Tansanian taivaan alla

Anjan jäähyväiset

Anja Hutton on työskennellyt viisi viikkoa kanssani Harghushayn koululla ja toiminut samalla eräänlaisena mentorinani, sillä onhan hänellä opettamisesta verrattomasti enemmän kokemusta kuin minulla. Yhteistyö on ollut antoisaa, mutta nyt yhteinen aikamme täällä on päättymässä, sillä Anja palaa huomenna Suomeen. Eron hetket ovat yhtä aikaa sekä haikeita että kiitollisia, niin tämäkin. Alla Anjan terveiset blogin lukijoille.

Viiden viikon pestini Tanzaniassa, Harghushaissa, on päättymäisillään. Muistan niin elävästi ensivaikutelmani koulusta ja sen lähiympäristöstä. ”Vau miten hienot, siistit rakennukset ja piha-alueet.”
Puna-siniset ja kelta-valkoiset talot kukkien ja pensaiden ympäröimänä. Oliko tämä vain kuorta, silmänlumetta? Nyt tiedän mitä kuoren alla on. Kymmenen tyytyväistä, ahkeraa, määrätietoista ja koulutettua opettajaa sekä 375 yhtä onnellista koululaista. Vaikka monesta asiasta on puutetta, sponsorointi tarjoaa koululle täkäläisittäin hienot puitteet ja Harghushain SINI-koulussa opettajat ja oppilaat ovat enemmän kuin tyytyväisiä olosuhteisiin. Moni asia on vaatinut meiltä sopeutumista ja totuttelua, mutta tansanialaiset ovat hyvin iloisia ja ystävällisiä ihmisiä ja heidän parissaan on ollut helppo viihtyä. Kiitos Sinituotteen mahtavan projektin, 7000 asukkaan kylässä koulutukselle on hyvät puitteet (tosin ilman sähköä, vielä) ja sen myötä perheillä toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja tarkoituksenmukaisesta elämästä.
Tullessani tänne tiesin Mirja Niskalan olleen täällä jo kuukauden, tienraivaajana. Se helpotti minun opettajantyötäni saadessani kuin tarjottimella roppakaupalla käytännön asioihin liittyvää tietoa. On ollut mahtavaa työskennellä niin positiivisen, suulaan, humoristisen ja tarmokkaan Mirjan kanssa. Olemme yömyöhään vaihtaneet mielipiteitä, suunnitelleet tunteja, kolulun tulevaisuutta ja pohtineet tämän maan ja ihmisten ominaisuuksia. Samalla katsomme nyt myös Suomen olosuhteita eri perspektiivistä ja olemme monessa suhteessa ylpeitä ja kiitollisia suomalaisuudestamme. Täällä he ovat ainakin asumis- ja koulumaailmassa meitä 50 vuotta jäljessä. 
Paljon olemme kokeneet yhdessä ja nauru on ollut herkässä. Tulen kaipaamaan samalla aaltopituudella olevaa idearikasta Mirjaa ja hyväsydämisiä ihmisiä. Lohtuni on kuitenkin se että Mirja jää tänne jatkamaan opetusmenetelmiämme ja opetusmateriaalin valmistamista sekä ”valvomaan” tiettyjen kouluprojektien loppuun viemistä, kuten kalalammikoiden kehittämistä, puiden, pensaiden, hedelmäpuiden ja kasvien istutuksia sekä kahden opettajatalon valmistumista.
Samalla haluan kiittää rakasta miestäni, perhettäni ja kaikkia ihania ystäviä, jotka tekstiviestein ja sähköpostin kautta ovat kannustaneet minua tämän haaveeni toteuttamiseksi.
Jätän Harghushain tietäen että ihmisillä on nyt paremmat oltavat ja hyvä tulevaisuus kiitos sponsorin eli lämpimät terveiset ja kiitokset Sinituotteelle Hyvinkäälle.
Peruskoulun opettaja Anja Hutton (vähän ennen aikojaan eläkkeelle jääneenä)
Tansanian taivaan alla

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet