5:2-dieetti tositestissä

Olen aina ollut pikkusen skeptinen kaikkia pika-ihme-super-dieettejä kohtaan. Viime viikolla lukiessani artikkelia 5:2-dieetistä jostakin terveyslehdestä heräsi kiinnostukseni. Olin lukenut tästä hypetetystä dieetistä aiemminkin, mutta hylännyt sen humpuukina. Nyt ehkä kiinnostuksen lisäherättäjänä oli jälleen kerran joulukuussa kerätyt pari lisäkiloa, jotka tipattomasta tammikuusta huolimattakin pysyvät sitkeästi vyötäröllä. Lenkillä ja kisoissa jokainen rasvakilo on liikaa, joten jotakin pitäisi tehdä.

Mikä on 5:2-dieetti?

Dieetti on tohtori Michael Mosleyn kehittämä, ja dieetistä kertova kirja on ollut suurmenestys ympäri maailmaa. Lyhyesti dieetti kuitenkin on hyvin yksinkertainen. Kyseessä on tavallaan pätkäpaasto, paitsi että paastopäivinä ei täysin paastota, vaan kalorimäärä on rajoitettu naisilla 500 ja miehillä 600 kaloriin. Rajoitettuja päiviä on kaksi viikosssa - ei kuitenkaan perättäisinä päivinä - ja loput viisi päivää voi syödä normaalisti.

Opiskelin 5:2-aiheita netistä lisää, ja aika paljon hyviä kokemuksia niin painonhallinta- kuin terveysmielessäkin näytti löytyvän. Eläinkokeissa tällaisella oli saavutettu jopa eliniän pitenemistä ja aivosolujen vahvistumista rappeumasairauksia vastaan.

Yksi hyvä ja paljon lukijoiden kommentteja sisältävä sivu 5:2:sta on täällä.

Tuumasta toimeen

Päätin testata dieettiä ainakin yhden viikon verran nähdäkseni vaikutukset ja testatakseni, onnistuuko tällaista dieettiä noudattaessa myös täysipainoiset juoksutreenit. Viime sunnuntai oli sopivasti vapaapäivä työstä ja lepopäivä juoksutreeneistä eli erittäin sopiva ensimmäiseksi kokeilupäiväksi.

Ensimmäisen dieettipäivän menu

Olen tottunut syömään jotakin kuusi kertaa päivässä noin klo 7, 10, 12, 15, 18 ja 22. Tätä ajattelin noudattaa nytkin, eli syödä kuusi noin 100 kilokalorin annosta. Painopistettä ajattelin siirtää proteiineihin ja kohti iltaa.

Aloitin päivän greipin puolikkaalla ja avokadon neljänneksellä kello 9 maissa. Näillä mentiin yllättävän helposti lounaaseen, joka oli 250 g salaatti 80 grammalla katkarapua ja 20 grammalla omatekemääni ketsuppia, joka on suosikkisalaattikastikkeeni. Maustan salaatin usein terveellliesllä kurkuma-mustapippuriyhdistelmällä, ja viime aikoina myös curry-jauheella. Salaatti oli ulkonäköään maukkaampi ja täytti vatsan pitkäksi aikaa:Kello 15 tuli ilman isompia nälkäkouristeluja, ja nyt vetelin vatsan täytteeksi purkillisen herkkusieniä ravintohiivauutteella, porkkanan ja mandariinin.

Päivälliseksi tein sattuneesta syystä ihailemieni kenialaisten ruokalajin nimeltä Sukuma wiki, (resepti tulossa tänne lupailemani Ugali-reseptin kaverina.) joka sisälsi tällä kertaa 125 g salaattia kurkulla ja kirsikkatomaateilla, 100 g tuoretta pinaattia ja 70 g sipulia. Lisäksi napostelin 25 g eilistä lohimedaljonkia ja pannukakkua. Sukuma wikiin käytetty kookosöljy ja napostelut ponnauttivat kalorit pitkälle ilatpalabudjetin puolelle noin 160 kilokaloriin.

Iltapalaa en jaksanut odottaa, vaan söin ensiavuksi kahdeksan maissa säälittävät yhden parapähkinän ja 5 g kurpitsansiemeniä (=seleeni- ja sinkkiravintolisäni), joten iltapalaksi jäi 125 g vähärasvaista maitorahkaa.

Kokonaiskaloreita päivän aikana tuli 601, proteiinia 47 g, hiilareita 44 g ja rasvaa 23 g. Nämä arvot laskin kalorilaskuri.fi-nettisivun avulla. Pitkin päivää myös join reilusti itse puhalleltua kuplavettä ruususuolalisäyksellä.

Seuraava yö ja päivä

Nukuin yön yllätyksekseni täysin normaalisti, ja maanantaina työt sujui jopa poikkeuksellisen hyvällä tsempillä. Juoksuohjelmassa oli tavallista tiukempi vetotreeni, mikä myös meni yllättävän hyvin. Minkäänlaista ylimääräistä väsymystä en tuntenut

Entä se paino? 

Vaakalukema maanantaina verrattuna lauantaihin näytti miinusta kiitettävät 1,7 kg. Vakiopunnituksen aikaan ennen lounasta takanani kylläkin oli tuo tiukahko lenkki, joka todennäköisesti teki nestehukkana oman lisänsä painonpudotukseen, vaikka yritin kyllä juoda runsaasti ennen punnitusta.

5:2-tarina jatkuu

Keskiviikkona kokeilen uudelleen kevytpaastopäivää, nyt työpäivänä, ja juoksuohjelmassa myös melko reipas lenkki. Kaloribudjettia olen ajatellut pikkusen säätää 600:sta ylöspäin tuon lenkin vuoksi, ehkä puolet lenkin laskennallisesta kalorikulutuksesta. Kuinka päivä ja siitä palautuminen meni, kirjoitan tämän blogin jatkoksi torstaina-perjantaina.