koulutettuja ihmisiä. Ennen niin suuri USA on korviaan myöten veloissa, varsinkin Kiinalle, joka ohjaa talouskasvuaan globaalin vaikutusvallan lisäämiseen.

Kiinan lisäksi myös esimerkiksi Brasilia ja Intia kasvattavat koko ajan rahoitusosuuksiaan ja siten myös painoarvoaan Maailmanpankin kaltaisissa yhteistyöelimissä.

Kehityksen ja vallan painopiste on vaihtunut useasti historian kuluessa, eikä siinä sinällään ole mitään huolestuttavaa. Imperiumeja nousee ja kaatuu, niin se vain näyttää menevän ja kyllä sitä periferiassakin eletään.

Valitettavasti vain Länsi ei ole käyttänyt vuosisatojaan viisaasti eikä voimiensa päivinä murehtinut epäsuosiotaan muun maailman silmissä. Siksi täytyy toivoa, etteivät maailman uudet herrat liikaa muistelisi, kuka raiskasikaan naiset, orjuutti lapset, ryösti rikkaudet ja tuhosi ympäristön.

Nimittäin, Lännen ulkopuolelta katsottuna ei Suomea juuri erota Briteistä tai Yhdysvalloista.

Anna Kontula

Kommentit (17)

Kommentit

"Lännen" alasajo alkoi kun

"Lännen" alasajo alkoi kun tullit poistettiin! Itä tekee hilavitkuttimet, textiilit ja jopa laivat tänäpänä riisikupin hinnalla verrattuna karjalanpaisti-annokseen. Mielessäni on korkeat tullit, tuulaakit, lästimaksut, pisteverot, ennakkomaksuvaatimukset ym. Noina veronkantoaikoina Suomen veri punnittiin ja nousu alkoi! Kaipaan siis tullisuojaa koko EU:iin.

Niinpä niin... Suomen nousu

Niinpä niin... Suomen nousu alkoi ryöstämällä... sekä ulkomailta että kotimaasta. Se aika, jolloin kepulaiset löivät rahoiksi rajasuojan voimassa olessa, ei koskaan enää palaa. Onneksi.

On siinä suomalainen

On siinä suomalainen ihmeissään kun senkin pitäisi yhtäkkiä laskea elintasoaan 2000 palkasta 399 palkkaan kun asuminen maksaa 500 euroa ja työpaikan lähellä ei saa asua ja ainoa mihin panostetaan on metro 600 miljoonaa. Mutta kansase vaan äänestää kokoomusta vaaleista toiseen, tämä on se kaikkein ihmeellisin asia.

Sad story 2.edit: Eu:ssa

Sad story 2.edit: Eu:ssa vapaa työvoiman liikkuvuus. AY tarkastajat ratsaavat työmaita josko Suomen liksoja maksetaan. Johtopäätös: Halvan työvoiman (Baltia-Puola) maihin perustetaan sitten talotehdas ja talo tuodaan sitten elementteinä ja "suomivaatimuksin" joku naulaa elementit taloksi. Kaikki tullivapaasti ja suomipoika työttömäksi talotehtaaltaan! Tää on tätä koska EU!

… on miellyttävää lukea

… on miellyttävää lukea järkiperäisiä lauseita. Kiitos!

Minun kommenttini on

Minun kommenttini on tarkoitettu Anna Kontulalle. Kiitos Anna sanoistasi!

Tilanne on kyllä lännen

Tilanne on kyllä lännen kannalta aikalailla huono, sitä ei voi kiistää. Luulempa kuitenkin kun mennään pari, kolme vuotta tilanne on toinen(tai ainakin toivon niin) . Kiina jyrää nyt mutta en usko että siellä mennään kestävän kehitykse tiellä, Mikä on työtekijän asema Kiinassa verrattuna esim Suomeen. Saastuttamisen suhteen se ihan eri kategoriassa länsimaihin verrattuna eikä se kyllä ole lännen vika. Ja viimeisenä kansa ei kyllä siellä valitse päättäjiään ja tälläinen revittely johtajistaan kuten Suomessakin tehdään johtaisi Kiinassa ja monessa Afrikankin maassa vähintään vankilaan.

Kun ajattelee kuinka paljon

Kun ajattelee kuinka paljon länsimaiset teollisuusyritykset ovat siirtäneet saastuttavaa tuotantoaan Kiinaan, on pakko olla hieman eri mieltä siitä, että Länsi olisi täysin syytön Kiinan päästöihin.

Afrikasta nyt

Afrikasta nyt kirjoittamattakaan... valkoinen mieshän on ryöstänyt ja raiskannut koko mantereen likimain elinkelvottomaksi.

Eiköhän tämä

Eiköhän tämä anglo-amerikkalainen maailmanvalta ole viimeinen laatujaan. Vai uskooko joku todella, että hatarastikaan lineaarinen kehitys voisi jatkua vielä vuosia - vuosikymmenistä puhumattakaan !

Onpas täällä punikkeja.

Onpas täällä punikkeja. Vasureita ainakin. Tullisuoja on ainoa keino pitää teollisuutta maassa!

Onpas täällä umpitolloja...

Onpas täällä umpitolloja... tai hölmöjä ainakin. Kuvittelevat, että kun rajat suljetaan niin Suomesta tulee onnela.

Sinä kirjoittelet tälläisiä,

Sinä kirjoittelet tälläisiä, ja silti äänestät eduskunnassa ihan jota muuta mitä kirjoitat ? Puolustat pankkeja ja pääomia. Puolustat suomen perustuslain muuttamista itsenäisyytemme menettämiseksi. Ohessa on kaivettavissa äänestyskäyttäytymisesi eduskunnassa. http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/aax3000.sh?kanta=&PALUUHAKU=%2Fthwfakta%2Faanestys%2Faax%2Faax.htm&haku=suppea&VAPAAHAKU=&OTSIKKO=&ISTUNTO=&AANVPVUOSI=2011&PVM1=&PVM2=&TUNNISTE=

Kyllä neuvojia riittää näinä

Kyllä neuvojia riittää näinä aikoina.... -Katso: http://www.talouselama.fi/uutiset/suomi+pelasta+itsesi/a716539 Mitähän tästä loppujen lopuksi tulee...? -Aika näyttää!

Eu ja Euro hajoaa omaan

Eu ja Euro hajoaa omaan mahdottomuutensa se on se mikä tapahtuu ja mitä nopeammin niin mitä parempi ja halvempi ratkaisu Suomelle.Mutta ei se maailma siihen loppu tulee uusia kuvioita ja elämä jatkuu.

Anna Kontula: "Valitettavasti

Anna Kontula: "Valitettavasti vain Länsi ei ole käyttänyt vuosisatojaan viisaasti eikä voimiensa päivinä murehtinut epäsuosiotaan muun maailman silmissä." Kuten eivät mitkään muutkaan imperiumit ja maailmanvaltiaat tätä ennen ihmisyhteisön historiassa. Mikä siis "lääkkeeksi". Lähes kuka tahansa pystyy oireiden perusteella tekemään diagnoosin "taudista", mutta harvempi määrittelemään parannuskeinot ja parantavat "lääkkeet." Kommunismi/sosialismihan ei sellaiseksi osoittautunut.

Sutkille: Tämä neuvoja vaan

Sutkille: Tämä neuvoja vaan on monista muista poiketen ollut oikeassa. Toisin kuin monet asiantuntijoina haastatellut liike-elämän lobbarit. Mitäkö tästä tulee? Karmean kallis keikka Suomelle. Mutta sehän tiedettiin jo toukokuussa 2010.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet