Tansanian taivaan alla

30 tilapäivitystä

Joku arveli ennen matkaa, että kyllähän sinä varmaan muuten siellä pärjäät, mutta miten meinasit selviät ilman Facebookia? Simppeliä: kirjoittamalla tilapäivityksiä mukana kantamaani muistikirjaan. Nämä on niitä niin pieniä juttuja, ettei niitä blogiin viitsi kirjoittaa. Ja väliotsikot on ihan silkkaa huuhaata: keksimällä keksitty, jottei tämä näyttäisi niin karulta.

Mirja Niskala...

1-5: alkuverryttelyä
...kävi ensimmäistä kertaa eläissään lattiareikävessassa kakkosella. Kyllä tähän vielä oppii.
...kävi ensimmäistä kertaa eläissään lattiareikävessassa railakkaalla kakkosella. Onneksi on jo ehtinyt oppia miten tämä toimii.
...on oppinut superlatte-herkkukahvin makuun. Sanoin etten juo kahvia ilman maitoa, joten sitä hankittiin ja sittemmin kahvi on tarjoiltu sekoittamalla pikakahvia kuumaan maitoon, jossa on hieman vettä. En ole kovin pontevasti viitsinyt oikaista väärinkäsitystä mittasuhteissa. Pääsääntöisesti täällä kuitenkin juodaan teetä.
...naapurin V-kidsit alkaa jo lämpenemään, puhuvat mulle jo joitakin sanoja sekä englantia että suomea :) Frisbee on hitti.
…on sanut joka päivä hyvää ruokaa ja vähän turhankin runsaasti. Ylelliset kotiruokaoltavat <3

6-10: valmentautumista
...on pikkuhiljaa saanut aurinkokennovimpaimet toimintakuntoon: lamput palaa ja kännykkälaturissakin on eloa.
...seurasi opetusta koululla 2 päivää. Liitutaulu ja tehtävävihko ovat olleet toiminnan keskiössä. Paljon hyvää löytyy, mutta moni asia myös hämmentää suomalaisesta koulukulttuurista käsin lähestyttäessä.
...ei vieläkään muista odottaa ruokarukousta.
...sai ensimmäiset auringonpolttamat kävellessään pilvisenä päivänä pitkähihaisessa paidassa suolajärvelle ja takaisin.
…ei ole vieläkään tottunut auringon ja kuun kummaan kulkuun taivaankannella.

11-15: asettumista
...oli hygienaitasosta mitä mieltä tahansa, niin ainakin täällä pestään paljon käsiä. Ennen ruokailua vadin ja kannun kanssa kierretään kaikki vieraat, niin että jokainen saa pestyä kätensä ja joskus sama toistetaan ruokailun jälkeen.
...arki alkaa rullata: tehdään töitä, syödään, nukutaan, tiskataan, siivotaan ja sitä rataa.
...uudet tipuset ovat syntyneet.
...tuuli, kukot, kova sänky ja ikkunasta mollottava kuu pätkii unta.
...tänään kävelyllä nähtiin digidigejä (en tiedä suomalaista nimeä, mutta sellainen vuohen kokoluokkaa oleva antiloopintapainen, swahiliksi digidigi ja englanniksi kirk's dik-dik) ja mustaselkäshakaaleja.

16-20: etenemistä
...löysi lattiareikävessasta uuden ulottuvuuden kolmosvaihteen myötä eli oksennettuaan koko päivän railakkaasti.
...paikalliset tulivat kolmissa miehin vaihtamaan euron kolikkoa, mutta eivät kelpuuttaneet 2000 shillingin tarjoustani, koska kuulopuheiden mukaan olivat vakuuttuneita että kyseessä on iso raha.
...ekat oppitunnit pidetty. Seiskaluokkalaisten kanssa mentiin tuntisuunnitelman mukaan ja lievää alkunkankeutta oli täkäläisen kaavan mukaan edetä. Nelosille kävin paikkaamassa poissaolevaa opettajaa puhtaasti improvisoiden ja se oli hauskaa! Osanotto ja innokkuus oli heti ihan jotain muuta.
...kävi kirkossa. Vähän sama fiilis kuin häissä aiemmin: aika erilaista ja silti oikeastaan paljon samaa, varsinkin jos vertailukohdaksi otetaan myös pienemmät suomalaiset kirkkokunnat.
...onnistui kylällä käydessään törsäämään noin 4-5 euroa tarjoamalla limpparikierroksen kuudelle, korjauttamalla kenkänsä ja ostamalla varvaslipokkaat. Siinä se tämän viikon rahanmeno sitten olikin.

21-25: sulautumista
...Maito on paksua ja rasvaista, kana tummaa ja tuoretta, hunaja paakkuista raakatavaraa, kananmunat maukkaita ja sisältä kirkkaan keltaisia, eineksiä ole olemassa eikä tomaattimurska tule purkista.
...Sokerin yliannostus! Tee tarjoillaan valmiiksi runsaasti sokeroituna ja epäilen, että täkäläinen coca cola sisältää enemmän sokeria kuin meillä myytävä – tai siten se on vaan tätä yliannostusta? Light limppari on vieras käsite eikä Gendabista ilmeisesti saa mehua, joten ainoa lisäsokeriton juoma on vesi.
...potee huonoa omaatuntoa vedenjuonnista. Täällä jätteet eivät mystisesti häviä mihinkään, vaan ne kasautuvat takapihallesi eli kun täällä yksi eurooppalainen kittaa jatkuvasti pullovettä, niin se näkyy ihan konkreettisesti. Harkitsen keitetyn hanaveden juontia, mutta mahataudin jälkeen vähän arveluttaa vaikka toisaalta sitä samaahan se teekin on. Ehkä yritettävä löytää kanisterikaliiperin pakkauksia?
...numerot swahiliksi alkaa olla jotenkuten hallussa.
...on pitkästä aikaa joutunut keskustelemaan perinpohjin uskonnosta, minkä seurauksena täällä on nyt vallalla yleinen toive, että Jumala joskus vastaisi Mirjalle puhelimeen eikä aina tuuttaisi varattua.

26-30: kaupungistumista
...paikalliset tiet on kyllä monin paikoin aika vekkuleita.
...dnan tekstiviestisolmu on mystisesti auennut! Olen iloinen jokaisesta edes viiveellä saamastaan viestistä <3
...tinki tänään sitkeästi kolmen tunnin hiusurakan hinnan kahdeksasta eruosta seitsemään, koska tulkkaavan osapuolen englanninkielisissä numeroissa oli yhdet nollat liikaa. Mietin vain että kyllä nyt on perhana kun valkoisille on tällaiset riistohinnat! Kun todellinen hinta lopulta paljastui, ensin nauratti ja sitten alkoi nolottaa – tarjosivat vielä ruoankin. Kehnosta tulkista on enemmän haittaa kuin hyötyä.
...tulin tänään Babati cityyn ja törsäsin urakalla: 20000 TZS pidennyksiin ja letitykseen, 3 kitengeä á 6000 TZS, uuden tukevamman olkalaukin ompelukulut 5000 TZS ja kaksi mekkoa 16000 TZS/kpl eli yhteensä 75000 shillinkiä. Valuuttalaskurin mukaan n. 37 €, nostokuluineen päästään kuitenkin yli neljänkympin. Elämä täällä on siis halpaa, mutta mukavuus maksaa siinä kuin muuallakin. 
...Moskiittosota! Perhanan inisiät, kun ei niitä näin huonossa valossa saa hengiltä >:( Tähän asti en ole montaa hyttystä vielä nähnytkään, mutta ne päättivät vainota minua juuri tänään, kun huonosti asennettu moskiittoverkko ei juuri suojaa tarjoa. Jahtaamme siis nyt verenhimoisesti toisiamme; minä voimalla, ne väellä.
Tansanian taivaan alla

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet