Rahan Perässä

Eurobondit ovat huijausta

Euroopan valtioiden yhteiset lainapaperit, eurobondit huijaavat uskomaan, että ylivelkaantuneet maat voidaan pelastaa pelkällä lisärahalla. Eurobondit vastaavat ajatusta, jossa viisi henkilöä päättää ottaa yhteisen lainan. Rahan korko saadaan kohtuulliseksi, kun laina on suuri ja neljä velallista on luotettavia maksajia. Viides saa siipiveikkona rahaa halvalla. Kun viides ei maksa velkaosuuttaan, neljä muuta ovat vastuussa koko velasta. Muut antavat takauksen viidennen veloista. Halpa raha muuttuu kerta heitolla kalliiksi yhteistakaukseksi, josta ei pääse eroon kuin maksamalla. Eurobondeilla ylivelkaisten lisärahoitus jatkuu eikä niiden tarvitse edes pakon edessä hoitaa asioitaan kuntoon. Valmiiksi ylivelkaisen lisäluotottaminen on vain väistämättömän konkurssin tai rajun velkasaneerauksen siirtämistä.

Euroopan unionin maat ovat siirtyneet kohti taloudellista yhteisvastuuta Islannin velkakriisin jälkeen ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Islanti ) lokakuussa 2008. Uhkarohkeilla osakesijoituksilla ja kiinteistökeinottelulla ensin rikastunut ja sen jälkeen köyhtynyt saarivaltio sai muilta Euroopan mailta yli kahden miljardin euron hätälainat. Niillä torjuttiin talouden täydellinen romahdus. EU-maat auttoivat Islantia, vaikka se ei edes kuulu unioniin.

Hätärahoituksella oli tarkoitus korvata hollantilaisten ja englantilaisten tekemät sijoitustalletukset islantilaisiin pankkeihin. Islantilaiset kuitenkin kieltäytyivät kahdesti kansanäänestyksessä maksamasta sijoittajille. Yhteisvastuu ja herrasmiessopimusten noudattaminen syvimmän hädän hetkellä ovat useimmiten arvottomia.

Väärää yhteisvastuuta

Eurobondien ajatuksena on koota EU-maiden lainatarpeet yhdeksi suureksi potiksi, joka myytäisiin arvopapereiden (bondien) muodossa sijoittajille. Kun eurobondien markkinat olisivat valtavat ja bondit helposti myytävissä ja ostettavissa, euromaiden rahantarve olisi nykyistä turvatumpi.

Hankkeen kääntöpuolena on yhteisvastuu veloista. Kaikki EU-maat vastaisivat yhdessä veloista. Jos Kreikka, Espanja, Irlanti tai Italia ei pystyisi tai haluaisi maksaa omaa velkaosuuttaan, muiden olisi pakko maksaa.

Yhteisvastuun kautta Etelä-Euroopan maat saattaisivat jatkaa leväperäistä taloudenhoitoaan ilman pakkoa, joka johtaisi julkisen velan supistumiseen ja suun panemiseen säkkiä myöden.

Kahden kerroksen talouspolitiikkaa

Eurobondien myötä EU:ssa hyväksyttäisiin periaate, jonka mukaan jokaisen jäsenmaan ei tarvitsisi pyrkiä yhtä hyvään taloudenpitoon, velkasuhteeseen ja julkisten varojen säästäväiseen käyttämiseen. Talouden tiukoista säännöistä on sovittu yhteisellä Maastrichtin-perussopimuksella 1993 (http://fi.wikipedia.org/wiki/Maastrichtin_sopimus ).

Eurobondien myötä Maastrichtin-sopimuksen luonne muuttuisi. Eurobondien myötä yhdenmukaistettaisiin euromaiden lainamarkkinoiden korot. Pankit ja sijoittajat laskisivat euroalueen lainoille yhden yhteisen korkoprosentin, joka olisi nykyisille hyville maille aikaisempaa korkeampi ja ylivelkaisille maille nykyistä selvästi alhaisempi. Tällä hetkellä jokaisen EU-maan valtionlainoille määritellään oma korkoprosentti, joka riippuu kunkin valtiontalouden velkaantumisasteesta ja kehitysnäkymistä.

Eurobondit olisivat talouspoliittisessa mielessä väärä merkki ylivelkaisille maille ja samalla vinkki muillekin jäsenmaille, ettei terveen taloudenpidon hoidosta lipsuminen johda perikatoon.

Rahan Perässä

Kommentit (22)

Kommentit

"Hankkeen kääntöpuolena on

"Hankkeen kääntöpuolena on yhteisvastuu veloista. Kaikki EU-maat vastaisivat yhdessä veloista. Jos Kreikka, Espanja, Irlanti tai Italia ei pystyisi tai haluaisi maksaa omaa velkaosuuttaan, muiden olisi pakko maksaa. " 1980 -luvulla yksityishenkilöt takasivat toistensa velkoja. Sitten 1990 -luvun alun suuren laman takia takaajille tuli vuosikausien velkataakka. - Käykö valtiotasolla samoin?

Tämänkin "shokkihoidon"

Tämänkin "shokkihoidon" lopullinen haluttu tulos tulee olemaan, - EU liittovaltio. Näin se koko Eu:n lopullinen tarkoitus paljastuu. Saksa ja Ranska antoivat jo selvän toimintasuunnan, ehdotuksellaan uudesta perustettavasta "tarkastus virastosta". Tässä rahapelissä, jonka Eu:n kansalaiset maksavat, on aivan sama mitä nimiä pankki-ja finanssipiirien tukemisesta käytetään, tulos on aina sama - pelureita tuetaan kansallisvaltioiden tavallisten kansalaisten kustannuksella.

Suomen valttikortti 'ei

Suomen valttikortti 'ei lainaa ilman takausta' voi auttaa Euromaitten päätöstä siirtää Kreikka pois Eurosta. Takuita ei saada ja Suomi kieltäytymällä osallistumisesta lainaan asettaa Euromaat mietintämyssyn käyttöön. Kreikalle pitänee maksaa jotakin, että se siirtyy takaisin Drakmaan, koska tiedetään Drakman pakkodevolvoinnin asettavan Kreikan vielä vaikeampaan asemaan ainakin joksikin aikaa. Ilman pakkoa ei Kreikka asioitaan korjaa ja koko Euroopan lamauhka tuo oman suun lähemmäksi. Euroopan lamauhasta ilotsee tiettävästi vain Timo Soini ja miksi, syytä en ymmärrä.

Eurobondit eivät ole

Eurobondit eivät ole huijausta. Eurobondien käyttöönotto Kreikan tilanteessa on lyhytjänteistä ja tyhmää! Ehdoton ei eurobondien käyttöönotolle, koska Kreikan on aika vihdoin oppia hoitamaan talouttaan. Jos halpakorkoista "bondia" annetaan noin vain, on helppo jatkaa vastuutonta elämää. Nyt on ryhtiliikkeen aika, oli se sitten kivaa tai ei. Viimeinen näytönpaikka Kreikalle!

aivan samaa mieltä EHDOTON

aivan samaa mieltä EHDOTON EI EUROBONDEILLE. Nämä bondit ovat myös askel kohti liittovaltiota, ehdoton ei.

Minusta Timo Soini on jo

Minusta Timo Soini on jo aikoja sitten nähnyt Kreikan, Irlannin ym. vastuuttoman menon ja varoittanut sen seurauksista. Suomessa halutaan jatkaa työuria ja ottaa lisää velkaa, jotta voitaisiin tukea hulttiovaltioita rahalla ja saada ikääntyvät Suomalaiset viimeisillään tsemppaamaan ja maksamaan velkoja pois. Ennen oltiin rähmällään Neuvostoliiton edessä. Nyt Lipponen-Katainen-linja nöyristelee EU:n suuntaan ja liittovaltiota kohti. Jos Timo Soini on halunnut katkaista tämän kehityksen, hän on ollut siinä oikeassa ja sen kertovat jo kannatuslukujen kasvu.

Observer, miksi olet niin

Observer, miksi olet niin katkera Soinille. Eiköhän me suomalaiset olla sellaisessa lirissä, että kannattaisi lopettaa tuon yhden ja saman miehen ivaaminen ja mollaaminen, katsos observer, hän kun on ollut ainoa, joka on sanonut ja ollut myös todellakin oikeassa, sekä pitänyt kantansa, että EU on tuhon tie. Nyt jos koskaan meidän suomalaisten pitäisi puhaltaa yhteen hiileen, sekä pitää kiinni itsemääräämisoikeuksistamme, eli ei liittovaltiolle.

Se ei auta ketään, jos sanoo

Se ei auta ketään, jos sanoo olevansa oikeassa tai väärässä. Pitää tehdä jotain: esim. ehdottaa miten ongelmasta selvitään tai ehdottaa edes jonkinlaista yhteistyötä ongelman ratkaisuihin. Se harmittaa, että niinkin suosittu mies ei tee muuta kuin antaa markkinoiden tehdä tehtävänsä=lama tulee lama menee. Monet sentään yrittävät estää katastrofin onnistuvat sitten tai ei. Jos olisin äänestänyt Timo Soinin puoluetta, olisin nyt katkera. Onneksi olen äänestänyt parempaa vaihtoehtoa. Odotin häneltä enemmän kuin katsomosta huutelua kuten monet muutkin varmaan. Muuten yhteistyö on voimaa. Se nähdään mm. EU:ssa pienet maat saavat äänensä paremmin kuuluville yhdessä kuin erikseen. Jos eroamme EU:sta suuret maat ovat edelleen suuria ja me yritämme itse yksin selviytyä heidän kanssaan ilman muita. On vaikea nähdä tästä ratkaisusta jotain hyötyä. Meidän on elettävä kuitenkin muidenkin ehdoilla, ellemme sitten pyri eristäytymään kokonaan muusta maailmasta. Silloin olisimme itsenäisiä ilman vapautta.

Suomi ilman EU:ta olisi aika

Suomi ilman EU:ta olisi aika kammottava tilanne. Meidän ääni ei kuuluisi yhtään mihinkään, vaikka se on nytkin rajallista niin pystymme yhdessä pienten EU-maiden kanssa saamaan hankkeita läpi - ilman EU:ta mitä ei kuuntelisi kukaan eikä missään. En näe realistisena vaihtoehtoa jossa olisimme EU:n ulkopuolella. EMU:sta voimme erota jos sitä ei saada toimivaksi. Tukiaiset ovat välttämättömiä varsinkin isojen maiden pankkien kannalta - ja sitä kautta myös meidän tulevaisuuden kannalta. Jos isoja eurooppalaisia pankkeja kaatuu, kaatuu siinä sivussa paljon muitakin, myös kotimaasta. Markkinat sekoavat täysin ja saadaan aikaiseksi megaluokan lama josta kaikki eivät selviä. Eli ollaan EU:ssa ja otetaan osaa päätöksentekoon - jos EMU ei ota onnistuakseen erotaan siitä. En halua mollata Soinia tai Persuja yipäätään, mutta heidän varaan en laskisi mitään. Valitettavasti mitään rakentavaa ei ole heidän taholtaan esitetty - pelkää räksytystä jota voi kuka tahansa harrastaa.

Eli katkeroituja äijiä lisää

Eli katkeroituja äijiä lisää vaan, Soinin mollaamisporukkan,, jotka ovat mitä ilmeisemmin kokoomuslaisia, säälittäviä tyyppejä. Eikö Perussuomalaisilta ole tullut mitään rakentavaa, etkö todellakaan seuraa mitä ajassa liikkuu? Soini on sanonut kokoajan ei tukiaisille, siis lainatakuille. Etelä-Euroopan maat pois Emusta. Tämä tulisi koskemaan Saksan ja Ranskan pankkeja, jotka ovat antaneet holtittomasti lainoja ky.maille. Saksan taloutta se ei hetkauta mitenkään, vaikka Saksan pankit joutuisivat nuolemaan näppejään. Minun oikeustajuuni ei mahdu, että kun nämä ky. kaksi maata tietävät, että eivät tule saamaan miljardejaan takaisin Etelä-Euroopan mailta, laitetaan maksumiehiksi maat, jotka ovat hoitaneet taloutensa hyvin, kuten Suomi tämäkö on oikein? Tästä hyvin yksinkertaisesta asiasta on kyse. Eu vedättää, sekä sanelupolitiikkaa, jota Katainen on yrittänyt ja osittain onnistunutkin Suomessa vetämään. Sekä Katainen on pelottelun maailmnanmestari myöskin. Ja sehän täsää surullisinta onkin, että ky. herra on luonut edellisessä hallituksessa, sekä nykyisessä jatkanut tätä tuhoon vievää politiikkaa.

Jo Kekkonen sanoi, että asiat

Jo Kekkonen sanoi, että asiat ovat niin kuin ne näyttää olevan. Mollaamatta herkkähipiäisiä persuja, on kirjoitettava Timo Soinin toiminnasta se miltä se näyttää. Jos hän omilleen kertoo myös vaatimustensa ratkaisumallit, niin hyvä. Kukin tulkoon uskollaan autuaaksi. Onneksi 'vanhojen' puolueiden nahka kestää paremmin persujenkin mollausta. Ollessaan meppi hänellä oli mahdollisuus neuvotella esim. miten EMu-maista erotaan tai erotetaan. Suomessa niistä ei päätetä, vaikka hän nyt niin haluaisi. Tietenkin olisi paras ratkaisu tähän farssiin alkaa ratkoa Suomen ongelmia. Niissä ei työn puute vaivaa eikä tarvitse hakea ratkaisua Kreikasta. Eiköhän siirrytä niihin.

Observer, kukahan tässä on

Observer, kukahan tässä on herkkähipiäinen, katse peiliin, katsokin tarkasti Observer. Elätkö todellakin mustat lasit silmillä, välittämättä mitä mediassa on julkaistu, kun et edes tiedä mitä Soini on yli vuoden verran puhunut. En ole Perussuomalainen, mutta tulen mitä ilmeisemmin Perussuomalaiseksi, koska he nyt vaan on ainut puolue, joka ajaa eri raiteilla, kuin EU:n tuhon tietä, enkä ole yksin, joka kääntää kelkkansa Perussuomalaisiin nähtyään, mihin hallituksemme on meitä viemässä. Mitä tulee Kekkoseen, hän oli presidenttien presidentti, koko kansan presidentti. Nämä kolme jälkimmäistä eivät vastaa yhdessäkään Kekkosta.

A-P.Pietilä [sic] kirjoitti:

A-P.Pietilä [sic] kirjoitti: "Islantilaiset kuitenkin kieltäytyivät kahdesti kansanäänestyksessä maksamasta sijoittajille. Yhteisvastuu ja herrasmiessopimusten noudattaminen syvimmän hädän hetkellä ovat useimmiten arvottomia." Tekstistä ei saa selvää, että kenen olisi pitänyt noudattaa mitäkin, mutta ei islantilaisilla veronmaksajilla ainakaan ollut mitään vastuuta yksityisten pankkien virheistä. Ei tietenkään. Islanti on muuten pärjännyt varsin hyvin verrattuna vaikkapa Irlantiin...

Yksi ongelma on se että Suomi

Yksi ongelma on se että Suomi ehti lainata rahaa Islanille joka tarkoittaa että niitä ei saa takaisin kun kansa äänesti näin.Onko sekään rakentavaa tai lyhytnäköistä koska tuskin Suomi tai joku muu maa lainaa toistamiseen,ellei nyt Katainen sattuisi olemaan johdossa koska sillä miehellä on raha hanat auki kaikkalle paitsi Suomen suuntaan.

Suomi ei maksanut Icesaveen

Suomi ei maksanut Icesaveen liittyen mitään.

Turha näistä on eurobondeista

Turha näistä on eurobondeista on puhua, koska Saksan perustuslakituomioistuin ei hyväksy niitä, eikä oikein mitään muutakaan pysyvää mekanismia.

Eipä tuo Soini osannut sanoa

Eipä tuo Soini osannut sanoa muuta kuin että ryhtyy ehdokkaaksi pressan vaaleihin heittelemään "louikanejaan" aamupäivän TV-esiintymisessä, kun kyseltiin kuinka EU:n talouskriisi oikaistaan?

Kaikista erinimisistä

Kaikista erinimisistä rahanlapionti tukitoimista pankki-ja finanssimaailmalle, on erotettava keiden tekemä tämä kyseinen talouskriisi on. Ja taas ollaan kautta maailman määräämässä, kunkin maan poliittisen eliitin toimesta maksajaksi - kriisiin syyttömät vähäosaiset kansalaiset. Suomalaistenkin "shokkihoidoksi" lisäleikkausosuudeksi kriisiin, porvarijohtoisen vasemmistovihreän hallituksen budjettiehdotelman mukaan 2,5 miljardia euroa leikkauksia. Hoitakoon pankit omat velkansa, emme maksa heidän velkaansa ! (Toreille 15.10-11 asiasta laajat eurooppalaiset mielenosoitukset.)

Kun pankit maksaa velkansa ja

Kun pankit maksaa velkansa ja sitten huomataan rahat ei riitä, niin kuka maksaa loput? Valtio kansallistaa koko pankin tai ostaa vähintäin osan osakkeista. Se tapahtuu verovaroilla ja niitä maksaa kansa. Niin se vain on, haluttiin tai ei. Tässä vaiheessa syyllisten etsintä ei auta ketään. Me emme tule toimeen ilman pystyssä olevia pankkeja. Sieltä tulee yritysten maksamat palkat, tarvittavat lainat yrityksille ja kansalaisille. Näin toimii sosialismi ja kapitalismi ja on toiminut siitä asti kun kaupankäynti keksittiin. Jannu jokelasta on halukas elämään ilman pankkeja, Onnea yritykselle !

Kun tämä kapitalistisen

Kun tämä kapitalistisen järjestelmän, hallitsevan poliittisen eliitin toimesta maksattaa finanssi- ja pankkimaailman tekemät tappiot, kansojen kukkarolle mennen, on todella syytä tästä "shokkihoidosta" vaatia korvaus niiltä jotka tämän sössimisen on aikaan saanut. Syylliset jo tiedetään, on maksamisen aika ja siihen tavalliset Eu:n kansalaiset eivät voi osallistua, koska eivät ole kriisiä rakenteneetkaan. Hoitakoon pankki- ja finassipiirit, poliittisen eliitin kanssa omat mokansa.

Vakausrahastolla/eurobondeill

Vakausrahastolla/eurobondeilla kun tulee olemaan sellainen ominaisuus, että ne imevät aina vain enemmän rahaa, kun mitä on antaa, rahathan tulevat niistä samoista jo velkaantuneista valitoiden kassoista. Toisekseen jos tulee yhteisiä velkakirjoja, millä valtiolla on motivaatiota alkaa pihistelemään kun naapuri käyttää rahaa huolimattomasti? Järjellä nämä EU:n komission ajatukset eivät ole selitettävissä, kyllä siellä ovien takana taitaa tapahtua jotain aivan muuta mikä ei päivänvaloa kestä.

Tie helvettiin =

Tie helvettiin = Eu-liitttovaltioon on kivetty eurobondeilla. Kysymys on vain ja yksinomaan siitä, että niiden kautta ja myös monia muitakin teitä käyttäen uusliberalistit kuten Suomessa stubbit, lipposet, hassit yms. pyrkivät liittovaltioon. Minusta on erittäin kyseenalaista, että valtiotason korkeissa luottamustoimissa olevat henkilöt voivat avoimesti harjoittaa maanpetoksellista toimintaa eli puhua ja toimia Suomen itsenäisyyden tuhoamiseksi eli EU:n liittovaltion puolesta. Nimittäin jos liittovaltio tulee niin itsenäisyys menee ja tämä on tulessa palamaton totuus ! Seppo Huhta Espoon kaupunginvaltuutettu ja PS:n puoluehallituksen jäsen Ps. Ihmettelen, ettei julkisuudessa juuri ole pohditty / kerrottu mitä liittovaltio merkitsisi suomelle ja suomalaisille. Sen lisäksi, että se veisi meiltä itsenäisyyden se antaisi vallan komissaareille - kuinka sattuva nimitys, siis sama kuin ole bolsheviikien hallituksella neuvostovallan alkuaikoina ja kysymys onkin samasta eli diktatuurista, tosin tuolloin kommunismin puolesta nyt riistokapitalismin puolesta.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet